Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Nezavidan položaj žena

Nezavidan položaj žena

„Kada vidim kako žene prolaze u životu, prosto ne želim da odrastem.“ (ZAHRA, 15 GODINA, citirana u francuskom izdanju časopisa GEO)

REČI ove devojčice oslikavaju surovu stvarnost — širom sveta su mnoge žene tokom celog života žrtve nasilja i diskriminacije. Uzmite u obzir sledeće činjenice.

  • Diskriminacija žena. Većina roditelja u Aziji više ceni mušku nego žensku decu. Prema jednom izveštaju Ujedinjenih nacija iz 2011, procenjuje se da bi u tom delu sveta bilo 134 miliona žena više da nije abortusa, čedomorstva i zapostavljanja ženske dece.

  • Obrazovanje. U celom svetu, žene i devojčice čine dve trećine onih koji imaju manje od četiri razreda škole.

  • Seksualno iskorišćavanje. Preko 2,6 milijardi žena žive u zemljama gde silovanje u braku još uvek nije kažnjivo po zakonu.

  • Zdravstvena zaštita. Zbog nedostatka osnovne zdravstvene nege, u zemljama u razvoju u proseku svaka dva minuta umre jedna žena usled komplikacija u trudnoći ili prilikom porođaja.

  • Imovinska prava. Premda žene obrađuju više od polovine svetskih useva, u mnogim državama one nemaju zakonsko pravo da poseduju ili naslede zemlju.

Zašto su žene lišene tih osnovnih prava? U nekim kulturama se poštuju verska učenja i običaji koji ne samo što dopuštaju maltretiranje žena i nasilje nad njima, već to i opravdavaju. Sledeće reči Indijke Čandre Rami Čopre, koja radi kao advokat, citirane su u jednom francuskom dnevnom listu: „Svi verski zakoni imaju nešto zajedničko — podržavaju diskriminaciju žena.“

Da li i vi tako mislite? Da li smatrate da Biblija, poput mnogih drugih verskih knjiga, omalovažava žene? Neki bi rekli da izvesni biblijski stihovi odaju takav utisak. Ali kako Bog o kome se govori u Bibliji zaista gleda na žene? Premda je reč o osetljivoj temi, možemo dobiti odgovor ako pažljivo i iskreno razmotrimo ono što stoji u toj knjizi.