Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Sada poznajem Boga kome služim

Sada poznajem Boga kome služim

U poseti nam je bio jedan pentekostalni propovednik za kog se govorilo da ima isceliteljsku moć. Kada me je dotakao, pala sam u nesvest, „obuzeta duhom“. Nakon što sam se osvestila, izgledalo je da sam dobila ono što sam želela — moć da lečim. Kako je uopšte došlo do toga i kako je ovaj događaj uticao na moj život? Pre nego što odgovorim na to pitanje, reći ću vam nešto o sebi.

ROÐENA sam u Ilokos Norteu na Filipinima, 10. decembra 1968, kao sedmo od desetoro dece. Poput većine Filipinaca, odgajani smo kao katolici. Završila sam srednju školu 1986. i imala sam veliku želju da postanem medicinska sestra. Ali taj san mi se nije ostvario jer sam se ozbiljno razbolela. Čak sam mislila da ću umreti. Bila sam toliko očajna da sam preklinjala Boga da mi pomogne i obećala da ću mu služiti celog života ako se oporavim.

Iako je oporavak dugo trajao, nisam zaboravila svoje obećanje. Zato sam se u junu 1991. upisala u jednu pentekostalnu biblijsku školu. Rečeno nam je da će školski program obuhvatati dobijanje „dara svetog duha“. Želela sam da imam isceliteljsku moć. U školi smo učili da to možemo dobiti putem posta i molitvi. Jednom sam htela da odam utisak da imam „dar“ pa sam za vreme molitve krišom slušala jednu drugaricu dok se naglas molila u uglu. Kada je bila pri kraju, brzo sam se vratila do mesta gde sam klečala. Nakon toga sam joj ponovila upravo ono za šta se molila i ona je poverovala da imam „dar svetog duha“.

Dok sam pohađala školu, imala sam mnogo pitanja. Na primer, u Mateju 6:9 govori se o „Ocu“ i njegovom „imenu“. Pitala sam se: „Ko je Otac o kom govori Isus?“ i „Čije ime treba da se sveti?“ Odgovori koje su davali učitelji bili su često nejasni i nisam bila zadovoljna njima. Govorili su o Trojstvu i rekli da je to jedna tajna. Mene je to veoma zbunjivalo. Pa ipak, nisam prekinula svoju obuku za pastora.

Susret s Jehovinim svedocima

U biblijskoj školi smo bili poučeni da Jehovini svedoci zastupaju najgoru moguću lažnu religiju. Nazivali su ih antihristima. Zbog toga sam razvila odbojnost prema njima.

Tokom druge godine školovanja, došla sam kući kod roditelja za vreme raspusta. Moja starija sestra Karmen čula je da sam u poseti pa je i ona došla. Bila je kršteni Jehovin svedok i veći deo svog vremena provodila je u službi propovedanja. Kada je pokušala da me poučava o Bogu, ljutito sam joj rekla: „Ja već poznajem Boga kome služim!“ Nakon što sam se izvikala na nju i izvređala  je, odgurnula sam je i više joj nisam dozvolila da mi priča o tome.

Kada sam se vratila u školu, Karmen mi je poslala brošuru Da li treba verovati u Trojstvo? * Odmah sam je zgužvala i bacila u vatru. Još uvek sam bila ljuta na nju.

Moja pastorska služba

Kada sam postala pastor

Tokom školovanja sam uspela da preobratim neke osobe. Posebno sam bila ponosna kada su mi se majka i brat pridružili u pentekostalnoj crkvi.

Diplomirala sam u pentekostalnoj biblijskoj školi u martu 1994. Kao što sam opisala na početku, tada je bio u poseti jedan putujući propovednik. Svi smo želeli da budemo s njim jer smo verovali da poseduje isceliteljski dar. Pridružili smo mu se na bini, skakali i pljeskali rukama u ritmu muzike. Svako koga bi on dotakao pao bi na pod, „obuzet duhom“. * Dodirnuo je i mene, nakon čega sam pala i onesvestila se. Kada sam došla sebi, bila sam uplašena ali i radosna jer sam osetila da sam dobila moć da lečim.

Ubrzo nakon toga, pomoću isceliteljske moći izlečila sam jedno dete koje je imalo visoku temperaturu. Kada sam se pomolila, odmah je počelo da se znoji a temperatura je spala. Smatrala sam da konačno imam priliku da ispunim svoje obećanje Bogu. Pa ipak, osećala sam neku prazninu. Duboko u sebi verovala sam da postoji samo jedan Bog, ali nisam ga stvarno poznavala. Osim toga, mučile su me sumnje u vezi sa mnogim učenjima naše crkve.

Pomoću isceliteljske moći izlečila sam jedno dete koje je imalo visoku temperaturu

Moje mišljenje se menja

Nakon ovih događaja, moje neprijateljstvo prema Jehovinim svedocima bilo je još veće. Spalila bih svaku njihovu publikaciju na koju bih naišla. Onda se desilo nešto neočekivano. Zaprepastila sam se kada sam saznala da majka više ne želi da pripada našoj religiji. Karmen je proučavala Bibliju s njom! Bila sam strašno ljuta na svoju sestru.

U to vreme sam kod majke pronašla časopis Probudite se! Nisam ga po običaju spalila jer me je zanimalo šta to ona čita. Zato sam ga prelistala i za oko mi je zapao članak o čoveku koji je snažno verovao u učenja svoje crkve. Ali kada je počeo da čita publikacije Svedoka uporedo sa Biblijom, uverio se da učenja o Trojstvu, paklu i besmrtnosti duše nemaju biblijski temelj. To je na mene ostavilo veliki utisak jer me je baš to zanimalo. Od tada sam imala još veću želju da razumem biblijsku istinu.

U časopisu Probudite se! pročitala sam još jednu životnu priču, ovog  puta o alkoholičaru i zavisniku od droge koji se potpuno promenio jer je počeo da proučava Bibliju. Nakon toga sam počela da čitam i druge publikacije Jehovinih svedoka. Pronašla sam brošuru Božansko ime je večno. * U njoj sam videla da se Bog zove Jehova. Bila sam presrećna što sam saznala istinu o jedinom pravom Bogu! (Ponovljeni zakoni 4:39; Jeremija 10:10).

Bila sam presrećna što sam saznala istinu o jedinom pravom Bogu!

Nastavila sam da čitam u tajnosti i saznala mnoga biblijska učenja. Na primer, u pentekostalnoj školi sam poučavana da je Isus Bog, ali sam iz Biblije videla da je on „Sin Boga živoga“ (Matej 16:15, 16).

Promena u srcu

Kada sam ponovo videla Karmen, ona se iznenadila jer sam zatražila brošuru Božansko ime je večno, kao i još neke publikacije. Provela sam toliko godina u biblijskoj školi a nisam poučena istini. Bila sam zaslepljena. Ali sada mi je srce bilo puno radosti zbog onoga što sam saznala iz Biblije. Lično sam se uverila u Isusove reči: „Upoznaćete istinu i istina će vas osloboditi“ (Jovan 8:32). Zahvaljujući istini, moj život je počeo da se menja.

Zahvaljujući istini, moj život je počeo da se menja

Neko vreme sam smatrala da mogu tajno obožavati Jehovu Boga i ujedno biti pastor. Međutim, ubrzo sam razumela da ne mogu poučavati druge mnogim učenjima crkve. Ali bila sam uplašena. Od čega ću živeti ako više ne budem pastor? Kakva bi to bila sramota za crkvu ako bi jedan od njenih pastora postao Jehovin svedok! Zato sam nastavila s tom službom ali sam izbegavala da govorim o lažnim učenjima crkve.

Alma je proučavala Bibliju sa mnom

Karmen mi je prilikom sledećeg susreta predložila da odem na jedan sastanak Jehovinih svedoka. Pošto sam često odlazila u našu glavnu crkvu u Laoagu, iskoristila sam priliku da tamo potražim Dvoranu Kraljevstva gde se sastaju Svedoci. Tu sam upoznala Almu Presiosu Viljarin, kojoj su od milja dali nadimak koji u prevodu znači „dragocena“. Ona je mnogo vremena provodila u službi propovedanja. Iako sam još uvek imala negativno mišljenje o Svedocima, složila sam se da s njom proučavam Bibliju.

Moja sestra mi je s puno strpljenja prenosila biblijska učenja. Sada sam to isto strpljenje videla kod Alme. Mnogo mi je pomogla da razumem Bibliju iako bih se ja ponekad iznervirala, započela raspravu, pa čak i povisila ton  insistirajući na onome čemu sam ranije bila poučena. Lično zanimanje, poniznost i blagost koje su pokazivali Alma i drugi Svedoci ostavili su dubok utisak na mene. To me je podstaklo da poželim da služim Jehovi.

U julu 1995. shvatila sam da nemam drugi izbor nego da prekinem sa pastorskom službom. Zbog čega? U Otkrivenju 18:4, gde se na simboličan način govori o krivoj religiji, stoji: „Izađite iz nje, narode moj, da ne budete saučesnici u njenim gresima i da vas ne zadese njene nevolje!“ Od čega ću sada da živim? U Jevrejima 13:5 nalazi se obećanje koje je Bog dao onima koji vrše njegovu volju: „Nikada te neću ostaviti i nipošto te neću napustiti.“

Na krštenju s majkom

Iako su mi se otac i brat žestoko protivili, dve nedelje pre krštenja sam skupila hrabrost da odem kući i spalim sve stvari koje sam koristila dok sam bila pastor. Nakon toga sam uvidela da su nestale posebne moći koje sam nekada imala. Ranije sam noću, dok sam spavala, osećala da me nešto stalno pritiska. Taj osećaj je takođe nestao. Senke koje sam viđala na prozoru moje sobe više se nikada nisu pojavile. Proučavajući Bibliju, saznala sam da svi današnji takozvani darovi, poput isceliteljske moći, ne potiču od Boga već od zlih duhova. Presrećna sam što sam se oslobodila njihovog uticaja, poput sluškinje iz koje je apostol Pavle isterao ’gatarskog demona‘ (Dela apostolska 16:16-18).

Dok sam punovremeno učestvovala u službi propovedanja

Osećala sam neopisivu radost kada sam se zajedno sa svojom majkom krstila kao Jehovin svedok u septembru 1996. Nakon krštenja sam mnogo godina veći deo svog vremena posvećivala službi propovedanja.

Sada sam u braku sa Silverom i nas dvoje dajemo sve od sebe da našu ćerku poučavamo biblijskoj istini. Zajedno sa nama još neka moja braća i sestre služe Jehovi. Iako mi je žao što mnogo godina nisam na pravi način poznavala Boga, veoma sam srećna što sada poznajem Boga kome služim.

S mojim suprugom, ćerkom i još mnogim rođacima koji zajedno s nama služe istinitom Bogu

^ odl. 10 Izdali Jehovini svedoci, ali se više ne štampa.

^ odl. 13 U nekim religijama se ovaj fenomen objašnjava verovanjem da „sveti duh“ dolazi na vernike s takvom silinom da ih obara na pod.

^ odl. 18 Izdali Jehovini svedoci.