Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Važni koraci ka porodičnoj sreći

Raspolaganje novcem

Raspolaganje novcem

On: „Mislim da moja žena Lora * troši novac na nepotrebne stvari — ili barem na ono što ja smatram nepotrebnim. I izgleda da ne ume da štedi! To postaje velik problem kada se pojave nepredviđeni troškovi. Imam običaj da kažem da ako moja žena ima novca u svom novčaniku, ona će ga i potrošiti.“

Ona: „Možda nisam baš najštedljivija, ali moj muž nema predstavu o tome koliko šta košta — hrana, stvari za kuću, troškovi domaćinstva — a ja sam ta koja je najviše kod kuće. Ja znam šta nam treba i to i kupujem, čak i ako će to dovesti do još jedne diskusije o novcu.“

NOVAC je jedna od tema o kojima je bračnim parovima najteže da mirno razgovaraju. Nije čudo što je uglavnom na vrhu liste najčešćih uzroka svađe.

Kod parova koji imaju neuravnoteženo gledište o novcu, može doći do stresa, konflikata, emocionalnih problema — čak i do slabljenja duhovnosti (1. Timoteju 6:9, 10). Roditelji koji ne uspevaju da reše novčane probleme prinuđeni su da više rade, lišavajući decu i bračnog druga emocionalne i duhovne podrške. Posmatrajući njihov loš primer, deca takođe uče da nerazumno raspolažu novcem.

„Novac je zaštita“, kaže Biblija (Propovednik 7:12). Ali novac će štititi vaš brak i porodicu ako naučite ne samo kako da upravljate njim već i kako da o njemu razgovarate s bračnim drugom. * Štaviše, umesto da uzrokuju svađu, razgovori o novcu mogu ojačati vezu između bračnih drugova.

Međutim, zašto novac stvara toliko problema u braku? I koje praktične korake možete preduzeti kako bi vaši razgovori o novcu bili konstruktivni, a ne povod za svađu?

Koji su uzroci problema?

Često se nesuglasice ne javljaju zbog samog novca, već zbog nedostatka poverenja i straha. Na primer, muž koji zahteva da mu žena polaže račun za svaki dinar koji potroši možda u stvari otkriva da nema baš puno poverenja u njenu sposobnost da mudro raspolaže novcem. A žena koja se žali da njen muž nije štedljiv možda izražava strah da će se u budućnosti desiti nešto neočekivano zbog čega će se porodica naći u finansijskim problemima.

Još jedan uzrok problema može biti to što bračni drugovi dolaze iz različitih porodica. „Moja žena je odrasla u porodici u kojoj se mudro raspolagalo novcem“, kaže Metju koji je u braku osam godina. „Ona nema strahove s kojima se ja borim. Moj otac je bio alkoholičar i strastveni pušač i dešavalo se da duže vreme bude bez posla. Često smo morali da se snalazimo bez neophodnih stvari i zbog toga imam veliki strah od zaduživanja. Zato sam ponekad nerazuman u ophođenju sa svojom ženom kada je u pitanju novac.“ Bez obzira na to šta uzrokuje napetost, šta možete učiniti kako bi u vašem braku novac bio saveznik a ne neprijatelj?

Četiri koraka do uspeha

Biblija nije finansijski priručnik, ali u njoj se nalaze praktični saveti koji mogu pomoći bračnim parovima da izbegnu probleme s novcem. Zašto ne biste osmotrili njene savete i primenili sledeće predloge?

1. Naučite mirno da razgovarate o novcu.

„Mudri su oni koji se međusobno savetuju“ (Poslovice 13:10). Možda vam je zbog vašeg vaspitanja neobično da se o novcu savetujete s drugima, a posebno s bračnim drugom. Pa ipak, mudro je da naučite da razgovarate o toj važnoj temi. Na primer, zašto ne biste svom supružniku objasnili šta mislite o tome kako je na vas uticao stav vaših roditelja prema novcu? Takođe pokušajte da razumete kako je na vašeg bračnog druga uticala njegova porodica.

Ne morate čekati da se problem pojavi da biste razgovarali o novcu. Jedan biblijski pisac je pitao: „Idu li dvojica zajedno, a da se najpre ne sastanu i ne dogovore?“ (Amos 3:3). Kako se ovo načelo može primeniti? Ako imate unapred dogovoreno vreme za razgovor o novcu, manja je verovatnoća da će doći do nesporazuma, pa samim tim i do konflikata.

SAVET: Redovno odvajajte vreme da razgovarate o porodičnim finansijama. Mogli biste razgovarati prvog dana u mesecu ili određenog dana svake sedmice. Neka razgovor ne traje dugo, možda oko 15 minuta ili manje. Odaberite vreme kada ćete oboje biti opušteni. Dogovorite se da ne razgovarate o novcu u određenim prilikama, na primer tokom obroka ili kada se rekreirate s decom.

2. Složite se oko toga kako će se gledati na prihode.

„Prednjačite u iskazivanju poštovanja jedni drugima“ (Rimljanima 12:10). Ako samo vi zarađujete, možete iskazivati poštovanje bračnom drugu tako što na svoj prihod nećete gledati kao na svoj novac, već kao na zajednički (1. Timoteju 5:8).

Ako oboje zarađujete, međusobno poštovanje možete iskazivati tako što ćete reći jedno drugome kolika vam je zarada i dogovarati se o većim izdacima. Ako to krijete od bračnog druga, potkopavate poverenje i ugrožavate vaš odnos. To ne znači da morate da se konsultujete pre nego što potrošite svaki dinar. Ali ako razgovarate o većim izdacima, pokazujete da cenite njegovo mišljenje.

SAVET: Dogovorite se koliku sumu novca možete potrošiti a da ne obavestite bračnog druga, bilo da je to 200 dinara, 2 000 ili neki drugi iznos. Uvek se konsultujte sa supružnikom ako želite da potrošite više od toga.

3. Stavite na papir plan potrošnje.

„Planovi marljivog čoveka sigurno donose korist“ (Poslovice 21:5, fusnota). Jedan način da planirate za budućnost i da ne rasipate ono što ste teško zaradili jeste da napravite plan potrošnje. Nina, koja je u braku pet godina, kaže: „Kada na papiru vidite koliki su vam prihodi a koliki troškovi, to zaista otvara oči. Kad su činjenice pred vama, svaka rasprava je suvišna.“

Metoda sastavljanja tog plana ne mora da bude komplikovana. Daren, koji je u braku 26 godina i ima dva sina, kaže: „U početku smo koristili koverte. Novac za narednu sedmicu stavljali smo u različite koverte. Na primer, imali smo jednu za hranu, jednu za zabavu, pa čak i za frizera. Ako bismo potrošili novac iz jedne koverte, pozajmili bismo iz druge, ali smo se uvek trudili da ga vratimo što je pre moguće.“ Ako retko plaćate račune gotovinom već koristite kartice, posebno je važno da imate plan i da pratite izdatke.

SAVET: Stavite na papir sve fiksne troškove. Dogovorite se koji će se procenat prihoda ostavljati na stranu. Zatim navedite druge troškove kao što su hrana, struja i računi za telefon. Nekoliko meseci beležite ono što ste potrošili. Ako je potrebno, napravite izmene u načinu života kako ne biste upali u dugove.

4. Raspodelite odgovornosti.

„Bolje je dvojici nego jednome, jer imaju dobru platu za svoj trud“ (Propovednik 4:9, 10). U nekim porodicama muž brine o finansijama. U drugim sposobna žena brine o tome (Poslovice 31:10-28). Međutim, mnogi parovi se dogovore da dele tu odgovornost. „Moja žena brine o računima i manjim izdacima“, kaže Mario koji je u braku 21 godinu. „Ja brinem o porezima, ugovorima i stanarini. Imamo otvorenu komunikaciju i sarađujemo.“ Koju god metodu da koristite, ključ je u tome da radite zajedno kao tim.

SAVET: Uzimajući u obzir jače i slabije strane koje svako od vas ima, dogovorite se ko će preuzeti koju odgovornost. Nakon nekoliko meseci, proverite kako to funkcioniše. Budite spremni za izmene. Da biste više cenili ono što vaš bračni drug radi, kao što je plaćanje računa ili odlazak u kupovinu, povremeno možete zameniti uloge.

Šta treba da otkrije razgovor o novcu

Vaši razgovori o novcu ne treba da oslabe međusobnu ljubav. To je uvidela i Lea, koja je u braku pet godina. Ona kaže: „Moj muž i ja smo naučili da imamo otvorenu i iskrenu komunikaciju o novcu. Zahvaljujući tome sada radimo kao tim i naša ljubav je sve jača.“

Kada bračni drugovi razgovaraju o tome kako žele da potroše novac, oni jedno s drugim dele svoje snove i nade, čime potvrđuju svoju odanost. Kada se dogovaraju pre neke veće kupovine, pokazuju poštovanje prema mišljenju i osećanjima drugog. Kada jedno drugom daju slobodu da potroši određenu sumu novca, izražavaju poverenje. To su važne odlike jednog odnosa u kome zaista vlada ljubav. Pošto je takav odnos svakako mnogo vredniji od samog novca, zašto biste se prepirali oko njega?

^ Imena su promenjena.

^ Biblija kaže da je „muž poglavar ženi“, tako da je prvenstveno on odgovoran za to kako će se koristiti novac i obavezan je da se prema ženi ophodi s ljubavlju i nesebično (Efešanima 5:23, 25).

RAZMISLITE...

  • Kada smo poslednji put moj bračni drug i ja mirno razgovarali o novcu?

  • Šta mogu reći i učiniti kako bih pokazao da cenim način na koji moj supružnik finansijski podupire porodicu?