Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pitanja čitalaca

Pitanja čitalaca

Koji dokazi potvrđuju da opsada drevnog Jerihona nije dugo trajala?

Prema onome što je zapisano u Isusu Navinu 6:10-15, 20, izraelski ratnici su obilazili oko Jerihona jednom dnevno, šest dana zaredom. Sedmog dana su obišli oko grada sedam puta, nakon čega je Bog prouzrokovao da se impozantne zidine Jerihona sruše. To je otvorilo put Izraelcima da uđu u grad i osvoje ga. Da li arheološke iskopine potvrđuju da je opsada Jerihona kratko trajala, kao što piše u Bibliji?

U drevno doba, u vojnim pohodima se oko utvrđenih gradova obično postavljala opsada. Ako bi ona dugo trajala, stanovnici bi pojeli skoro svu hranu koju su imali. Nakon što bi grad bio osvojen, vojnici bi opljačkali i odneli sve iz njega, uključujući i preostale namirnice. U ruševinama palestinskih gradova arheolozi su retko kad pronalazili hranu i to su uglavnom bile male količine. Međutim, u iskopinama Jerihona pronađene su velike zalihe hrane. U vezi s tim, u časopisu Biblical Archaeology Review pisalo je: „Osim grnčarije, u ruševinama grada pronađeno je obilje žita [...] To je jedinstven slučaj u arheologiji Palestine. Retko kad je nađeno više od jednog ili dva krčaga sa žitaricama. Pronalazak ovako velike količine žita je nešto nesvakidašnje.“

Biblija nam otkriva zašto Izraelci nisu odneli žito iz Jerihona — Jehova im je zapovedio da to ne čine (Is. Nav. 6:17, 18). Oni su napali grad u proleće, odmah nakon žetve, kad su zalihe žita bile velike (Is. Nav. 3:15-17; 5:10). Činjenica da je u Jerihonu pronađena velika količina žita potvrđuje da je grad pao za kratko vreme, baš kao što piše u Bibliji.