Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pripremi se za život u novom svetu

Pripremi se za život u novom svetu

„Zapovedaj im da čine dobro [...] kako bi osvojili pravi život“ (1. TIM. 6:18, 19)

PESME: 125, 40

1, 2. (a) Kojim se fizičkim blagoslovima u Raju najviše raduješ? (Videti sliku na početku članka.) (b) Koji duhovni blagoslovi nas očekuju u novom svetu?

„PRAVI ŽIVOT.“ Većini nas taj izraz doziva u misli nadu u večni život na rajskoj zemlji. Apostol Pavle je za „večni život“ rekao da je „pravi život“. (Pročitati 1. Timoteju 6:12, 19.) Mi očekujemo život koji će večno trajati i doneti nam neprolazno zadovoljstvo i sreću. Ne možemo ni zamisliti kako ćemo se osećati kada se svakog dana budemo budili potpuno zdravi — fizički, mentalno i emocionalno (Is. 35:5, 6). Pomisli koliko će nam biti lepo u društvu voljenih osoba i prijatelja, uključujući i one koji će uskrsnuti! (Jov. 5:28, 29; Dela 24:15). Takođe, imaćemo prilike da naučimo više u oblastima nauke, muzike, arhitekture i slično.

2 Koliko god da se radujemo takvim stvarima, najveći blagoslovi u novom svetu biće duhovne prirode. Duboko zadovoljstvo pružiće nam činjenica da je Jehovino ime posvećeno i da se njegovo pravo  da vlada više ne dovodi u pitanje (Mat. 6:9, 10). S oduševljenjem ćemo posmatrati kako se ispunjava Jehovina prvobitna namera za čovečanstvo. Pomisli koliko će nam lakše biti da se približimo Jehovi dok budemo napredovali ka savršenstvu! (Ps. 73:28; Jak. 4:8).

3. Za šta već sada treba da se pripremamo?

3 Takvi blagoslovi nisu samo san, jer nas Isus uverava da je ’Bogu sve moguće‘ (Mat. 19:25, 26). Ali ako želimo da živimo u novom svetu, sada je vreme da uložimo trud kako bismo ’osvojili večni život‘. Svojim načinom života moramo pokazati da iščekujemo kraj ovog zlog sveta i moramo se već sada pripremiti za novi svet. Kako to možemo postići?

KAKO DA SE PRIPREMIMO

4. Navedi primer koji pokazuje kako se već sada možemo pripremati za život u novom svetu.

4 Kako se već sada možemo pripremati za život u Božjem novom svetu? Zamisli da planiraš da se preseliš u drugu zemlju. Kako ćeš se pripremiti za takvu promenu? Možda ćeš početi da učiš jezik koji se tamo govori. Značilo bi ti i da se upoznaš s tamošnjim običajima. Mogao bi da probaš njihovu hranu. U određenoj meri, počeo bi da živiš kao da si se već preselio. Na kraju krajeva, to je ono što te očekuje kad tamo odeš. Slično tome, za život u novom svetu se možemo pripremati tako što, koliko je to moguće, već sada živimo onako kako ćemo tada živeti. Osmotri neke primere u vezi s tim.

5, 6. Kako će nam poslušnost smernicama Jehovine organizacije pomoći da se pripremimo za život u novom svetu?

5 U novom svetu će biti potvrđeno Božje pravo da vlada. To će biti sušta suprotnost današnjem svetu, u kom Satana podstiče ljude da misle da mogu raditi šta god žele. Mnogi smatraju da je najbolje slušati samo sebe, ne obazirući se na Boga. Rezultat toga su patnja, bol i tragični događaji (Jer. 10:23). Jedva čekamo vreme kada će celo čovečanstvo biti podložno Jehovinoj vrhovnoj vlasti!

6 Biće pravo zadovoljstvo pod vođstvom Jehovine organizacije ulepšavati zemlju, poučavati uskrsnule i vršiti Jehovinu volju. Ali šta ako se od nas bude tražilo da radimo nešto što nam se ne sviđa? Da li ćemo sarađivati i dati sve od sebe da obavimo taj zadatak i čak uživamo u njemu? Većina nas bi sigurno odgovorila potvrdno! U skladu s tim, da li već sada sledimo smernice Jehovine organizacije? Ako tako radimo, pripremamo se za večni život pod Jehovinom vlašću.

7, 8. (a) Zašto je važno da spremno sarađujemo s drugima? (b) Kakve promene su doživela neka naša braća? (c) U šta možemo biti sigurni kada je reč o životu u novom svetu?

7 Da bismo se pripremili za život u novom svetu, važno je ne samo da sledimo Jehovino vođstvo već i da se trudimo da budemo pozitivni i rado sarađujemo s drugima. Ako danas sarađujemo s onima koji predvode, recimo tako što smo zadovoljni i radosni kada dobijemo novi zadatak, lakše će nam biti da takav stav ispoljimo u novom svetu. (Pročitati Jevrejima  13:17.) Nasledstvo koje su Izraelci dobili u Obećanoj zemlji određivalo se žrebom (Br. 26:52-56; Is. Nav. 14:1, 2). Mi ne znamo gde ćemo živeti u novom svetu. Međutim, gde god da to bude, ako smo spremni da sarađujemo, bićemo zadovoljni i radosni jer vršimo Jehovinu volju.

8 Život pod vlašću Kraljevstva vredan je svakog truda koji uložimo u saradnju s Jehovinom organizacijom i obavljanje teokratskih zadataka. Naravno, okolnosti nam se s vremenom mogu promeniti. Na primer, neki članovi betelske porodice u Sjedinjenim Državama bili su zamoljeni da pređu u pionirsku službu i sada uživaju u tom vidu punovremene službe. Zbog godina ili iz drugih razloga, neki koji su bili u putujućoj službi sada su specijalni pioniri. Ako smo zadovoljni svojim doprinosom, molimo se Bogu za pomoć i dajemo sve od sebe u službi, bićemo radosni i iskusićemo mnoge blagoslove čak i u ovim poslednjim danima. (Pročitati Poslovice 10:22.) Šta možemo očekivati u budućnosti? Možda zamišljamo gde će biti naš dom u novom svetu, ali možda će se od nas tražiti da živimo na drugom mestu. Bez obzira na to gde ćemo služiti i šta ćemo raditi, sigurno ćemo biti zahvalni, zadovoljni i presrećni (Nem. 8:10).

9, 10. (a) U kojim situacijama će nam u novom svetu možda biti neophodno strpljenje? (b) Kako možemo pokazati strpljenje?

9 U novom svetu će nam ponekad biti potrebno strpljenje. Primera radi, možda ćeš čuti za osobe koje su, na opštu radost rođaka i prijatelja, uskrsnule iz mrtvih. Šta ako ti budeš morao duže da čekaš da uskrsne neko ko ti je blizak? Da li ćeš se radovati s drugima i biti strpljiv? (Rimlj. 12:15). Ukoliko sada strpljivo čekamo ispunjenje Jehovinih obećanja, biće nam lakše da budemo strpljivi i tada (Prop. 7:8).

10 Za novi svet ćemo biti spremniji i ako smo strpljivi kada se promeni objašnjenje nekog biblijskog učenja. Da li proučavamo takav materijal i da li smo strpljivi ako nešto ne razumemo u potpunosti? Ako je odgovor potvrdan, najverovatnije nam neće biti problem da u novom svetu strpljivo čekamo da nam Jehova pruži daljnje smernice (Posl. 4:18; Jov. 16:12).

11. Zašto već sada treba spremno da opraštamo i kako će nam to koristiti u novom svetu?

11 Još jedna osobina koja će nam dobro doći u novom svetu je spremnost da oprostimo. Tokom Hristove hiljadugodišnje vladavine, možda će proći neko vreme dok pravednici i nepravednici ne iskorene loše osobine (Dela 24:15). Da li ćemo moći s ljubavlju da se ophodimo s drugima? Ako sada naučimo da spremno opraštamo i negujemo dobre međuljudske odnose, to nam neće biti teško ni tada. (Pročitati Kološanima 3:12-14.)

12. Objasni kako će naš sadašnji način života uticati na budućnost.

12 U novom svetu možda nećemo uvek dobiti ono što želimo ili to neće biti onda kada mi to želimo. Biće neophodno da budemo zahvalni i zadovoljni u svakoj situaciji. Podložnost Jehovinom vođstvu je za naše dobro. Biće nam potrebne upravo one  osobine kojima nas Jehova poučava već sada. Time što sada živimo onako kako ćemo živeti u budućnosti, razvijamo osobine koje će nam biti potrebne u svu večnost. Takođe, jačamo svoju veru u „budući svet“ (Jevr. 2:5; 11:1). Uz to, pokazujemo koliko žudimo za vremenom kada će se svi držati Jehovinih pravednih merila.

USREDSREDI SE NA SLUŽENJE JEHOVI

Daj sve od sebe da svedočiš drugima

13. Šta će biti najvažnije u novom svetu?

13 Razmisli o još jednom načinu na koji se možemo pripremiti za pravi život. Iako ćemo se u novom svetu radovati mnogim stvarima, kao što je obilje hrane, najveću radost pružiće nam zadovoljavanje duhovnih potreba (Mat. 5:3). Duhovne aktivnosti će za nas biti najvažnije i uživaćemo služeći Jehovi (Ps. 37:4). Ako duhovnost već sad stavimo na prvo mesto u životu, bićemo spremni za pravi život koji nas očekuje. (Pročitati Mateja 6:19-21.)

14. Kakvi ciljevi će pomoći mladima da se pripreme za večni život?

14 Kako možemo služiti Jehovi s više radosti? Jedan način je da postavljamo duhovne ciljeve. Ako si mlad i ozbiljno razmišljaš da život posvetiš služenju Jehovi, zašto se ne bi podsetio onoga što se u našim publikacijama govori o različitim vidovima punovremene službe i nešto od toga postavio sebi za cilj? * Možeš razgovarati s nekim ko je već dugo punovremeni sluga. Ako takvu službu izabereš za svoj životni poziv, bićeš spreman za novi svet, kada ćeš nastaviti da svoje dragoceno iskustvo i veštine koristiš na slavu Jehovi.

Učestvuj u teokratskim aktivnostima

15. Koje duhovne ciljeve mogu postaviti svi objavitelji?

15 Kao objavitelji Kraljevstva, koje duhovne ciljeve možemo svi mi postaviti? Cilj nam može biti da se poboljšamo u nekoj grani službe propovedanja. Ili možemo nastojati da bolje razumemo biblijska načela i njihovu primenu. Takođe možemo raditi na tome da budemo veštiji u javnom čitanju, govorništvu ili davanju komentara na sastancima. Sigurno ti padaju na pamet još neke stvari. Pouka je sledeća: Postavljanje  duhovnih ciljeva pojačaće tvoje zalaganje u teokratskim aktivnostima i pomoći će ti da se pripremiš za život u novom svetu.

BLAGOSLOVI KOJI SU VEĆ TU

Pokaži cenjenje za duhovnu hranu

16. Zašto je služenje Jehovi najbolji način života?

16 Da li to što se pripremamo za Božji novi svet znači da danas ne vodimo kvalitetan i ispunjen život? Naravno da ne! Služenje Jehovi je najbolji način života. To nismo izabrali preko volje, samo da bismo preživeli veliku nevolju. Stvoreni smo s takvom potrebom i to nas čini srećnima. Jehovino vođstvo i ljubav čine naš život daleko boljim od života u kom nema Boga. (Pročitati Psalam 63:1-3.) Naravno, ne moramo čekati novi svet da bismo iskusili koliki je blagoslov služiti Jehovi celim srcem. Neki od nas decenijama žanju takve blagoslove, a iz iskustva znamo da drugačiji način života ne može doneti toliko zadovoljstva (Ps. 1:1-3; Is. 58:13, 14).

Traži savet na temelju Biblije

17. Koliko će lične želje i interesovanja biti važni u Raju?

17 U Raju na zemlji ćemo moći da posvetimo vreme ličnim željama i interesovanjima. Na kraju krajeva, zašto bi nas Jehova stvorio s potrebom da budemo uspešni u onome što radimo i da nam to pruža zadovoljstvo ako ne želi da udovoljimo toj potrebi u najvećoj meri? (Prop. 2:24). Na ovaj i druge načine, Jehova će uvek ’želje ispunjavati svakom živom biću‘ (Ps. 145:16). Rekreacija i odmor su nam potrebni, ali u tome više uživamo ako nam je odnos s Jehovom na prvom mestu. Tako će biti i u Raju. Zaista je mudro da ’tražimo najpre kraljevstvo‘ i da se usredsredimo na blagoslove koje Jehova danas izliva na svoj narod (Mat. 6:33).

18. Kako se možemo pripremiti za večni život u Raju?

18 U Raju ćemo biti srećniji nego ikad. Pokažimo koliko čeznemo za pravim životom tako što se već sada pripremamo za njega. Razvijajmo osobine nalik Božjim i radosno učestvujmo u propovedanju vesti o Kraljevstvu. Pronađimo zadovoljstvo u postavljanju i ostvarivanju duhovnih ciljeva. S verom u Jehovina obećanja, svojim načinom života pokažimo da iščekujemo novi svet!

^ odl. 14 Videti knjigu Mladi pitaju — praktični odgovori na njihova pitanja, 2. tom, str. 311-318.