Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Služiti Jehovi u starosti

Služiti Jehovi u starosti

„ZDRAVSTVENI problemi me sve više sputavaju“, s uzdahom kaže Ernst, koji ima preko sedamdeset godina. * Da li ti to zvuči poznato? Ako si zašao u godine i osećaš da te izdaju zdravlje i snaga, sigurno razumeš opis koji se nalazi u 12. poglavlju Propovednika. U 1. stihu se za dane starosti kaže da su „zli dani“. Iako je tako, nisi osuđen na patnju i očajanje. Možeš voditi ispunjen život, služeći Jehovi radosno.

OSTANI JAK U VERI

Draga braćo i sestre u poodmaklim godinama, setite se da su se i Jehovine sluge u biblijska vremena suočavale sa sličnim izazovima. Na primer, Isaku, Jakovu i Ahiji oslabio je vid (Post. 27:1; 48:10; 1. Kralj. 14:4). Kralj David „nije mogao da se ugreje“ (1. Kralj. 1:1). Imućni Varzelaj nije više mogao da uživa u hrani i muzici (2. Sam. 19:32-35). Avraham i Nojemina su se suočili sa gubitkom bračnog druga (Post. 23:1, 2; Ruta 1:3, 12).

Šta je svakom od njih pomoglo da ostane veran Jehovi i služi mu radosno? Avraham je verovao u ono što mu je Bog obećao, i zato je u poznim godinama bio „ojačan svojom verom“ (Rimlj. 4:19, 20). I nama je potrebna jaka vera. Ona ne zavisi od naših godina, sposobnosti ili okolnosti. Primera radi, iako je bio nemoćan, slabog vida i vezan za krevet, patrijarh Jakov je čvrsto verovao u Božja obećanja (Post. 48:1-4, 10; Jevr. 11:21). Među današnjim primerima imamo 93-godišnju Ines, koja pati od miastenije, to jest slabosti mišića. Ipak, ona kaže: „Svaki dan osećam da me Jehova bogato blagosilja. Svaki dan razmišljam o Raju. To mi uliva nadu.“ Kakav pozitivan stav!

Svoju veru jačamo tako što se molimo, proučavamo Božju Reč i posećujemo sastanke. Ostareli prorok Danilo se redovno molio tri puta na dan i proučavao je Božju Reč (Dan. 6:10; 9:2). Udovica Ana ni u poodmaklim godinama „nikad nije izostajala iz hrama“ (Luka 2:36, 37). Ako ideš na sastanke kad god možeš i učestvuješ koliko god možeš, to je ohrabrenje ne samo za tebe već i za druge. Uz to, Jehovi je uvek drago kad čuje tvoje molitve, čak i ako ne možeš puno toga da uradiš (Posl. 15:8).

Ohrabruj druge

Mnogi od vas bi voleli da vide bolje kako bi čitali i da imaju više snage kako bi išli na sastanke, ali to postaje sve teže, možda i nemoguće. Šta možete učiniti? Dobro iskoristite ono što vam je na raspolaganju. Mnogi koji ne mogu dolaziti na sastanke slušaju program preko telefona. Inge ima 79 godina i ne vidi dobro, ali ipak se priprema za sastanke. Za to koristi materijal sa uvećanim slovima, koji posebno za nju štampa jedan brat iz njene skupštine.

Pored svih teškoća, ti možda imaš nešto što bi drugi voleli da imaju — vreme. Zašto ne bi to iskoristio da bi slušao audio-snimke Biblije, biblijske literature i govorâ, kao i audio-drame? Takođe, možeš telefonom pozvati suvernike da bi podelio s njima neki „duhovni dar“ i da se ’uzajamno ohrabrite‘ (Rimlj. 1:11, 12).

DAJ SVE OD SEBE U SLUŽBI

Učestvuj u službi

„Grozan je osećaj kada više ne možeš da služiš Jehovi kao ranije“, tužno kaže Krista, koja ima oko 85 godina. Kako stariji objavitelji mogu ostati radosni?  „Gledaj pozitivno na stvari“, kaže 75-godišnji Piter, „i ne razmišljaj stalno o onome što više ne možeš već uživaj u onome što možeš.“

Da li postoje metode svedočenja koje su ti još uvek dostupne? Sestra po imenu Hajdi više ne može ići od vrata do vrata kao nekad. Iako ima skoro 90 godina, naučila je da na kompjuteru piše pisma. Neki stariji objavitelji započinju biblijske razgovore dok sede u parku ili na autobuskoj stanici. Ako živiš u staračkom domu, možda tvoje „područje“ mogu biti zaposleni koji brinu o tebi ili drugi korisnici doma.

Budi gostoljubiv

U svojim poznim godinama, kralj David se revno zalagao za služenje istinitom Bogu. Obezbedio je sredstva i pripremio sve što je bilo potrebno za gradnju hrama (1. Let. 28:11 – 29:5). Na sličan način, i ti se možeš zalagati i doprinositi delu propovedanja. Na primer, pionire i druge marljive objavitelje u skupštini možeš ohrabriti rečima, skromnim poklonom ili pozivom na osveženje. U svoje molitve možeš uključiti mlade i porodice, punovremene sluge, bolesne i one koji imaju puno odgovornosti.

Draga braćo i sestre, budite uvereni da je vaš doprinos službi propovedanja veoma dragocen. Naš nebeski Otac vas nikada neće zaboraviti (Ps. 71:9). On vas voli i ceni. Uskoro će doći vreme kad nikome od nas godine neće donositi bol i nevolju. Puni energije i savršenog zdravlja, služićemo našem brižnom Jehovi Bogu u svu večnost!

^ odl. 2 Neka imena su promenjena.