Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Uvek se uzdaj u Jehovu

Uvek se uzdaj u Jehovu

„U njega se uzdaj, narode“ (PS. 62:8)

1-3. Zašto je Pavle bio uveren da se uvek može osloniti na Jehovu? (Videti sliku na početku članka.)

ŽIVOT hrišćana u Rimu u prvom veku nije bio nimalo lak. Bili su optuženi da mrze ljudski rod i okrivljeni za podmetanje požara koji je 64. n. e. uništio veliki deo grada. Zbog toga su bili omraženi. Da si tada živeo, svakodnevno bi ti pretila opasnost da budeš uhapšen i podvrgnut mučenju. Neki tvoji suvernici su bili bačeni životinjama koje su ih rastrgle ili pribijeni na stub i živi zapaljeni da poput baklji posluže kao noćno osvetljenje.

2 Verovatno je baš u to teško vreme apostol Pavle po drugi put bio u zatvoru u Rimu. Možda se pitao da li će mu drugi hrišćani priteći u pomoć jer se u jednoj ranijoj prilici to nije desilo. Napisao je Timoteju: „Prilikom moje prve odbrane niko nije došao da mi pruži podršku, nego su me svi ostavili — neka im se to ne uračuna u krivicu.“ Uprkos tome, Pavle nije bio prepušten sam sebi, što se vidi iz njegovih reči: „Ali je Gospod stajao uz mene i ojačao me.“ Upravo tako, Gospod Isus je pomogao Pavlu. Koliko mu je ta pomoć značila? Pavle kaže: „Bio  sam izbavljen iz lavljih čeljusti“ (2. Tim. 4:16, 17). *

3 Sećanje na te događaje sigurno je ojačalo Pavla i učvrstilo njegovo pouzdanje u to da će mu Jehova pomoći da izdrži nedaće kroz koje je tada prolazio, kao i sve što bi ga moglo zadesiti u budućnosti. Bio je toliko uveren u to da je napisao: „Gospod će me izbaviti od svakog zla“ (2. Tim. 4:18). Pavle je shvatio da se uvek može osloniti na Jehovu i njegovog Sina, čak i onda kad ne može računati na pomoć drugih.

PRILIKE DA SE ’UZDAMO U JEHOVU‘

4, 5. (a) Ko ti uvek može priteći u pomoć? (b) Kako se možeš još više približiti Jehovi?

4 Da li si u nekom teškom periodu imao osećaj da si sasvim sam, da nema nikoga da ti pomogne? Možda si izgubio posao ili trpeo ismevanje u školi, bio bolestan ili imao neki drugi ozbiljan problem. Možda si tražio pomoć, ali si se razočarao jer ti niko nije izašao u susret. Ruku na srce, postoje problemi koje ljudi ne mogu rešiti. Biblija nas savetuje da se u takvim okolnostima ’uzdamo u Jehovu‘ (Posl. 3:5, 6). Da li su to samo prazne reči? Ni u kom slučaju. Brojni događaji iz Biblije potvrđuju da je Jehova Bog uvek tu za svoje sluge.

5 Zato nemoj biti ogorčen ako nema nikoga da ti pomogne već na takve situacije gledaj kao i apostol Pavle — kao na prilike da se potpuno osloniš na Jehovu i osetiš kako s ljubavlju brine o tebi. To će ojačati tvoje pouzdanje u njega i još više te približiti njemu.

POVERENJE — TEMELJ PRIJATELJSTVA S BOGOM

6. Zašto je ponekad teško potpuno se uzdati u Jehovu?

6 Kada te muči neki problem, možeš li to poveriti Jehovi u molitvi i zatim biti spokojan, znajući da si učinio sve što je u tvojoj moći i da će se on pobrinuti za ostalo? Naravno da možeš. (Pročitati Psalam 62:8 i 1. Petrovu 5:7.) Takvo pouzdanje je neophodno da bi izgradio blisko prijateljstvo s Jehovom. Međutim, ponekad je izazov potpuno se osloniti na Boga. Zašto? Jedan od razloga je to što on ne uslišava odmah sve molitve (Ps. 13:1, 2; 74:10; 89:46; 90:13; Avak. 1:2).

7. Zašto Jehova ne uslišava odmah svaku molitvu?

7 Zašto Jehova ne uslišava odmah sve naše molitve? Priseti se da ga Biblija upoređuje sa Ocem a nas sa decom (Ps. 103:13). Dete ne može očekivati da mu roditelj odmah ispuni svaku želju. Neke dečje želje su samo prolazni hir. Za druge možda nije pravo vreme. Neke želje nisu za dobro deteta ili drugih. Osim toga, ako bi otac u svemu udovoljavao detetu, na neki način bi mu postao sluga. Slično tome, Jehova ponekad dopušta da prođe neko vreme pre nego što nam usliši molitvu, jer je to za naše dobro. Kao naš mudri Stvoritelj, brižan Gospodar i nebeski Otac, on ima puno pravo na to. Zato ne možemo očekivati da nam takoreći služi i odmah učini sve za šta ga molimo (Is. 29:16; 45:9).

8. Šta nam Jehova obećava?

8 Treba imati u vidu i to da je Jehova svestan naših granica (Ps.  103:14). Ne očekuje da sve nosimo sami već nam očinski pomaže. Doduše, ponekad nam se može činiti da smo na izmaku snage. Ali Jehova nas uverava da nikad neće dozvoliti da njegove sluge snađe nešto što ne bi mogli izdržati. On će „stvoriti izlaz“. (Pročitati 1. Korinćanima 10:13.) To što Jehova zna koliko možemo podneti uliva nam pouzdanje.

9. Šta treba da radimo ako ne dobijemo odmah odgovor na molitvu?

9 Ako smo se molili za pomoć i čekamo odgovor na molitvu, budimo strpljivi. Jehova zna kad je najbolje vreme da učini nešto za nas. Budući da žarko želi da nam pomogne, i njemu je potrebno strpljenje dok to vreme ne dođe. „Jehova [će] čekati da vam se smiluje i zato će ustati da vam pokaže milost. Jer je Jehova Bog koji daje pravdu. Srećni su svi koji ga čekaju“ (Is. 30:18).

’LAVLJE ČELJUSTI‘

10-12. (a) Šta može otežavati brigu o obolelom članu porodice? (b) Kako pouzdanje u Jehovu u teškim periodima utiče na naš odnos s njim? Navedi primer.

10 U nekoj posebno teškoj situaciji, mogao bi se osećati poput apostola Pavla — kao da si u ’lavljim čeljustima‘. To su periodi u kojima je najteže ali i najvažnije uzdati se u Jehovu. Primera radi, pretpostavimo da neguješ člana porodice koji pati od hronične bolesti. Možda se često moliš za mudrost i snagu. * Nakon što učiniš sve što možeš, sigurno osećaš mir jer znaš da je Jehova uz tebe i da će ti pomoći da istraješ (Ps. 32:8).

11 Međutim, usled nekih okolnosti mogao bi početi da sumnjaš u to. Možda čuješ protivrečna mišljenja lekara. Ili ti rođaci od kojih si očekivao podršku samo još više otežavaju situaciju. I dalje moli Jehovu da ti da snagu. Još više mu se približi. (Pročitati 1. Samuilovu 30:3, 6.) Kad vidiš kako ti pomaže, tvoje prijateljstvo s njim biće još čvršće.

12 Upravo je to doživela Linda, * koja je brinula o svojim starim i bolesnim roditeljima dok nisu umrli. To je trajalo više godina. „Dešavalo se da moj suprug, brat i ja ne znamo šta da uradimo. Ponekad smo se osećali bespomoćno. Međutim, kad se osvrnem na to vreme, jasno vidim da je Jehova bio uz nas. Davao nam je snagu i pružao baš ono što nam je trebalo, čak i onda kad smo mislili da smo u bezizlaznoj situaciji.“

13. Kako je pouzdanje u Jehovu pomoglo jednoj sestri da sačuva mir uprkos tragičnim događajima?

13 Bezuslovno pouzdanje u Jehovu može nam pomoći i da se suočimo s tragičnim događajima. To se dobro vidi iz Rondinog primera. Njen muž, koji nije Svedok, podneo je zahtev za razvod braka. U isto vreme, ustanovljeno je da njen brat boluje od lupusa, bolesti koja može imati kobne posledice. Posle nekoliko meseci, umrla joj je snaha. Kad se donekle oporavila od šoka usled tih događaja, Ronda je počela da služi kao opšti pionir. Ali onda joj je umrla majka.  Šta je pomoglo Rondi da prebrodi sve to? Ona kaže: „Svakog dana sam se molila Jehovi i tražila njegovo vođstvo, čak i u malim odlukama. Tako mi je postao još bliži. Naučila sam da se oslanjam na njega a ne na sebe ili na druge ljude. Jehova mi je zaista pomagao — pružao mi je sve što mi je bilo potrebno. Zahvaljujući tome, imala sam osećaj da je u svakom trenutku uz mene.“

Naše pouzdanje u Jehovu može biti na ispitu čak i u krugu porodice (Videti odlomke 14-16)

14. Kako hrišćanin čiji je član porodice isključen može pokazati da se uzda u Jehovu?

14 Osmotrimo još jednu situaciju. Recimo da ti je član porodice isključen. Dobro znaš šta Biblija kaže o ophođenju sa isključenima (1. Kor. 5:11; 2. Jov. 10). Ali pošto voliš tu osobu, možda ti izgleda preteško, čak nemoguće da se pridržavaš tih načela. * Možeš li se uzdati u to da će ti nebeski Otac dati snagu da se postojano držiš biblijskih merila o isključenju? Vidiš li tu situaciju kao priliku da se još više približiš Jehovi i ojačaš svoje prijateljstvo s njim?

15. Zašto se Adam oglušio o Jehovinu zapovest?

15 S tim na umu, razmisli na trenutak o prvom čoveku, Adamu. Da li je on stvarno mislio da može biti neposlušan Jehovi i ostati živ? Nije, jer Sveto pismo kaže da „Adam nije bio prevaren“ (1. Tim. 2:14). Zašto se uprkos tome oglušio o Jehovinu  zapovest? On je uzeo plod koji mu je Eva ponudila zato što je nju voleo više nego Jehovu. Radije je poslušao njen nego Božji glas (Post. 3:6, 17).

16. Koga treba da volimo više od svih i zašto?

16 Da li to znači da ne treba da volimo rođake? Naravno da ne! Ali Jehovu treba da volimo više od svih. (Pročitati Mateja 22:37, 38.) Ukoliko je naša ljubav prema njemu toliko snažna, činićemo ono što je najbolje za naše rođake, bez obzira na to da li mu trenutno služe ili ne. Zato ojačaj svoju ljubav prema Jehovi i pouzdanje u njega. Ako si opterećen brigom za isključenog člana porodice, poveri svoja osećanja Jehovi. * (Rimlj. 12:12; Fil. 4:6, 7). Gledaj na tu tešku situaciju kao na priliku da mu se još više približiš. To će ti pomoći da se uzdaš u njega i budeš mu poslušan, znajući da je to najbolje što možeš učiniti.

DOK ČEKAMO NA JEHOVU

Pokaži pouzdanje u Jehovu učestvujući u službi (Videti 17. odlomak)

17. Kako svojom revnošću u službi propovedanja pokazujemo pouzdanje u Jehovu?

17 Zbog čega je apostol Pavle bio „izbavljen iz lavljih čeljusti“? On kaže: „Da bi se preko mene potpuno izvršilo propovedanje dobre vesti i da bi je čuli svi narodi“ (2. Tim. 4:17). Ako se kao i on posvetimo propovedanju dobre vesti, možemo biti uvereni da će nam Jehova pružiti sve što nam je neophodno (Mat. 6:33). Kao objaviteljima Kraljevstva, ’poverena nam je dobra vest‘ i Jehova nas smatra svojim saradnicima (1. Sol. 2:4; 1. Kor. 3:9). Što smo više zaokupljeni službom Bogu, biće nam lakše da strpljivo čekamo odgovor na svoje molitve.

18. Kako možemo razviti poverenje u Jehovu i ojačati prijateljstvo s njim?

18 Trudi se da svakog dana jačaš svoje prijateljstvo s Bogom. Ako si uznemiren i zabrinut zbog nekog problema, smatraj to prilikom da se približiš Jehovi. Čitaj i proučavaj Božju Reč, duboko razmišljaj o njoj, često se moli i svesrdno učestvuj u hrišćanskim aktivnostima. Svi koji to čine mogu imati potpuno pouzdanje u to da će im Jehova pomoći da prebrode sadašnje teškoće, kao i sve što bi se moglo desiti u budućnosti.

^ odl. 2 Pavle je možda stvarno bio bačen lavovima ili se figurativno izrazio o nekoj drugoj opasnoj situaciji.

^ odl. 10 U našim časopisima je objavljeno više članaka s korisnim informacijama za one koji se bore s bolešću, kao i za one koji ih neguju. Videti izdanja Probudite se! od 8. februara 1994. (engl.), 8. februara 1997, 22. maja 2000. i 22. januara 2001.

^ odl. 12 Imena su promenjena.

^ odl. 14 Videti članak „Koja je svrha isključenja?“, u ovom izdanju.

^ odl. 16 U našim časopisima su objavljeni članci koji mogu pomoći onima čiji je član porodice prestao da služi Jehovi. Videti izdanja Stražarske kule od 1. septembra 2006, strane 17-21 i od 15. januara 2007, strane 17-20.