Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Kako starešine obučavaju drugu braću

Kako starešine obučavaju drugu braću

„Ono što si čuo od mene [...] poveri vernim ljudima“ (2. TIM. 2:2)

1. (a) Kako su Božje drevne sluge gledale na obuku i kako se to odnosi na nas danas? (b) Šta ćemo osmotriti u ovom članku?

BOŽJE SLUGE su oduvek razumele da je za uspeh neophodna obuka. Da bi izbavio Lota, patrijarh Avram je sakupio „svoje ljude uvežbane za borbu“, i taj pohod je bio uspešan (Post. 14:14-16). U vreme kralja Davida, pevači u Božjem domu bili su ’uvežbani u pevanju pesama u čast Jehovi‘ (1. Let. 25:7). Mi danas vodimo duhovni rat protiv Satane i njegovih sledbenika (Ef. 6:11-13). Pored toga, iskazujemo čast Jehovi tako što drugima objavljujemo njegovo ime (Jevr. 13:15, 16). Kao što pokazuje iskustvo Božjeg naroda u prošlosti, da bismo bili uspešni moramo primiti obuku. Jehova je starešinama poverio odgovornost da obučavaju druge u skupštini (2. Tim. 2:2). Koje metode koriste iskusne starešine da bi osposobile braću da brinu za stado?

POMOZI UČENIKU DA DUHOVNO OJAČA

2. Šta starešina možda mora da uradi pre nego što počne s poučavanjem i zašto?

2 Starešina se može uporediti s baštovanom. Pre nego što poseje seme, baštovan možda mora da  doda hranljive materije u zemlju da bi bila plodnija. Slično tome, pre nego što počneš da poučavaš nekog brata, možda je potrebno da osmotrite biblijska načela koja će mu pomoći da spremnije prihvati pouku (1. Tim. 4:6).

3. (a) Kako se Isusove reči iz Marka 12:29, 30 mogu primeniti u razgovoru sa učenikom? (b) Kako na učenika može uticati molitva starešine?

3 Najpre je potrebno da ustanoviš u kojoj meri je istina oblikovala misli i postupke učenika. Mogao bi ga pitati: ’Kako je predanje Jehovi uticalo na tvoje odluke u životu?‘ Takvo pitanje će voditi do smisaonog razgovora o tome kako možemo služiti Jehovi celim srcem. (Pročitati Marka 12:29, 30.) Nakon razgovora bi mogao da uputiš molitvu Jehovi i zamoliš ga da učeniku da sveti duh koji mu je neophodan. Brat će se nesumnjivo ohrabriti kad čuje kako se iskreno moliš za njega!

4. (a) Navedi neke biblijske zapise koji pomažu učeniku da duhovno sazri. (b) S kojim ciljem starešine poučavaju druge?

4 Na početku obuke, razmotri s bratom neke biblijske zapise koji će mu pomoći da vidi koliko je važno da bude požrtvovan, pouzdan i ponizan (1. Kralj. 19:19-21; Nem. 7:2; 13:13; Dela 18:24-26). Takve osobine su za učenika neophodne kao hranljive materije za zemlju. One će ubrzati njegov duhovni napredak. Žan Klod, starešina iz Francuske, kaže: „Moj glavni cilj u obučavanju je da pomognem bratu da bude duhovno zrela osoba. Trudim se da zajedno čitamo određene stihove kako bih mu ’otvorio oči‘ da vidi koliko je dragoceno ono što nalazimo u Božjoj Reči“ (Ps. 119:18). Šta još može ojačati duhovnost učenika?

USMERI I MOTIVIŠI

5. (a) Zašto je važno razgovarati s učenikom o duhovnim ciljevima? (b) Zašto starešine treba što ranije da počnu sa obučavanjem? (Videti fusnotu.)

5 Pitaj učenika koji su njegovi duhovni ciljevi. Ako nije odredio ništa konkretno, pomozi mu da postavi sebi razuman i dostižan cilj. Pričaj mu o cilju koji si ti nekada imao i dočaraj mu radost koju si osećao kad si ga ostvario. Ovo je jednostavan i vrlo delotvoran metod. Starešina i pionir iz Afrike po imenu Viktor priseća se: „Dok sam bio mlad, jedan starešina mi je postavio nekoliko promišljenih pitanja o mojim ciljevima. To me je navelo da ozbiljno razmislim o svojoj službi.“ Iskusne starešine takođe naglašavaju da je važno početi sa obučavanjem braće dok su još mlada — možda u ranim tinejdžerskim godinama — tako što će im se dati skupštinska zaduženja u skladu s njihovim godinama. To će pomoći mladoj braći da ne izgube iz vida duhovne ciljeve kada se kasnije pojave stvari koje bi ih mogle odvući od istine. (Pročitati Psalam 71:5, 17.) *

Objasni bratu zašto je neki zadatak važan i pohvali ga za njegov trud (Videti odlomke 5-8)

6. Koja je važna odlika Isusovog poučavanja?

6 Brata možeš podstaći da služi time što ćeš mu objasniti ne samo šta treba da uradi već i zašto  to treba da uradi. Ako mu pružiš razloge, postupaćeš poput Velikog Učitelja, Isusa. Na primer, pre nego što je svojim apostolima poverio zadatak da stvaraju učenike, Isus im je objasnio zašto je važno da ga poslušaju. Rekao im je: „Data mi je sva vlast na nebu i na zemlji.“ Zatim je dodao: „Zato idite i stvarajte učenike od ljudi iz svih naroda“ (Mat. 28:18, 19). Kako se možeš ugledati na Isusa?

7, 8. (a) Kako se starešine mogu ugledati na Isusa? (b) Koliko je važno pohvaliti učenika? (c) Koje predloge starešine mogu koristiti tokom obuke? (Videti okvir „ Kako obučavati druge“.)

7 Na temelju Biblije, objasni učeniku zašto se očekuje da nešto uradi. Tako ga učiš da razmišlja u svetlu biblijskih načela. Recimo da si ga zamolio da brine da ulaz u Dvoranu Kraljevstva bude čist i bezbedan za kretanje. Mogao bi s njim osmotriti ono što je rečeno u Titu 2:10 i objasniti da njegov trud ’ukrašava učenje našeg Spasitelja, Boga‘. Podseti ga na to da će stariji članovi skupštine imati koristi od onoga što radi. Takvo rezonovanje će bratu kog obučavaš pomoći da više razmišlja o ljudima nego o pravilima. Osetiće radost kad vidi koliko braći i sestrama znači to što radi.

8 Nemoj zaboraviti da pohvališ učenika što se trudi da primenjuje savete. Zašto je to važno? Iskrena pohvala je za učenika poput vode za biljku — podstrek za napredak. (Uporediti s Matejem 3:17.)

DODATNI IZAZOV

9. (a) S kojim izazovom se suočavaju starešine u razvijenim zemljama? (b) Zašto istina nije na prvom mestu u životu neke mlade braće?

9 Starešine u razvijenim zemljama suočavaju se s još jednim izazovom — kako motivisati krštenu braću koja imaju preko 20 ili 30 godina da se više posvete skupštinskim aktivnostima. Zamolili smo iskusne starešine iz dvadesetak zapadnih zemalja da kažu zašto se po njihovom mišljenju neka mlada braća ustežu od toga da prihvate zaduženja u skupštini. Većina je to ovako objasnila: Neku braću roditelji nisu podsticali da postavljaju duhovne ciljeve. Čak se dešavalo da mlade  koji su imali takve ciljeve roditelji nagovaraju da steknu visoko obrazovanje i posvete se karijeri! U životu tih mladih istina nikad nije bila na prvom mestu (Mat. 10:24).

10, 11. (a) Kako starešina može postepeno motivisati brata da se više angažuje u skupštini? (b) Šta bi u tom slučaju starešina mogao da osmotri s bratom i zašto? (Videti fusnotu.)

10 Ako izgleda da brat nema želju da učini više u skupštini, biće potrebno dosta truda i strpljenja da se usmeri njegovo razmišljanje, ali to nije nemoguće. Kao što baštovan može usmeriti rast biljke tako što pomoću potpore postepeno ispravlja njenu stabljiku, tako i ti možeš postepeno usmeriti brata kako bi on promenio svoj stav prema obavezama u skupštini. Kako to možeš postići?

11 Sprijatelji se s tim bratom. Stavi mu do znanja da skupštini znači njegov doprinos. Izdvajaj vreme da s njim razmatraš stihove koji će ga pokrenuti da razmišlja o svom predanju Jehovi (Prop. 5:4; Is. 6:8; Mat. 6:24, 33; Luka 9:57-62; 1. Kor. 15:58; 2. Kor. 5:15; 13:5). Možeš ga pitati: ’Šta si obećao Jehovi kad si mu se predao?‘ Da bi dopro do njegovog srca, pitaj ga: ’Šta misliš, kako se Jehova osećao kad si se krstio?‘ (Posl. 27:11). ’A kako se Satana osećao?‘ (1. Petr. 5:8). Imaj na umu da pažljivo odabrani stihovi iz Svetog pisma mogu duboko uticati na njega. (Pročitati Jevrejima 4:12.) *

BUDI UČENIK DOSTOJAN POVERENJA

12, 13. (a) Kakav stav je imao Jelisej dok je bio učenik? (b) Kako je Jehova nagradio Jeliseja?

12 Mlada braćo, skupštini je potrebna vaša pomoć! Kakav stav će vam pomoći da uspešno služite Jehovi? Osmotrimo najpre neke događaje iz života jednog učenika iz daleke prošlosti.

13 Pre skoro 3 000 godina, prorok Ilija je pozvao mladog Jeliseja da mu bude sluga. Jelisej se bez oklevanja odazvao i verno je služio starom proroku tako što je obavljao i najobičnije poslove (2. Kralj. 3:11). Nakon oko šest godina obučavanja, bilo je jasno da će se Ilijina služba u Izraelu uskoro završiti. Do tada je Jelisej već bio dobro obučen. Ilija mu je rekao da više ne mora da ga sledi, ali Jelisej mu je tri puta uzvratio: „Neću te ostaviti.“ Bio je rešen da što duže ostane uz svog učitelja. Jehova je nagradio Jeliseja za njegovu vernost i odanost time što mu je dozvolio da bude očevidac upečatljivog trenutka kada je Ilija uzet na nebo (2. Kralj. 2:1-12).

14. (a) Kako se učenici mogu ugledati na Jeliseja? (b) Zašto je veoma važno da učenik bude odgovoran?

14 Kako se možeš ugledati na Jeliseja? Bez oklevanja prihvati svako zaduženje, uključujući i ona koja su naizgled nevažna. Na svog učitelja gledaj kao na prijatelja i pokaži mu koliko ceniš sve što čini za tebe. Time ćeš mu takoreći poručiti: „Neću te ostaviti.“ Što je najvažnije, posveti se svakom zadatku koji dobiješ. To je bitno jer će tek nakon što pokažeš da si odgovoran i pouzdan starešine biti sigurne da Jehova  želi da ti se poveri više odgovornosti (Ps. 101:6; pročitati 2. Timoteju 2:2).

ISKRENO POŠTUJ STAREŠINE

15, 16. (a) Kako je Jelisej pokazao poštovanje prema svom učitelju? (Videti sliku na početku članka.) (b) Zašto su drugi proroci imali poverenja u Jeliseja?

15 Zapis o Ilijinom nasledniku, Jeliseju, takođe naglašava kako braća mogu pokazati poštovanje prema iskusnim starešinama. Nakon što su Ilija i Jelisej posetili grupu proroka u Jerihonu, otišli su do reke Jordan. Tamo je „Ilija uzeo svoj proročki ogrtač, smotao ga i udario njime po vodi, i voda se razdelila“. Obojica su prešli po suvom i nastavili dalje razgovarajući usput. Očigledno, Jelisej tad nije smatrao da već zna sve. Sve dok ga Ilija nije napustio, on je nepodeljenog srca slušao svog učitelja. Zatim je Ilija „u vihoru uzašao na nebesa“. Jelisej se kasnije vratio do Jordana i udario Ilijinim ogrtačem po vodi, rekavši: „Gde je Jehova, Ilijin Bog?“ I ovog puta voda se razdelila (2. Kralj. 2:8-14).

16 Da li si primetio da je prvo Jelisejevo čudo identično poslednjem Ilijinom čudu? Zašto je to vredno pomena? Po svemu sudeći, Jelisej nije smatrao da stvari treba da radi drugačije samo zato što je preuzeo Ilijinu službu. On se ugledao na Iliju i time je pokazao dužno poštovanje prema svom učitelju, čime je stekao poverenje drugih proroka (2. Kralj. 2:15). Jelisej je služio kao prorok 60 godina i činio je mnogo više čuda u Jehovino ime nego Ilija. Šta iz toga možeš naučiti?

17. (a) Kako učenici danas mogu imati stav kao Jelisej? (b) Kako će Jehova možda koristiti braću sa ispravnim stavom?

17 Kad dobiješ određene odgovornosti u skupštini, nemoj misliti da ti to daje pravo da stvari obavljaš potpuno drugačije nego što se do tada radilo. Vreme za promene će doći, ali to ne zavisi od tvoje želje već od potreba skupštine i smernica koje dolaze od Jehovine organizacije. Jelisej je svojim delima stekao poverenje drugih proroka i pokazao poštovanje prema svom prethodniku tako što je koristio iste metode. Slično tome, i ti možeš ohrabriti suvernike i pokazati poštovanje prema iskusnijim starešinama tako što ćeš na isti način primenjivati biblijska načela. (Pročitati 1. Korinćanima 4:17.) Međutim, kad stekneš iskustvo, sigurno ćeš imati priliku da u skladu s vođstvom Jehovine organizacije uvodiš izmene koje će omogućiti da skupština napreduje. Štaviše, Jehova će te možda, kao i Jeliseja, s vremenom koristiti za veće stvari nego tvoje učitelje (Jov. 14:12).

18. Zašto ne treba odlagati obučavanje braće u skupštinama?

18 Nadamo se da će predlozi iz ovog i prethodnog članka podstaći što više starešina da izdvoje vreme za obučavanje drugih. Takođe se nadamo da će braća spremno prihvatiti takvu obuku i mudro koristiti ono što nauče da bi brinuli za Jehovino stado. Sve to će ojačati skupštine širom sveta i svakoga od nas kako bismo bili spremni za uzbudljive događaje koji predstoje.

^ odl. 5 Ako je mladić zreo, ponizan i ispunjava druge biblijske uslove za naimenovanje, starešine ga mogu preporučiti za slugu pomoćnika čak i ako još nema 20 godina (1. Tim. 3:8-10, 12; videti Stražarsku kulu od 1. februara 1990, strana 32).

^ odl. 11 Neke misli možeš pronaći u Stražarskoj kuli od 15. aprila 2012, strane 14-16, odlomci 8-13 i u knjizi „Održite se u Božjoj ljubavi“, poglavlje 16, odlomci 1-3.