Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li je ostvarivo venčati se „samo u Gospodu“?

Da li je ostvarivo venčati se „samo u Gospodu“?

„Unutar skupštine ne mogu da pronađem bračnog druga, a ne želim da mi godine prolaze u samoći.“

„Neki muškarci u svetu su dobri, ljubazni i pažljivi. Ne protive se mojoj veri i deluju zanimljivije od neke braće.“

Ovako su se izrazili neki koji nisu u braku. Oni znaju da Jehova želi da se njegove sluge venčaju „samo u Gospodu“, to jest da stupe u brak samo sa suvernikom (1. Kor. 7:39). Zašto onda tako razmišljaju?

ZAŠTO SU ZABRINUTI

Oni kod kojih se javljaju sumnje možda smatraju da ima više slobodnih sestara nego braće. U mnogim zemljama je zaista tako. Primera radi, u Koreji je od 100 Svedoka koji nisu u braku u proseku 57 sestara a 43 brata. U Kolumbiji čak 66 procenata Svedoka čine sestre, dok 34 procenta čine braća.

U nekim zemljama, roditelji koji nisu u istini možda traže pozamašnu cenu za nevestu, zbog čega je za braću sa skromnim prihodima veoma teško da se ožene. Uzevši u obzir takve prepreke, jedna sestra možda smatra da su male šanse da pronađe supruga „u Gospodu“. Zato se možda pita: „Mogu li se nadati da ću među suvernicima pronaći pravu osobu?“ *

NEOPHODNO JE POVERENJE U JEHOVU

Ako si ikada tako razmišljala, budi uverena da je Jehova svestan tvoje situacije. On zna kako se osećaš (2. Let. 6:29, 30).

Ipak, Jehova je u svojoj Reči naglasio da pravi hrišćani treba da se venčaju samo  s onima koji dele njihova verovanja. To je učinio zato što zna šta je za nas najbolje. Želi da nas zaštiti od nemudrog ponašanja koje bi nam moglo naneti bol i lišiti nas sreće. U Nemijino vreme, mnogi Jevreji su se ženili tuđinkama koje nisu služile Jehovi. Zato im je Nemija ukazao na Solomonov loš primer. Rekao je: „Bog ga je njegov voleo [...] Ali i njega su tuđinke navele na greh“ (Nem. 13:23-26). Bog svojim slugama želi najbolje, i zato im je dao smernice da stupaju u brak samo sa suvernicima (Ps. 19:7-10; Is. 48:17, 18). Pravi hrišćani su zahvalni Jehovi što s ljubavlju brine o njima i pomaže im da donose dobre odluke. Poslušni su njegovim zapovestima, čime pokazuju da je on njihov Vrhovni Vladar (Posl. 1:5).

Sigurno ne želimo da se ’ujarmljujemo u nejednak jaram‘ s nekim ko bi nas odvratio od služenja Bogu (2. Kor. 6:14). Mnogi su shvatili da je najmudrije prihvatiti Božje pouzdane smernice, koje nam služe kao zaštita. Nažalost, neki su doneli drugačiju odluku.

STRPLJENJE JE VAŽNO

Sestra iz Australije po imenu Megi * objašnjava do čega je dovelo to što se zabavljala s mladićem koji nije u istini: „Propustila sam mnogo sastanaka da bih se viđala s njim. Moja duhovnost je znatno oslabila.“ Ratana iz Indije bila je u vezi sa školskim drugom. On je počeo da proučava Bibliju, ali ispostavilo se da je to uradio samo da bi bio s njom. Na kraju je napustila istinu i promenila veru da bi se udala za njega.

Još jedan primer je Ndenge iz Kameruna, koja se udala sa 19 godina. Pre venčanja, verenik joj je obećao da je neće sprečavati da služi Jehovi. Međutim, dve sedmice nakon venčanja, zabranio joj je da ide na sastanke. Ona kaže: „Osećala sam se usamljeno i očajno. Shvatila sam da više nemam kontrolu nad svojim životom. Duboko sam se kajala.“

Naravno, nisu svi supružnici grubi i nerazumni. Neki su dobri i obzirni iako nisu u istini. Ipak, kako bi to što si u braku s nekim ko ne služi Bogu uticalo na tvoj odnos s Jehovom? Kako bi se osećala znajući da nisi poslušala savet koji je Bog dao za tvoje dobro? I što je najvažnije, kako bi se on osećao zbog tvoje odluke? (Posl. 1:33).

Mnoga braća i sestre iz ličnog iskustva znaju da je najbolje venčati se „samo u Gospodu“. Oni koji nisu u braku žele da ugode Bogu tako što supružnika traže samo među njegovim slugama. Sestra Mičiko iz Japana je bila rešena da se drži Božjih načela iako su rođaci pokušavali da je nagovore da se uda za nekog ko ne služi Jehovi. Pored toga, teško joj je padalo to što su njeni prijatelji, za razliku od nje, uspevali da nađu bračnog druga među suvernicima. Ona kaže: „Stalno sam govorila sebi da je Jehova ’srećan Bog‘ i da zato naša sreća ne zavisi od toga da li smo u braku. Verujem da on uzima u obzir naše želje. Ali ako ne možemo da nađemo bračnog druga, možda je najbolje da neko vreme ostanemo sami“ (1. Tim. 1:11). Kasnije se Mičiko udala za finog brata i srećna je što je bila strpljiva.

I neka braća su strpljivo čekala dok nisu našla pravu osobu. Među njima je Bil iz Australije. On priznaje da su ga ponekad privlačile žene koje ne služe Jehovi. Ipak, bio je oprezan da se ne bi previše zbližio s njima. Znao je da bi to bio prvi korak ka ’ujarmljivanju u nejednak jaram‘. Bilo je i sestara koje su mu se sviđale, ali osećanja nisu bila obostrana. Bil je čekao 30 godina dok nije sreo pravu osobu. On kaže: „Nimalo ne žalim. Zajedno idemo u službu i zajedno proučavamo, i za mene je to pravi blagoslov. Drago mi je što su njeni prijatelji  postali i moji prijatelji i što svi zajedno služimo Jehovi. Što je najvažnije, nas dvoje se uvek trudimo da u braku primenjujemo biblijska načela.“

ŠTA MOŽEŠ PREDUZETI

Šta konkretno možeš raditi nakon što si prepustila stvari u Jehovine ruke? Možeš razmišljati o tome zašto nisi u braku. Ako je glavni razlog povezan s biblijskim načelom da se stupa u brak „samo u Gospodu“, zaslužuješ pohvalu za to što si poslušna Božjoj zapovesti. Budi sigurna da je Jehovi drago što se držiš njegove Reči (1. Sam. 15:22; Posl. 27:11). Nastavi da u molitvama ’izlivaš svoje srce‘ Bogu (Ps. 62:8). Tvoje molitve će biti dublje ako mu se obraćaš iskreno i često. Dok iz dana u dan odolevaš iskušenjima i neispravnim željama, tvoj odnos s Bogom će biti sve jači. Budi uverena da je Svevišnjem stalo do tebe i da si dragocena u njegovim očima. On razume tvoje potrebe i želje. Premda Bog nikome ne obećava bračnog druga, ako ti je on stvarno potreban, Bog zna najbolji način da zadovolji tvoje ispravne želje (Ps. 145:16; Mat. 6:32).

Ponekad se možda osećaš kao psalmista David, koji je rekao: „O Jehova, požuri, usliši me! Nestaje života u meni. Ne okreći od mene lice svoje“ (Ps. 143:5-7, 10). U takvim trenucima, daj svom nebeskom Ocu priliku da ti otkrije šta je njegova volja za tebe. To možeš raditi tako što ćeš izdvajati vreme da čitaš njegovu Reč i duboko razmišljaš o tome. Tako će ti biti jasnije šta Jehova očekuje od tebe i videćeš kako je pomagao svojim slugama u prošlosti. Slušajući njegove savete, bićeš sigurnija da je to najmudriji način života.

Oni koji nisu u braku dragoceni su članovi skupštine koji rado pomažu porodicama i mladima

Šta još može doprineti tome da imaš srećan i ispunjen život dok si sama? Možeš raditi na osobinama kao što su razboritost, darežljivost, marljivost, dobrota, odanost Bogu i nastojati da budeš na dobrom glasu. Sve to je neophodno za srećan porodični život (Post. 24:16-21; Ruta 1:16, 17; 2:6, 7, 11; Posl. 31:10-27). Traži najpre Kraljevstvo tako što ćeš davati sve od sebe u službi propovedanja i drugim hrišćanskim aktivnostima. To će za tebe biti zaštita. Bil, kog smo spomenuli ranije, ovako je opisao period pre braka: „Godine su proletele začas! To vreme sam koristio da služim Jehovi kao pionir.“

Nije nemoguće naći bračnog druga „samo u Gospodu“. Ako si poslušna tom načelu, proslavićeš Jehovu i bićeš zadovoljna. Biblija kaže: „Srećan je čovek koji se Jehove boji, ko istinski uživa u zapovestima njegovim. Blagostanje i bogatstvo u kući su njegovoj, pravednost njegova zauvek ostaje“ (Ps. 112:1, 3). Stoga, budi odlučna da se pridržavaš Božje zapovesti da stupiš u brak „samo u Gospodu“.

^ odl. 7 U ovom članku, tema se razmatra iz ugla sestre, premda ista načela važe i za brata.

^ odl. 13 Neka imena su promenjena.