Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Jehova bogato blagosilja velikodušnost

Jehova bogato blagosilja velikodušnost

STVORITELJ je ukazao čast ljudima podarivši im slobodnu volju, koja je od neprocenjive vrednosti. Osim toga, on bogato blagosilja one koji svoju slobodnu volju nesebično koriste da bi podupirali pravu religiju, svetili Božje ime i postupali u skladu s njegovom voljom. Jehova ne želi da mu iko bude poslušan iz straha ili osećaja obaveze. On veoma ceni kada smo mu od srca odani zato što ga volimo i duboko poštujemo.

Primera radi, kada su Izraelci bili u Sinajskoj pustinji, Jehova im je zapovedio da naprave mesto gde će mu služiti. Rekao im je: „Skupite među sobom prilog za Jehovu. Svako ko je spremnog srca neka donese [...] prilog Jehovi“ (Izl. 35:5). Svaki Izraelac je imao priliku da donese prilog u okviru svojih mogućnosti, i svi dobrovoljni prilozi — bez obzira na to šta se prilagalo i koliko — bili su korišćeni u skladu s Božjom voljom. Kakav je bio odaziv?

„Zatim su svi koje je srce navelo, svi koji su to želeli, došli i doneli prilog Jehovi [...] svi koji su bili spremnog srca.“ Muškarci i žene su drage volje donosili ukrasne kopče, minđuše, prstenje, zlato, srebro, bakar, plavo predivo, vunu purpurne boje, skerletne tkanine, fino laneno platno, kozju dlaku, crveno obojene ovnujske kože, fokine kože, akacijino drvo, drago kamenje, balzam i ulje. Na kraju je svega „bilo više nego dovoljno da se uradi sav posao“ (Izl. 35:21-24, 27-29; 36:7).

Mnogo više od tih prinosa, Jehovu je obradovalo to što je narod svim srcem želeo da podupire pravu religiju. Ljudi su takođe želeli da stave na raspolaganje svoje vreme i snagu. Primera radi, „sve vešte žene koje je srce podstaklo“ prele su kozju dlaku. Pored toga, Jehova je Veseleilu dao sveti duh da bi imao „mudrost, razboritost i znanje i da bi bio vešt u raznovrsnim poslovima“. Obdario je Veseleila i Elijava veštinom potrebnom da bi se obavio sav posao (Izl. 35:25, 26, 30-35).

Kad je Jehova pozvao Izraelce da daju prilog, bio je sasvim siguran da će biti onih koje će ’srce podstaći‘ da podupru službu njemu. Zauzvrat je obilno blagoslovio sve te velikodušne ljude svojom podrškom u svemu i velikom radošću. Tako je Jehova pokazao da blagosilja velikodušnost svojih slugu i ujedno se brine da ne oskudevaju ni u sredstvima ni u stručnosti da bi izvršile njegovu volju (Ps. 34:9). Sve dok nesebično služiš Jehovi, on će te sigurno blagosloviti zbog tvoje velikodušnosti.

Jehovini svedoci hrišćanska verska zajednica

P. fah 173,

11080 Beograd

Telefon (011) 405-99-00