Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Roditelji — budno pazite svoju decu

Roditelji — budno pazite svoju decu

„Dobro upoznaj stanje stada svoga“ (POSL. 27:23)

1, 2. (a) Koje su dužnosti imali pastiri u drevnom Izraelu? (b) U kom smislu se roditelji mogu uporediti s pastirima?

ŽIVOT pastira u drevnom Izraelu nije bio nimalo lak. Osim što su trpeli i vrućinu i hladnoću, morali su da štite svoja stada od divljih životinja i lopova. Pastiri su redovno pregledali ovce i lečili svaku koja je bila bolesna ili povređena. Posebno su pazili na jaganjce jer su bili nežni i nejaki (Post. 33:13).

2 Današnji roditelji u nekom smislu moraju imati osobine kakve su imali pravi pastiri. Na njima leži odgovornost da vaspitavaju svoju decu tako da ’usvoje Jehovin način razmišljanja‘ (Ef. 6:4). Slobodno možemo reći da to nije nimalo lako. Deca su svakodnevno izložena idejama iza kojih stoji Satana, a uz to imaju i neke svoje mane koje su posledica nesavršenosti (2. Tim. 2:22; 1. Jov. 2:16). Kako onda mogu pomoći svojoj deci? Pogledajmo sada tri stvari koje vi kao brižni roditelji možete učiniti: (1) upoznajte svoju decu, (2) ne zanemarujte duhovnu hranu i (3) pravilno ih usmeravajte.

 UPOZNAJTE SVOJU DECU

3. Kako roditelji mogu dobro upoznati svoju decu?

3 Dobar pastir pažljivo pregleda svaku svoju ovcu da bi video da li je zdrava. Biblija kaže: „Dobro upoznaj stanje stada svoga“ (Posl. 27:23). Vi kao roditelji treba da dobro upoznate svoje ’stado‘, to jest svoju decu. To znači da treba da znate šta vaša deca rade, o čemu razmišljaju i kako se osećaju. Kako to možete postići? Najbolji način je da često razgovarate s njima.

4, 5. (a) Šta može pomoći deci da se otvore svojim roditeljima? (Videti sliku na početku članka.) (b) Kako vi olakšavate svojoj deci da razgovaraju s vama?

4 Nekim roditeljima je sve teže da razgovaraju sa svojom decom koja ulaze u tinejdžerske godine, jer se deca tada možda povlače u sebe i ne žele da pričaju o svojim razmišljanjima i osećanjima. Šta možete učiniti ako se i vaša deca tako ponašaju? Nemojte insistirati na tome da vode s vama duge i ozbiljne razgovore, već pokušajte da iskoristite neke situacije u kojima ste svi opušteni (Pon. zak. 6:6, 7). Možda treba da se potrudite da više vremena provodite zajedno. Mogli biste otići u šetnju s njima ili se negde provozati, igrati se ili obavljati neke kućne poslove. Možda će takve prilike prijati vašoj deci i pomoći im da se otvore.

5 Ali šta da radite ako vaša deca i dalje neće da razgovaraju s vama? Probajte da im priđete na neki drugi način. Na primer, nemojte pitati ćerku kako je njoj prošao dan već ispričajte šta se vama u toku tog dana dogodilo. Možda će i ona vama ispričati neke svoje utiske. Ili ako želite da saznate njeno mišljenje o nečemu, možda je bolje da je ne pitate direktno, već da je pitate šta o tome misle njene drugarice. Zatim je pitajte kako bi ona posavetovala neku svoju drugaricu.

6. Kako možete pokazati da ste pristupačni i da imate vremena za svoju decu?

6 Naravno, vašoj deci će biti lakše da razgovaraju s vama ako imate vremena za njih i ako ste pristupačni. Ako ste stalno zauzeti, deca će svoje probleme verovatno zadržati za sebe. A kako možete biti pristupačni? Nije dovoljno da samo kažete deci da mogu da pričaju s vama u svako doba. Vaša deca tinejdžerskog uzrasta moraju znati da nećete ni potcenjivati, a ni preuveličavati ono što vam kažu. Mnogi roditelji su u tome zaista dobar primer. Devetnaestogodišnja Kejla kaže: „S mojim tatom mogu da pričam o svemu. Ne prekida me niti me kritikuje, već me jednostavno sluša. A onda mi uvek da najbolji mogući savet.“

7. (a) Kakav stav treba da imaju roditelji kada razgovaraju sa svojom decom o temama kao što je zabavljanje? (b) Kako roditelji mogu nehotice ’razdražiti svoju decu‘?

7 Čak i kada razgovarate o nekim osetljivim temama, kao što je recimo zabavljanje, nemojte ih samo upozoravati na potencijalne opasnosti već ih poučite kako da se ispravno postave u toj stvari. Na primer, pretpostavimo da ste otišli u restoran i da u jelovniku možete videti samo upozorenja na trovanje hranom. Sigurno biste otišli i potražili neki drugi restoran. I vaša deca mogu isto tako reagovati ako od vas traže savet, a vi ih samo upozoravate na opasnosti. (Pročitati Kološanima 3:21.) Nemojte ići u krajnosti. Jedna naša mlada sestra koja se zove Emili kaže: „Kada s roditeljima razgovaram o zabavljanju, nemam utisak da im je to neprijatna  tema. Smatraju da je lepo upoznati nekoga ko bi mogao biti dobar bračni drug. Zato se osećam slobodno da s njima pričam o tome. U suštini, ništa ne krijem od njih jer želim da znaju šta se dešava u mom životu.“

8, 9. (a) Zašto je dobro da svoju decu ne prekidate u razgovoru? (b) Kako je vama koristilo što ste saslušali svoju decu?

8 Budite strpljivi i pokažite svojoj deci da ste pristupačni tako što ćete ih saslušati. (Pročitati Jakovljevu 1:19.) Jedna samohrana majka koja se zove Katja kaže sledeće: „Uopšte nisam imala strpljenja sa svojom ćerkom. Nisam joj davala priliku da do kraja kaže ono što želi. Bila sam ili suviše umorna da bih je slušala ili nisam htela da mi dosađuje. Kad sam se ja promenila, promenila se i ona. Sada je mnogo otvorenija.“

Slušajte ih da biste ih upoznali (Videti odlomke 3-9)

9 Jedan naš brat koji se zove Ronald imao je sličnu situaciju sa svojom ćerkom u tinejdžerskim godinama. On kaže: „Kad mi je rekla da se zaljubila u jednog dečaka iz škole, bio sam strašno ljut. Ali kada sam pomislio na to koliko je Jehova strpljiv i razuman kada su u pitanju njegove sluge, shvatio sam da je bolje da svojoj ćerki pružim priliku da kaže šta oseća pre nego što joj dam neki savet. Zaista mi je drago što sam tako postupio. Po prvi put sam shvatio kako se oseća. Kada je sve ispričala bilo mi je lakše da na miru porazgovaram s njom. Iznenadio sam se kada je prihvatila moj savet. Iskreno je želela da postupi ispravno.“ Ako često razgovarate sa svojom decom, znaćete o čemu razmišljaju i kako se osećaju. To će vam pomoći da više utičete na odluke koje donose. *

NE ZANEMARUJTE DUHOVNU HRANU

10, 11. Kako možete pomoći svojoj deci da ostanu u istini?

10 Dobar pastir zna da svaka ovca može da odluta od stada. Možda će pasti travu malo dalje od stada, a onda još malo dalje i tako se izdvojiti od ostalih ovaca. Isto tako se može desiti da deca postepeno napuste  istinu. Možda ih privlači loše društvo ili neka loša vrsta zabave (Posl. 13:20). Kako možete sprečiti da se tako nešto desi?

11 Ako primetite da u nekim stvarima vaša deca treba da se poprave, nemojte to zanemarivati već odmah reagujte. Pomozite im i da dobre osobine koje imaju još više izgrade (2. Petr. 1:5-8). Najbolje je da to radite tokom porodičnog proučavanja. U Našoj službi za Kraljevstvo od oktobra 2008. pisalo je sledeće: „Poglavari porodica imaju odgovornost pred Jehovom da se pobrinu za to da njihova porodica redovno i smisaono proučava Bibliju.“ Da li koristite to vreme da u duhovnom pogledu pomažete svojoj deci? Budite sigurni da vaša deca zaista cene to što se brinete za njihove duhovne potrebe (Mat. 5:3; Fil. 1:10).

Ne zanemarujte duhovnu hranu (Videti odlomke 10-12)

12. (a) Kako mladima koristi redovno porodično proučavanje? (Videti i okvir „ Izrazi cenjenja“.) (b) Kako tebi lično koristi porodično proučavanje?

12 Tinejdžerka Karisa i njena porodica imaju velike koristi od porodičnog proučavanja. Ona kaže: „Dopada mi se kada smo svi na okupu i kada razgovaramo. Tako se zbližavamo i to su trenuci kojih ćemo se rado sećati. Moj tata je dosledan što se tiče porodičnog proučavanja. Kad vidim da on to shvata ozbiljno, onda i ja tako radim. Zbog toga ga još više poštujem kao oca i poglavara porodice.“ Jedna naša mlada sestra koja se zove Britni kaže: „Zahvaljujući porodičnom proučavanju bliža sam s roditeljima. Vidim da stvarno žele da čuju kakve probleme imam i da im je zaista stalo do mene. Porodično proučavanje nam pomaže da budemo jaka i ujedinjena porodica.“ Najvažniji cilj koji roditelji imaju jeste da svoju decu pouče da vole Jehovu, a porodično proučavanje je najbolji način da to i urade. *

PRAVILNO IH USMERAVAJTE

13. Kako možete motivisati svoju decu da služe Jehovi?

13 Dobar pastir koristi štap da bi usmeravao i branio svoje stado. Njegov glavni cilj je da dovede ovce na ’dobre pašnjake‘ (Jezek. 34:13, 14). I vi kao roditelji imate sličan cilj. Vi želite da poučite svoju decu da služe Jehovi. Želeli biste da se i ona osećaju poput psalmiste koji je rekao: „Bože moj, ja uživam u vršenju volje tvoje, i zakon je tvoj duboko u meni“ (Ps. 40:8). Kada vaša deca budu to postigla, predaće se Jehovi i krstiti. Naravno, takav korak će napraviti kad budu dovoljno zrela i kada budu imala iskrenu želju da služe Jehovi.

14, 15. (a) Koji cilj treba da imaju roditelji? (b) Zašto bi vaša deca mogla dovesti u pitanje vaša verovanja?

14 Međutim, šta možete uraditi ako vaša deca u duhovnom smislu ne napreduju, možda čak i dovode u pitanje svoju veru? Potrudite se da u njih usadite ljubav prema Jehovi Bogu i cenjenje za sve što je učinio (Otkr. 4:11). Tako će, kad budu spremna, sama doneti odluku da služe Jehovi.

15 Možda vaša deca nisu sigurna da je ono u šta verujete istina. Kako ćete im pomoći da uvide da je služenje Jehovi zaista najbolji način života i da će im to doneti trajnu sreću? Utvrdite šta je to što ih zbunjuje. Na primer, da li je stvar u tome što se ne slažu s biblijskim učenjima ili se samo osećaju nesigurno kada svojim  vršnjacima treba da objasne svoja verovanja? Da li sumnjaju u ispravnost Božjih merila ili se samo osećaju usamljeno ili odbačeno?

Pravilno ih usmeravajte (Videti odlomke 13-18)

16, 17. Kako roditelji mogu pomoći svojoj deci da razviju svoj odnos s Jehovom?

16 Kako možete pomoći svojoj deci da se uhvate u koštac sa sumnjama što se tiče istine? Jedan predlog koji mnogi roditelji smatraju praktičnim i efikasnim jeste da svom sinu ili ćerki postave sledeće pitanje: „Šta misliš o tome što smo Jehovini svedoci? Misliš li da je to dobro? Da li smatraš da se zbog hrišćanskog načina života nečega odričeš? Da li misliš da prednosti uveliko nadmašuju izazove koje sa sobom nosi ovakav način života, imajući u vidu ne samo sadašnjost već i budućnost?“ Naravno, pitanja treba da postavite svojim rečima, da se u tome vidi iskrenost i dobrota, a ne da deca imaju utisak da su na nekom ispitivanju. Mogli biste porazgovarati o rečima zabeleženim u Marku 10:29, 30. Neki mladi će možda hteti da u dve kolone zapišu prednosti i izazove hrišćanskog načina života. To vam može pomoći da utvrdite u čemu je problem i da im pomognete da nađu rešenje. Ako knjigu Šta Biblija zaista naučava i Održite se u Božjoj ljubavitreba da proučavamo sa zainteresovanim osobama, onda sigurno treba da ih proučavamo i sa svojom decom! Da li to već radite?

17 Vaša deca će s vremenom morati sama da donesu odluku kome će služiti. Nemojte misliti da će ona automatski prihvatiti istinu zato što ste je vi prihvatili. Deca moraju razviti svoj odnos s Jehovom (Posl. 3:1, 2). Ako izgleda da vaše dete ima problem s tim, zašto ne biste krenuli iz početka? Podstaknite ga da preispita svoja verovanja postavljajući sebi sledeća pitanja: „Zašto ja uopšte verujem da Bog postoji? Kako znam da mu je stalo do mene? Zašto smatram da je za moje dobro da slušam Jehovine zakone?“ Dokažite da ste dobri pastiri tako što ćete strpljivo usmeravati svoju decu i tako im pomoći da se sama uvere u to da je život u skladu s Jehovinim merilima najbolji životni put * (Rimlj. 12:2).

18. Kako se roditelji mogu ugledati na Jehovu, Vrhovnog Pastira?

18 Svi pravi hrišćani žele da se ugledaju na svog Vrhovnog Pastira (Ef. 5:1; 1. Petr. 2:25). Svaki roditelj mora da zna šta se dešava s njegovom decom. Roditelji se moraju potruditi da usmere svoju decu na put života koji će biti za njihovo večno dobro. Zato učinite sve što možete da izvedete svoju decu na put istine!

^ odl. 9 Još neke predloge možete naći u Stražarskoj kuli od 1. avgusta 2008, na stranama 10-12.

^ odl. 12 Dodatne informacije mogu se pronaći u članku „Porodično proučavanje — neophodno za preživljavanje!“ u Stražarskoj kuli od 15. oktobra 2009, na stranama 29-31.

^ odl. 17 Još neke informacije mogu se pronaći u Stražarskoj kuli od 1. februara 2012, na stranama 18-21.