Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pomozimo drugima da iskoriste svoje sposobnosti

Pomozimo drugima da iskoriste svoje sposobnosti

„Savetovaću te, oko će moje biti na tebi“ (PS. 32:8)

1, 2. Kako Jehova gleda na svoje sluge?

DOK posmatraju svoju decu kako se igraju, roditelji su oduševljeni kada primete neke njihove urođene sposobnosti. Možda to znaš iz ličnog iskustva. Recimo, neko dete voli igre u kojima do izražaja dolazi njegova okretnost i spretnost, dok njegov brat ili njegova sestra više voli neke društvene igre, a neka deca su kreativna ili imaju neku umetničku crtu. Ali bez obzira na to kakve talente imaju njihova deca, roditelji su veoma srećni kada otkriju kakve predispozicije ona imaju.

2 Jehovi je kao našem Ocu veoma stalo do nas. On gleda na svoje sluge kao na „dragoceno blago iz svih naroda“ (Ag. 2:7). Posebno ih ceni zbog njihove vere i ljubavi. Međutim, možda si primetio da se Jehovini svedoci međusobno veoma razlikuju po sposobnostima. Na primer, neka braća umeju da lepo iznesu govor, dok su druga izvrsni organizatori. Mnoge sestre koje imaju smisla za jezike naučile su neki strani jezik kako bi što većem broju ljudi propovedale dobru vest. S druge strane, neke sestre su izuzetan primer u pomaganju onima koji su obeshrabreni ili u brizi o bolesnima (Rimlj. 16:1, 12). Sigurno nam je drago što u našoj skupštini imamo takvu braću i sestre.

3. O čemu će biti reči u ovom članku?

 3 Međutim, neki Jehovini svedoci, uključujući mlađu braću i one koji su se nedavno krstili, možda još uvek nisu našli svoje mesto u skupštini. Kako im možemo pomoći da iskoriste svoje sposobnosti? Zašto treba da nastojimo da poput Jehove zapažamo njihove dobre strane?

JEHOVA U SVOJIM SLUGAMA VIDI ONO ŠTO JE DOBRO

4, 5. Šta je sve Jehova video kod Gedeona?

4 Na osnovu nekih biblijskih primera može se razumeti da Jehova u svojim slugama vidi ne samo ono što je dobro već i njihove sposobnosti koje još nisu došle do izražaja. Recimo, Jehova je poslao jednog anđela Gedeonu da mu kaže da on treba da izbavi Božji narod od Madijanaca. Taj anđeo je pozdravio Gedeona sledećim rečima: „Jehova je s tobom, hrabri junače.“ Gedeon se verovatno zbunio kada je to čuo, jer po svemu sudeći sebe nije smatrao nekim junakom. On je otvoreno izneo svoje sumnje i rekao da se oseća neznatno. Ali na osnovu onoga što mu je anđeo zatim rekao, bilo je jasno da Jehova ima daleko bolje mišljenje o njemu. (Pročitati Sudije 6:11-16.)

5 Jehova je poverio Gedeonu da izbavi Izraelce zato što je zapazio njegove sposobnosti. Na primer, Jehovin anđeo je video da je Gedeon vredno radio dok je vršio pšenicu. Ali primetio je još nešto. U biblijsko vreme, zemljoradnici su obično vršili pšenicu na nekoj čistini gde je vetar mogao odneti plevu. Pa ipak, Gedeon je to radio krišom u vinskoj presi, jer je hteo da sakrije svoju skromnu žetvu od Madijanaca. To je zaista bilo pametno! Sasvim je razumljivo što Jehova nije gledao na Gedeona samo kao na opreznog zemljoradnika. Za njega je Gedeon bio zaista mudar čovek. Dakle, Jehova je video kakve su njegove sposobnosti i pružio mu je pomoć.

6, 7. (a) Za razliku od nekih Izraelaca, kako je Jehova gledao na proroka Amosa? (b) Šta ukazuje na to da Amos nije bio neuk?

6 Iz Amosovog primera se takođe vidi da Jehova primećuje kakve sve sposobnosti imaju njegove sluge čak i ako drugima deluju neznatno. Amos je za sebe rekao da je bio pastir i da je zasecao plodove na stablima divlje smokve — voćke čiji su se plodovi smatrali hranom za siromašne. Kada je Jehova poverio Amosu da prenese poruku osude desetoplemenskom kraljevstvu Izraela, možda su neki Izraelci pomislili da Amos i nije bio baš neki izbor. (Pročitati Amosa 7:14, 15.)

7 Amos je poticao iz jednog zabačenog sela, ali nije bio neuk. To se vidi na osnovu onoga što je znao o običajima i vladarima svog vremena. Po svemu sudeći bio je dobro upućen u to kakvo je stanje u Izraelu, a verovatno je dosta znao i o okolnim narodima zahvaljujući tome što je bio u kontaktu s putujućim trgovcima (Am. 1:6, 9, 11, 13; 2:8; 6:4-6). Neki današnji izučavaoci Biblije smatraju da je Amos bio veoma vešt u pisanju. On je u pisanju koristio jednostavne i upečatljive izraze, igru reči, kao i stilske figure poput paralelizma. Hrabro odgovorivši na optužbe iskvarenog sveštenika Amasije, Amos je potvrdio da je Jehova imao pravo kada ga je postavio za proroka i da je mogao koristiti njegove sposobnosti koje u prvi mah možda nisu bile uočljive (Am. 7:12, 13, 16, 17).

8. (a) Šta je Jehova obećao Davidu? (b) Zašto reči iz Psalma 32:8 mogu ohrabriti one koji nemaju dovoljno samopouzdanja?

8 Sasvim je jasno da Jehova zapaža sposobnosti svakog svog sluge. On je  obećao kralju Davidu da će mu pružati vođstvo i da će ’njegovo oko biti na njemu‘. (Pročitati Psalam 32:8.) Da li razumeš zašto je to važno za nas? To znači da čak i ako nemamo dovoljno samopouzdanja, Jehova nam može pomoći da učinimo stvari za koje mislimo da su van naših mogućnosti i da postignemo ciljeve za koje smatramo da su nedostižni. On prati naš duhovni napredak i pomaže nam u tome, baš kao što roditelj pomaže svom detetu da nauči da hoda. Jehova nam i preko naših suvernika može pomoći da iskoristimo svoje sposobnosti. Kako on to radi?

USREDSREDIMO SE NA DOBRO U DRUGIMA

9. Kako možemo primeniti Pavlov savet da gledamo korist drugih?

9 Apostol Pavle je podstakao sve hrišćane da gledaju korist svojih suvernika. (Pročitati Filipljanima 2:3, 4.) U suštini, to znači da treba da primetimo darove koje drugi imaju i da im to stavimo do znanja. Kako na nas utiče kada neko primeti naš napredak? Tada obično želimo da damo sve od sebe kako bismo i dalje napredovali. Slično tome, kada drugima jasno stavimo do znanja da ih cenimo, mi ćemo ih podstaći da i dalje duhovno napreduju.

10. Kome je posebno potrebna naša pažnja?

10 Naravno, svima nama je povremeno potrebna pažnja. Ali kome je ona posebno potrebna? To su mladi i oni koji su se nedavno krstili. Oni treba da osete da su deo skupštine. Tako će shvatiti da zaista imaju svoje mesto u skupštini. S druge strane, ako ih zapostavimo, oni mogu izgubiti želju da preuzmu dodatne odgovornosti, na šta ih Božja Reč podstiče (1. Tim. 3:1).

11. (a) Kako je jedan starešina pomogao jednom mladom bratu da napreduje uprkos tome što je stidljiv? (b) Šta možemo naučiti iz tog primera?

11 Ludovik služi kao starešina i mnogo mu je značilo što su mu drugi poklanjali pažnju kada je bio mlad. Zapazio je da braća brže napreduju kada im se poklanja pažnja. On je sarađivao s jednim prilično stidljivim bratom po imenu Žulijan. Ludovik je rekao: „Žulijan je u nekoliko navrata pokušao da stekne poštovanje drugih, ali nije bio baš spretan u tome tako da to nije delovalo prirodno. Međutim, primetio sam da je veoma dobar i da je istinski hteo da pomogne drugim članovima skupštine. Zato nisam dovodio u pitanje njegove motive, već sam nastojao da se usredsredim na njegove dobre strane i da mu pomognem.“ Žulijan je s vremenom postao sluga pomoćnik, a danas služi i kao opšti pionir.

POMOZIMO IM DA ISKORISTE SVOJE SPOSOBNOSTI

12. Šta moramo imati da bismo drugima pomogli da u potpunosti iskoriste svoje sposobnosti? Navedi primer.

12 Naravno, da bismo pomogli drugima da u potpunosti iskoriste svoje sposobnosti, neophodno je da imamo dobru moć zapažanja. Kao što se vidi iz prethodno navedenog primera, ako želimo da vidimo nečije vrline i sposobnosti koje se mogu izoštriti ne smemo se usredsrediti na njegove mane. Isus je tako postupio što se tiče apostola Petra. Iako je u nekoliko prilika izgledalo da je Petar nepostojan, Isus je ukazao na to da će on na kraju postati čvrst poput stene (Jov. 1:42).

13, 14. (a) Kako je Varnava pokazao razboritost kada je pomogao Marku? (b) Kako je jedan mladi brat dobio pomoć poput Marka? (Videti sliku na početku članka.)

13 Varnava je pokazao sličnu razboritost kada je pomogao Jovanu,  koji je imao i rimsko ime Marko (Dela 12:25). Kada je Pavle bio na svom prvom misionarskom putovanju s Varnavom, Marko je bio njihov „pomoćnik“, koji se možda starao za prenoćište i hranu. Ali kada su stigli u Pamfiliju, on ih je iznenada ostavio. Pavle i Varnava nisu imali drugog izbora nego da bez njega nastave put ka severu, kroz područje za koje se dobro znalo da vrvi od razbojnika (Dela 13:5, 13). Međutim, Varnava se po svemu sudeći usredsredio na Markove dobre strane i kasnije je iskoristio priliku da Marku pruži dodatnu obuku u službi (Dela 15:37-39). Tako mu je pomogao da postane zreo Jehovin sluga. Zanimljivo je što je Marko bio uz Pavla kada je taj apostol nakon nekog vremena bio u zatvoru u Rimu. Pavle je tada napisao poslanicu Kološanima u kojoj je pohvalio Marka i preneo njegove pozdrave toj braći (Kol. 4:10). Možemo samo da zamislimo koliko je Varnavi bilo drago kada je Pavle u jednoj prilici čak zatražio Markovu pomoć (2. Tim. 4:11).

14 Aleksandar koji je nedavno naimenovan za starešinu priseća se kako mu je jedan razborit brat pomogao. On je rekao: „Kada sam bio mlađi, za mene je bila prava muka da se pomolim na sastanku. Jedan starešina mi je pokazao kako da se pripremim i da budem opušteniji. I dalje je imao poverenja u mene i redovno mi pružao priliku da se pomolim na sastanku za službu propovedanja. S vremenom sam stekao više samopouzdanja.“

15. Po čemu se vidi da je Pavle cenio svoju braću i sestre?

15 Kada zapazimo neku vrlinu kod svojih suvernika, da li im i kažemo koliko nam ta njihova osobina znači? U 16. poglavlju poslanice Rimljanima, Pavle je pozdravio i pohvalio više od 20 braće i sestara, koje je veoma voleo zbog njihovih vrlina (Rimlj. 16:3-7, 13). Na primer, Pavle je rekao da Andronik i Junije duže od njega služe Hristu, istakavši tako njihovu istrajnost. Pohvalio je i Rufovu majku ukazavši možda na to da je ona ranije brinula i o njemu.

Frederik (levo) i Riko, kojem je Frederik pomogao da nastavi da služi Jehovi (Videti 16. odlomak)

16. Kako pohvala može uticati na mlade?

16 Iskrena pohvala može mnogo značiti drugima. To se vidi iz onoga što je doživeo Riko, jedan dečak iz Francuske. Njemu je otac branio da se krsti. Riko je mislio da će morati da sačeka punoletstvo da bi postao Jehovin svedok. Pored toga, teško mu je padalo i to što su mu se rugali školski drugovi. On je proučavao Bibliju s Frederikom, jednim starešinom. Frederik je rekao: „Pohvalio sam ga što podnosi takvo protivljenje, jer to znači da je bio dovoljno hrabar da govori o svojoj veri.“ Ta pohvala je podstakla Rika da se i dalje drži hrišćanskih merila i da uspostavi bolji odnos sa ocem. Riko se krstio kada je imao 12 godina.

Žerom (desno) i Rajan, kojem je Žerom pomogao da postane misionar (Videti 17. odlomak)

17. (a) Kako možemo pomoći našoj braći da napreduju? (b) Kako je jedan misionar pokazao da mu je stalo do mlade braće i kako je to uticalo na njih?

 17 Svaki put kada pohvalimo suvernike što su lepo izneli neku tačku ili što su se posebno zalagali u nečemu, podstičemo ih da još bolje služe Jehovi. Silvija, * koja već godinama služi u Betelu u Francuskoj, kaže da sestre zapažaju detalje i uloženi trud, tako da i one mogu pohvaliti braću. Tako njihove „ohrabrujuće reči mogu dodatno podupreti ono što kažu iskusna braća“. Ona je još rekla: „Kada za nešto mogu da pohvalim druge, smatram da mi je dužnost da to i učinim“ (Posl. 3:27). Žerom, jedan misionar koji služi u Francuskoj Gijani, pomogao je mnogoj mladoj braći da postanu misionari. On je rekao: „Primetio sam da kada pohvalim mladu braću za nešto konkretno što se tiče njihove službe propovedanja ili za njihove dobre komentare na sastancima, oni postaju sigurniji u sebe. To ih podstiče da i dalje napreduju.“

18. Zašto je dobro sarađivati s mladom braćom?

18 Druge možemo podstaći da napreduju i tako što ćemo sarađivati s njima. Recimo, jedan starešina bi mogao da zamoli nekog mladog brata koji ima kompjuter da sa veb-sajta jw.org odštampa neki ohrabrujuć materijal za starije koji ne koriste kompjuter. Ili ako treba da nešto uradimo u Dvorani Kraljevstva, možemo pozvati nekog mladog brata da radi s nama. Tako nešto će nam pružiti priliku da posmatramo mlade, da ih pohvalimo i vidimo kako napreduju (Posl. 15:23).

POLOŽITI TEMELJ ZA BUDUĆNOST

19, 20. Zašto treba da pomažemo drugima da napreduju?

19 Kada je Jehova postavio Isusa Navina za vođu izraelskog naroda, rekao je Mojsiju da ga ’ohrabri i ojača‘. (Pročitati Ponovljene zakone 3:28.) Sve više ljudi dolazi u Jehovinu organizaciju. Svi zreli hrišćani, a ne samo starešine, mogu pomoći mladoj braći i novima da iskoriste svoje sposobnosti. Tako će mnogi početi s punovremenom službom i biće „osposobljeni da poučavaju druge“ (2. Tim. 2:2).

20 Bez obzira na to da li služimo u nekoj dobro utvrđenoj skupštini ili u grupi koja napreduje ka tome da postane skupština, važno je da položimo temelj za budućnost. Suština je u tome da se ugledamo na Jehovu, koji u svojim slugama uvek vidi ono što je dobro.

^ odl. 17 Ime je promenjeno.