Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pitanja čitalaca

Pitanja čitalaca

Da li je kremacija prihvatljiva za hrišćane?

Biblija ne navodi nijedan razlog zbog kog bi spaljivanje posmrtnih ostataka bilo neprihvatljivo za Božje sluge.

U Bibliji postoje zapisi o tome da su tela ili kosti preminulih ljudi bili spaljivani (Is. Nav. 7:25; 2. Let. 34:4, 5). Možda je to bilo zato što se smatralo da oni nisu zaslužili pristojnu sahranu. Ali to nije uvek bio slučaj.

To se jasno vidi iz zapisa o smrti kralja Saula i njegova tri sina. Sva četvorica su poginula u bici s Filistejima. Jedan od njih je bio Jonatan, koji je Davidu bio dobar prijatelj i velika podrška. Kada su neki hrabri Izraelci koji su živeli u Javisu u Galadu čuli šta se desilo, uzeli su njihova tela, spalili ih, a kosti sahranili. David je kasnije pohvalio te Izraelce zbog onoga što su uradili (1. Sam. 31:2, 8-13; 2. Sam. 2:4-6).

Biblijska nada za mrtve je uskrsenje, što znači da će Bog mrtve osobe vratiti u život. Jehova svakako ima moć da vrati umrle u život, nezavisno od toga da li je neko kremiran ili nije. Na primer, tri Jevrejina kojima je prema zapovesti kralja Navuhodonosora pretila smrt u užarenoj peći, nisu imala razloga da se plaše da Bog neće moći da ih uskrsne ako bi na taj način umrli (Dan. 3:16-18). Isto se može reći i za sve verne Jehovine sluge koje su umrle u nacističkim logorima, nakon čega su njihova tela kremirana. Neke verne Jehovine sluge su poginule u eksplozijama ili na neke druge načine. Čak i ako u takvim slučajevima nije bilo posmrtnih ostataka, možemo biti sigurni da će ih Jehova uskrsnuti (Otkr. 20:13).

Jehovi nisu potrebni ostaci nečijeg tela da bi tu osobu vratio u život. To je jasno iz načina na koji Jehova uskrsava pomazane hrišćane za život na nebu. Poput Isusa, koji je „oživljen u duhu“, pomazani hrišćani uskrsavaju kao iste osobe, ali u duhovnom telu. Nijedan deo njihovog fizičkog tela ne odlazi na nebo (1. Petr. 3:18; 1. Kor. 15:42-53; 1. Jov. 3:2).

Naša nada u uskrsenje ne počiva na tome šta može da se uradi sa posmrtnim ostacima, već se zasniva na veri u to da Bog ima i moć i želju da ispuni svoja obećanja (Dela 24:15). Naravno, ne možemo u potpunosti razumeti kako je Bog u prošlosti uskrsavao ljude niti kako će to činiti u budućnosti. Pa ipak, verujemo da on to može učiniti. On je to potvrdio uskrsnuvši Isusa (Dela 17:31; Luka 24:2, 3).

Kada je reč o tome kako će sahraniti svoje voljene, dobro je da hrišćani uzmu u obzir društvene norme, opšti stav sredine u kojoj žive i zakone (2. Kor. 6:3, 4). Prema tome, ovakva odluka je prepuštena svakom hrišćaninu lično ili njegovoj porodici.