Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Porodično proučavanje — kako da bude zanimljivije?

Porodično proučavanje — kako da bude zanimljivije?

„Često nam se desi da se toliko udubimo u proučavanje da moram da podsetim svoju porodicu na to koliko je sati i da je vreme da završimo“, kaže jedan otac iz Brazila. Jedan naš brat iz Japana kaže da je njegov desetogodišnji sin toliko oduševljen porodičnim proučavanjem da skoro ne primećuje kako vreme brzo prolazi i da prosto ne želi da završe s tim.

Naravno, nisu sva deca toliko oduševljena porodičnim proučavanjem i, iskreno govoreći, neka baš i ne uživaju u tome. Šta bi mogao biti razlog? Jedan otac iz Toga objašnjava: „Porodično proučavanje ne bi trebalo da bude nešto dosadno.“ Ukoliko to ipak jeste slučaj u nekoj porodici, da li je to možda jednostavno zbog načina na koji je ta porodica osmislila to veče? Mnoge porodice su uvidele da porodično proučavanje može biti prava radost, baš kao što je Isaija u svoje vreme opisao sabat (Is. 58:13, 14).

Očevi su svesni toga da je za prijatno porodično proučavanje neophodno da atmosfera bude opuštena. Ralf, koji ima tri ćerke i sina, kaže da njihovo porodično proučavanje više liči na spontani razgovor u kom svi učestvuju nego na studiozno razmatranje neke teme. Naravno, neće uvek biti lako zainteresovati sve članove porodice i držati njihovu pažnju. Jedna majka kaže: „Nemam uvek dovoljno snage da to vreme učinim onoliko zanimljivim koliko bih želela.“ Šta nam može pomoći da ipak uspemo u tome?

PRILAGODLJIVOST I DOMIŠLJATOST

„Moramo biti prilagodljivi“, kaže jedan naš brat koji ima dvoje dece i živi u Nemačkoj. „Našoj porodici je najvažnije da proučavanje Biblije ne bude jednolično“, kaže Natalija koja ima dve ćerke. Mnoge porodice vreme za proučavanje dele na nekoliko manjih celina.  „Tako je proučavanje mnogo dinamičnije i svi radije učestvuju“, objašnjava Klejton, koji živi u Brazilu i ima dvoje dece tinejdžerskog uzrasta. Kada je među decom velika razlika u godinama, roditeljima će primena ovog principa omogućiti da posvete pažnju potrebama svakog deteta. Prema tome, moguće je pozabaviti se potrebama svakog člana porodice, samo treba biti prilagodljiv i što se tiče tema koje će se obrađivati i što se tiče načina na koji će se one razmatrati.

Koje su ideje neke porodice sprovele u delo da bi proučavanje Biblije učinile zanimljivijim? Neki na početku otpevaju jednu od pesama iz naše pesmarice. „To stvara lepu atmosferu i priprema nas za razmatranje materijala koji smo izabrali“, kaže Huan iz Meksika. Njegova porodica bira pesme koje odgovaraju materijalu koji će proučavati.

Šri Lanka

Ima porodica koje zajedno čitaju neki deo Biblije. Da bi bilo zanimljivije, čitaju ga po ulogama. Jedan naš brat iz Japana kaže da mu je „u početku bilo vrlo neobično da tako čita Bibliju“. Ali njegova dva sina su uživala da na taj način čitaju Bibliju s roditeljima. Neke porodice čak glume događaje zapisane u Bibliji. Deca „obično primete detalje iz tih zapisa koje mi roditelji propustimo“, kaže Rodžer, koji živi u Južnoafričkoj Republici i ima dva sina.

Južnoafrička Republika

Još jedan način da se porodično proučavanje učini zanimljivijim jeste zajednički rad na nekom projektu, kao što je izrada makete Nojeve arke ili Solomonovog hrama. Takvi projekti zahtevaju dosta istraživanja što može biti pravo uživanje. Na primer, u jednoj azijskoj zemlji su roditelji i baka jedne petogodišnje devojčice došli na ideju da s njom prave društvenu igru koja se temelji na Pavlovim misionarskim putovanjima. Neke druge porodice prave društvene igre na temelju zapisa iz Izlaska. Nove ideje su „oživele naše porodično proučavanje i uopšte podigle duh naše porodice“, kaže 19-godišnji Donald iz Toga. Imaš li neku ideju koja bi vaše porodično proučavanje učinila zanimljivijim?

Sjedinjene Države

DOBRA PRIPREMA

Prilagodljivost i domišljatost doprinose tome da porodično proučavanje bude zanimljivo. Ali da bi ono bilo i poučno, svi treba da se dobro pripreme. Dešava se da se najmlađi članovi brzo umore, pa je zato važno da očevi prethodno dobro promisle kakav će materijal izabrati i da se dobro pripreme za njega. Jedan otac kaže: „Proučavanje svima mnogo više koristi kada sam ja dobro pripremljen.“ Jedan drugi otac koji živi u Nemačkoj ima naviku da svojoj porodici dovoljno unapred kaže šta će razmatrati tokom sedmica koje dolaze. U Beninu, jedan otac šestoro dece predtinejdžerskog uzrasta s vremena na vreme isplanira da njegova porodica pogleda neki DVD koji je izdala naša organizacija. Tada unapred pripremi pitanja i podeli ih ostalim članovima svoje porodice. Jasno je da priprema utiče na kvalitet porodičnog proučavanja.

Kada cela porodica zna šta će se sledeće razmatrati, imaće o čemu da razgovara tokom cele sedmice a i verovatnije je da će s nestrpljenjem iščekivati to vreme. Isto tako, ako svi članovi porodice dobiju neki zadatak, svako od njih će osećati da lično doprinosi uspehu porodičnog proučavanja.

REDOVNOST

Mnogim porodicama nije lako da svake sedmice odvoje vreme za porodično proučavanje.

Mnogi očevi rade po ceo dan samo da bi njihove porodice sastavile kraj s krajem. Primera radi, jedan naš brat u Meksiku odlazi na posao u šest ujutro a vraća se kući tek oko osam uveče. Ponekad će zbog drugih teokratskih obaveza biti neophodno da se porodično proučavanje održi u neko drugo vreme.

Pa ipak, važno je da budemo čvrsti u odluci da svake sedmice odvojimo vreme za porodično proučavanje. Jedanaestogodišnja Lois, koja živi u Togu, kaže: „Čak i ako u toku dana nešto iskrsne pa moramo malo kasnije početi, mi ipak imamo porodično proučavanje.“ Zato mnoge porodice planiraju da za to odvoje neki dan početkom sedmice. Ako se desi nešto nepredviđeno, porodično proučavanje mogu odložiti za neki drugi dan.

Porodično proučavanje je deo našeg obožavanja Jehove. Sigurno bismo želeli da svi članovi naše porodice prinose Jehovi ’plod svojih usana‘ (Os. 14:2). To treba da budu lepi trenuci za sve u porodici, ’jer je radost Jehovina naša tvrđava‘ (Nem. 8:9, 10).