Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Učvrstite svoj brak dobrom komunikacijom

Učvrstite svoj brak dobrom komunikacijom

„Kao zlatne jabuke u srebrnim posudama, takve su reči izgovorene u pravo vreme“ (POSL. 25:11)

1. Kako dobra komunikacija učvršćuje brak?

„RADIJE bih provodio vreme sa svojom ženom, nego sa bilo kim drugim“, kaže jedan brat iz Kanade. „Svaka radost u životu je veća, a svaki bol manji kada ih podelim s njom.“ Jedan naš brat iz Australije je napisao: „Tokom ovih 11 godina koliko smo zajedno nije prošao nijedan dan, a da nisam razgovarao sa svojom suprugom. Nas dvoje ne sumnjamo u stabilnost našeg braka. Dobra i smisaona komunikacija je prvenstveni razlog za to.“ Jedna sestra iz Kostarike je rekla: „Dobra komunikacija ne samo da nam je obogatila brak već nas je približila Jehovi, zaštitila nas od iskušenja, međusobno nas zbližila i produbila našu ljubav.“

2. Šta otežava komunikaciju u braku?

2 Da li ti i tvoj bračni drug imate dobru komunikaciju ili vam je možda teško da nađete zajednički jezik? Sasvim je razumljivo da se ponekad pojave neki problemi, jer je brak zajednica dvoje nesavršenih ljudi koji se razlikuju po karakteru u zavisnosti od toga iz kakve sredine potiču i kako su vaspitani (Rimlj. 3:23). Osim toga, muž i žena možda imaju drugačiji način komunikacije. Zbog toga Džon Gotman i Nan Silver, autori knjige koja se bavi bračnim odnosima, kažu da je brak institucija koja zahteva hrabrost, odlučnost i nepokolebljivost.

3. Šta bračnim parovima pomaže da učvrste svoj brak?

3 Uspešan brak je rezultat zalaganja i velikog truda. Ali takav trud donosi neizmerno zadovoljstvo. Bračni drugovi koji se vole zaista uživaju u zajedničkom životu (Prop. 9:9). Uzmimo kao primer Isaka i Rebeku koji su imali srećan brak (Post. 24:67). Nije bilo nagoveštaja o tome da su s prolaskom vremena izgubili  međusobnu naklonost. Isto se može reći i za mnoge bračne parove u današnje vreme. U čemu je tajna njihovog uspeha? Naučili su da iskreno, ali ljubazno, razmenjuju misli i osećanja i da pri tom pokazuju razumevanje, ljubav, duboko poštovanje i poniznost. Kao što ćemo u nastavku videti, kada se u braku ispoljavaju takve osobine i takva osećanja, komunikacija najverovatnije neće predstavljati nikakav problem.

BUDITE UVIÐAVNI

4, 5. Kako uviđavnost pomaže bračnim drugovima da se bolje razumeju? Navedi primere.

4 U Poslovicama 16:20 piše: „Ko razborito sagledava stvari, nalazi dobro.“ Nesumnjivo je tako kada su u pitanju brak i porodični život. (Pročitati Poslovice 24:3.) Najmudrije savete ćemo naći u Božjoj Reči. U Postanku 2:18 se kaže da je Bog stvorio ženu da dopunjuje svog muža, a ne da bude njegova kopija. To je očigledno u načinu na koji prenosi svoje misli i osećanja. Naravno, iako se međusobno razlikuju, većina žena uglavnom voli da priča o svojim osećanjima, o drugim ljudima i događajima. Cene srdačan i prisan razgovor jer im to pruža dokaz da su voljene. S druge strane, mnogi muškarci ne vole baš da pričaju o svojim osećanjima. Njihovi razgovori se uglavnom okreću oko poslova, problema i rešavanja tih problema. Međutim, muškarcima je važno da ih drugi poštuju.

5 „Moj muž želi da odmah reši problem, umesto da me sasluša“, kaže jedna sestra iz Velike Britanije. „To ume da mi zaista zasmeta jer sve što želim jeste rame za plakanje.“ A jedan naš brat je rekao: „Kada smo se supruga i ja venčali, imao sam običaj da odmah nađem rešenje za sve što je muči. Međutim, ubrzo sam shvatio da ona zapravo samo želi da je neko sasluša“ (Posl. 18:13; Jak. 1:19). Uviđavan suprug zapaža osećanja svoje supruge i trudi se da shodno tome postupa. A njoj to pruža dokaz da on uzima u obzir njene misli i osećanja (1. Petr. 3:7). Ona se pak trudi da razume njegova gledišta. Kada muž i žena razumeju, cene i ispunjavaju ulogu koju im je Bog dodelio, njihov brak je nešto zaista divno. Osim toga, u stanju su da zajednički donose i sprovode u delo razumne odluke.

6, 7. (a) Kako načelo iz Propovednika 3:7 pomaže bračnim drugovima da budu uviđavni? (b) Kako žena pokazuje razboritost i šta muž treba da se potrudi da uradi?

6 Uviđavni bračni drugovi takođe razumeju da postoji „vreme kad se ćuti i vreme kad se govori“ (Prop. 3:1, 7). „Sada shvatam da postoji vreme kada nije dobro pokretati neka pitanja“, kaže jedna sestra koja je u braku deset godina. „Ako je moj muž pretrpan poslom ili ima nekih drugih obaveza, čekam da se to malo stiša pa tek onda kažem šta imam. Zato su naši razgovori mnogo opušteniji.“ Razborita žena vodi računa šta će reći jer zna da „reči izgovorene u pravo vreme“ više prijaju i više se cene. (Pročitati Poslovice 25:11.)

Male stvari mnogo znače u braku

7 Muž treba da bude spreman ne samo da sasluša svoju ženu već i da jasno izrazi svoja osećanja. Jedan starešina koji je 27 godina u braku je rekao: „Morao sam da steknem naviku da svojoj ženi kažem šta mi leži na srcu.“ Jedan brat koji je 24 godine u braku kaže: „Ponekad mi se dešava da jednostavno ne želim da razgovaram o nekim problemima jer mislim da će se oni rešiti ako ne budem previše pričao o njima. Ali shvatio sam da pokazivanje osećanja nije znak slabosti. Kada mi je teško da izrazim svoja osećanja,  molim se da upotrebim prave reči na pravi način. Onda duboko udahnem i počnem da govorim.“ Isto tako je važno izabrati pravi momenat, možda kada ste sami dok razmatrate dnevni citat ili dok zajedno čitate Bibliju.

8. Šta još motiviše parove koji služe Jehovi da rade na svom braku?

8 I za muža i za ženu je važno da se mole i da imaju jaku želju da se poboljšaju što se tiče komunikacije. Iskreno rečeno, teško je promeniti stare navike. Ali kada bračni drugovi vole Jehovu, mole se za njegov duh i svoj brak smatraju svetom zajednicom, imaju motivaciju koja danas mnogima nedostaje. Jedna naša sestra koja je 26 godina u braku je napisala: „Moj muž i ja ozbiljno shvatamo Jehovino gledište o braku, tako da uopšte ne razmišljamo o razdvajanju. Zato se zaista trudimo da razgovorom rešimo sve probleme.“ Jehova bogato nagrađuje one koji mu pokazuju takvu vernost i odanost (Ps. 127:1).

NEGUJTE LJUBAV

9, 10. Kako se neguje ljubav u braku?

9 Da bi brak bio uspešan, najvažnije je da postoji ljubav, jer ona „savršeno povezuje“ ljude (Kol. 3:14). Iskrena ljubav postaje sve jača dok zajedno idete kroz život i delite radost i tugu. Postajete još prisniji prijatelji i međusobna naklonost je sve veća. Nisu velike stvari to što učvršćuje brak, kao što se prikazuje u filmovima i serijama, već bezbroj sitnica kao što su zagrljaj, ljubazna reč, znak pažnje, osmeh ili iskreno pitanje: „Kako ti je prošao dan?“ Te male stvari mnogo znače u braku. Jedan brat koji je oženjen već 19 godina kaže da on i supruga svakog dana telefoniraju jedno drugom ili šalju porukice samo da čuju kako stvari stoje.

10 Ljubav podstiče bračne drugove da se i dalje trude da se još bolje upoznaju (Fil. 2:4). Tako njihova ljubav postaje sve jača uprkos tome što su nesavršeni. Uspešan brak je s prolaskom vremena sve lepši i jači. Zato ako si u braku, zapitaj se: ’Koliko dobro poznajem svog bračnog druga? Da li znam kako razmišlja o nekim stvarima i kako se oseća? Koliko često razmišljam o svom bračnom drugu, recimo o osobinama koje su me najviše privukle njemu?‘

 RAZVIJAJTE POŠTOVANJE

11. Zašto je uzajamno poštovanje neophodno za uspešan brak? Navedi primer.

11 Čak ni najsrećniji brakovi nisu savršene zajednice, a ni bračni parovi koji se vole ne gledaju uvek na neke stvari istim očima. Avraham i Sara nisu uvek bili istog mišljenja (Post. 21:9-11). Ali te nesuglasice nisu stvorile jaz među njima. Zašto? Zato što su poštovali jedno drugo. Na primer, kada je Avraham razgovarao sa Sarom često je govorio: „Molim te“ (Post. 12:11, 13). A ona ga je slušala i smatrala ’gospodarem‘ (Post. 18:12). Kada među bračnim drugovima nema poštovanja, to se obično vidi po načinu na koji razgovaraju i po tonu njihovog glasa (Posl. 12:18). Ako taj problem ne rešavaju u korenu, njihov brak se može raspasti. (Pročitati Jakovljevu 3:7-10, 17, 18.)

12. Zašto naročito oni koji su nedavno stupili u brak treba da s poštovanjem međusobno razgovaraju?

12 Oni koji su nedavno stupili u brak naročito treba da se trude da jedno s drugim razgovaraju ljubazno i s poštovanjem i da tako stvore atmosferu u kojoj će slobodno i iskreno izražavati svoje misli i osećanja. Jedan brat je rekao: „Prve godine braka su nam donele dosta radosti, ali ponekad je bilo i napetosti. Dok shvatite kako se vaša žena oseća, kakve su joj potrebe i navike, a i dok ona shvati sve to što se tiče vas, ne ide sve baš tako glatko! Ali sve će biti dobro ako ste oboje razumni, ako imate smisao za humor i ako ste ponizni, strpljivi i oslanjate se na Jehovu.“ To je zaista tačno!

BUDITE ISTINSKI PONIZNI

13. Zašto je poniznost neophodna za uspešan brak?

13 Dobra komunikacija u braku je poput potoka koji tiho teče kroz neki vrt. Poniznost je jedan od ključnih faktora za dobru komunikaciju (1. Petr. 3:8). Jedan brat koji je 11 godina u braku kaže da se „neki problem najbrže može rešiti ako ste ponizni jer vas to pokreće da kažete ’izvini‘“. Jedan starešina  koji već 20 godina živi u srećnom braku kaže: „Ponekad je mnogo važnije reći ’izvini‘ nego ’volim te‘.“ On još dodaje: „Jedna od najbržih prečica do poniznosti jeste molitva. Kada se supruga i ja zajedno pomolimo Jehovi, svesniji smo činjenice da smo nesavršeni i da nam on pokazuje nezasluženu dobrotu. To mi pomaže da trezveno razmišljam.“

Negujte dobru komunikaciju u braku

14. Kako ponos utiče na brak?

14 Međutim, ponos ni u kom slučaju ne vodi do rešenja nekog problema. On guši komunikaciju jer ubija i želju i hrabrost da se izvinimo. Umesto da ponizno kaže: „Izvini. Molim te, oprosti mi“, ponosna osoba traži izgovore za svoje ponašanje. Prebacuje krivicu na drugoga umesto da bude hrabra i prizna svoje greške. Kada je povređena možda se čak sveti grubim rečima ili ledenom tišinom (Prop. 7:9). Ponos je zaista poguban za brak. Dobro je da ne zaboravimo da se ’Bog suprotstavlja oholima, a nezasluženu dobrotu pokazuje poniznima‘ (Jak. 4:6).

15. Kako načelo iz Efešanima 4:26, 27 može pomoći bračnim parovima da reše međusobne nesuglasice?

15 Naravno, bilo bi naivno misliti da ponos nikada neće izaći na površinu. Treba da ga prepoznamo i da odmah reagujemo. Pavle je suhrišćanima rekao: „Sunce da ne zađe, a da vi još osećate gnev. I ne dajte Ðavolu priliku da deluje“ (Ef. 4:26, 27). Kada ne slušamo savete iz Božje Reči, samo sebi nepotrebno pravimo probleme. Jedna sestra kaže: „Dešavalo se da suprug i ja ne primenimo savet iz Efešanima 4:26, 27. To su mi bile najgore noći!“ Mnogo je bolje rešiti problem na vreme i tražiti put do pomirenja. Naravno, bračni drugovi treba da daju jedno drugom vremena da se malo smire. Dobro je da se mole Jehovi da im pomogne da razmišljaju na ispravan način. To podrazumeva da budu ponizni, što će im pomoći da se usredsrede na problem, a ne na sebe, kako ne bi otežavali situaciju. (Pročitati Kološanima 3:12, 13.)

16. Kako poniznost pomaže mužu i ženi da ispravno gledaju na vrline svog bračnog druga?

16 Poniznost i skromnost pomažu mužu i ženi da se usredsrede na vrline svog bračnog druga. Evo jednog primera: Možda je žena dosta sposobna i to veoma koristi njenoj porodici. Ako je muž ponizan i skroman, neće se osećati ugroženo već će je ceniti i pružati joj podršku (Posl. 31:10, 28; Ef. 5:28, 29). A ponizna i skromna žena se neće hvaliti na sva usta niti će omalovažavati svog muža. Na kraju krajeva, njih dvoje su „jedno telo“ i ako jedno od njih pati onda će patiti i drugo (Mat. 19:4, 5).

17. Kako današnji brakovi mogu biti srećni i proslaviti Jehovu?

17 Sigurno bi hteo da imaš brak kakav su imali Avraham i Sara ili Isak i Rebeka — srećan, dugotrajan i na hvalu Jehovi. Ako je tako, drži se Božjeg gledišta o braku. Savete i mudrost traži u Božjoj Reči. Neguj pravu ljubav — „plamen koji dolazi od Jah“ — tako što ćeš s cenjenjem razmišljati o svom bračnom drugu (Pesma 8:6). Trudi se da budeš ponizan. Pokaži poštovanje prema svom bračnom drugu. Tada će tvoj brak biti izvor radosti tebi i tvom nebeskom Ocu (Posl. 27:11). Možda ćeš i ti reći isto što i jedan brat koji je 27 godina u braku: „Ne mogu da zamislim život bez svoje žene. Naš brak je svakog dana sve jači zato što volimo Jehovu i zato što negujemo dobru komunikaciju.“