Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 ČLANAK ZA RAZMATRANJE 36

Armagedon – dobra vest za čovečanstvo!

Armagedon – dobra vest za čovečanstvo!

Sakupili su ih na mesto koje se zove Armagedon (OTKR. 16:16)

PESMA 150 Bog je naš Izbavitelj

KRATAK PREGLED *

1-2. (a) Zašto se može reći da je Armagedon dobra vest za čovečanstvo? (b) Na koja pitanja ćemo dobiti odgovor u ovom članku?

DA LI si već čuo da ljudi povezuju „Armagedon“ s nuklearnim ratom ili ekološkom katastrofom? S druge strane, ono što Biblija govori o Armagedonu jesu dobre vesti i razlozi za radost (Otkr. 1:3). Armagedon će za čovečanstvo značiti spasenje, a ne uništenje. U kom smislu?

2 Biblija pokazuje da će Armagedon značiti izbavljenje za čovečanstvo jer će tada biti uništene sve ljudske vlasti. Zli će biti uklonjeni, a pravedni sačuvani. To će takođe biti kraj uništavanja naše planete (Otkr. 11:18). Da bismo sve to bolje razumeli, potražimo odgovore na četiri pitanja: Šta je Armagedon? Koji događaji će mu prethoditi? Kako možemo biti među onima koji će preživeti Armagedon? Kako možemo ostati verni Bogu dok se bliži Armagedon?

ŠTA JE ARMAGEDON?

3. (a) Šta znači reč „Armagedon“? (b) Prema Otkrivenju 16:14, 16, zašto možemo reći da se Armagedon ne odnosi na doslovno mesto?

3 Pročitati Otkrivenje 16:14, 16. Reč „Armagedon“ u Bibliji se pominje samo jednom i potiče od hebrejskog izraza koji znači „megidsko brdo“ (Otkr. 16:16, fusn.). Megido je bio grad u drevnom Izraelu (Is. Nav. 17:11). Međutim, Armagedon se ne odnosi na neko doslovno  mesto. Strogo uzevši, ta reč se odnosi na situaciju kada se kraljevi „celog sveta“ skupljaju protiv Jehove (Otkr. 16:14). Međutim, u ovom članku ćemo reč „Armagedon“ koristiti i da bismo ukazali na rat koji će uslediti odmah nakon sakupljanja kraljeva celog sveta. Kako znamo da se Armagedon odnosi na simbolično mesto? Kao prvo, megidsko brdo ne postoji. Kao drugo, područje oko Megida je premalo da bi se tamo sakupili kraljevi celog sveta sa svojim naoružanjem. Kao treće, kao što ćemo u ovom članku kasnije videti, Armagedon će početi kada ti kraljevi napadnu Božji narod koji živi u svim delovima sveta.

4. Zašto je Bog svoj veliki rat nazvao po Megidu?

4 Zašto je Jehova svoj veliki rat nazvao po Megidu? Megido i jezraelska dolina u njegovoj blizini bili su poprište mnogih bitaka. Bilo je i bitaka u kojima je sam Jehova intervenisao. Na primer, „kod voda megidskih“ Bog je pomogao izraelskom sudiji Varaku da pobedi hanansku vojsku sa Sisarom na čelu. Varak i proročica Devora su zahvaljivali Jehovi na toj neverovatnoj pobedi. Pevali su: „S neba su se zvezde borile [...] protiv Sisare. Vode Kisona sve su ih odnele“ (Sud. 5:19-21).

5. Koja bitna razlika postoji između Armagedona i bitke koju je vodio Varak?

5 Varak i Devora su svoju pesmu završili rečima: „Neka tako propadnu svi neprijatelji tvoji, Jehova, a oni koji te vole neka budu kao sunce kad u svojoj snazi grane“ (Sud. 5:31). Armagedon će imati sličan ishod – Božji neprijatelji će propasti, a oni koji vole Boga biće spaseni. Ali između ove dve bitke postoji jedna bitna razlika. U Armagedonu se Božji narod neće boriti. Neće čak ni imati oružje. Njegova snaga biće mir i pouzdanje u Jehovu i njegove nebeske vojske (Is. 30:15; Otkr. 19:11-15).

6. Kojim sredstvima bi Jehova mogao poraziti svoje neprijatelje u Armagedonu?

6 Kako će Bog poraziti svoje neprijatelje u Armagedonu? Mogao bi to učiniti na mnogo načina. Primera radi, mogao bi da iskoristi zemljotrese, grad i munje (Jov 38:22, 23; Jezek. 38:19-22). Mogao bi da okrene svoje neprijatelje jedne protiv drugih (2. Let. 20:17, 22, 23). A mogao bi i da pošalje anđele da pobiju zle (Is. 37:36). U svakom slučaju, Bog će odneti potpunu pobedu. Svi njegovi neprijatelji biće uništeni. A svi pravednici će biti spaseni (Posl. 3:25, 26).

KOJI DOGAÐAJI ĆE PRETHODITI ARMAGEDONU?

7-8. (a) Prema 1. Solunjanima 5:1-6, koju neobičnu objavu će proglasiti svetski lideri? (b) Zašto će to biti opasna laž?

7 Objava „mir i sigurnost“ uslediće pre nego što dođe „Jehovin dan“. (Pročitati 1. Solunjanima 5:1-6.) U 1. Solunjanima 5:2, „Jehovin dan“ se odnosi na „veliku nevolju“ (Otkr. 7:14). Kako ćemo znati da smo na pragu velike nevolje? Biblija govori o jednoj veoma neobičnoj objavi. Ona će najaviti početak velike nevolje.

8 To će biti prorečeni povik „mir i sigurnost“. Zašto će svetski lideri proglasiti „mir i sigurnost“? Da li će u tome učestvovati i verske vođe? Moguće je. Kako god bilo, ta objava će biti samo još jedna laž iza koje stoje demoni. Ali ta laž će biti naročito opasna jer će  ljudima uliti lažan osećaj sigurnosti neposredno pre najveće nevolje u istoriji čovečanstva. „Tada će ih iznenada zadesiti uništenje kao porođajni bolovi trudnu ženu.“ A šta će se dogoditi s Jehovinim slugama? Možda će ih Jehovin dan iznenaditi, ali ih neće uhvatiti nespremne.

9. Kojim će redom Jehova uništavati Satanin svet?

9 Jehova neće odjednom zbrisati čitav Satanin svet, kao što je to uradio u Nojevim danima. Učiniće to u dve etape. Prvo će uništiti Vavilon Veliki, to jest sve lažne religije. Zatim će u Armagedonu uništiti ostatak Sataninog sveta koji obuhvata političke, vojne i trgovačke sisteme. Pogledajmo sada detaljnije ta dva događaja.

10. Prema Otkrivenju 17:1, 6 i 18:24, zašto će Jehova uništiti Vavilon Veliki?

10 „Sud nad velikom bludnicom.“ (Pročitati Otkrivenje 17:1, 6; 18:24.) Vavilon Veliki je naneo veliku sramotu Božjem imenu. On širi laži o Bogu. Čini duhovni blud tako što sklapa saveze sa svetskim vladarima. Svoju moć i uticaj koristi da iskorišćava svoje stado. A prolio je i mnogo krvi, uključujući i krv Božjih slugu (Otkr. 19:2). Kako će Jehova uništiti Vavilon Veliki?

11. Koga predstavlja skerletna zver i kako će je Bog iskoristiti protiv Vavilona Velikog?

11 Jehova će pomoću deset rogova skerletne zveri uništiti veliku bludnicu. Ta simbolična zver predstavlja Ujedinjene nacije. Deset rogova predstavljaju političke sile koje sada pružaju podršku toj organizaciji. U vreme koje je Bog odredio, te političke sile će se okrenuti protiv simboličnog Vavilona. Opustošiće i ogoliće tu bludnicu tako što će opljačkati njeno bogatstvo i razotkriti njenu zloću (Otkr. 17:3, 16). To uništenje, koje će biti tako brzo kao da traje samo jedan dan, iznenadiće sve  one koji je podržavaju. Ta bludnica se dugo hvalila: „Sedim kao kraljica i nisam udovica i neću tuge videti“ (Otkr. 18:7, 8).

12. Šta Jehova neće dozvoliti narodima i zašto?

12 Bog neće dozvoliti narodima da unište njegov narod. Njegove sluge s ponosom nose njegovo ime i poslušali su njegovu zapovest da pobegnu iz Vavilona Velikog (Dela 15:16, 17; Otkr. 18:4). Osim toga, ulažu veliki trud da i drugima pomognu da to učine. Zbog toga Jehovine sluge neće zadesiti nevolje kakve će zadesiti Vavilon Veliki. Pa ipak, biće im potrebna jaka vera da bi izdržali ono što sledi.

Gde god da bude bio, Božji narod na zemlji pouzdaće se u Boga kada Gog krene u napad (Videti 13. odlomak) *

13. (a) Ko je Gog? (b) Prema Jezekilju 38:2, 8, 9, šta će navesti Goga da napadne Božji narod?

13 Napad Goga. (Pročitati Jezekilja 38:2, 8, 9.) Nakon što sve lažne religije budu uništene, Božji narod će biti poput usamljenog drveta koje je preživelo žestoku oluju. Satana će sasvim sigurno kipteti od besa. Zato će iskoristiti „nečiste nadahnute izjave“, laži koje će širiti demoni i koje će navesti koaliciju naroda da napadne Jehovine sluge (Otkr. 16:13, 14). Ta koalicija se naziva „Gog iz zemlje Magog“. Kada narodi budu krenuli u taj napad, doći će na simbolično mesto koje se zove Armagedon (Otkr. 16:16).

14. Šta će Gog shvatiti?

14 Gogova uzdanica biće „telesna mišica“, to jest njegova vojna sila (2. Let. 32:8). Naša uzdanica biće Jehova Bog – što će narodima izgledati kao ludost. Na kraju krajeva, bogovi nekada moćnog Vavilona Velikog nisu mogli da ga spasu od zveri i njenih deset rogova (Otkr. 17:16). Zbog toga će Gog biti uveren u laku pobedu. „Kao kad oblaci prekriju zemlju“, Gog će se nadviti nad Jehovinim narodom i napasti ga (Jezek. 38:16). Ali Gog će ubrzo uvideti da je upao pravo u zamku. Kao faraon  kod Crvenog mora, shvatiće da se bori protiv Jehove (Izl. 14:1-4; Jezek. 38:3, 4, 18, 21-23).

15. Šta će Hrist učiniti u Armagedonu?

15 Hrist i njegove nebeske vojske braniće Božji narod i uništiće Gogove horde (Otkr. 19:11, 14, 15). Ali šta će biti s Jehovinim glavnim neprijateljem Satanom čije su laži i dovele narode do Armagedona? Isus će njega i njegove demone baciti u bezdan, gde će biti zaključani hiljadu godina (Otkr. 20:1-3).

KAKO MOŽEŠ PREŽIVETI ARMAGEDON?

16. (a) Kako pokazujemo da poznajemo Boga? (b) Šta će se u Armagedonu dogoditi sa onima koji poznaju Jehovu?

16 Bez obzira na to koliko dugo smo u istini, da bismo preživeli Armagedon moramo pokazati da poznajemo Boga i da se pokoravamo „dobroj vesti o našem Gospodu Isusu“ (2. Sol. 1:7-9). Mi poznajemo Boga kada znamo šta on voli, šta ne voli i koja su njegova merila. Pokazujemo da ga poznajemo i kada ga volimo, kada smo mu poslušni i kada smo odani isključivo njemu (1. Jov. 2:3-5; 5:3). Kada sve to činimo, i Bog će nas poznavati, to jest imaćemo njegovo odobravanje (1. Kor. 8:3). To će nam spasti život kad dođe Armagedon.

17. Šta znači pokoravati se „dobroj vesti o našem Gospodu Isusu“?

17 „Dobra vest o našem Gospodu Isusu Hristu“ obuhvata sve istine o kojima je Isus govorio i koje su zapisane u Božjoj Reči. Pokoravamo se toj dobroj vesti kada sve to primenjujemo u svom životu. Takva poslušnost podrazumeva da nam je Kraljevstvo na prvom mestu, da živimo u skladu s Božjim pravednim merilima i da objavljujemo Božje Kraljevstvo (Mat. 6:33; 24:14). Osim toga, to znači da podupiremo Hristovu pomazanu braću dok izvršavaju važne odgovornosti  koje su im poverene (Mat. 25:31-40).

18. Kako će Hristova pomazana braća moći da uzvrate za dobrotu koja im je pokazana?

18 Božje pomazane sluge uskoro će biti u prilici da onima koji pripadaju „drugim ovcama“ uzvrate za dobrotu koju su im pokazali (Jov. 10:16). Kako? Pre nego što počne Armagedon, svih 144 000 biće na nebu kao besmrtni duhovi. Oni će biti deo nebeskih vojski koje će uništiti Goga i sačuvati „veliko mnoštvo“ (Otkr. 2:26, 27; 7:9, 10). Veliko mnoštvo zaista ima ogromnu čast da pruža podršku Jehovinim pomazanim slugama dok su još na zemlji!

KAKO MOŽEMO OSTATI VERNI BOGU DOK SE BLIŽI ARMAGEDON?

19-20. Uprkos kušnjama, kako možemo ostati verni Bogu dok se bliži Armagedon?

19 Tokom ovih teških poslednjih dana, mnoge Jehovine sluge prolaze kroz kušnje. Pa ipak, svi možemo radosno istrajati (Jak. 1:2-4). Tajna je u tome da istrajemo u usrdnim molitvama (Luka 21:36). Osim toga, moramo se ponašati u skladu sa svojim molitvama tako što ćemo svakodnevno proučavati Božju Reč i duboko razmišljati o onome što je u njoj zapisano uključujući i neverovatna proročanstva koja se odnose na naše dane (Ps. 77:12). Sve to, kao i redovno učešće u službi propovedanja održaće našu veru jakom, a našu nadu živom!

20 Zamisli koliko ćeš biti oduševljen kada više ne bude Vavilona Velikog i kada prođe Armagedon. Što je još važnije, zamisli koliko ćeš biti srećan kada Božje ime bude posvećeno i njegovo pravo da vlada potvrđeno! (Jezek. 38:23). Armagedon je zaista dobra vest za sve one koji poznaju Boga, slušaju njegovog Sina i istraju do kraja (Mat. 24:13).

PESMA 143 Bdimo, čekajmo, budimo vredni

^ odl. 5 Jehovin narod već dugo čeka Armagedon. U ovom članku ćemo govoriti o tome šta je Armagedon, koji događaji će mu prethoditi i kako možemo ostati verni Jehovi dok se bliži kraj ovog sveta.

^ odl. 71 OBJAŠNJENJE SLIKA: Dok se dramatični događaji budu odvijali oko nas, mi ćemo (1) učestvovati u službi dokle god je to moguće, (2) redovno proučavati Bibliju i (3) nastaviti da se uzdamo u Božju zaštitu.

^ odl. 85 OBJAŠNJENJE SLIKA: Policija se sprema da upadne u dom porodice naše braće koja su uverena da Isus i njegovi anđeli vide šta se dešava.