Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

„Budi hrabar i jak i kreni na posao“

„Budi hrabar i jak i kreni na posao“

Budi hrabar i jak i kreni na posao. Ne boj se i ne plaši se, jer je s tobom Jehova (1. LET. 28:20)

PESME: 38, 34

1, 2. (a) Koji važan zadatak je bio dodeljen Solomonu? (b) Zbog čega se David brinuo?

SOLOMONU je bio dodeljen jedan važan zadatak. Naime, Jehova ga je opunomoćio da nadgleda izgradnju hrama u Jerusalimu. Taj hram je trebalo da bude „nešto zaista veličanstveno, da u svim zemljama bude čuven po svojoj lepoti“. Što je još važnije, trebalo je da bude „dom Jehove, istinitog Boga“ (1. Let. 22:1, 5, 9-11).

2 Kralj David je bio uveren da će Jehova podupreti izgradnju hrama. Međutim, bio je svestan toga da je Solomon „mlad i neiskusan“. Da li će Solomon imati hrabrosti da prihvati taj zadatak? Da li će mu to što je mlad i neiskusan predstavljati prepreku? Da bi uspešno izvršio zadatak, Solomon je morao da bude hrabar i da prione na posao.

3. Kakav je primer hrabrosti David pružio Solomonu?

3 Solomon je o hrabrosti mnogo toga mogao da nauči od svog oca, Davida. Na primer, David je kao mladić u nekoliko navrata odbranio stado svog oca od divljih životinja (1. Sam. 17:34, 35). Nadalje, pokazao je izuzetnu hrabrost  kada se suočio s Golijatom, divom koji je bio prekaljeni ratnik. Uz Božju pomoć, David ga je ubio samo pomoću praćke i kamena (1. Sam. 17:45, 49, 50).

4. Zašto je Solomonu bila potrebna hrabrost?

4 Pošto je David i sam bio hrabar mogao je da podstakne svog sina Solomona da odvažno izvrši zadatak koji je dobio. (Pročitati 1. Letopisa 28:20.) Da Solomon nije bio hrabar, strah bi ga savladao i verovatno ne bi ni počeo da radi na tom velikom projektu. To bi bilo gore nego da je počeo, pa doživeo neuspeh.

5. Zašto nam je potrebna hrabrost?

5 Kao i Solomonu, i nama je potrebna Jehovina pomoć kako bismo bili hrabri i uspešno obavili zadatak koji nam je poverio. Zato je dobro da osmotrimo primere ljudi iz prošlosti koji su bili hrabri. Pored toga, razmislimo na koje sve načine možemo pokazati hrabrost i izvršiti svoj zadatak.

PRIMERI HRABROSTI

6. Šta misliš o Josifovoj hrabrosti?

6 Razmislimo o primeru Josifa. Petefrijeva žena je pokušala da ga navede na polni nemoral, ali on ju je hrabro odbio. Nije pogazio svoj stav iako je znao da će to sa sobom povući određene posledice (Post. 39:10, 12).

7. Kako je Rava pokazala hrabrost? (Videti sliku na početku članka.)

7 Još jedan primer hrabrosti jeste žena po imenu Rava. Kada su izraelske uhode došle u njen dom u Jerihonu, ona se nije uplašila i nije se ustručavala da im pomogne. Pouzdala se u Jehovinu pomoć i hrabro ih je sakrila, a kasnije im je pomogla da bezbedno pobegnu iz grada (Is. Nav. 2:4, 5, 9, 12-16). Rava je verovala da je Jehova pravi Bog i bila je sigurna da će on dati Izraelcima zemlju u kojoj je živela. Nije je paralisao strah od čoveka, pa čak ni od kralja Jerihona i njegovih ljudi. Svojom hrabrošću je sačuvala i svoj život i život svoje porodice (Is. Nav. 6:22, 23).

8. Kako je Isusov primer hrabrosti uticao na apostole?

8 Isusovi verni apostoli su takođe bili izuzetno hrabri. U tome im je mnogo pomogao Isusov primer (Mat. 8:28-32; Jov. 2:13-17; 18:3-5). To što su se ugledali na njega pomoglo im je da budu hrabri kad su doživeli progonstvo. Zato nisu prestali da govore o Isusu ni kada su im se sadukeji protivili (Dela 5:17, 18, 27-29).

9. Kako iz 2. Timoteju 1:7 razumemo ko nam može dati hrabrost?

9 Josif, Rava, Isus i apostoli bili su odlučni da uvek postupaju ispravno. Njihova hrabrost nije bila posledica samouverenosti, već pouzdanja u Jehovu. Ponekad ćemo se i mi naći u situacijama kada će nam biti potrebna hrabrost. Tada ne treba da se oslonimo na sebe, već na Jehovu. (Pročitati 2. Timoteju 1:7.) Osmotrimo sada kako nam je hrabrost potrebna u porodici i u skupštini.

KADA NAM JE POTREBNA HRABROST

10. Zašto je mladima potrebna hrabrost?

10 Mladima je često potrebna hrabrost da bi ostali verni Jehovi. Šta im može pomoći? Razmišljanje o primeru Solomona koji je hrabro donosio mudre odluke kako bi izgradio hram. Iako je mladima svakako potrebna pomoć roditelja, oni sami treba da donose mudre odluke (Posl. 27:11). Na primer, hrabrost im je potrebna kada treba da izaberu društvo i zabavu, da ostanu moralno čisti ili da odluče  da li će se krstiti. Zašto? Zato što se time direktno suprotstavljaju Satani, koji se ruga Bogu.

11, 12. (a) Kako je Mojsije pokazao hrabrost? (b) Kako mladi mogu oponašati Mojsija?

11 Jedna od važnih odluka koje mladi moraju doneti jeste odluka čemu će posvetiti život. U nekim zemljama, mladi su pod pritiskom da steknu visoko obrazovanje kako bi mogli da nađu dobro plaćen posao. S druge strane, u siromašnijim zemljama su pod pritiskom da materijalno zbrinu svoju porodicu. Ukoliko se nalaziš u jednoj od ove dve situacije, razmisli o Mojsijevom primeru. Pošto je odrastao na faraonovom dvoru, mogao je da postavi sebi cilj da bude uticajan i bogat čovek. Na to su ga sigurno podsticali članovi porodice, učitelji i savetnici. Ali Mojsije je hrabro odlučio da služi Jehovi. Nakon što je iza sebe ostavio Egipat i sve bogatstvo, potpuno se pouzdao u Jehovu (Jevr. 11:24-26). Zbog toga je doživeo mnogo blagoslova, a još mnogi ga čekaju u budućnosti.

12 Jehova će tako blagosloviti i sve mlade koji hrabro postavljaju duhovne ciljeve i trude se da zadrže Kraljevstvo na prvom mestu u životu. On će im sigurno pomoći da se pobrinu za potrebe svoje porodice. Budi uveren da i ti, poput mladog Timoteja iz prvog veka, možeš posvetiti život služenju Bogu. * (Pročitati Filipljanima 2:19-22.)

Da li si odlučan da budeš hrabar na svim područjima života? (Videti odlomke 13-17)

13. Zašto je jednoj sestri bila potrebna hrabrost da bi ostvarila svoje ciljeve?

13 Jednoj sestri koja živi u Sjedinjenim Državama bila je potrebna hrabrost kako bi postavila duhovne ciljeve. Ona je napisala: „Kao dete sam bila veoma stidljiva. Bilo mi je teško da započnem razgovor s braćom i sestrama u dvorani, a kamoli s potpunim neznancima u službi.“ Međutim, uz pomoć roditelja i drugih u skupštini, ova mlada sestra je ostvarila cilj da bude opšti pionir. Ona kaže: „Satanin svet nas podstiče da težimo za visokim obrazovanjem, slavom, novcem i obiljem materijalnih stvari. Ali često je to nedostižno i vodi samo do stresa i razočaranja. Za razliku od toga, služba Jehovi je izvor najveće sreće i pruža nam osećaj ispunjenosti.“

14. Kada je roditeljima potrebna hrabrost?

14 Roditelji, i vama je potrebna hrabrost. Na primer, možda ste često pod pritiskom da radite prekovremeno ili tokom vikenda, nauštrb vremena koje odvajate za porodično proučavanje, službu propovedanja i sastanke. Potrebna vam je hrabrost da biste poslodavcima objasnili da to ne želite, ali time ćete svojoj deci pružiti dobar primer. Nadalje, možda u vašoj skupštini ima nekih roditelja koji svojoj deci dopuštaju da rade nešto što vi vašoj deci ne dopuštate. Ti roditelji bi vas mogli pitati zašto imate takav stav. Da li ćete hrabro i taktično objasniti svoje razloge?

15. Kako reči iz Psalma 37:25 i Jevrejima 13:5 mogu pomoći roditeljima?

15 Hrabrost nam je potrebna i kada pomažemo deci da postavljaju i ostvaruju duhovne ciljeve. Na primer, neki roditelji se ustručavaju da podstiču decu da postanu pioniri, da se presele na područje gde ima malo objavitelja, da služe u Betelu ili da pomažu u izgradnji naših objekata. Ti roditelji se možda plaše da deca neće moći da  se brinu za njih kada oni ostare. Međutim, mudri roditelji će se hrabro uzdati u to da će Jehova ispuniti svoja obećanja. (Pročitati Psalam 37:25 i Jevrejima 13:5.) Tako će svojim primerom poučiti decu da to isto čine (1. Sam. 1:27, 28; 2. Tim. 3:14, 15).

16. Kako su neki roditelji pomogli deci da postave duhovne ciljeve?

16 Jedan bračni par iz Sjedinjenih Država pomogao je svojoj deci da postave duhovne ciljeve. Otac kaže: „Pre nego što su naša deca progovorila i prohodala, pričali smo im koliko je lepo biti pionir i pomagati drugima u skupštini. Sada je to njihov cilj. To što naša deca postavljaju i ostvaruju duhovne ciljeve, pomaže im da se odupru pritisku Sataninog sveta i da se usredsrede na služenje Jehovi.“ Jedan brat, koji ima dvoje dece, napisao je: „Mnogi roditelji ulažu dosta vremena i sredstava kako bi se njihova deca posvetila sportu, hobijima i obrazovanju. Mnogo je vrednije pomagati deci da postavljaju ciljeve koji će im pomoći da budu bliski s Jehovom. Pravo je zadovoljstvo ne samo posmatrati kako naša deca ostvaruju duhovne ciljeve već sve vreme biti uz njih na tom putu.“ Nema sumnje da će Bog blagosloviti roditelje koji pomažu deci da postave i ostvare duhovne ciljeve.

HRABROST U SKUPŠTINI

17. Kome je sve potrebna hrabrost u skupštini?

17 Ponekad će biti potrebno da pokažemo hrabrost unutar skupštine. Na primer, starešinama je potrebna hrabrost kada učestvuju u disciplinskim odborima ili kada pomažu onima kojima je potrebna hitna medicinska intervencija jer im je život u opasnosti. Neke starešine posećuju zatvore kako bi proučavali Bibliju sa zatvorenicima. Hrabrost je potrebna i sestrama koje nisu u braku kako bi se oslonile na Jehovu i služile mu u većoj meri. Neke od njih služe kao pioniri ili su se preselile na područje gde ima malo objavitelja, a neke pomažu u izgradnji  naših objekata. Pored toga, neke od njih imaju priliku da pohađaju Školu za objavitelje Kraljevstva, pa čak i Biblijsku školu Galad.

18. Kako starije sestre pokazuju da su hrabre?

18 Starije sestre su zaista blagoslov za skupštinu. Koliko ih samo volimo! Neke od njih ne mogu da daju Jehovi onoliko koliko su mogle ranije, ali i dalje su veoma hrabre i revne. (Pročitati Titu 2:3-5.) Njima je potrebna hrabrost ukoliko ih starešine zamole da posavetuju mlađe sestre kada je reč o oblačenju i doterivanju. One ih neće kritikovati, već će ih ohrabriti da razmisle o tome kako izbor odeće može uticati na druge (1. Tim. 2:9, 10). Kada na takav način pokažu ljubav i brigu, zaista jačaju skupštinu.

19. (a) Kako braća mogu pokazati hrabrost? (b) Kako stihovi iz Filipljanima 2:13 i 4:13 mogu pomoći braći da budu hrabra?

19 Braći je takođe potrebna hrabrost da preuzmu veće odgovornosti u skupštini. Ali kada su spremni na to, pravi su blagoslov za druge (1. Tim. 3:1). Međutim, možda se neki ustručavaju da to učine. Možda nekog brata opterećuju greške iz prošlosti i zbog toga misli da nije dostojan da bude sluga pomoćnik ili starešina. Neki brat možda ima osećaj da nije dorastao nekom zadatku. Ako se i ti tako osećaš, Jehova ti može pomoći da budeš hrabar. (Pročitati Filipljanima 2:13; 4:13.) Nemoj zaboraviti da se jednom prilikom i Mojsije tako osećao (Izl. 3:11). Pa ipak, Jehova mu je pomogao da hrabro ispuni svoj zadatak. Slično tome, Jehova će i danas pomoći braći da steknu hrabrost ako u molitvi traže vođstvo od njega i svakodnevno čitaju Bibliju. Duboko razmišljanje o primerima hrabrosti takođe im može biti od pomoći. Pored toga, oni ponizno mogu zamoliti starešine da im pruže potrebnu obuku i mogu se ponuditi da urade šta god je potrebno u skupštini. Podstičemo svu krštenu braću da budu hrabra i da revno služe drugima u skupštini!

„S TOBOM [JE] JEHOVA“

20, 21. (a) Na šta je David podsetio Solomona? (b) U šta možemo biti uvereni?

20 Kralj David je podsetio Solomona da će Jehova biti s njim dok se ne završi sav posao oko izgradnje hrama (1. Let. 28:20). Solomon je duboko razmišljao o tim rečima i zato nije dozvolio da mu to što je mlad i neiskusan bude prepreka. Pokazao je veliku hrabrost, prionuo je na posao i uz Jehovinu pomoć veličanstveni hram je bio završen za sedam i po godina.

21 Kao što je pomagao Solomonu, Jehova može pomoći i nama da budemo hrabri i izvršimo zadatke koje nam je poverio, kako u porodici tako i u skupštini (Is. 41:10, 13). Kada smo hrabri u službi za Jehovu, možemo očekivati blagoslove i sada i u budućnosti. Zato budimo hrabri i krenimo na posao!

^ odl. 12 Korisne savete o tome kako da postaviš duhovne ciljeve možeš pronaći u članku „Postavljaj duhovne ciljeve da bi slavio svog Stvoritelja“, u Stražarskoj kuli od 15. jula 2004.