Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Neka ti ruke ne klonu!

Neka ti ruke ne klonu!

Neka ti ruke ne klonu! (SOF. 3:16)

PESME: 81, 32

1, 2. (a) S kojim se sve problemima mnogi danas suočavaju i do čega to vodi? (b) Kako nas teše reči iz Isaije 41:10, 13?

JEDNA sestra koja je opšti pionir i čiji je muž starešina kaže: „Radim sve što je potrebno da bih bila duhovno jaka. Pa ipak, godinama se borim sa emocionalnim problemima. To me lišava sna, utiče na moje zdravlje i ophođenje s drugima. Ponekad poželim da pobegnem od svega i sakrijem se u neku rupu.“

2 Da li si se i ti nekad tako osećao? To je sasvim razumljivo, jer život u Sataninom zlom svetu stvara ogroman pritisak. Zbog toga nas ponekad obuzme uznemirenost i klonemo duhom. Takva osećanja su teška poput sidra, koje ne dopušta brodu da se pokrene (Posl. 12:25). Na primer, šta ako umre neko nama drag, ako se ozbiljno razbolimo, ako imamo ekonomskih problema ili se suočavamo s protivljenjem? Sasvim je na mestu da nas obuzmu negativna osećanja. Ona prete da nam s vremenom oduzmu snagu, pa čak i radost. Ali tu je Jehova. On je spreman da nam pruži ruku. (Pročitati Isaiju 41:10, 13.)

3, 4. (a) U kom smislu Biblija koristi reč „ruke“? (b) Zbog čega nam mogu klonuti ruke?

3 U Bibliji se često koriste delovi ljudskog tela da bi se opisale osobine ili postupci neke osobe. Na primer, ruke se pominju na stotine puta. Ojačati ruke neke osobe može značiti ohrabriti je i ojačati tako da može činiti ono što je potrebno ili joj pomoći da povrati nadu u budućnost (Jezd. 6:22; Jov 4:3).

4 S druge strane, kada se u Bibliji kaže da su nekoj osobi klonule ruke, to znači da se ona obeshrabrila, da je klonula duhom i izgubila nadu (2. Let. 15:7; Jevr. 12:12). Ukoliko si pod stresom ili si fizički, emocionalno ili čak duhovno iscrpljen, možda čak poželiš da odustaneš od svega. Ali kako možeš povratiti snagu? Šta te može pokrenuti da radosno nastaviš dalje?

„JEHOVINA RUKA NIJE KRATKA, PA DA NE MOŽE SPASTI“

5. (a) Čemu smo skloni kad se nađemo u problemima, ali šta treba da zadržimo na umu? (b) Šta ćemo sada razmotriti?

5 Pročitati Sofoniju 3:16, 17. Kada smo u problemima, ne treba da se plašimo i obeshrabrimo, to jest dopustimo da nam ruke klonu. Biblija nam kaže šta tada da radimo: „Sve svoje brige bacite na [Jehovu Boga], jer se on brine za vas“ (1. Petr. 5:7). Važno je da zadržimo na umu da je Jehova rekao Izraelcima da njegova „ruka nije kratka, pa da ne može spasti“ njegove verne sluge (Is. 59:1). U nastavku ćemo osmotriti tri izuzetna biblijska primera koja nam pokazuju da Jehova želi i može ojačati svoj narod da se izbori s naizgled nerešivim problemima. Pogledajmo kako nam ti primeri mogu uliti snagu.

6, 7. Koje važne pouke izvlačimo iz pobede Izraelaca nad Amaličanima?

6 Ubrzo nakon što je Jehova čudom oslobodio Izraelce iz Egipta, napali su ih Amaličani. Mojsije je tom prilikom rekao hrabrom Isusu Navinu da povede Izraelce u bitku, a on je sa sobom poveo Arona i Ora na obližnje brdo odakle su mogli da posmatraju bitku. Da li su se uplašili i pokušali da izbegnu odlazak na bojno polje? Ni u kom slučaju!

7 Mojsije je radio nešto što je bilo ključno za pobedu u ovoj bici. Uzeo je Božji štap i ruke podigao prema nebu. Dok god je on tako držao ruke, Izraelci su bili nadmoćniji. Međutim, kada su mu otežale ruke i kada je počeo da ih spušta, onda su Amaličani bili nadmoćniji. Čim su to primetili Aron i Or, odmah su „uzeli [...] kamen, stavili ga pod [Mojsija] i on je seo. A Aron i Or držali su mu ruke, jedan s jedne, a drugi s druge strane, tako da su mu ruke ostale podignute sve do zalaska sunca“. Tako je Jehova svojom moćnom rukom dao pobedu Izraelcima (Izl. 17:8-13).

8. (a) Šta je Asa učinio kada su Etiopljani napali Judu? (b) Kako se možemo ugledati na Asu?

8 Jehova je pokazao da njegova ruka nije kratka ni kada je moćna etiopska vojska, na čelu sa Zarom Etiopljaninom, napala njegov narod u vreme kralja Ase. U Bibliji se pominju mnoge bitke i vojske, ali se upravo za ovu vojsku kaže da je bila najveća. Zara je imao milion vojnika, što je bilo skoro duplo više nego Izraelaca. Da li se Asa uznemirio i uplašio? Da li je dopustio da mu klonu ruke? Nikako! Odmah se obratio Jehovi za pomoć. Gledano iz vojnog ugla, bilo je nemoguće pobediti Etiopljane. Ali „Bogu je sve moguće“ (Mat. 19:26). On je pokazao veliku moć i „porazio Etiopljane pred Asom“ koji je „celim srcem bio odan Jehovi“ (2. Let. 14:8-13; 1. Kralj. 15:14).

9. (a) Koje okolnosti nisu sprečile Nemiju da obnovi jerusalimske zidine? (b) Kako je Bog uslišio Nemijinu molitvu?

9 Pogledajmo i primer Nemije. Kako se on osećao kada je otišao u Jerusalim da obnovi zidine? Taj grad je bio skoro bez ikakve odbrane. Jevreji su se kasnije obeshrabrili zbog pretnji okolnih neprijatelja i prestali da obnavljaju jerusalimske zidine. Da li je Nemija klonuo zbog ovih nepovoljnih okolnosti? Ne. Poput Mojsija, Ase i drugih vernih slugu on se uvek oslanjao na Jehovu i tražio njegovu pomoć u molitvi. Tako je učinio i ovog puta. Zato ga je Jehova uslišio i „svojom velikom silom i svojom snažnom rukom“ ojačao klonule Jevreje, koji su mislili da se nalaze u bezizlaznoj situaciji. (Pročitati Nemiju 1:10; 2:17-20; 6:9.) Da li veruješ da Jehova i danas može ojačati svoje sluge „velikom silom i svojom snažnom rukom“?

JEHOVA ĆE OJAČATI I TVOJE RUKE

10, 11. (a) Kako Satana pokušava da nas obeshrabri? (b) Kako nam Jehova daje snagu? (c) Koliko tebi znači pouka koju pruža naša organizacija?

10 Sigurni smo da će Ðavo i dalje neumorno pokušavati da nas navede da klonemo u službi za Jehovu. On koristi laži i pretnje vlasti, verskih vođa i otpadnika. Zašto to radi? Želi da nam ruke klonu u objavljivanju dobre vesti o Kraljevstvu. Međutim, Jehova nam može uliti snagu preko svog svetog duha (1. Let. 29:12). Važno je da od njega tražimo njegov duh kako bismo se suočili sa svim problemima koje nam stvaraju Satana i njegov zli svet (Ps. 18:39; 1. Kor. 10:13). Jehova nam uliva snagu i preko svoje Reči, koja je nadahnuta njegovim duhom. Tu je i duhovna hrana koju dobijamo svakog meseca. Reči koje je Jehova uputio preko proroka Zaharije hrabrile su Izraelce tokom gradnje hrama, a hrabre i nas danas. (Pročitati Zahariju 8:9, 13.)

11 Snagu nam daje i pouka koju dobijamo na našim sastancima, kongresima i drugim skupovima, kao i u školama unutar naše organizacije. Takva pouka nam pomaže da imamo ispravne motive, da postavljamo duhovne ciljeve i da ispunjavamo odgovornosti koje imamo kao Božje sluge (Ps. 119:32). Kakav stav ti imaš prema takvoj pouci? Da li dozvoljavaš Jehovi da te na taj način ojača?

12. Šta moramo raditi da bismo ostali duhovno jaki?

12 Kao što smo dosad videli, Jehova je pomogao Izraelcima da pobede Amaličane i Etiopljane, a Nemiji i njegovim sunarodnicima dao je snagu da dovrše obnovu jerusalimskih zidina. Na sličan način, on će i nama dati potrebnu snagu. Zato nas nikakvo protivljenje, ravnodušnost niti bilo kakav emocionalni pritisak neće sprečiti da nastavimo da propovedamo dobru vest (1. Petr. 5:10). Međutim, ne očekujemo da će Jehova za nas činiti čuda. Moramo i mi raditi ono što je do nas. Na primer, potrebno je da svakog dana čitamo njegovu Reč, svake sedmice idemo na naše sastanke i pripremamo se za njih, redovno proučavamo Bibliju, sami ili u krugu porodice, i uvek se u molitvi oslanjamo na Jehovu. Ne želimo da nas išta spreči u tome, jer su to sve načini kako nas Jehova hrabri i podržava. Ali šta ako primetiš da si u nekim od ovih područja klonuo? Tada moli Jehovu da ti pomogne i on će te svojim duhom ojačati tako da ćeš imati želju i snagu da učiniš ono što je potrebno (Fil. 2:13). Međutim, kako možeš jačati ruke drugih?

JAČAJMO KLONULE RUKE DRUGIH

13, 14. (a) Šta je jednog brata ojačalo posle smrti njegove žene? (b) U kojim situacijama možemo biti okrepa za druge?

13 Apostol Pavle je napisao: „Ispravite klonule ruke i oslabljena kolena, i poravnajte staze kojima idu noge vaše“ (Jevr. 12:12, 13). Mnogi su u prvom veku primili pomoć da bi ispravili klonule ruke, to jest bili duhovno ojačani. Jehova i nas danas jača preko našeg međunarodnog bratstva. Pogledajmo primer jednog brata kom je umrla supruga i koji se morao suočiti s drugim teškim problemima. On kaže: „Shvatio sam da ne možemo birati probleme, kao ni to kad će se oni pojaviti i koliko će ih biti. Za mene su molitva i proučavanje bili poput pojasa za spasavanje koji mi je držao glavu iznad vode da se ne bih udavio. Podrška duhovne braće i sestara pružala mi je mnogo utehe. Uvideo sam koliko je važno da izgradimo blizak odnos s Jehovom pre nego što se suočimo s teškim situacijama.“

Pomažimo drugima u skupštini (Videti 14. odlomak)

14 Tokom izraelske bitke s Amaličanima, Aron i Or su u doslovnom smislu držali Mojsijeve ruke. I mi se možemo ugledati na njih i činiti nešto za druge. Recimo, možemo pružati pomoć onima koji se bore s posledicama poznih godina, zdravstvenim problemima, protivljenjem porodice, usamljenošću i gubitkom voljene osobe. Takođe možemo pružati podršku i mladima, koji su pod pritiskom da učine nešto pogrešno ili da grade karijeru u ovom svetu (1. Sol. 3:1-3; 5:11, 14). Nastoj da u svim prilikama — kada si u Dvorani Kraljevstva, u službi, na nekom obroku ili kada razgovaraš telefonom — pokažeš drugima da ti je iskreno stalo do njih.

15. Koliko su važne naše reči upućene suhrišćanima?

15 Nakon pobede Izraelaca nad Etiopljanima, prorok Azarija je Asi i narodu rekao: „Budite hrabri i nemojte da vam klonu ruke, jer će vaša dela biti nagrađena“ (2. Let. 15:7). Te reči su motivisale Asu da učini mnogo toga da bi se Jehova opet obožavao na ispravan način. Slično tome, i mi svojim rečima možemo ohrabriti druge i pomoći im da nastave da služe Jehovi (Posl. 15:23). Na primer, to činimo kada na sastancima dajemo dobro pripremljene komentare. Nemojmo nikada prevideti koliko i jednostavne misli mogu ohrabriti druge.

16. (a) Kako starešine mogu oponašati Nemiju? (b) Navedi primer kako su tebi pomogli braća i sestre.

16 Jehova je Nemiji i njegovim saradnicima ojačao ruke da obnove jerusalimske zidine. Zbog toga su oni gradnju završili za samo 52 dana! (Nem. 2:18, 6:15, 16). Nemija nije samo nadgledao gradnju već je i sam učestvovao u njoj (Nem. 5:16). Na sličan način, mnoge starešine pomažu u izgradnji naših objekata ili u čišćenju i održavanju Dvorana Kraljevstva. Oni jačaju braću i sestre koji su klonuli i onda kada vrše pastirske posete i s njima idu u službu. (Pročitati Isaiju 35:3, 4.)

„NEKA TI RUKE NE KLONU!“

17, 18. U šta možemo biti sigurni kada se suočavamo s problemima ili smo pod nekim pritiskom?

17 Kada s braćom služimo rame uz rame, razvijamo bliskost. Na taj način, stičemo verne prijatelje i pomažemo jedni drugima da imamo još veće pouzdanje u Božje Kraljevstvo. Kada jačamo ruke naše braće, pomažemo im da se izbore s poteškoćama i zadrže čvrstu nadu u budućnost. Štaviše, to i nama pomaže da ostanemo duhovno jaki i da ne izgubimo iz vida našu nadu.

18 Dok razmišljamo kako je Jehova podržao i zaštitio svoje sluge u prošlosti to će ojačati našu veru i poverenje u njega. Zato kada smo pod nekim pritiskom ili smo opterećeni nekim problemom, nemojmo dozvoliti da nam ruke klonu! U tako teškim situacijama, važno je da se molimo Jehovi i dopustimo da nas njegova desnica ojača i vodi u novi svet (Ps. 73:23, 24).