Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Bori se za Jehovin blagoslov

Bori se za Jehovin blagoslov

Borio si se s Bogom i s ljudima i na kraju si pobedio (POST. 32:28)

PESME: 60, 38

1, 2. S kojim se izazovima Jehovine sluge suočavaju?

SVE verne Božje sluge, još od vremena Avelja pa do danas, bore se s raznim izazovima. Mnogi jevrejski hrišćani su u vreme apostola Pavla „izdržali veliku borbu i patnje“ u svojoj službi za Jehovu (Jevr. 10:32-34). Tu njihovu borbu za Jehovin blagoslov, Pavle je uporedio s napornim takmičenjima u drevnoj Grčkoj, poput trčanja, rvanja i boksovanja (Jevr. 12:1, 4). I mi smo danas u jednoj posebnoj trci. U pitanju je trka za život, tokom koje se srećemo s protivnicima koji žele da nas odvuku s puta, da nam oduzmu radost i da nas spreče da osvojimo nagradu.

2 U toj trci, najveću borbu vodimo sa Satanom i njegovim zlim svetom (Ef. 6:12). Zato je važno da izbegavamo doktrine i filozofije ovog sveta, kao i poroke, poput nemorala, pušenja i zloupotrebe alkohola i droge. Takođe ne smemo posustati ni u borbi protiv obeshrabrenja i naših grešnih naginjanja (2. Kor. 10:3-6; Kol. 3:5-9).

3. Putem čega nas Bog obučava da se borimo s našim neprijateljima?

 3 Da li možemo pobediti tako snažne neprijatelje? Možemo, ali ne bez borbe. Pavle je sebe uporedio s drevnim bokserom, kada je rekao: „Ne udaram pesnicom kao da mlatim vazduh“ (1. Kor. 9:26). I mi poput Pavla treba da se borimo s našim neprijateljima. Jehova nas obučava za tu borbu i pomaže nam. On to čini putem svoje Reči, naših publikacija, sastanaka, kongresa i drugih skupova. Pa ipak, može se desiti da „mlatimo vazduh“. Kada je to slučaj? Ukoliko ne primenjujemo ono što učimo.

4. Kako možemo pobediti zlo?

4 Naši neprijatelji nas mogu napasti kada to najmanje očekujemo ili kada smo slabi. Zato je važno da uvek budemo na oprezu. Na to nas i Biblija podstiče: „Ne daj da te zlo nadvlada, nego nadvladavaj zlo dobrim“ (Rimlj. 12:21). Ove reči pokazuju da možemo pobediti zlo. U tome ćemo uspeti ukoliko se snažno naprežemo u toj borbi. Međutim, ukoliko to ne činimo, onda nas mogu pobediti Satana, njegov zli svet i naše palo telo. Nemojmo nikada dopustiti Satani da nas zaplaši i navede da se predamo! (1. Petr. 5:9).

5. (a) Šta nam može pomoći u borbi za Božji blagoslov? (b) Koje primere ćemo razmatrati?

5 Da bismo bili pobednici, ne smemo izgubiti iz vida svrhu naše borbe. Ukoliko želimo Božji blagoslov, moramo zadržati na umu reči iz Jevrejima 11:6: „Onaj ko [Bogu] pristupa mora verovati da on postoji i da nagrađuje one koji ga revno traže.“ Revno ili usrdno tražiti Boga, u izvornom, grčkom tekstu nosi misao o snažnom naprezanju (Dela 15:17). U Bibliji se nalaze mnogi primeri Božjih slugu koje su se snažno naprezale da bi ih Jehova blagoslovio. Na primer, Jakov, Rahela, Josif i Pavle su se suočavali sa okolnostima koje su bile fizički i emocionalno iscrpljujuće. Međutim, oni nisu pokleknuli. Zato ih je Jehova blagoslovio. Pogledajmo kako se možemo ugledati na njih.

UPORNOST VODI DO BLAGOSLOVA

6. Zbog čega se Jakov nije povukao i kako ga je Jehova nagradio? (Videti sliku na početku članka.)

6 Jakov je voleo Jehovu i imao duhovan pogled na stvari i zato se nije povukao pred izazovima. Takođe je celim srcem verovao da će Jehova blagosloviti njegovo potomstvo (Post. 28:3, 4). Toliko je želeo Jehovin blagoslov da se u starosti od skoro 100 godina borio s materijalizovanim anđelom. (Pročitati Postanak 32:24-28.) Da li se on svojom snagom borio protiv tog snažnog anđela? Naravno da nije. Ali bio je odlučan borac i pokazao je da ne okreće leđa izazovima! Zbog toga mu je Jehova promenio ime u Izrael (što znači „onaj koji se (ustrajno) bori s Bogom; Bog se bori“). Time ga je Jehova nagradio i blagoslovio. I mi želimo da oponašamo Jakova i dobijemo Jehovin blagoslov.

7. (a) S čime se Rahela borila? (b) Kako je uspela da se izbori za blagoslov?

 7 Jakovljeva voljena žena, Rahela, jedva je čekala da vidi kako će Jehova ispuniti obećanje koje je dao njenom mužu. Ali postojala je jedna naizgled nesavladiva prepreka. Naime, ona nije imala decu. U njeno doba, žena koja nije imala decu mnogo je patila. Kako je ona našla emocionalnu i fizičku snagu da ne poklekne pred tim naizgled nerešivim problemom? Nikada nije gubila nadu. Istrajno se molila Jehovi. Na kraju ju je Jehova uslišio i ona je imala decu. Zato je mogla da kaže: „Žestoko sam se rvala [...] i pobedila sam!“ (Post. 30:8, 20-24).

8. S kojim se kušnjama suočavao Josif i zašto je dobar primer za nas?

8 Jakovljev i Rahelin dobar primer sigurno je uticao na njihovog sina Josifa i pomogao mu da se i on kasnije izbori s kušnjama. Kada je imao 17 godina, Josifu se život iz korena promenio. Njegova ljubomorna braća su ga prodala u ropstvo. Kasnije je bio nepravedno osuđen i proveo je mnoge godine u zatvoru u Egiptu (Post. 37:23-28; 39:7-9, 20, 21). Međutim, on se nije obeshrabrio, niti je ogorčeno tražio osvetu. Umesto toga, celim srcem i umom usredsredio se na svoj odnos s Jehovom (Lev. 19:18; Rimlj. 12:17-21). Njegov primer može pomoći i nama. Moramo se boriti za veru, pogotovo ako smo imali teško detinjstvo ili se sada nalazimo u naizgled bezizlaznoj situaciji. Ukoliko nastavimo da se borimo, Jehova će nas blagosloviti. (Pročitati Postanak 39:21-23.)

9. U čemu možemo da oponašamo Jakova, Rahelu i Josifa?

9 Možda se i ti suočavaš s nekim kušnjama. Možda si žrtva nepravde, predrasuda ili ismevanja. Možda te je neko zbog ljubomore lažno optužio za nešto. Nemoj dozvoliti da te to obeshrabri, već razmišljaj o onom što je pomoglo Jakovu, Raheli i Josifu da nastave da radosno služe Jehovi. Pošto su duboko cenili prijateljstvo s njim, on ih je ojačao i blagoslovio. Nastavili su da se bore i postupaju u skladu sa svojim iskrenim molitvama. Mi živimo u vremenu kraja ovog zlog sveta i zato je važno da sačuvamo nadu. Da li si spreman da se boriš, takoreći rveš sa izazovima, da bi zadobio Jehovino priznanje?

BUDI SPREMAN DA SE RVEŠ SA IZAZOVIMA

10, 11. a) U kojim okolnostima se moramo boriti za Božji blagoslov? (b) Šta će nam pomoći da donosimo ispravne odluke?

10 Koje su neke okolnosti zbog kojih se moramo boriti za Božji blagoslov? Kod nekih su u pitanju pogrešne želje. Kod drugih je to negativan stav prema službi propovedanja. Tu mogu biti i loše zdravlje i usamljenost. Nadalje, ne treba potceniti ni borbu koju možda vodimo da bismo oprostili nekom ko nas je uvredio ili zgrešio protiv nas. Na kraju krajeva, bez obzira koliko dugo služimo Jehovi, svi imamo nešto s čim se  borimo. Ukoliko ostanemo verni našem Bogu, on će nas nagraditi.

Da li se rveš sa izazovima da bi dobio Božji blagoslov? (Videti 10. i 11. odlomak)

11 Ruku na srce, ponekad je veoma teško ostati na pravom putu i doneti ispravne odluke. To je posebno izazov ukoliko nas srce vuče na pogrešnu stranu (Jer. 17:9). Ukoliko to osećaš, usrdno se moli za sveti duh. Molitva i sveti duh daće ti snagu da učiniš ono što je ispravno da bi te Jehova blagoslovio. Postupaj u skladu sa svojim molitvama. Nastoj da svaki dan čitaš Bibliju i da je svake sedmice proučavaš, sam ili u krugu porodice. (Pročitati Psalam 119:32.)

12, 13. Ispričaj kako se jedan brat i jedna sestra bore s neispravnim željama.

12 Mnogima su u borbi s neispravnim željama pomogli Božja Reč, njegov duh i naše publikacije. Na primer, jedan tinejdžer je nakon čitanja članka „Kako se možemo odupreti neispravnim željama?“ iz izdanja Probudite se! od 8. decembra 2003. rekao: „Borim se s neispravnim mislima. Kada sam u tom članku pročitao da mnogi ’vode veoma snažnu borbu kako bi savladali neispravne želje‘ razumeo sam da nisam jedini i da se i druga braća bore s tim.“ Takođe mu je značio i članak „Alternativni način  života — da li ga Bog odobrava?“ iz izdanja Probudite se! od 8. oktobra 2003. U tom članku je rečeno da je za neke to stalna borba, poput trna u telu, ali dok god se bore da ostanu besprekorni, mogu imati čvrstu nadu (2. Kor. 12:7). „To i meni pomaže da svakog dana ostanem veran Jehovi. Zahvalan sam mu što nam preko svoje organizacije pomaže da dan za danom preživljavamo u ovom zlom svetu.“

13 Pogledajmo i primer jedne sestre iz Amerike, koja je napisala pismo tamošnjoj podružnici. Ona kaže: „Želim da vam zahvalim što nam dajete duhovnu hranu u pravo vreme. Često imam osećaj da su članci napisani baš za mene. Godinama se borim sa snažnom željom da učinim nešto što Jehova mrzi. Ponekad poželim da dignem ruke i prestanem da se borim. Znam da je Jehova milosrdan i da rado oprašta, ali pošto imam tu pogrešnu želju i duboko u sebi je ne mrzim, osećam da nisam dostojna njegove pomoći. Ta stalna borba utiče na svaki aspekt mog života [...] Kada sam pročitala članak ’Da li imaš srce koje poznaje Jehovu?‘ iz Stražarske kule od 15. marta 2013, shvatila sam da Jehova želi da mi pomogne.“

14. (a) Kako se Pavle osećao zbog svojih grešnih naginjanja? (b) Kada ćemo se i mi izboriti s pogrešnim željama?

14 Pročitati Rimljanima 7:21-25. Pavle je iz ličnog iskustva znao koliko je teško boriti se protiv pogrešnih želja i sklonosti. Međutim, bio je siguran da može pobediti ako se moli Jehovi i oslanja na njega, i ukoliko veruje u Isusovu otkupnu žrtvu. I mi možemo uspeti ako se u potpunosti oslanjamo na Jehovu, a ne na sebe, i ako pokazujemo veru u Isusovu otkupnu žrtvu.

15. Kako nam Jehova pomaže da mu ostanemo verni?

15 Ponekad ćemo morati da pokažemo Jehovi koliko nas nešto brine. Na primer, kako ćemo reagovati ako se ozbiljno razbolimo ili doživimo neku nepravdu ili se to desi nekom članu naše porodice? Hoćemo li pokazati potpuno poverenje u Jehovu tako što ćemo ga gorljivo moliti da nam da snagu da mu ostanemo verni i da ne izgubimo radost i duhovnu ravnotežu? (Fil. 4:13). Iskustva mnogih, kako u Pavlovo vreme tako i danas, pokazuju da nam molitva može pomoći da obnovimo snagu i nastavimo dalje.

NASTAVI DA SE BORIŠ ZA JEHOVIN BLAGOSLOV

16, 17. Šta smo odlučni da činimo?

16 Ðavo bi voleo da vidi kako se predajemo. Zato je važno da se čvrsto držimo „onoga što je dobro“ (1. Sol. 5:21). Jedno je sigurno — ukoliko nimalo ne sumnjamo da će nam Bog dati potrebnu snagu, pobedićemo u borbi protiv Satane, njegovog zlog sveta i naših grešnih naginjanja (2. Kor. 4:7-9; Gal. 6:9).

17 Zato se svim silama borimo! Budimo uporni i ne odustajmo! Sigurni smo da će Jehova „izliti [...] blagoslov dok ne bude dosta!“ (Mal. 3:10).