Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 ČLANAK ZA RAZMATRANJE 43

Budimo odani isključivo Jehovi

Budimo odani isključivo Jehovi

Jehova je Bog koji zahteva da se odanost iskazuje isključivo njemu (NAUM 1:2)

PESMA 51 Predani smo Bogu

KRATAK PREGLED *

1. Zašto Jehova zaslužuje našu isključivu odanost?

JEHOVA zaslužuje našu isključivu odanost zato što nas je stvorio i dao nam život (Otkr. 4:11). Međutim, postoji jedna opasnost. Iako volimo i poštujemo Jehovu, može se desiti da nam neke druge stvari postanu toliko važne da više nismo odani samo njemu. Zato treba da razumemo šta može dovesti do toga. Ali pogledajmo najpre šta znači biti odan isključivo Jehovi.

2. Prema Izlasku 34:14, šta podrazumeva isključiva odanost Jehovi?

2 Prema Bibliji, odanost Bogu podrazumeva duboku ljubav prema njemu. Ako smo odani isključivo Jehovi, onda ćemo obožavati samo njega. Nećemo dozvoliti da iko ili išta zauzme njegovo mesto u našem srcu. (Pročitati Izlazak 34:14.)

3. Zašto imamo dobre razloge da budemo odani Jehovi?

3 Imamo dobre razloge da budemo odani Jehovi. Naša odanost se zasniva na činjenicama koje smo saznali o njemu. Divimo mu se zbog njegovih lepih osobina. Znamo šta voli, a šta mrzi i usvojili smo njegova merila. Razumemo šta namerava s ljudima i želimo da budemo deo toga. Počastvovani smo što nam je pružio priliku da budemo njegovi prijatelji (Ps. 25:14). Svaki detalj koji saznamo o svom Stvoritelju sve više nas približava njemu (Jak. 4:8).

4. (a) Kako Satana pokušava da umanji našu ljubav prema Jehovi? (b) O čemu će biti reči u ovom članku?

4 Ðavo upravlja ovim svetom i preko njega tako utiče na ljude da im udovoljavanje normalnim željama postaje  najbitnije u životu i da nemaju volje da se bore sa slabostima (Ef. 2:1-3; 1. Jov. 5:19). Njegov cilj je da zavolimo i neke druge stvari da ne bismo bili odani isključivo Jehovi. Pogledajmo dva načina na koja bi mu to u izvesnoj meri moglo poći za rukom. Kao prvo, pokušava da nas navede da težimo za bogatstvom i kao drugo, želi da nas navede da biramo lošu zabavu.

ČUVAJMO SE LJUBAVI PREMA NOVCU

5. Zašto se moramo čuvati ljubavi prema novcu?

5 Svi mi želimo da imamo dovoljno hrane, prikladnu odeću i pristojno mesto za život. Međutim, moramo paziti da se u nama ne razvije ljubav prema novcu. Danas su mnogi „pohlepni za novcem“ i onim što se njime može kupiti (2. Tim. 3:2). Isus je znao da njegovi sledbenici mogu doći u iskušenje da postanu takvi. „Niko ne može robovati dvojici gospodara“, rekao je Isus, „jer ili će jednog mrzeti, a drugog voleti, ili će jednom biti privržen, a drugoga prezirati. Ne možete robovati Bogu i bogatstvu“ (Mat. 6:24). Onaj ko služi Jehovi i u isto vreme troši mnogo vremena i snage pokušavajući da stekne bogatstvo, na neki način služi dvojici gospodara. Nije odan isključivo Jehovi.

Šta su neki Laodičani mislili o sebi . . . a šta su o njima mislili Jehova i Isus (Videti 6. odlomak)

6. Šta možemo naučiti iz onoga što je Isus rekao skupštini u Laodikiji?

6 Pred kraj prvog veka, braća i sestre u skupštini u Laodikiji su se hvalili: „Bogat sam i stekao sam bogatstvo i ništa mi više ne treba.“ Ali Jehova i Isus su videli pravo stanje i zato je Isus u nastavku rekao: „A ne znaš da si jadan i bedan i siromašan i slep i go.“ Isus ih je ukorio, ali ne zato što su  bili bogati već zato što je ljubav prema novcu ugrožavala njihovo prijateljstvo s Jehovom (Otkr. 3:14-17). Ako primetimo da se u našem srcu razvija ljubav prema novcu, moramo odmah nešto preduzeti da bismo se ispravili (1. Tim. 6:7, 8). Ako to ne učinimo, naše srce će biti podeljeno i Jehova neće prihvatiti našu službu. On traži da se „odanost iskazuje isključivo njemu“ (Pon. zak. 4:24). Kako bi se onda moglo desiti da nam novac postane toliko važan?

7-9. Šta možemo naučiti iz Dejvidovog iskustva?

7 Pogledajmo, na primer, šta se desilo Dejvidu, jednom vrednom starešini koji živi u Sjedinjenim Državama. On za sebe kaže da je bio veoma posvećen poslu. Dobio je unapređenje u kompaniji za koju je radio i u svojoj zemlji je bio proglašen jednim od najboljih u svom poslu. „U to vreme sam smatrao da je to dokaz Jehovinog blagoslova“, rekao je Dejvid. Ali da li je to bio blagoslov?

8 Dejvid je počeo da primećuje da posao negativno utiče na njegov odnos s Jehovom. On je rekao: „Uhvatio sam sebe kako na skupštinskim sastancima, pa čak i u službi propovedanja, razmišljam o problemima na poslu. Dobro sam zarađivao, ali sam bio pod velikim stresom i to se odrazilo na moj brak.“

9 Dejvid je shvatio da mora da preispita svoje prioritete. Čvrsto je rešio da nešto promeni. Hteo je da manje vremena provodi na poslu i izložio je svoj plan šefu. Do čega je to dovelo? Dobio je otkaz! Šta je onda uradio?  Odmah sutradan je popunio molbu za stalnog pomoćnog pionira. Dejvid i njegova supruga su zarađivali za život radeći na poslovima čišćenja. Posle nekog vremena počeo je sa stalnom pionirskom službom, a kasnije mu se u tome pridružila i supruga. Ovaj bračni par je izabrao da radi posao koji mnogi ne žele da rade, ali njima to nije bilo važno. Iako su zarađivali deset puta manje nego ranije, svakog meseca su imali sasvim dovoljno da pokriju troškove. Želeli su da im Jehova bude na prvom mestu i sami su se uverili koliko on brine za svoje sluge kojima je najvažnije da mu ugode (Mat. 6:31-33).

10. Kako možemo čuvati svoje srce?

10 Bilo da u materijalnom pogledu imamo malo ili mnogo, moramo čuvati svoje srce. Na koji način? Nemojmo voleti bogatstvo. I nemojmo dozvoliti da nam posao bude važniji od služenja Jehovi. Kako možeš prepoznati da li ti se tako nešto dešava? Mogao bi sebi postaviti sledeća pitanja: „Da li na sastancima ili u službi često razmišljam o poslu? Da li stalno brinem o finansijskoj sigurnosti? Da li su novac i materijalne stvari uzrok problema u mom braku? Da li sam spreman da radim manje cenjene poslove da bih imao više vremena da služim Jehovi?“ (1. Tim. 6:9-12). Dok razmišljamo o ovim pitanjima, nemojmo zaboraviti da nas Jehova voli i da je onima koji su mu odani obećao: „Nikada te neću ostaviti i nipošto te neću napustiti.“ Upravo iz tog razloga je apostol Pavle napisao: „Neka u vašem životu ne bude ljubavi prema novcu“ (Jevr. 13:5, 6).

PAŽLJIVO BIRAJ ZABAVU

11. Kako zabava može uticati na čoveka?

11 Jehova želi da uživamo u životu i zato treba da nađemo vremena da se razonodimo. U suštini, Božja Reč kaže da „nema za čoveka ništa bolje nego da jede i da pije i da mu duša uživa u dobru od truda njegovog“ (Prop. 2:24). Međutim, mnogo toga što ovaj svet nudi na polju zabave može loše uticati na nas. Takva zabava ljudima snižava moralna merila i podstiče ih da tolerišu, pa čak i da vole, ono što Božja Reč osuđuje.

U čijoj kuhinji se priprema ono što ti se servira kao zabava? (Videti odlomke 11-14) *

12. Prema 1. Korinćanima 10:21, 22, zašto treba da pažljivo biramo zabavu?

 12 Budući da želimo da budemo odani isključivo Jehovi, ne možemo jesti sa „stola Jehovinog“ i sa „stola demonskog“. (Pročitati 1. Korinćanima 10:21, 22.) Kada nas neko pozove na obrok, to je često znak prijateljstva. Ako izaberemo zabavu koja promoviše nasilje, spiritizam, nemoral ili neke neispravne želje, mi smo zapravo gosti na obroku koji su pripremili Božji neprijatelji. Time sebi nanosimo štetu i kvarimo prijateljstvo s Jehovom.

13-14. Prema Jakovljevoj 1:14, 15, zašto ne treba da pothranjujemo neispravne želje? Navedi primer.

13 Pogledajmo kako se zabava može uporediti sa hranom. Kad jedemo, biramo šta ćemo staviti u usta. Ali kada to progutamo, aktiviraju se automatski procesi zahvaljujući kojima telo upija hranljive materije. Dobra ishrana doprinosi našem zdravlju, dok loša ishrana vodi do bolesti. Posledice se neće videti odmah, ali će posle nekog vremena postati očigledne.

14 Slično tome, kada je reč o zabavi, mi možemo izabrati čime ćemo puniti svoj um. Ali nakon toga, zabava koju smo izabrali uticaće na naše misli i osećanja. Dobar izbor zabave će pozitivno uticati na nas, dok će nam loš naškoditi. (Pročitati Jakovljevu 1:14, 15.) Posledice loše zabave možda se neće odmah videti, ali će na kraju postati očigledne. Zato nas Biblija upozorava: „Ne zavaravajte se: Bog se ne može ismejavati. Jer šta čovek poseje, to će i požnjeti. Ko seje u svoje telo, od tela će požnjeti propast“ (Gal. 6:7, 8). Veoma je važno da odbacimo svaku vrstu zabave u kojoj ima onoga što Jehova mrzi! (Ps. 97:10).

15. U kom daru od Jehove možemo uživati?

15 Mnogi Jehovini svedoci rado gledaju televiziju JW Broadcasting®. Naša sestra Merilin kaže: „Ova televizija mi pomaže da pozitivnije gledam na stvari i ne moram da pazim šta gledam. Kada sam usamljena ili obeshrabrena, mnogo mi znači što mogu da pogledam neki ohrabrujuć govor ili Jutarnji biblijski program. Tako sam bliža Jehovi i njegovoj organizaciji. Ta televizija mi je potpuno promenila život.“ Da li i ti ceniš taj dar od Jehove? Osim mesečnih emisija, na našoj televiziji ima dosta audio i video sadržaja, kao i ohrabrujućih pesama koje možemo slušati u svako doba.

16-17. Zašto treba da pazimo koliko vremena trošimo na razonodu i kako to možemo činiti?

16 Moramo paziti ne samo kakvu zabavu biramo već i koliko vremena trošimo na nju. Ako nismo oprezni, može se desiti da više vremena trošimo na zabavu, nego na služenje Jehovi. Mnogima je teško da u tom pogledu budu uravnoteženi. Osamnaestogodišnja sestra Abigejl kaže: „Na kraju napornog dana najlakše se opustim uz televizor. Ali ako ne pazim, desi se da provedem sate pred ekranom.“ Naš mladi brat Samjuel kaže: „Ponekad satima gledam video-klipove na internetu. Želim da pogledam samo jedan, a onda dok se okrenem ispadne da su u tome prošla tri ili četiri sata.“

17 Kako možemo biti uravnoteženi kada se radi o vremenu koje trošimo na razonodu? Najpre treba da utvrdimo koliko vremena zaista provodimo u nekoj vrsti zabave. Zašto ne bismo tokom jedne  nedelje vodili evidenciju o tome? Na primer, zabeležimo na kalendaru koliko smo sati potrošili na gledanje televizije, surfovanje po internetu i igranje igrica na mobilnim uređajima. Ako smatraš da ti je to oduzelo dosta vremena, pokušaj da napraviš neki plan. Prvo isplaniraj vreme za važnije stvari, a onda odredi koliko ćeš vremena potrošiti na razonodu. Zatim se moli Jehovi da ti pomogne da se držiš tog plana. Tako ćeš imati vremena i snage za lično proučavanje Biblije, porodično proučavanje, skupštinske sastanke i službu propovedanja. A onda ćeš bez osećaja krivice uživati u razonodi.

OSTANIMO ODANI ISKLJUČIVO JEHOVI

18-19. Kako možemo dokazati da smo odani isključivo Jehovi?

18 Pišući o kraju Sataninog sveta i dolasku novog, apostol Petar je u zaključku rekao: „Voljeni moji, budući da to očekujete, dajte sve od sebe da vas on nađe čiste, besprekorne i u miru“ (2. Petr. 3:14). Kada slušamo taj savet i dajemo sve od sebe da u moralnom i duhovnom pogledu ostanemo čisti, dokazujemo da smo odani isključivo Jehovi.

19 Satana i njegov svet će i dalje pokušavati da nas navedu da promenimo prioritete (Luka 4:13). Ali uprkos svim kušnjama s kojima se suočavamo, nećemo dozvoliti nikome i ničemu da zauzme Jehovino mesto u našem srcu. Čvrsto smo rešili da damo Jehovi ono što samo on zaslužuje – isključivu odanost!

PESMA 30 Moj Otac, Bog, Prijatelj

^ odl. 5 Svi mi služimo Jehovi, ali da li smo odani isključivo njemu? Odluke koje donosimo otkrivaju odgovor na ovo pitanje. U ovom članku ćemo videti kako nam odluke koje donosimo na dva područja života pomažu da procenimo koliko smo zaista odani Jehovi.

^ odl. 53 OBJAŠNJENJE SLIKA: Sigurno ne bismo jeli hranu koja je pripremljena u prljavoj kuhinji. Zašto bismo onda gledali nešto u čemu ima nasilja, spiritizma ili nemorala?