Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li ste znali?

Da li ste znali?

Kako je Hristov učenik Stefan uspeo da ostane smiren dok su mu nepravedno sudili?

STEFAN se suočio s grupom neprijateljski raspoloženih ljudi. Bili su to članovi Sinedriona, vrhovnog jevrejskog suda, u kom je bio 71 sudija. Oni su bili među najuticajnijim ljudima u narodu. Sazvao ih je prvosveštenik Kajafa, koji je nekoliko meseci ranije predsedavao sudom kada je Isus bio osuđen na smrt (Mat. 26:57, 59; Dela 6:8-12). Dok su izvodili lažne svedoke, jednog po jednog, začudili su se kad su videli da je Stefanu „lice bilo kao lice anđela“ (Dela 6:13-15).

Kako je Stefan mogao biti tako spokojan u tom zastrašujućem momentu? Pre nego što je bio odveden pred Sinedrion, Stefan je zahvaljujući tome što je bio potpuno posvećen službi Bogu bio pun svetog duha (Dela 6:3-7). Dok je bio na suđenju, taj isti duh je delovao na njega tako što ga je i utešio i podsetio na neke stvari (Jov. 14:16, fusn.). U trenutku kada je hrabro govorio u svoju odbranu, kao što je zapisano u sedmom poglavlju Dela apostolskih, sveti duh ga je podsetio na dvadesetak stihova iz hebrejskog dela Svetog pisma (Jov. 14:26). Njegova vera je bila još jača kada je putem vizije ugledao Isusa kako stoji s desne strane Bogu (Dela 7:54-56, 59, 60).

Možda ćemo se i mi jednog dana suočiti s pretnjama i progonstvom (Jov. 15:20). Ako redovno proučavamo Božju Reč i ako smo zaokupljeni službom Bogu, Jehovin duh će delovati na nas. Pored toga, imaćemo snage da izdržimo protivljenje i sačuvaćemo unutrašnji mir (1. Petr. 4:12-14).