Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Uzdaj se u Jehovu i živećeš večno!

Uzdaj se u Jehovu i živećeš večno!

Uzdaj se u Jehovu svim srcem svojim, a na svoj razum nemoj se oslanjati (POSL. 3:5)

PESME: 3, 8

1. Zašto nam je svima potrebna uteha?

SVIMA nam je potrebna uteha. Možda su bol, brige i razočaranja postali sastavni deo našeg života. Možda se teško borimo s bolešću, starošću ili gubitkom voljene osobe. Neki od nas moraju da podnose grube ili agresivne ljude. Osim toga, oko nas je sve više nasilja. Istina, mi smo uvereni da su ova „naročito teška vremena“ dokaz da živimo „u poslednjim danima“ i da smo svakim danom sve bliže novom svetu (2. Tim. 3:1). Ipak, možda već dugo čekamo ispunjenje Jehovinih obećanja, a problema je sve više. Gde onda možemo naći utehu?

2, 3. (a) Šta znamo o Avakumu? (b) Zašto ćemo razmotriti knjigu proroka Avakuma?

2 Da bismo dobili odgovor na to pitanje, razmotrićemo knjigu proroka Avakuma. Premda Biblija ne navodi nikakve detalje o službi i životu tog proroka, sadržaj njegove knjige nam može pružiti snagu i utehu. Ime „Avakum“ verovatno znači „srdačan zagrljaj“. To može ukazivati na  utehu koju nam Jehova pruža tako što nas, simbolično rečeno, srdačno grli. A može ukazivati i na Jehovine sluge koji se s pouzdanjem čvrsto drže svog Boga. Avakum je u razgovoru s Bogom postavio pitanja koja su ga mučila. Jehova je odgovorio na njegova pitanja i nadahnuo ga da zapiše taj razgovor jer je znao da će to i nama koristiti (Avak. 2:2).

3 Taj prisan razgovor između Jehove i njegovog zabrinutog sluge jedino je što iz Biblije saznajemo o Avakumu. Njegova knjiga spada u „sve što je nekada napisano“, a sačuvano je u Božjoj Reči, zato „da svojom istrajnošću i utehom iz Pisama imamo nadu“ (Rimlj. 15:4). Kako nama može koristiti knjiga proroka Avakuma? Može nam pomoći da shvatimo šta znači uzdati se u Jehovu. Osim toga, ta proročanska knjiga nam pokazuje da je moguće steći i sačuvati unutrašnji mir uprkos nevoljama i problemima s kojima se borimo. Hajde zato da podrobnije razmotrimo tu biblijsku knjigu.

MOLI SE JEHOVI

4. Zašto je Avakumu bilo teško?

4 Pročitati Avakuma 1:2, 3Avakum je živeo u vrlo teško vreme. Bio je vrlo žalostan što je okružen zlim i nasilnim ljudima. Pitao se: Kada će svem tom zlu doći kraj? Zašto Jehova već jednom nešto ne preduzme? Svuda oko sebe je video samo nepravdu i okrutnost svojih sunarodnika. Osećao se bespomoćno. U svem tom beznađu zavapio je k Jehovi i molio ga da nešto preduzme. Možda je čak došao na pomisao da Bog više ne brine za svoj narod ili da predugo čeka. Da li si se i ti nekada osećao poput tog vernog Božjeg sluge?

5. Koju važnu pouku nalazimo u knjizi proroka Avakuma? (Videti sliku na početku članka.)

5 Da li je Avakum izgubio pouzdanje u Jehovu? Da li je izgubio veru u njegova obećanja? Ni slučajno! Već sama činjenica da je svoje brige i probleme poverio Jehovi pokazuje da se nije prepustio očaju. Međutim, očigledno je da ga je mučilo to što nije razumeo zašto Jehova čeka i zašto dopušta da on toliko pati. Time što je nadahnuo Avakuma da zapiše sve što ga je opterećivalo, Jehova nam je pružio važnu pouku: Ne smemo se plašiti da mu iznesemo svoje brige ili sumnje. U stvari, on nas ljubazno poziva da mu izlijemo svoje srce u molitvi (Ps. 50:15; 62:8). U Poslovicama 3:5 se nalazi podsticaj koji nam je svima upućen: „Uzdaj se u Jehovu svim srcem svojim, a na svoj razum nemoj se oslanjati.“ Avakum je verovatno znao te reči i postupao je u skladu s njima.

6. Zašto je važna molitva?

6 Avakum je imao poverenje u Jehovu kao svog Oca i Prijatelja i zato je preduzeo korake kako bi mu se približio. On se nije samo jeo zbog situacije u kojoj se nalazio i sam pokušavao da nađe neki izlaz. Umesto toga, u molitvi Jehovi je opisao šta ga brine i kako se oseća. Time nam je pružio odličan primer. Jehova, „onaj koji sluša molitve“, poziva nas da mu iznesemo svoje brige i tako mu ukažemo poverenje (Ps. 65:2). Tada ćemo videti kako on odgovara na naše molitve — osetićemo kako nas srdačno grli pružajući nam utehu i vođstvo (Ps. 73:23, 24). Pomoći će nam da na svoju situaciju, kakva god ona bila, gledamo njegovim očima. Naše iskrene molitve su zaista jedan od najboljih pokazatelja koliko se uzdamo u Boga.

 SLUŠAJ JEHOVU

7. Kako je Jehova reagovao kada mu se Avakum požalio?

7 Pročitati Avakuma 1:5-7Nakon što je svoje brige prepustio Jehovi u ruke, Avakum se možda pitao kako će on reagovati. Kao Otac pun ljubavi i razumevanja, Jehova ga nije prekorio. Znao je da mu se on požalio zato što pati i što mu je očajnički potrebna uteha. Zato mu je otkrio šta će u bliskoj budućnosti učiniti nevernom judejskom narodu. Vrlo je moguće da je Avakum bio prva osoba kojoj je Jehova objavio da će ubrzo okončati nasilje koje je Avakum gledao.

8. Zašto je Jehovin odgovor iznenadio Avakuma?

8 Jehova je dao Avakumu do znanja da je spreman da preduzme potrebne korake. Taj nasilni i zli naraštaj uskoro će biti kažnjen. Upotrebivši izraz „u vaše dane“, Jehova je svom proroku otkrio da će kazna biti izvršena tokom njegovog života ili tokom života njegovih savremenika. Avakum nije ni sanjao da će Jehova tako odgovoriti. Da li je to stvarno bio odgovor na njegove očajničke vapaje? Jehova mu je rekao da će celu Judu snaći još gore patnje. * Haldejci, to jest Vavilonci, bili su brutalan i okrutan narod, nasilniji i od Avakumovih sunarodnika, koji su barem znali Jehovina merila. Zašto bi Jehova upotrebio te okrutne pagane da bi naneo nevolju svom narodu? Kako bi ti reagovao da si dobio takav odgovor od Boga?

9. Koja su pitanja i dalje mučila Avakuma?

9 Pročitati Avakuma 1:12-14, 17. Avakum je razumeo da će se Jehova poslužiti Vaviloncima da bi kaznio zločince koji ga okružuju, ali je i dalje bio zbunjen. Međutim, bio je ponizan i strpljiv i uzdao se u Jehovu. U stvari, rekao mu je da je on njegova „Stena“ (Pon. zak. 32:4; Is. 26:4). Bio je siguran u Božju ljubav i dobrotu. Zato je imao hrabrosti da ponovo iznese Jehovi pitanja koja su ga mučila. Pitao se: Zašto će Jehova dopustiti da stanje u Judi bude još gore? Zašto odmah nešto ne preduzme? Zašto će Svemoćni ćutke gledati sve te nevolje i zlo? Ipak je on sveti Bog i njegove „oči su i suviše čiste da bi [...] zlo gledao“!

10. Zašto se i mi ponekad možda osećamo poput Avakuma?

10 I mi se ponekad možda osećamo baš kao Avakum. Mi slušamo Jehovu tako što s punim pouzdanjem čitamo i proučavamo njegovu Reč, što jača našu nadu. Isto tako, podsećamo se na njegova obećanja putem pouke koju dobijamo od njegove organizacije. Međutim, možda se ipak pitamo: Kada će našim nevoljama doći kraj? Ono što je Avakum u nastavku rekao može nam puno pomoći.

ČEKAJ NA JEHOVU

11. Šta je Avakum odlučio nakon što je saslušao Jehovu?

11 Pročitati Avakuma 2:1Razgovor s Jehovom je umirio Avakuma. Zato je on odlučio da strpljivo i s pouzdanjem čeka da Jehova preduzme ono što je naumio. To nije bila samo trenutna reakcija, jer je kasnije pokazao da je i dalje odlučan u tome. On je napisao: „Ja ću [...] mirno čekati dan nevolje“ (Avak. 3:16). I druge verne Božje sluge su pokazale slično strpljenje i pouzdanje u svog Boga. Njihov primer nas podstiče da i mi istrajno čekamo na Jehovu (Mih. 7:7; Jak. 5:7, 8).

12. Šta učimo od Avakuma?

 12 Šta možemo naučiti od Avakuma? Kao prvo, nikad ne smemo prestati da se molimo Jehovi, kakve god kušnje da nas snađu. Kao drugo, moramo slušati šta nam Jehova govori putem svoje Reči i organizacije. Kao treće, moramo strpljivo čekati na Jehovu, s potpunim poverenjem da će nam on u pravom trenutku olakšati patnje. Ako poput Avakuma nastavimo da otvoreno razgovaramo s Jehovom i da ga strpljivo slušamo, i mi ćemo imati unutrašnji mir, koji će nam davati snagu da istrajemo. Čvrsta nada nam pomaže da budemo strpljivi i da sačuvamo radost u svim nevoljama koje bismo mogli da doživimo. Ona nam uliva pouzdanje u to da će naš nebeski Otac u pravo vreme preduzeti potrebne korake (Rimlj. 12:12).

13. Kako je Jehova utešio Avakuma?

13 Pročitati Avakuma 2:3Jehovu je sigurno obradovala Avakumova odluka da on strpljivo čeka na njega. Svemoćni Bog je dobro znao u koliko teškoj situaciji je njegov sluga. Zato ga je utešio tako što mu je blago i s ljubavlju zagarantovao da će dobiti odgovore na svoja iskrena pitanja i da će uskoro sve njegove brige nestati. Bog kao da je svom proroku rekao: „Budi strpljiv i uzdaj se u mene. Tebi se možda čini da predugo čekam, ali budi siguran da ću uslišiti tvoju molitvu!“ Jehova ga je podsetio da je odredio vreme kada će ispuniti svoja obećanja. Savetovao mu je da čeka ispunjenje njegovih namera, jer se sigurno neće razočarati.

Zašto smo odlučni da dajemo sve od sebe u službi za Jehovu? (Videti 14. odlomak)

14. Šta treba da odlučno radimo kada se nađemo u teškoj situaciji?

14 I mi treba da strpljivo čekamo na Jehovu i da pažljivo slušamo šta nam govori. To će ojačati naše pouzdanje u njega i daće nam mir uprkos problemima i kušnjama koje doživljavamo. Isus nas je upozorio da se ne opterećujemo „vremenima ili razdobljima“, nego da se pouzdamo u to da Jehova najbolje zna kada je pravo vreme da reaguje (Dela 1:7). Zato nemojmo odustati, nego budimo ponizni i strpljivi i imajmo veru u Boga. Dok čekamo, mudro koristimo vreme kako bismo dali sve od sebe u službi za Jehovu (Mar. 13:35-37; Gal. 6:9).

POUZDANJE U JEHOVU DONOSI ŽIVOT I DIVNU BUDUĆNOST

15, 16. (a) Koja upečatljiva obećanja nalazimo u knjizi proroka Avakuma? (b) Šta učimo iz tih obećanja?

15 Jehova je pravednim ljudima koji imaju poverenje u njega obećao: „Pravednik će zbog svoje vernosti živeti“ i „zemlja [će] biti puna znanja o Jehovinoj slavi“ (Avak. 2:4, 14). Dakle, oni koji se uzdaju u Boga i strpljivo čekaju na njega biće nagrađeni životom!

16 Na prvi pogled, obećanje iz Avakuma 2:4 zvuči kao neka uopštena izjava. Međutim, ono je za apostola Pavla bilo toliko značajno da ga je čak tri puta citirao! (Rimlj. 1:17; Gal. 3:11; Jevr. 10:38). S kakvim god nevoljama da se pravednik suoči, zbog svoje vere i pouzdanja doživeće ispunjenje Božjih namera. Jehova nas poziva da gledamo dalje od trenutnih okolnosti.

17. Šta Jehova garantuje onima koji se uzdaju u njega?

17 Knjiga proroka Avakuma sadrži snažnu pouku za sve nas koji živimo u poslednjim danima. Jehova obećava večni život svim pravednim ljudima koji  pokazuju veru i pouzdanje u njega. Stoga nastavimo da jačamo svoju veru i pouzdanje u Boga bez obzira na brige i probleme koji nas muče. Jehova nam preko Avakuma garantuje da će nas podupirati i izbavljati. On nas ljubazno poziva da se uzdamo u njega i da strpljivo čekamo vreme kada će pod njegovim Kraljevstvom cela planeta biti puna krotkih ljudi koji će radosno služiti Bogu (Mat. 5:5; Jevr. 10:36-39).

UZDAJ SE U JEHOVU I BUDI RADOSTAN

18. Kako su Jehovine reči delovale na Avakuma?

18 Pročitati Avakuma 3:16-19Jehovine reči su ostavile snažan utisak na Avakuma. On je duboko razmišljao o zadivljujućim delima koja je Jehova u prošlosti činio za svoj narod. Tako je ponovo stekao pouzdanje u svog Boga. Bio je siguran da će Jehova uskoro krenuti u akciju! To ga je utešilo, mada je znao da će se njegove patnje možda još neko vreme nastaviti. Sumnje koje su ga mučile zamenila je radost i nepokolebljivo pouzdanje u to da će ga Jehova izbaviti. Reči koje su zapisane u 18. stihu možda su jedan od najupečatljivijih izraza pouzdanja zapisanih u Bibliji. Po mišljenju nekih biblista, te reči bi se doslovno mogle prevesti ovako: „Skakaću od radosti u Gospodu, igraću oduševljen Bogom.“ Da li se slažeš da je Avakum zaista izvrstan primer za sve nas? Jehova nam je dao divna obećanja i garantuje nam da sve vreme radi na ostvarenju svoje veličanstvene namere.

19. Šta treba da radimo da bi nam Jehova pružio utehu kakvu je pružio i Avakumu?

19 Snažna poruka knjige proroka Avakuma glasi: Uzdaj se u Jehovu! (Avak. 2:4). Da bismo i dalje imali to pouzdanje, moramo jačati svoj odnos s Jehovom. Zato moramo (1) istrajati u molitvi i poveriti mu sve što nas brine i muči, (2) pažljivo slušati šta nam on govori putem svoje Reči i uputstava koja dobijamo od njegove organizacije i (3) verno i strpljivo čekati da Jehova ispuni svoja obećanja. Avakum je tako postupao. Iako je svoju knjigu započeo u žalosnom tonu, završio ju je pozitivnim rečima koje odišu radošću i pouzdanjem u Jehovu. Ugledajmo se na njega kako bismo i mi osetili Jehovin očinski zagrljaj! Postoji li bolja uteha u ovom mračnom svetu?

^ odl. 8 U Avakumu 1:5 se koristi množina, čime se ukazuje da će nevolja snaći celu Judu.