Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

„Hodiću u istini tvojoj“

„Hodiću u istini tvojoj“

Jehova, pouči me putu svome. Hodiću u istini tvojoj (PS. 86:11)

PESME: 31, 72

1-3. (a) U skladu sa Isusovim poređenjem, kako treba da gledamo na biblijsku istinu? (Videti slike na početku članka.) (b) Koja pitanja ćemo razmotriti u ovom članku?

DANAS je sasvim uobičajeno da kupci vrate kupljeni proizvod. Prema nekim procenama, u pojedinim zemljama gotovo devet posto proizvoda bude vraćeno u prodavnice. A za proizvode kupljene putem interneta ta stopa zna da bude veća i od 30 posto. Kupci obično vraćaju proizvod zato što ne ispunjava njihova očekivanja, ima neku grešku ili im se jednostavno ne sviđa. Zato odluče da ga zamene za nešto drugo ili da zatraže povraćaj novca.

2 Naravno, mi nikada ne bismo tako nešto učinili s biblijskom istinom. Nakon što je „kupimo“, to jest dobro upoznamo, više nikada ne želimo da je „prodamo“, to jest vratimo. (Pročitati Poslovice 23:23; 1. Tim. 2:4.) Kao što smo videli u prethodnom članku, mi smo kupili istinu tako što smo uložili puno vremena da bismo je upoznali. Osim toga, možda smo se radi istine odrekli karijere koja nam pruža mogućnost velike zarade, izgubili bliske odnose s porodicom ili prijateljima, promenili svoj način razmišljanja i ponašanja ili smo se odrekli nebiblijskih običaja i postupaka. Ipak, cena koju smo platili mala je  u poređenju s blagoslovima koje smo dobili.

3 Kada je reč o biblijskoj istini, mi imamo stav kakav je imao i čovek iz jednog kratkog Isusovog poređenja. Da bi istakao koliko je istina o Božjem Kraljevstvu dragocena onima koji je nađu, Isus je ispričao poređenje o trgovcu koji putuje tražeći lepe bisere. Kad pronađe jedan skupocen biser, trgovac je spreman da odmah proda sve što ima da bi ga kupio (Mat. 13:45, 46). Slično tome, istina koju smo pronašli — o Božjem Kraljevstvu i svim drugim dragocenim stvarima koje smo saznali iz Božje Reči — bila nam je toliko dragocena da smo spremno i bez odlaganja učinili potrebne žrtve kako bismo došli do nje. Dokle god cenimo tu istinu, nipošto je nećemo prodati. Nažalost, neke Božje sluge su prestale da je cene, a na kraju su je i prodale. Nemojmo nikada dozvoliti da se i nama to dogodi! Kako možemo pokazati da duboko cenimo istinu i da je ni za šta ne bismo prodali? Tako što ćemo nastaviti da „hodimo u istini“, to jest da živimo po njoj. (Pročitati 3. Jovanovu 2-4; fusnote.) To znači da ona treba da bude najvažnija u našem životu i da moramo postupati u skladu s njom. Razmotrimo u nastavku sledeća pitanja: Zašto i kako bi neko mogao da „proda“ istinu? Kako možemo izbeći tu veliku grešku? I kako možemo još odlučnije hoditi u istini?

ZAŠTO I KAKO NEKI „PRODAJU“ ISTINU?

4. Zašto su neki u prvom veku „prodali“ istinu?

4 Neki koji su u prvom veku u početku prihvatili Isusova učenja nisu nastavili da hode u istini. Na primer, nakon što je on čudom nahranio veliko mnoštvo ljudi, to isto mnoštvo je došlo za njim na drugu stranu Galilejskog mora. Tada je Isus rekao nešto što ih je zapanjilo: „Ako ne jedete telo Sina čovečjeg i ne pijete njegovu krv, nemate života u sebi.“ Umesto da zamole Isusa da im objasni šta je time mislio, oni su se spotakli i rekli: „Ovo su sablažnjive reči! Ko ga može slušati?“ Zbog toga su se „mnogi od njegovih učenika vratili onome što su ostavili i više nisu išli s njim“ (Jov. 6:53-66).

5, 6. (a) Zašto su neki u današnje vreme odstupili od istine? (b) Kako bi Jehovin sluga mogao da bude odvučen od istine?

5 Nažalost, i u današnje vreme su neki koji su služili Jehovi okrenuli leđa istini. Možda su se spotakli zbog izmenjenog razumevanja nekih biblijskih stihova ili zbog nečega što je rekao ili uradio neki poznati brat. Drugi su se uvredili kada su dobili biblijski savet ili su napustili istinu zbog ozbiljne nesuglasice sa suvernikom. Ima i onih koji su se poveli za otpadnicima i drugim protivnicima koji naša verovanja prikazuju u iskrivljenom svetlu. Zbog toga su neki svesno odstupili od živog Boga i od skupštine (Jevr. 3:12-14). Bilo bi daleko bolje da su, poput apostola Petra, sačuvali svoju veru i pouzdanje u Isusa! Kad je Isus pitao apostole da li i oni žele da odu, Petar je odmah odgovorio: „Gospode, kome ćemo otići? Ti imaš reči večnog života“ (Jov. 6:67-69).

6 S druge strane, neki su postepeno odlutali od istine, a da možda nisu bili ni svesni šta se s njima dešava. Takve osobe su poput čamca koji se polako udaljava od obale. Biblija za njih kaže da su „odvučeni od vere“ (Jevr. 2:1). Za razliku od onih koji svesno odstupe od istine, osoba koja se postepeno udaljava obično to ne radi namerno. Međutim,  ona ipak dopušta da njen odnos s Jehovom slabi i s vremenom ga može potpuno izgubiti. Kako možemo izbeći takav tragičan ishod?

ŠTA ĆE NAM POMOĆI DA NIKADA NE PRODAMO ISTINU?

7. Šta će nam pomoći da nikada ne prodamo istinu?

7 Da bismo hodili u istini, moramo prihvatiti i poslušati sve što Jehova kaže. Istina mora imati prioritet u našem životu i moramo živeti po biblijskim merilima. Kralj David je u molitvi Jehovi čvrsto obećao: „Hodiću u istini tvojoj“ (Ps. 86:11). David je odlučio da dâ sve od sebe kako bi hodio u Božjoj istini. I mi moramo imati takav stav. Ako nismo odlučni, mogli bismo početi da sumnjamo u ispravnost svoje odluke da toliko toga žrtvujemo radi istine i čak poželeti da nadoknadimo nešto od toga. Međutim, mi se čvrsto držimo celokupne istine. Znamo da ne možemo birati šta ćemo prihvatiti, a šta ćemo zanemariti. Uostalom, treba da budemo upućeni „u svu istinu“ i da živimo po njoj (Jov. 16:13). Osvrnimo se u nastavku na pet stvari kojih smo se možda odrekli da bismo kupili istinu. To će ojačati našu odlučnost da nikada ne tražimo „povraćaj“ bilo čega što smo za nju platili (Mat. 6:19).

8. Kako bi hrišćanin mogao da bude odvučen od istine ako nemudro koristi svoje vreme? Navedi primer.

8 Vreme. Ako ne želimo da nas išta odvuče od istine, moramo mudro koristiti svoje vreme. Ako nismo oprezni, mogli bismo početi da trošimo previše vremena na zabavu, rekreaciju, hobije, surfovanje po internetu ili gledanje televizije. Ništa od toga samo po sebi nije neispravno, ali nam može uzeti vreme koje smo ranije koristili za lično proučavanje i druge duhovne aktivnosti. Razmislimo o onome što se dogodilo s našom sestrom koju ćemo zvati Ema. * Ona je od malih nogu mnogo volela konje. Išla je na jahanje kad god bi joj se pružila prilika. Ali, s vremenom je počela da je peče savest jer je na svoj hobi trošila mnogo vremena. Zato je preduzela određene promene i na kraju je uspela da zadrži rekreaciju na ispravnom mestu u svom životu. Mnogo joj je značio i primer sestre Kori Vels, koja se nekada bavila izvođenjem akrobacija na rodeu. * Ema je srećna što sada više vremena posvećuje duhovnim aktivnostima, kao i svojoj porodici i suvernicima. Bliskija je s Jehovom i oseća unutrašnji mir, jer zna da mudro koristi svoje vreme.

9. Kako bi nas želja za materijalnim stvarima mogla navesti da zanemarimo duhovne aktivnosti?

9 Materijalne pogodnosti. Ako želimo da i dalje hodimo u istini, ne smemo dozvoliti da nam materijalne stvari postanu previše važne. Kada smo upoznali istinu, uvideli smo da je služenje Jehovi daleko bitnije od materijalnih stvari. Spremno smo se odrekli nekih materijalnih pogodnosti da bismo živeli po istini. Ipak, možda vidimo druge kako kupuju najnovije elektronske uređaje ili uživaju u drugim stvarima koje mogu sebi da priušte. S vremenom bismo mogli pomisliti da nešto propuštamo. Mogli bismo da postanemo nezadovoljni onim što imamo, pa da duhovne aktivnosti gurnemo u drugi plan kako bismo se posvetili sticanju materijalnih stvari. Nešto slično se dogodilo s Dimasom. On je „zavoleo sadašnji svet“, pa više nije služio  sa apostolom Pavlom (2. Tim. 4:10). Zašto je Dimas ostavio Pavla? Biblija nam ne otkriva razlog. Možda je to učinio zato što je materijalne stvari voleo više od duhovnih ili zato što više nije želeo da se žrtvuje da bi služio s Pavlom. Koju pouku možemo izvući iz njegovog primera? Možda smo u prošlosti mnogo voleli materijalne stvari. Ako nismo oprezni, ta ljubav bi se mogla ponovo razbuktati u nama i ugušiti ljubav prema istini.

10. Kom pritisku moramo da se odupiremo ako želimo da istrajno hodimo u istini?

10 Odnosi s drugima. Ako želimo da istrajno hodimo u istini, moramo da se odupiremo pritisku koji drugi vrše na nas. Kada smo tek krenuli tim putem, promenili su se naši odnosi s prijateljima i članovima porodice koji nisu Jehovini svedoci. Neki su bili tolerantni, a neki su nam se otvoreno protivili (1. Petr. 4:4). Premda nastojimo da budemo u dobrim odnosima s članovima porodice i da se lepo ophodimo prema njima, moramo paziti da ne prekršimo biblijska načela u želji da im ugodimo. Mi ćemo se i dalje truditi da budemo u dobrim odnosima sa svojom porodicom. Ali u skladu s jasnim upozorenjem iz 1. Korinćanima 15:33, za svoje bliske prijatelje ćemo birati samo osobe koje vole Jehovu.

11. Šta nam može pomoći da se klonimo nečistih misli i postupaka?

11 Nečiste misli i postupci. Svi koji hode u istini moraju biti sveti (Is. 35:8; pročitati 1. Petrovu 1:14-16). Kada smo tek upoznali istinu, svako od nas je morao da načini promene da bi uskladio život s pravednim biblijskim merilima. Kod nekih su te promene bile drastične. Kakve god da smo promene mi lično učinili, svoju moralnu čistoću nikad nemojmo zameniti za prljavštinu ovog sveta. Šta će nam pomoći da ne podlegnemo nemoralu? Treba da razmišljamo o visokoj ceni koju je Jehova platio da bismo mi postali sveti — o dragocenoj krvi njegovog Sina, Isusa Hrista (1. Petr. 1:18, 19). Da bismo ostali čisti u Jehovinim očima, nikada ne smemo da zaboravimo koliko je vredna Isusova otkupna žrtva.

12, 13. (a) Zašto je veoma važno da na verske praznike gledamo kao Jehova? (b) Šta ćemo razmotriti u nastavku?

12 Nebiblijski običaji i postupci. Članovi porodice, kao i kolege na poslu ili školski drugovi mogli bi da vrše pritisak na nas da im se pridružimo u običajima ili proslavama koje nisu na čast Jehovi. Kako se možemo odupreti tom pritisku? Važno je da uvek imamo u mislima kako Jehova gleda na takve postupke. Koristiće nam ako proučimo šta naše publikacije kažu o poreklu popularnih verskih praznika. Ako budemo razmišljali o biblijskim razlozima zašto ne slavimo takve praznike, bićemo sigurni da živimo onako kako je „ugodno Gospodu“ (Ef. 5:10). Pouzdanje u Jehovu i njegovu Reč istine pomoći će nam da se ne bojimo ljudi (Posl. 29:25).

13 Hoditi u istini je trajan proces. To je put kojim želimo da idemo u svu večnost. Kako možemo ojačati svoju odlučnost da ostanemo na tom putu? Razmotrimo tri važna koraka.

BUDI JOŠ ODLUČNIJI DA HODIŠ U ISTINI

14. (a) Kako će nam proučavanje Biblije pomoći da budemo još odlučniji da nikada ne prodamo istinu? (b) Zašto su nam potrebni mudrost, pouka i razboritost?

14 Kao prvo, nastavi da proučavaš Božju Reč i razmišljaj o onome što  učiš iz nje. Kupuj istinu tako što ćeš se redovno hraniti dragocenim biblijskim mislima. Tako ćeš je još više ceniti i bićeš odlučniji da je nikada ne prodaš. Takođe, prema Poslovicama 23:23, osim istine treba da kupujemo „mudrost i pouku i razboritost“. Nije dovoljno samo da znamo istinu. Treba da živimo po njoj. Razboritost nam pomaže da ono što učimo o Jehovi uskladimo sa onim što već znamo. A mudrost nas podstiče da znanje primenimo u praksi. Osim toga, istina nas ponekad poučava i ukorava. Drugim rečima, pokazuje nam koje promene treba da načinimo. Budimo uvek spremni da sledimo njeno vođstvo. Ona je daleko vrednija od srebra i zlata (Posl. 8:10).

15. Kako nas štiti pojas istine?

15 Kao drugo, budi odlučan da iz dana u dan postupaš u skladu sa istinom. Simbolično rečeno, uvek imaj na sebi pojas istine (Ef. 6:14). U biblijsko doba, vojnici su nosili pojas, koji im je štitio struk i unutrašnje organe. Ali da bi on ispunio svoju svrhu, morao je da bude dobro pričvršćen. Labav pojas im ne bi bio od velike koristi. Kako simbolični pojas istine štiti nas? Ako se čvrsto opašemo istinom, ona će nas štititi od pogrešnog razmišljanja i pomoći će nam da donosimo mudre odluke. Kada dođemo u iskušenje ili se nađemo pred ozbiljnim problemom, biblijska istina će nam dati snage da ispravno postupimo. Kao što vojnik ne bi ni pomislio da pođe u borbu bez pojasa, tako ni mi nikada ne bismo smeli da olabavimo svoj pojas istine ili da ga čak skinemo. Naprotiv, mi dajemo sve od sebe kako bismo ostali čvrsto opasani njime tako što postupamo u skladu sa istinom na svakom području svog života. Pojas je imao još jednu svrhu — vojnik je zahvaljujući njemu mogao da pripaše mač. Pogledajmo kako je i to povezano s našom odlučnošću da nastavimo da hodimo u istini.

16. Kako nam koristi to što poučavamo druge o istini?

16 Kao treće, trudi se koliko god možeš da poučavaš druge o biblijskoj istini. Na taj način ćeš čvrsto držati svoj duhovni mač, „Božju reč“ (Ef. 6:17). Svako od nas treba da se trudi da postane još bolji učitelj, „koji se ispravno služi rečju istine“ (2. Tim. 2:15). Dok pomoću Biblije pomažemo drugima da kupuju istinu i odbacuju laži, Božje misli se još dublje usađuju u naš um i srce. Tako postajemo još odlučniji da nikada ne prestanemo da hodimo u istini.

17. Zašto je tebi istina dragocena?

17 Istina je divan dar od Jehove. Zahvaljujući tom daru posedujemo ono što nam je dragocenije od svega — prisan odnos s našim nebeskim Ocem. Međutim, sve što nas je Bog do sada naučio predstavlja tek početak! On nam je obećao da će u svu večnost uvećavati istinu koju smo već kupili. Zato ceni istinu kao skupocen biser. I dalje je kupuj i „nemoj da je prodaješ“. Tada ćeš i ti, poput Davida, održati obećanje koje si dao Jehovi kad si mu rekao: „Hodiću u istini tvojoj“ (Ps. 86:11).

^ odl. 8 Ime je promenjeno.

^ odl. 8 Na našoj televiziji idi na INTERVJUI I ŽIVOTNE PRIČE > ISTINA MENJA ŽIVOTE.