Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 11. ČLANAK ZA RAZMATRANJE

Da li si spreman da se krstiš?

Da li si spreman da se krstiš?

Krštenje vas sada spasava (1. PETR. 3:21)

PESMA 28 Budimo Jehovini prijatelji

KRATAK PREGLED *

1. Šta neko treba da uradi pre nego što počne da gradi kuću?

ZAMISLI čoveka koji je rešio da sagradi kuću. On tačno zna kakvu kuću želi. Da li to znači da će odmah otići da kupi materijal i početi da gradi? Naravno da ne. Pre nego što počne, mora da uradi nešto važno – da izračuna koliko će ga sve to koštati. Zašto je to neophodno? Zato što treba da zna da li ima dovoljno novca da završi kuću. Ukoliko unapred dobro izračuna trošak, veća je verovatnoća da će je završiti.

2. Prema Luki 14:27-30, o čemu treba dobro da razmisliš pre krštenja?

2 Da li su te ljubav prema Jehovi i zahvalnost za sve što čini za tebe pokrenuli da razmišljaš o krštenju? Ako jesu, nalaziš se u sličnoj situaciji kao čovek koji želi da sagradi kuću. Zašto to kažemo? Pogledaj Isusove reči zapisane u Luki 14:27-30. (Pročitati.) Isus je govorio o tome šta znači biti njegov učenik. Da bismo bili njegovi sledbenici, moramo biti svesni da to podrazumeva određeni „trošak“ – poteškoće i odricanja (Luka 9:23-26; 12:51-53). Zato pre krštenja treba da dobro razmisliš o svemu što ono podrazumeva. Tako ćeš se bolje pripremiti da verno služiš Bogu kao kršten Svedok.

3. Šta ćemo osmotriti u ovom članku?

3 Da li je vredno truda postati kršten Hristov učenik? Naravno da jeste! Krštenje donosi mnoge  blagoslove, kako danas tako i u budućnosti. Osmotrimo sada neka važna pitanja o krštenju. Ona će ti pomoći da odgovoriš na pitanje: „Da li sam spreman da se krstim?“

ŠTA TREBA DA ZNAŠ O PREDANJU JEHOVI I KRŠTENJU

4. (a) Šta znači predati se Jehovi? (b) Prema Mateju 16:24, šta znači odreći se sebe?

4 Šta znači predati se Jehovi? Pre nego što se krstiš, treba da se predaš Bogu. To činiš tako što u usrdnoj molitvi kažeš Jehovi da želiš zauvek da mu služiš. Kad se predaš Bogu, odričeš se sebe. (Pročitati Mateja 16:24.) Od tog trenutka pripadaš Jehovi, što je velika čast (Rimlj. 14:8). Kažeš mu da će ti ubuduće biti najvažnije da služiš njemu, a ne da ugađaš sebi. Predanje Bogu je zavet – svečano obećanje koje mu daješ. Jehova nas ne prisiljava da damo takav zavet. Ali kada to učinimo, on očekuje da ga ispunimo (Ps. 116:12, 14).

5. Koja je razlika između predanja Bogu i krštenja?

5 Koja je razlika između predanja Bogu i krštenja? Predanje je tvoja lična stvar, za koju ne zna niko osim Jehove. Krštenje je korak koji preduzimaš pred drugima, obično na pokrajinskom sastanku ili kongresu. Ono je znak da si se već predao Jehovi. * Prema tome, krštenjem pokazuješ drugima da voliš Jehovu, svog Boga, svim srcem, dušom, umom i snagom i da želiš da mu služiš u svu večnost (Mar. 12:30).

6-7. Prema 1. Petrovoj 3:18-22, iz koja je dva razloga krštenje neophodno?

6 Da li je krštenje neophodno? Razmisli o rečima iz 1. Petrove 3:18-22. (Pročitati.) Kao što je arka bila vidljivi dokaz Nojeve vere, tvoje krštenje je vidljivi dokaz tvog predanja Jehovi. Ali da li je krštenje neophodno? Jeste. Petar je objasnio zašto. Kao prvo, ono je važno za spasenje. Krštenje nas spasava ako smo preduzeli neophodne korake da pokažemo veru u Isusa, u to da je umro za nas, uskrsnuo na nebo i da je sada „Bogu zdesna“.

7 Kao drugo, krštenje nam omogućava da imamo „čistu savest“. Predanje i krštenje označavaju početak jednog posebnog odnosa s Bogom. Na osnovu našeg iskrenog pokajanja i vere u otkupnu žrtvu, Bog nam oprašta grehe. Tako možemo imati čistu savest.

8. Na čemu prvenstveno treba da se temelji odluka da se krstiš?

8 Na čemu treba da se temelji odluka da se krstiš? Zahvaljujući pažljivom proučavanju Biblije, naučio si mnogo o Jehovi – o njegovim osobinama i načinu postupanja. To te je duboko dirnulo i zbog toga si ga zavoleo. Ljubav prema Jehovi treba da bude temelj tvoje odluke da se krstiš.

9. Šta znači krstiti se u ime Oca i Sina i svetog duha, kao što piše u Mateju 28:19, 20?

9 Odluka da se krstiš temelji se i na biblijskim učenjima koja si prihvatio. Zapazi šta sve podrazumeva Isusova zapovest o stvaranju učenika. (Pročitati Mateja 28:19, 20.) Isus je rekao da krštenje treba da bude „u ime Oca i Sina i svetog duha“. Šta to  znači? Moraš biti potpuno uveren u ono što Biblija kaže o Jehovi, njegovom Sinu Isusu i svetom duhu. Ova učenja imaju veliku snagu i mogu duboko uticati na tebe (Jevr. 4:12). Pogledajmo neka od njih.

10-11. Šta si iz Biblije naučio o Ocu?

10 Razmisli o onome što si iz Biblije saznao o Ocu: zove se Jehova, on je „Svevišnji nad celom zemljom“ i „jedini istiniti Bog“ (Ps. 83:18; Is. 37:16). On je naš Stvoritelj i „spasenje dolazi od Jehove“ (Ps. 3:8; 36:9). Preduzeo je neophodne korake kako bi nas spasao od greha i smrti i omogućio nam da dobijemo večni život (Jov. 17:3). Kada se predaš Bogu i krstiš, postaćeš Jehovin svedok (Is. 43:10-12). Bićeš deo Božjeg naroda, međunarodne porodice koja je ponosna što nosi Božje ime i objavljuje ga drugima (Ps. 86:12).

11 Velika je čast razumeti biblijska učenja o Ocu! Kada prihvatiš ta učenja, srce te pokreće da se predaš Jehovi i da se krstiš.

12-13. Šta si iz Biblije naučio o Sinu?

12 Kako je na tebe uticalo ono što si saznao o Sinu? Isus je druga najvažnija osoba u svemiru. On je rado dao svoj život kao otkupninu za nas. Ako svojim delima pokažemo veru u njegovu otkupnu žrtvu, gresi će nam biti oprošteni, postaćemo Božji prijatelji i dobićemo večni život (Jov. 3:16). Isus je naš prvosveštenik. On želi da nam otkupna žrtva koristi i da budemo bliski s Bogom, i pomaže nam u tome (Jevr. 4:15; 7:24, 25). Pošto je on Kralj Božjeg Kraljevstva, Jehova će preko njega posvetiti svoje ime, okončati zlo i omogućiti ljudima večne blagoslove u raju (Mat. 6:9, 10; Otkr. 11:15). Isus je naš uzor u svemu (1. Petr. 2:21). Njemu je u životu bilo najvažnije da čini ono što je po Božjoj volji, čime nam je pružio primer (Jov. 4:34).

13 Kada se uveriš u ono što Biblija kaže o Isusu, u tebi se razvija ljubav prema Božjem voljenom Sinu. Ta ljubav te podstiče da, poput Isusa, živiš po Božjoj volji. Zato želiš da predaš svoj život Jehovi i da se krstiš.

14-15. Šta si iz Biblije naučio o svetom duhu?

14 Kako je na tebe uticalo ono što si saznao o svetom duhu? Sveti duh nije osoba, već sila kojom se Bog služi. Jehova ga je koristio da bi nadahnuo pisanje Biblije i taj duh nam pomaže da razumemo i primenimo ono što čitamo iz nje (Jov. 14:26; 2. Petr. 1:21). Putem svog duha, Jehova nam daje izuzetnu snagu (2. Kor. 4:7). Na primer, taj duh nam uliva snagu da propovedamo dobru vest, da se odupremo iskušenjima, da savladamo obeshrabrenje i da istrajemo u teškim situacijama. Pomaže nam da ispoljavamo lepe osobine koje čine „plod duha“ (Gal. 5:22). Bog onima koji se uzdaju u njega i mole ga za to velikodušno daje svoj duh (Luka 11:13).

15 Veoma je ohrabrujuće i utešno znati da oni koji služe Jehovi mogu da se oslone na pomoć svetog duha u svojoj službi. Kad se uveriš u ono što Biblija kaže o svetom duhu,  bićeš podstaknut da se predaš Bogu i da se krstiš.

16. Šta smo do sada saznali u ovom članku?

16 Odluka da predaš život Bogu i da se krstiš veoma je važna. Kao što smo videli, moraš biti spreman na određene poteškoće i odricanja. Ali blagoslovi daleko nadmašuju žrtve koje ćeš podneti. Krštenje vodi do spasenja i čiste savesti. Odluka da se krstiš mora se prvenstveno temeljiti na tvojoj ljubavi prema Jehovi Bogu. Osim toga, moraš biti potpuno uveren u ono što si iz Biblije naučio o Ocu, Sinu i svetom duhu. Nakon svega što smo videli do sada, kako bi odgovorio na pitanje: „Da li sam spreman da se krstim?“

ŠTA TREBA DA RADIŠ PRE KRŠTENJA

17. Koji su neki koraci koji vode do krštenja?

17 Ako smatraš da si spreman za krštenje, sigurno si već preduzeo određene korake kako bi izgradio prijateljstvo s Jehovom. * Zahvaljujući redovnom proučavanju Biblije, mnogo si naučio o Jehovi i Isusu. Razvio si veru (Jevr. 11:6). Potpuno si siguran u Jehovina obećanja zapisana u Bibliji i uveren si da će te vera u Isusovu otkupnu žrtvu spasti od greha i smrti. Pokajao si se za svoje grehe, iskreno ti je žao zbog loših stvari koje si učinio i molio si Jehovu za oproštaj. Promenio si svoj način života, to jest odbacio si loše navike i počeo da živiš onako kako se dopada Bogu (Dela 3:19). Rado govoriš drugima o svojoj veri. Ispunio si uslove da postaneš nekršteni objavitelj i da propovedaš sa skupštinom (Mat. 24:14). Zbog svega toga, Jehova je ponosan na tebe. Mnogo si ga obradovao! (Posl. 27:11).

18. Šta još treba da uradiš pre krštenja?

18 Međutim, pre nego što se krstiš, postoje još neke stvari koje treba da uradiš. Kao što smo već videli, treba da se predaš Bogu. Pomoli mu se nasamo i obećaj mu da ćeš mu posvetiti svoj život, da ćeš uvek činiti ono što je po njegovoj volji (1. Petr. 4:2). Zatim reci koordinatoru starešinstva da želiš da se krstiš. On će zamoliti neke starešine da se sastanu s tobom. Nema potrebe da brineš zbog toga. Ta braća te već poznaju i vole. Oni će s tobom razmotriti osnovna biblijska učenja, koja već znaš. Njihov cilj je da se uvere da razumeš ta učenja i da si svestan koliko su predanje i krštenje važni.  Ako zaključe da si spreman, reći će ti da možeš da se krstiš na sledećem pokrajinskom sastanku ili kongresu.

ŠTA TREBA DA RADIŠ NAKON KRŠTENJA

19-20. Šta treba da radiš nakon krštenja i kako to možeš činiti?

19 Šta treba da radiš nakon što se krstiš? * Imaj na umu da je predanje Jehovi zavet i da on očekuje da ga ispuniš. Prema tome, nakon krštenja treba da živiš u skladu sa svojim predanjem. Kako to možeš činiti?

20 Blisko sarađuj sa skupštinom. Kao kršteni hrišćanin, sada si deo međunarodnog bratstva (1. Petr. 2:17). Braća i sestre u skupštini su tvoja duhovna porodica. Ojačaćeš svoje prijateljstvo s njima ako redovno dolaziš na sastanke. Svakog dana čitaj Božju Reč i duboko razmišljaj o onome što si pročitao (Ps. 1:1, 2). Nakon što pročitaš deo iz Biblije, izdvoj malo vremena da bi duboko razmislio o tome. Tada će ti njene pouke dopreti do srca. Redovno se moli (Mat. 26:41). Iskrene molitve će te približiti Jehovi. Neka ti Kraljevstvo bude na prvom mestu (Mat. 6:33). To ćeš postići tako što će ti služba propovedanja biti važan deo života. Redovnim učestvovanjem u službi propovedanja održaćeš svoju veru jakom i pomoći ćeš drugima da steknu nadu u večni život (1. Tim. 4:16).

21. Šta će ti krštenje omogućiti?

21 Odluka da predaš svoj život Jehovi i da se krstiš najvažnija je odluka koju ćeš ikada doneti. Tačno je da ona podrazumeva izvesna odricanja. Ali da li je vredna toga? Nema ni najmanje sumnje da jeste! Svaka nevolja koju ćeš možda doživeti u sadašnjem svetu jeste „trenutna i laka“ (2. Kor. 4:17). S druge strane, krštenje ti omogućava da imaš smisaon život sada, a u budućnosti „pravi život“ (1. Tim. 6:19). Zato je veoma važno da uz molitvu dobro razmisliš o pitanju: „Da li sam spreman da se krstim?“

PESMA 50 Moje predanje Bogu

^ odl. 5 Da li razmišljaš o krštenju? Ako razmišljaš, onda je ovaj članak namenjen upravo tebi. On se bavi ključnim pitanjima o ovoj važnoj temi. Odgovori koje budeš dao pomoći će ti da proceniš da li si spreman da se krstiš.

^ odl. 19 Ako još nisi završio proučavanje knjiga Šta Biblija zaista naučava? i „Održite se u Božjoj ljubavi“, treba da nastaviš kurs dok ne završiš obe knjige.