Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pitanja čitalaca

Pitanja čitalaca

Zašto je u publikacijama Jehovinih svedoka apostol Pavle prikazan kao proćelav ili ćelav čovek?

Niko sa sigurnošću ne može reći kako je Pavle izgledao. Međutim, umetnički prikazi apostola Pavla u našim publikacijama nisu sasvim neosnovani.

Iako ne postoje arheološki dokazi o tome kako je on tačno izgledao, ipak postoje neke naznake u vezi s tim. Zato je u engleskom izdanju Sionske stražarske kule još od 1. marta 1902. godine pisalo: „Što se tiče toga kako je apostol Pavle izgledao [...] u Delima Pavla i Tekle [...] napisanim oko 150. godine n. e., nalazimo verovatno najbolji i najtačniji opis. Tu se kaže da je Pavle bio ’nizak, ćelav, krivonog, snažan, gustih obrva i prilično dugog nosa‘.“

U jednoj enciklopediji se za Dela Pavla i Tekle kaže: „Moguće je da se u ovom delu nalaze neke tačne istorijske činjenice“ (The Oxford Dictionary of the Christian Church, izdanje iz 1997). Ovo delo je bilo vrlo cenjeno prvih nekoliko vekova nakon što je napisano. U prilog tome govori i činjenica da postoji čak 80 rukopisa na grčkom jeziku, kao i mnogi prevodi na druge jezike. Dakle, ilustracije u našim publikacijama u skladu su s nekim drevnim opisima apostola Pavla.

Međutim, ne smemo zaboraviti da su neke druge stvari mnogo važnije od toga kako je ovaj apostol izgledao. Pa ipak, i u njegovo vreme su se neki koncentrisali na njegov izgled i kritički govorili da „deluje neznatno“ i da su mu reči „bezvredne“ (2. Kor. 10:10). Ali nemojmo izgubiti iz vida da se njemu s neba obratio lično Isus, nakon čega je Pavle postao hrišćanin. Nadalje, uzmimo u obzir da je bio izabran da „nosi [Isusovo] ime neznabošcima“ i da je u toj službi mnogo toga postigao (Dela 9:3-5, 15; 22:6-8). Razmislimo i o tome šta sve možemo naučiti iz poslanica koje je pod Božjim nadahnućem napisao.

Pavle se nije hvalio svojim uspesima koje je postigao pre nego što je postao hrišćanin, niti je govorio o svom izgledu (Dela 26:4, 5; Fil. 3:4-6). On je ponizno rekao: „Ja sam najmanji među apostolima i nisam dostojan da se nazovem apostolom“ (1. Kor. 15:9). Kasnije je još napisao: „Meni, najmanjem od svih svetih, ukazana je ta nezaslužena dobrota, da drugim narodima objavim dobru vest o Hristovom neistraživom bogatstvu“ (Ef. 3:8). Ta poruka koju je Pavle objavljivao mnogo je važnija od toga kako je on izgledao.