Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Budi pravi prijatelj i kada je prijateljstvo ugroženo

Budi pravi prijatelj i kada je prijateljstvo ugroženo

Ðani i Mauricio su prijatelji otprilike 50 godina. Međutim, u jednom trenutku njihovo prijateljstvo je bilo ugroženo. „Tokom jednog teškog perioda mog života, napravio sam ozbiljne greške zbog kojih smo se udaljili“, objašnjava Mauricio. Ðani dodaje: „Mauricio je proučavao Bibliju sa mnom i uvek sam mu se mogao obratiti za savet. Zato nisam mogao da verujem šta je uradio. Ceo svet mi se srušio, jer sam znao da više nećemo moći da se družimo. Osećao sam se iznevereno.“

DOBRI prijatelji su pravo bogatstvo i dugotrajna prijateljstva ne nastaju igrom slučaja. Ukoliko je tvoje prijateljstvo s nekim ugroženo, šta možeš učiniti da bi ga sačuvao? Mnogo toga možeš naučiti od nekih biblijskih ličnosti koje su imale čvrsta prijateljstva, ali su ona u jednom trenutku bila ugrožena.

KADA PRIJATELJ POGREŠI

David je i kao pastir i kao kralj sigurno imao dobre prijatelje. Možda prvo pomisliš na Jonatana (1. Sam. 18:1). Međutim, David je imao i druge prijatelje, među kojima je bio i prorok Natan. Biblija nam ne otkriva kada je počelo njihovo prijateljstvo, ali nam otkriva da su njih dvojica vodili poverljive razgovore, baš kao što to rade dobri prijatelji. Na primer, David je očigledno cenio njegovo mišljenje i znao je da je on čovek koji ima Jehovin duh, pa mu je jednom prilikom rekao da želi da izgradi dom Jehovi (2. Sam. 7:2, 3).

Pa ipak, desilo se nešto što je ugrozilo njihovo prijateljstvo. Kralj David  je počinio preljubu s Vitsavejom i kasnije je naredio da njen muž, Urija, bude ubijen (2. Sam. 11:2-21). David je godinama bio veran Jehovi i postupao je pravedno. A onda je počinio tako velik greh! Šta se desilo ovom dobrom kralju? Zar nije bio svestan ozbiljnosti svojih postupaka? Da li je mislio da to može sakriti od Boga?

Šta će Natan uraditi? Da li će pustiti da neko drugi iznese stvari na videlo? Bilo je još nekih koji su znali da je David organizovao Urijino ubistvo. Zašto bi se onda Natan mešao i rizikovao da pokvari njihovo dugogodišnje prijateljstvo? Ukoliko nešto kaže, možda bi doveo u opasnost i svoj život. Na kraju krajeva, David je već ubio jednog nedužnog čoveka.

Međutim, Natan je bio Božji predstavnik. Ovaj prorok je znao da, ukoliko bude ćutao, njegovo prijateljstvo s Davidom neće biti kao nekad, a i savest će ga uznemiravati. Njegov prijatelj David je krenuo putem koji se Jehovi sigurno nije dopadao. Bila mu je očajnički potrebna pomoć da se vrati na pravi put. Trebao mu je pravi prijatelj, a to je upravo bio Natan. On mu je predočio problem tako što mu je ispričao jedno poređenje koje je dotaklo srce nekadašnjeg pastira. Način na koji mu je preneo poruku od Boga pomogao mu je da shvati ozbiljnost svojih grešaka i da nešto preduzme (2. Sam. 12:1-14).

Šta bi ti uradio kada bi neki tvoj prijatelj napravio pogrešan korak ili čak počinio ozbiljan greh? Možda bi pomislio da ćeš izgubiti prijatelja ako mu skreneš pažnju na to. Ili bi pomislio da ćeš ga izdati ako taj problem prijaviš starešinama, koji bi mogli da mu pomognu da se duhovno oporavi. Šta bi ti učinio?

Ðani, kog smo spomenuli na početku, kaže: „Video sam da se Mauricio promenio i da više nije bio otvoren prema meni. Odlučio sam da razgovaram s njim o onome što se desilo iako me je i sama pomisao na to plašila. Razmišljao sam: ’Šta da mu kažem što on već ne zna? Ko zna kako će reagovati!‘ Ali razmišljao sam o svemu što smo zajedno proučavali i skupio sam snage da razgovaram s njim. Kad je meni bila potrebna pomoć, Mauricio je to isto učinio za mene. Nisam želeo da ga izgubim kao prijatelja. Hteo sam da mu pomognem zato što mi je stvarno stalo do njega.“

Mauricio dodaje: „Ðani je bio iskren i bio je u pravu za sve što mi je rekao. Znao sam da ni on ni Jehova nisu krivi za posledice loših odluka koje sam doneo. Prihvatio sam disciplinske mere i s vremenom sam se u duhovnom smislu oporavio.“

KADA JE PRIJATELJ U NEVOLJI

David je imao još neke prijatelje koji su mu bili podrška u teškim trenucima. Jedan od njih je bio Husaj, za koga i Biblija kaže da je bio „Davidov prijatelj“ (2. Sam. 16:16; 1. Let. 27:33). Moguće je da je Husaj bio jedan od dvorskih službenika koji su bili lični prijatelji i pratioci kralja Davida i koji su ponekad izvršavali poverljive zadatke.

Kada je Davidov sin Avesalom pokušao da preuzme presto, mnogi Izraelci su ga podržali, ali ne i Husaj. Nakon što je David pobegao iz grada, Husaj je krenuo za njim. David je bio duboko povređen jer ga je izdao rođeni sin, kao i neki u koje je imao poverenja. Međutim, Husaj je ostao veran Davidu i bio je spreman da rizikuje svoj život kako bi osujetio Avesalomovu zaveru. On nije to učinio iz osećaja dužnosti. Dokazao je da je veran prijatelj (2. Sam. 15:13-17, 32-37; 16:15 – 17:16).

Zaista je predivno videti kako su naša braća i sestre ujedinjeni bez obzira na to koju ulogu ili odgovornosti imaju u skupštini. Svojim delima kao  da kažu: „Ja sam ti prijatelj, ne zato što mi je to dužnost, već zato što mi je stalo do tebe.“

To je doživeo i brat po imenu Federiko. Kada je prolazio kroz težak period u životu, mnogo mu je pomogao njegov prijatelj Antonio. Federiko kaže: „Kada je Antonio došao u našu skupštinu, veoma brzo smo se sprijateljili. Obojica smo služili kao sluge pomoćnici i zaista smo lepo sarađivali. On je ubrzo imenovan za starešinu. Nije mi bio samo prijatelj, već i neko na koga sam mogao da se ugledam.“ Međutim, Federiko je napravio pogrešan korak u životu. Odmah je zatražio pomoć, ali više nije mogao da služi kao pionir i sluga pomoćnik. Kako je Antonio reagovao?

Kada je Federiko prolazio kroz težak period, njegov prijatelj Antonio ga je slušao i hrabrio

Federiko kaže: „Video sam koliko mu je teško padalo sve to kroz šta sam prolazio. Dao je sve od sebe da mi bude emocionalna podrška. Pomagao mi je da se duhovno oporavim i nikada me nije napustio. Hrabrio me je da povratim duhovnu snagu i da ne odustajem.“ Antonio objašnjava: „Provodio sam više vremena s Federikom. Podsticao sam ga da se otvori i da mi priča o tome kako se oseća.“ S vremenom se Federiko oporavio u duhovnom pogledu i ponovo je imenovan za pionira i slugu pomoćnika. Antonio kaže: „Iako sada služimo u različitim skupštinama, bliži smo nego ikada.“

KAKO BI SE TI OSEĆAO?

Kako bi se ti osećao ako bi ti blizak prijatelj okrenuo leđa onda kada ti je najpotrebniji? Malo je stvari koje bi nas toliko povredile. Da li bi bio spreman da mu oprostiš? Da li biste ponovo mogli biti dobri prijatelji?

Razmisli o tome šta se desilo Isusu tokom poslednjih dana njegovog života na zemlji. Proveo je dosta vremena sa svojim vernim apostolima i postali su bliski prijatelji (Jov. 15:15). Međutim, šta su oni uradili kada je on bio uhapšen? Razbežali su se. Iako  je Petar pred svima rekao da nikada neće napustiti svog Učitelja, upravo te noći je porekao da ga uopšte poznaje! (Mat. 26:31-33, 56, 69-75).

Iako je Isus znao da će kroz poslednju kušnju proći sam, imao je razloga da se oseća iznevereno, pa čak i povređeno. Ali kada je nakon uskrsenja razgovarao sa svojim učenicima, u njegovim rečima se nije osetila ni trunka razočaranja, ogorčenosti ili tuge. Nije imao potrebu da ističe mane svojih apostola, uključujući i ono što su uradili te noći kad je bio uhapšen.

Naprotiv, Isus je utešio Petra i druge apostole. Pokazao je da ima poverenja u njih tako što im je dao zadatak da obavljaju najvažnije delo u ljudskoj istoriji, naime da propovedaju. I dalje ih je smatrao svojim prijateljima. Njegova ljubav je ostavila snažan utisak na njih. Zato su dali sve od sebe da nikada više ne iznevere svog Učitelja. Uspešno su obavili zadatak koji im je Isus poverio (Dela 1:8; Kol. 1:23).

Sestra po imenu Elvira se veoma dobro seća situacije u kojoj je došlo do nesuglasica između nje i njene dobre prijateljice Ðulijane. Elvira je ispričala: „Kada mi je rekla da ju je povredilo nešto što sam uradila, osećala sam se užasno. Imala je pravo da se ljuti. Ali oduševilo me je to što se prvenstveno brinula za mene i za to kakve će biti posledice mojih postupaka. Stvarno ću uvek ceniti to što se nije usredsredila na ono čime sam je povredila, već na moju dobrobit. Zahvalna sam Jehovi što imam prijateljicu koja više misli na mene nego na sebe.“

Dakle, kako će pravi prijatelj reagovati kada je prijateljstvo ugroženo? Biće spreman da otvoreno ali ljubazno razgovara o problemu. Postupaće poput Natana i Husaja, koji su ostali verni svom prijatelju čak i u teško vreme, i poput Isusa, koji je bio spreman da oprosti. Da li si i ti takav prijatelj?