Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Biblijsko ime na drevnom ćupu

Biblijsko ime na drevnom ćupu

Fragmenti jednog glinenog ćupa starog 3 000 godina, koji su iskopani 2012, nedavno su privukli pažnju istraživača. Zbog čega? Zbog onoga što je bilo napisano na njima.

Kad su arheolozi sastavili sve fragmente ćupa, uspeli su da dešifruju natpis na drevnom hananskom pismu. On je glasio: „Esval ben [sin] Bede.“ Arheolozi su prvi put pronašli ovo ime na nekom drevnom natpisu.

U Bibliji se pominje jedan drugi Esval, sin kralja Saula (1. Let. 8:33; 9:39). Istoričar Josef Garfinkel, koji je učestvovao u iskopavanju, zapaža: „Zanimljivo je da se ime Esval, koje sada imamo i u arheološkim zapisima, pominje u Bibliji samo u periodu vladavine kralja Davida.“ Neki smatraju da je to ime bilo specifično za taj period. Ovo je samo još jedan primer da je arheologija potvrdila neki detalj iz Biblije.

Na jednom drugom mestu u Bibliji, ime Esval se pojavljuje kao Isvostej (2. Sam. 2:10). Zašto se javlja ta razlika? Stručnjaci kažu da je „po svemu sudeći, u 2. Samuilovoj izbegnuto pominjanje imena Esval, jer ono podseća na hananskog boga kiše, Vala, ali je zato originalno ime [...] sačuvano u Letopisima“.