Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Mladi, da li ste spremni za krštenje?

Mladi, da li ste spremni za krštenje?

„Ko od vas, kad želi da gradi kulu, najpre ne sedne i proračuna trošak da vidi da li ima čime da je dovrši?“ (LUKA 14:28)

PESME: 120, 64

Ovaj i sledeći članak namenjeni su mladima koji razmišljaju o krštenju

1, 2. (a) Čemu se svi veoma radujemo? (b) Kako roditelji i starešine mogu pomoći mladima da razumeju šta znači biti Hristov učenik?

„ZNAM te odmalena“, rekao je jedan starešina dvanaestogodišnjem Kristoferu. „Drago mi je što želiš da se krstiš. Ali hteo bih da te pitam: ’Zašto to želiš?‘“ Ovakvo pitanje je sasvim na mestu. Naravno, svi se veoma radujemo zbog toga što se hiljade mladih širom sveta krštava svake godine (Prop. 12:1). Međutim, starešine i roditelji tih mladih žele da se uvere da je to odluka koju su oni sami doneli. Takođe žele da budu sigurni da su oni dobro razumeli koliko je krštenje ozbiljan korak.

 2 Božja Reč pokazuje da predanjem Bogu i krštenjem mi takoreći započinjemo jedan novi život. Možemo očekivati mnoge blagoslove od Jehove, ali i Satanino protivljenje (Posl. 10:22; 1. Petr. 5:8). Zbog toga se roditelji trude da pomognu svojoj deci da „proračunaju trošak“, to jest da razumeju šta znači biti Hristov učenik. A mladima čiji roditelji nisu Svedoci u tome rado pomažu skupštinske starešine. (Pročitati Luku 14:27-30.) Kao što je dobro planiranje neophodno da bi se neka građevina uspešno dovršila, tako je potrebno i da se osoba unapred pripremi za to da verno služi Jehovi „do kraja“ (Mat. 24:13). Pogledajmo sada šta može pomoći mladima da budu odlučni da služe Jehovi celog života.

3. (a) Šta iz Isusovih i Petrovih reči saznajemo o krštenju? (Mat. 28:19, 20; 1. Petr. 3:21). (b) Koja ćemo pitanja osmotriti i u čemu ti ona mogu pomoći?

3 Ako si mlada osoba koja razmišlja o krštenju, to je za svaku pohvalu. Zaista je velika čast biti kršten Jehovin svedok. Štaviše, krštenje je zahtev za sve hrišćane i ono je neophodno da bismo bili spaseni (Mat. 28:19, 20; 1. Petr. 3:21). Svojim krštenjem pokazujemo da smo obećali Jehovi da ćemo mu zauvek služiti. Sigurno ne želiš da olako gledaš na to obećanje i zato je važno da budeš spreman na taj korak. Da bi video da li si spreman za krštenje, razmisli o sledećim pitanjima: (1) Da li sam dovoljno zreo da bih se krstio? (2) Zašto želim da se krstim? (3) Da li razumem šta znači predati se Jehovi? Osmotrimo svako od ovih pitanja.

DA LI SI DOVOLJNO ZREO?

4, 5. (a) Kako znamo da krštenje nije samo za odrasle osobe? (b) Šta znači biti zreo hrišćanin?

4 Biblija ne kaže da je krštenje samo za odrasle osobe ili, u najmanju ruku, za osobe koje su punoletne. U Poslovicama 20:11  piše: „I dete delima svojim pokazuje da li će delo njegovo biti čisto i pravo.“ Čak i veoma mlade osobe mogu razumeti šta je ispravno i šta znači biti predan svom Stvoritelju. Zato je sasvim na mestu da se neko ko je mlad krsti, ako pokazuje da je zreo i ako se predao Jehovi (Posl. 20:7).

5 Šta znači biti zreo? Zrelost ne dolazi obavezno s godinama i fizičkim razvojem. Iz Biblije saznajemo da je zrela osoba ona kojoj je „moć zapažanja iskustvom uvežbana za razlikovanje dobra od zla“ (Jevr. 5:14). Dakle, zreo hrišćanin zna šta je ispravno u Jehovinim očima i odlučan je da tako i postupa. Zato ga nije lako nagovoriti da čini ono što je pogrešno. Takođe ne mora uvek neko da mu govori šta treba da radi. Mlada osoba koja se krsti činiće ono što je ispravno u Jehovinim očima čak i kada je ne vide roditelji i druge odrasle osobe. (Uporediti s Filipljanima 2:12.)

6, 7. (a) S kojim se izazovima Danilo suočio dok je bio u Vavilonu? (b) Kako je Danilo pokazao zrelost?

6 Da li mladi zaista mogu biti tako zreli? Osmotrimo primer Danila. On je verovatno bio u ranim tinejdžerskim godinama kada je odvojen od svojih roditelja i odveden u Vavilon kao rob. Iznenada se našao među narodom koji je imao potpuno drugačije gledište o tome šta je ispravno, a šta neispravno. Osim toga, Danilo se suočio s još jednim izazovom — izgleda da su mu se u Vavilonu pružile prilike koje verovatno nikada ne bi imao u Izraelu. Kako to? Bio je među nekolicinom mladića koji su izabrani da služe na kraljevom dvoru (Dan. 1:3-5, 13).

7 Kako je sve to uticalo na mladog Danila? Da li je bio očaran glamuroznim sjajem Vavilona? Da li je zbog uticaja okoline njegova vera oslabila i da li je zaboravio da je Božji sluga? Ni u kom slučaju! U Bibliji se kaže da je Danilo „u svom srcu odlučio da se neće onečistiti“ bilo čime što Jehova ne odobrava (Dan. 1:8). Danilo je pokazao izuzetnu zrelost!

Zrela mlada osoba se ne ponaša kao Božji prijatelj u Dvorani Kraljevstva, a kao prijatelj sveta u školi (Videti 8. odlomak)

8. Šta učimo iz Danilovog primera?

8 Šta učimo iz Danilovog primera? Zrela osoba je čvrsta u veri. Ona nije poput kameleona koji menja boje kako bi se stopio sa okolinom. Na primer, neko bi mogao da se ponaša kao Božji prijatelj u Dvorani Kraljevstva, a kao prijatelj sveta u školi. Međutim, zrela osoba to neće činiti. Ona neće dozvoliti da je bilo šta poljulja, već će ostati verna Jehovi, čak i kada joj nije lako. (Pročitati Efešanima 4:14, 15.)

9, 10. (a) Zašto je dobro da razmisliš o tome kako si reagovao na neka iskušenja? (b) Šta osoba pokazuje svojim krštenjem?

9 Naravno, niko od nas nije savršen. Svi povremeno grešimo, pa tako i mladi (Prop. 7:20). Međutim, ako želiš da se krstiš, pitaj se da li si čvrsto odlučio da se držiš Jehovinih merila. Kako to možeš proceniti? Analiziraj svoje dosadašnje postupke. Na primer, kako si reagovao na iskušenja koja si nedavno imao? Da li si pokazao da si razborit i da možeš da razlikuješ dobro od zla? Šta ako su ti  se, kao i Danilu, u svetu pružile neke prilike, možda zbog nekih talenata koje imaš? Da li si uspeo da prepoznaš „šta je Jehovina volja“ kad si se našao u takvom iskušenju? (Ef. 5:17).

10 Zbog čega treba da se pomoću ovakvih pitanja iskreno preispitaš? To ti može pomoći da razumeš koliko je krštenje ozbiljan korak. Kao što smo već spomenuli, krštenjem osoba pokazuje da je svečano obećala Jehovi da će ga voleti svim srcem i da će mu zauvek služiti (Mar. 12:30). Svako ko se krsti treba da bude odlučan da održi to obećanje. (Pročitati Propovednika 5:4, 5.)

ZAŠTO ŽELIŠ DA SE KRSTIŠ?

11, 12. (a) Šta treba da se pitaš ako planiraš da se krstiš? (b) Šta ti može pomoći da ispravno gledaš na krštenje?

11 U Bibliji se kaže da će Jehovin narod, uključujući i mnoge mlade, služiti Jehovi spremno, to jest zato što to iskreno želi (Ps. 110:3). Stoga, ako planiraš da se krstiš, pitaj se zašto to želiš. Takvo samoispitivanje može biti posebno korisno ako su te roditelji odmalena poučavali o Jehovi. Zašto to možemo reći?

12 Verovatno su se tokom proteklih godina krstile mnoge osobe koje poznaješ. Među njima su možda i neki tvoji vršnjaci ili čak tvoj rođeni brat ili sestra. Možda misliš da i ti treba da se krstiš jer si došao u određene godine ili jednostavno zato što se svi oko tebe krštavaju. Međutim, šta će ti pomoći da na krštenje gledaš onako kako Jehova gleda? Razmišljaj o tome zašto je krštenje toliko važno. Neke razloge ćemo osmotriti u ovom i u narednom članku.

13. Kako možeš proceniti zašto želiš da se krstiš?

13 Zašto želiš da se krstiš? Da li je to zato što iskreno želiš da služiš Jehovi? Postoji nekoliko načina na koje to možeš proceniti. Na primer, šta otkrivaju tvoje molitve? Razmisli o sledećem: „Koliko se često molim? Da li se molim za konkretne stvari?“ Odgovori na ta pitanja mogu ti pomoći da vidiš koliko si zaista blizak s Jehovom (Ps. 25:4). Kada odgovara na naše molitve, Jehova često koristi svoju Reč. Ako se trudiš da proučavaš Bibliju, time takođe pokazuješ da želiš da budeš blizak s Jehovom i da iskreno želiš da mu služiš (Is. Nav. 1:8). Pitaj se: „Da li redovno proučavam Bibliju? Da li rado učestvujem u porodičnom proučavanju?“ Odgovori na ova pitanja pomoći će ti da proceniš koliko je iskrena tvoja želja da se krstiš.

ŠTA ZNAČI PREDATI SE BOGU?

14. Koja veza postoji između predanja Bogu i krštenja?

14 Mnogi mladi ne razumeju najbolje kako su predanje Bogu i krštenje povezani. Neki čak kažu da su se predali Bogu, ali da nisu spremni da se krste. Ali da li je tako nešto uopšte moguće? Mi predajemo svoj život Bogu tako što mu u jednoj molitvi obećavamo  da ćemo mu zauvek biti odani. Svojim krštenjem zapravo pokazujemo drugima da smo se predali Bogu u molitvi. Zbog toga je važno da svako ko se krsti dobro razume šta znači predati se Bogu.

15. Šta znači predati se Jehovi?

15 Jednostavno rečeno, kada se predaš Jehovi, ti od tada pripadaš njemu. Obećavaš mu da će ti njegova volja biti najvažnija u životu. (Pročitati Mateja 16:24.) Ne treba da olako gledamo ni na jedno obećanje koje dajemo, a kamoli na obećanje koje dajemo Jehovi Bogu! (Mat. 5:33). Kako možeš pokazati da si se odrekao sebe i da pripadaš samo Jehovi? (Rimlj. 14:8).

16, 17. (a) Šta znači odreći se sebe? Navedi primer. (b) Šta mi u stvari kažemo Jehovi time što mu se predajemo?

16 Osmotrimo jedan primer. Zamisli da ti prijatelj pokloni kola. Daje ti dokumenta i kaže: „Auto je tvoj.“ Međutim, on zatim dodaje: „Ali ja ću zadržati ključeve. I ja ću ga voziti, a ne ti.“ Kako bi gledao na taj „poklon“? Šta bi mislio o toj osobi?

17 Slično tome, kada se neko predaje Jehovi, on mu kaže: „Dajem ti svoj život. Od sada pripadam tebi.“ Jehova s pravom očekuje da se on drži tog obećanja. Ali šta ako u tajnosti počne da čini ono što nije ispravno, na primer da se zabavlja s nekim ko nije Svedok? Ili šta ako prihvati posao zbog kog ne može mnogo da ide u službu propovedanja i da redovno prisustvuje sastancima? Zar tada ne bi bio poput osobe koja je za sebe zadržala ključeve od kola? Kada se predajemo Jehovi, mi mu u stvari kažemo: „Moj život od sada pripada tebi. Zbog toga ću uvek činiti ono što ti želiš, čak i onda kada bih ja želeo nešto drugo.“ Na taj način pokazujemo da razmišljamo poput Isusa, koji je rekao: „Nisam sišao s neba da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me je poslao“ (Jov. 6:38).

18, 19. (a) Koji primeri pokazuju da krštenje vodi do blagoslova? (b) Kako ti gledaš na krštenje?

18 Jasno je da je krštenje ozbiljan korak koji ne treba olako da shvatimo. Velika je čast biti predan i kršten Božji sluga. Mladi koji vole Jehovu i koji razumeju šta znači predati se njemu ne treba da oklevaju da se krste. Oni sigurno neće ni na tren zažaliti zbog svoje odluke. „Volim Jehovu i znam da mi ništa ne bi donelo toliko radosti kao služenje njemu“, rekla je krštena tinejdžerka po imenu Rouz. „Ni u šta u životu nisam bila toliko sigurna kao u svoju odluku da se krstim.“

19 A šta je bilo s Kristoferom, kog smo spomenuli na početku članka? Da li je bila dobra odluka to što se krstio sa 12 godina? On je veoma srećan što je doneo takvu odluku. Sa 17 godina je postao opšti pionir, sa 18 je naimenovan za slugu pomoćnika, a danas služi u Betelu. On kaže: „Drago mi je što sam odlučio da se krstim. Moj život je ispunjen jer služim Jehovi kao deo njegove organizacije.“ Ako želiš da se krstiš, kako se možeš pripremiti za taj korak? U sledećem članku će biti više reči o tome.