Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Mladi, kako se možete pripremiti za krštenje?

Mladi, kako se možete pripremiti za krštenje?

„Bože moj, ja uživam u vršenju volje tvoje“ (PS. 40:8)

PESME: 51, 58

1, 2. (a) Zašto je krštenje ozbiljan korak? (b) Kada treba da se krstiš?

AKO si mlada osoba, da li planiraš da se krstiš? Biti kršten Jehovin sluga je najveća čast koju možeš imati. Međutim, kao što smo videli u prethodnom članku, krštenje je ozbiljan korak. Svojim krštenjem pokazuješ drugima da si se predao Jehovi, to jest da si mu svečano obećao da ćeš mu zauvek služiti i da će ti njegova volja biti najvažnija u životu. Zato treba da se krstiš tek kada si dovoljno zreo za taj korak, kada to iskreno želiš i kada razumeš šta znači predati se Bogu.

2 Šta ako nisi siguran da li je krštenje za tebe? Ili šta ako želiš da se krstiš, ali ti roditelji kažu da sačekaš jer si premlad i nemaš dovoljno iskustva u životu? Nemoj se obeshrabriti. Ako iskoristiš to vreme da napreduješ, uskoro ćeš verovatno biti spreman za krštenje. Možeš postaviti sebi neke ciljeve: (1) Uveri se u ono čemu si poučen, (2) neka tvoji postupci budu u skladu sa onim u šta veruješ i (3) produbljuj zahvalnost.

 UVERI SE U ONO ČEMU SI POUČEN

3, 4. Šta mladi mogu naučiti od Timoteja?

3 Razmisli o sledećem: „Šta me uverava da Bog postoji? Zašto verujem da je Biblija Božja Reč? Zašto sam siguran da je bolje biti poslušan Bogu nego živeti po niskim moralnim merilima ovog sveta?“ Svrha takvog samoispitivanja nije da kod tebe probudi neke sumnje. Naprotiv, ono ti može pomoći da poslušaš savet apostola Pavla: „Utvrdite šta je Božja volja — šta je dobro, ugodno i savršeno“ (Rimlj. 12:2). Zbog čega je to potrebno?

4 Osmotrimo Timotejev primer. On je „od ranog detinjstva“ dobijao pouku od majke i bake i zato je dobro poznavao svete spise. Pa ipak, Timotej se sam uverio da je ono čemu je poučen istina. Zato je Pavle i mogao da mu kaže: „Ostani u onome što si naučio i u šta si se uverio“ (2. Tim. 3:14, 15). Prema jednom rečniku, „uveriti se“ znači „naći potvrdu, siguran dokaz za što“. Timotej nije postao hrišćanin zato što su mu majka i baka rekle da to treba da uradi, već zato što je razmišljao o onome čemu su ga poučavale i uverio se da je to zaista tako. (Pročitati Rimljanima 12:1.)

5, 6. Zašto je važno da naučiš da služiš Bogu „koristeći svoj razum“?

5 Kako je s tobom? Možda odmalena znaš biblijsku istinu. Ako je tako, zašto ne bi ispitao razloge zbog kojih veruješ u određena biblijska učenja? To će ti ojačati veru. Takođe će ti pomoći da ne uradiš nešto neispravno zbog pritiska vršnjaka, uticaja ovog sveta ili čak zbog nekih svojih osećanja.

6 Važno je da već u mladosti naučiš da služiš Bogu „koristeći svoj razum“. Onda će ti biti lakše da odgovoriš ako ti vršnjaci postave pitanja poput: „Kako znaš da Bog postoji? Ako Bog voli ljude, zašto dozvoljava da pate? Kako je moguće da Bog nema početak?“ Ako si uveren u istinu, takva pitanja te neće navesti da sumnjaš, već će te motivisati da još dublje proučavaš Bibliju.

7-9. Kako ti radni listovi iz rubrike „Šta Biblija zaista naučava?“ mogu pomoći da ojačaš veru?

7 Marljivo proučavanje Biblije pomoći će ti da odgovoriš na mnoga pitanja, odagnaš svaku sumnju i budeš još uvereniji da je ovo istina (Dela 17:11). Na raspolaganju ti stoji mnogo toga što ti može pomoći, na primer brošura Poreklo života — pet pitanja koja zaslužuju odgovor i knjiga Postoji li Stvoritelj kojem je stalo do tebe? Pored toga, mnogi mladi vole radne listove iz rubrike „Šta Biblija zaista naučava?“, koja se nalazi na veb-sajtu jw.org, u delu BIBLIJSKA UČENJA. Ti radni listovi ti mogu pomoći da razmisliš zašto veruješ u određena biblijska učenja.

8 Pošto dobro poznaješ Bibliju, verovatno ćeš lako odgovoriti na neka pitanja sa ovih radnih listova. Ali razmisli zašto veruješ da je ono što si odgovorio istina. Na radnom listu si pozvan da pročitaš neke biblijske stihove i da zapišeš šta misliš o njima. To će ti pomoći da budeš spreman da objasniš svoja verovanja drugima. Ova rubrika pomaže mnogim mladima da se uvere da su pronašli istinu. Ako imaš pristup našem sajtu, zašto ne bi  zadao sebi zadatak da proučiš ovaj materijal?

9 Kada na ovakav način jačaš svoju veru, ti se pripremaš za krštenje. Jedna tinejdžerka je rekla: „Pre nego što sam odlučila da se krstim, proučavala sam Bibliju i uverila sam se da je ovo prava religija. Kako vreme odmiče, sve sam sigurnija u to.“

ŠTA OTKRIVAJU TVOJI POSTUPCI

10. Po čemu se vidi da neko ima jaku veru?

10 U Bibliji se za veru kaže: „Ako nema dela, mrtva je po sebi“ (Jak. 2:17). Ako imaš jaku veru, to će se videti po onome što radiš. U skladu s tim, u Bibliji piše: „Neka vaša dela budu sveta i neka se po njima vidi da ste odani Bogu.“ (Pročitati 2. Petrovu 3:11.)

11. Kada se može reći da su naša dela sveta?

11 Kada se može reći da su naša dela sveta? Samo kada smo moralno čisti. Da li bi to mogao da kažeš za sebe? Na primer, razmisli o proteklih šest meseci. Kako si reagovao kada si se našao u iskušenju da učiniš nešto neispravno? Da li si pokazao da umeš da razlikuješ dobro od zla? (Jevr. 5:14). Možeš li se setiti nekih situacija u kojima si se odupro pritisku vršnjaka? Kakvu sliku o tvojoj veri drugi mogu steći na osnovu tvog ponašanja u školi? Da li otvoreno govoriš o svojim verovanjima ili gledaš da se stopiš sa okolinom kako bi izbegao ismevanje? (1. Petr. 4:3, 4). Naravno, niko nije savršen. Čak ni onima koji dugo služe Jehovi ponekad nije lako da govore o svojoj veri. Međutim, osoba koja se predala Jehovi ponosna je na to što je Jehovin svedok, i to se vidi po njenim postupcima.

12. (a) Kako se po našim delima može videti da smo odani Bogu? (b) Kako treba da gledamo na ono što radimo za Boga?

12 Kako se po našim delima može videti da smo odani Bogu? Važno je da budemo aktivni, tako što ćemo redovno dolaziti na sastanke i učestvovati u službi propovedanja. Bitno je i da se redovno molimo i da proučavamo Bibliju, iako to niko drugi ne vidi. Osoba koja je predala svoj život Jehovi neće to smatrati samo nekim obavezama. Umesto toga, ona će na sve to gledati poput kralja Davida, koji je rekao: „Bože moj, ja uživam u vršenju volje tvoje, i zakon je tvoj duboko u meni“ (Ps. 40:8).

13, 14. (a) Koji radni list ti može pomoći da postaviš ciljeve? (b) Kako je taj radni list pomogao nekim tvojim vršnjacima?

13 Postoji jedan radni list koji ti može pomoći da postaviš ciljeve. On se nalazi u 2. tomu knjige Mladi pitaju — praktični odgovori na njihova pitanja, na stranama 308 i 309. Tamo možeš zapisati odgovore na pitanja kao što su: „Koliko su konkretne tvoje molitve i šta otkrivaju o tvojoj ljubavi prema Jehovi? Šta proučavaš? Da li ideš u službu i kada tvoji roditelji ne idu?“ Takođe možeš zapisati ciljeve koje bi voleo da postigneš u vezi s molitvom, proučavanjem i službom propovedanja.

14 Ovaj radni list je pomogao mnogim mladima koji su razmišljali o krštenju. Mlada sestra po imenu Tilda je rekla: „Zahvaljujući ovom radnom listu, postavila sam ciljeve. Postepeno sam ih ostvarila i nakon otprilike godinu dana sam bila spremna za krštenje.“ Ovaj list je koristio i mladom bratu koji se zove Patrik. On je rekao:  „Znao sam koji su moji ciljevi, ali nakon što sam ih zapisao, još više sam se trudio da ih ostvarim.“

Da li bi nastavio da služiš Jehovi čak i kada bi tvoji roditelji to prestali da čine? (Videti 15. odlomak)

15. Objasni zašto predanje Bogu treba da bude lična odluka.

15 Jedno od najozbiljnijih pitanja na ovom radnom listu jeste: „Da li bi nastavio da služiš Jehovi čak i kada bi tvoji roditelji i prijatelji to prestali da čine?“ Nakon što se predaš i krstiš, Bog će na tebe gledati kao na svog slugu koji mu je lično odgovoran. Zato niko ne sme uticati na to da li ćeš mu služiti — čak ni tvoji roditelji. Ako su tvoja dela sveta i ako se po njima vidi da si odan Bogu, pokazuješ da si uveren da je ovo istina i da želiš da se držiš Božjih merila. A to znači da si na dobrom putu da budeš kršten.

POKAŽI DA SI ZAHVALAN

16, 17. (a) Šta treba da podstakne osobu da se krsti? (b) Koji primer nam pomaže da razumemo zašto treba da budemo zahvalni za otkupnu žrtvu?

16 Jedan poznavalac Mojsijevog zakona je upitao Isusa: „Koja je najveća zapovest u Zakonu?“ Isus je odgovorio: „Voli Jehovu, svog Boga, svim svojim srcem i svom svojom dušom i svim svojim umom“ (Mat. 22:35-37). Iz ovih Isusovih reči možemo zaključiti da ljubav prema Jehovi treba da podstakne osobu da se krsti i da mu služi. Šta možeš učiniti da bi tvoja ljubav prema Jehovi bila još snažnija? Duboko razmišljaj o najvećem daru koji ti je dao — o otkupnoj žrtvi njegovog Sina. (Pročitati 2. Korinćanima 5:14, 15 i 1. Jovanovu 4:9, 19.) To će ti pomoći da budeš zahvalan Jehovi i da to pokažeš svojim delima.

17 Evo jednog primera: Kako bi postupio da te je neko spasao dok si se davio u reci? Da li bi jednostavno otišao kući i zaboravio šta je ta osoba učinila za tebe? Naravno da ne bi! Sigurno bi bio veoma zahvalan. Ti zapravo duguješ život toj osobi! Jehovi Bogu i Isusu Hristu dugujemo mnogo više jer su nas izbavili od greha i smrti. Zahvaljujući otkupnoj žrtvi, moći ćemo da živimo večno na rajskoj zemlji.

18, 19. (a) Zašto ne treba da oklevaš da se predaš Jehovi? (b) Zašto možemo reći da će nam život biti bolji ako služimo Jehovi?

18 Da li si zahvalan Jehovi za ono što je učinio za tebe? Svoju  zahvalnost možeš pokazati tako što ćeš mu se predati i zatim se krstiti. Kao što smo videli, predanje Jehovi je svečano obećanje da ćeš mu zauvek služiti, šta god da se desi. Da li treba da se plašiš da daš takvo obećanje? Naravno da ne, jer ti Jehova želi najbolje. On „nagrađuje one koji ga revno traže“ (Jevr. 11:6). Ne treba da misliš da ćeš nešto izgubiti ako se predaš Jehovi i krstiš se. Ako izabereš da služiš Jehovi, tvoj život može biti samo bolji. Jedan brat koji ima 24 godine, a krstio se pre nego što je postao tinejdžer, kaže: „Možda bih bolje razumeo istinu da sam se krstio kasnije. Ali to što sam se predao Jehovi tako mlad bila je zaštita za mene, jer mi je pomoglo da se ne povedem za onim što ovaj svet nudi.“

19 Koliko je samo Jehova drugačiji od Satane! Jehova ti želi samo najbolje, dok je Satana sebičan i nimalo mu nije stalo do tebe. Satana ne može da pruži ništa dobro onima koji ga slede. On zapravo i nema šta da ponudi jer i sam nema budućnost. Znamo da njega ne čeka ništa dobro i sigurno ne želimo da i mi tako prođemo (Otkr. 20:10).

20. Šta ti može pomoći da napreduješ ka krštenju? (Videti i okvir „ Materijal koji će ti pomoći da napreduješ“.)

20 Zaista, predanje Jehovi je najbolja odluka koju možeš doneti. Da li si spreman za to? Ako jesi, nemoj oklevati da to učiniš. S druge strane, ako smatraš da ti treba još vremena, primeni predloge iz ovog članka kako bi napredovao. Apostol Pavle je napisao hrišćanima u Filipima: „Koliko god da smo već napredovali, nastavimo da hodimo istim uhodanim korakom“ (Fil. 3:16). Ako poslušaš taj savet, ubrzo ćeš biti spreman da predaš svoj život Jehovi i da se krstiš.