Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 ČLANAK ZA RAZMATRANJE 22

Kako kvalitetnije proučavati?

Kako kvalitetnije proučavati?

Prosudite šta je najvažnije (FIL. 1:10)

PESMA 35 Prosudimo šta je najvažnije

KRATAK PREGLED *

1. Zašto je nekima teško da proučavaju?

U DANAŠNJE vreme nije lako zaraditi za život. Mnoga naša braća moraju dosta da rade kako bi podmirili osnovne potrebe svoje porodice. Bezbroj drugih svakog dana provodi po nekoliko sati u putu do posla i nazad. Mnogi rade teške fizičke poslove. Na kraju dana, ta vredna braća i sestre su sasvim iscrpljeni. Jednostavno nemaju snage za proučavanje.

2. Kada ti nalaziš vreme za proučavanje?

2 Međutim, činjenica je da moramo naći vremena za proučavanje, i to pravo proučavanje Božje Reči i naših publikacija. Naše prijateljstvo s Jehovom i večni život zavise od toga! (1. Tim. 4:15, 16). Neki svako jutro rano ustaju i proučavaju dok je u kući još tišina i dok su odmorni. Drugi pak na kraju dana pronalaze nekoliko trenutaka kada mogu na miru nešto pročitati i razmišljati o tome.

3-4. Do kakvih je promena došlo i zašto?

3 Verovatno ćeš se složiti s tim da je važno naći vreme za proučavanje. Ali šta treba da proučavamo? „Ima toliko toga za čitanje“, možda ćeš reći. „Ne mogu sve da ispratim.“ Neki uspevaju da pročitaju i pogledaju sve što se objavljuje, ali mnogo je više onih kojima to ne polazi za rukom. Vodeće telo je svesno toga. Zato je nedavno odlučeno da se smanji broj izdanja i u štampanom i u digitalnom formatu.

 4 Na primer, Godišnjak Jehovinih svedoka više ne izlazi, budući da se mnoga lepa iskustva objavljuju na našem veb-sajtu jw.org® i u mesečnim emisijama na našoj televiziji. Stražarska kula i Probudite se! namenjeni javnosti sada imaju po tri izdanja godišnje. Ove promene nisu uvedene zbog toga da bismo imali više vremena za neke druge aktivnosti. Njihova svrha je da posvetimo više pažnje onome što je „najvažnije“ (Fil. 1:10). Pogledajmo sada kako možemo postaviti prioritete i kako naše proučavanje može biti još kvalitetnije.

POSTAVI PRIORITETE

5-6. Koje publikacije treba da temeljno proučavamo?

5 Šta sve spada u naše prioritete kada je reč o proučavanju? Sigurno bi trebalo da svakog dana posvetimo nešto vremena proučavanju Božje Reči. Iz tog razloga je sada količina gradiva predviđena za sedmično čitanje Biblije smanjena. To nam ostavlja više vremena da razmišljamo o onome što smo pročitali i da to dodatno istražimo. Naš cilj ne treba da bude da samo pređemo neki materijal, već da dopustimo da ono što pročitamo iz Biblije dopre do našeg srca i da nas približi Jehovi (Ps. 19:14).

6 Šta bi još trebalo temeljno proučavati? Naravno, trebalo bi da se pripremimo za Razmatranje Stražarske kule i Skupštinsko razmatranje Biblije, kao i za sastanak koji se održava radnim danom. Bilo bi dobro i da pročitamo sva izdanja Stražarske kule i Probudite se!

7. Da li treba da se obeshrabrimo ako ne možemo ispratiti sve što se objavljuje na našem veb-sajtu i na našoj televiziji?

7 „Pa dobro“, možda ćeš reći, „ali šta je sa svim člancima i filmovima koji izlaze na našem veb-sajtu, jw.org, i na našoj televiziji, JW Broadcasting? Stvarno ima mnogo toga!“ Pogledajmo jedan primer: Na švedskom stolu u restoranu ima mnogo ukusne hrane. Gosti restorana nikada neće probati sve što se nudi. Izabraće samo nekoliko jela. Slično tome, nemoj biti obeshrabren ako ne uspevaš da ispratiš sve ono što izlazi u elektronskom obliku. Čitaj i gledaj ono što možeš. Pogledajmo sada šta se podrazumeva pod proučavanjem i kako ono može biti još kvalitetnije.

PROUČAVANJE JE OZBILJAN POSAO!

8. Šta treba da uradimo kada proučavamo Stražarsku kulu i zašto je to dobro?

8 Proučavati znači čitati neko gradivo nepodeljene pažnje i sa jasno određenim ciljem. To ne znači da samo preletimo preko gradiva i podvučemo odgovore. Na primer, kada se pripremaš za Razmatranje Stražarske kule, prvo pogledaj kratak pregled na početku članka. Zatim pogledaj naslov članka, podnaslove i pitanja za ponavljanje. Onda natenane pročitaj ceo članak. Obrati pažnju na glavnu rečenicu u odlomku, koja se obično nalazi na početku tog odlomka. Ona otkriva o čemu će taj odlomak govoriti. Dok čitaš članak razmišljaj o tome kako je svaki odlomak povezan sa podnaslovom i sa glavnom temom. Podvuci nepoznate reči i obeleži misli koje bi želeo da dodatno istražiš.

9. (a) Zašto dok proučavamo Stražarsku kulu treba da posebno obratimo pažnju na biblijske stihove i kako to možemo raditi? (b) Prema rečima iz Isusa Navina 1:8, šta treba da radimo kad pročitamo neki biblijski stih?

 9 Razmatranje Stražarske kule nam pomaže da razumemo Bibliju. Obrati pažnju na stihove, naročito na one koji će se čitati na sastanku. Posebno obrati pažnju kako ključne reči ili izrazi iz stihova ističu glavnu misao u odlomku. Osim toga, izdvoj malo vremena da razmisliš o stihovima koje si pročitao i da vidiš kako bi mogao da ih primeniš u svom životu. (Pročitati Isusa Navina 1:8.)

Roditelji, naučite svoju decu da proučavaju (Videti 10. odlomak) *

10. Prema Jevrejima 5:14, zašto roditelji treba da tokom porodičnog proučavanja nauče svoju decu kako se proučava i dodatno istražuje?

10 Sasvim razumljivo, roditelji žele da njihova deca uživaju tokom porodičnog proučavanja. Iako roditelji uvek treba da imaju konkretan plan za porodično proučavanje, nema potrebe da svake sedmice organizuju neke posebne i uzbudljive zajedničke projekte. Ponekad tokom porodičnog proučavanja mogu pogledati mesečnu emisiju na našoj televiziji ili raditi na nekom posebnom projektu, kao što je recimo izrada makete Nojeve arke. Međutim, veoma je važno da nauče decu kako da proučavaju. Deca treba da nauče kako da se pripremaju za skupštinske sastanke ili kako da istraže neki problem ili neko pitanje koje se pojavilo u školi. (Pročitati Jevrejima 5:14.) Ako kod kuće steknu naviku da proučavaju Bibliju, biće im lakše da prate ono što se iznosi na sastancima i većim skupovima, gde neće uvek biti nekih filmova. Naravno, roditelji će u zavisnosti od uzrasta i interesovanja svoje dece odrediti koliko će trajati porodično proučavanje.

11. Zašto treba da osobu s kojom proučavamo naučimo da sama istražuje?

11 Osobe s kojima proučavamo Bibliju takođe treba da nauče da proučavaju. Na samom početku smo srećni ako tokom pripreme za biblijski kurs ili skupštinski sastanak podvuku odgovore. Ali treba da ih naučimo kako da sami istražuju i temeljno proučavaju. Tako će, kad iskrsnu neki problemi, znati kako i gde da sami pronađu savete, a ne da odmah pitaju nekog drugog.

 PROUČAVAJ S CILJEM

12. Koje ciljeve bismo sebi mogli postaviti dok proučavamo?

12 Ako nisi od onih koji vole da proučavaju, možda misliš da nikada nećeš uživati u tome. Ali to je ipak moguće. U početku ne moraš dugo da proučavaš, ali postepeno produžavaj vreme koje tome posvećuješ. Postavi sebi neki cilj. Naravno, naš krajnji cilj je da se što više približimo Jehovi. Neki od manjih ciljeva koje bismo mogli imati jeste da pronađemo odgovor na pitanje koje nam je neko postavio ili da istražimo šta naše publikacije kažu o problemu s kojim se suočavamo.

13. (a) Objasni šta bi jedna mlada osoba mogla uraditi da bi odbranila svoja verovanja u školi. (b) Kako možeš primeniti savet iz Kološanima 4:6?

13 Na primer, ako si mlad i još uvek ideš u školu, možda tvoji drugovi iz razreda veruju u teoriju o evoluciji. Možda bi želeo da zastupaš biblijsko učenje, ali smatraš da nisi dorastao tome. Eto teme za istraživanje! Pri tome bi mogao imati dva cilja: (1) da učvrstiš svoju veru u to da je Bog sve stvorio i (2) da naučiš kako da čvrsto zastupaš svoja verovanja (Rimlj. 1:20; 1. Petr. 3:15). Najpre bi mogao da se pitaš: „Koje argumente u prilog evoluciji oni iznose?“ Zatim u našim publikacijama istraži tu temu. Možda ti neće biti tako teško da odbraniš svoja verovanja. Većina ljudi veruje u evoluciju samo zato što im je neko rekao da je to istina. Ako pronađeš samo jednu ili dve stvari koje im možeš navesti, možda ćeš pomoći nekome ko iskreno traga za odgovorima. (Pročitati Kološanima 4:6.)

RAZVIJAJ ŽELJU ZA UČENJEM

14-16. (a) Kako se možemo bolje upoznati sa nekom biblijskom knjigom? (b) Koristeći navedene stihove, objasni kako bi mogao steći jasniju sliku o knjizi koju je napisao Amos. (Videti i okvir „ Oživi biblijske ličnosti u svojim mislima“.)

14 Pretpostavimo da na sledećem sastanku treba da govorimo o knjizi koju je napisao neki od takozvanih malih proroka, o kome ne znaš baš mnogo. Prvi korak je da razviješ želju da saznaš nešto više o onome što je pisao. Kako to možeš uraditi?

15 Kao prvo, zapitaj se: „Šta znam o tom piscu? Ko je on bio, gde je živeo i čime se bavio?“ Na osnovu tih informacija možeš razumeti njegov izbor reči ili zašto je koristio neka poređenja. Dok u Bibliji čitaš njegovu knjigu, obrati pažnju na izraze koji otkrivaju nešto o njegovoj ličnosti.

16 Kao drugo, bilo bi dobro da saznaš kada je ta knjiga napisana. To lako možeš proveriti u „Tabeli knjiga Svetog pisma“ na kraju prevoda Novi svet. Osim toga, možeš pogledati tabelu proroka i kraljeva u brošurici „Istražujmo Božju Reč“. Ako je reč o proročanskoj knjizi, bilo bi zanimljivo znati kakvi su uslovi vladali u to vreme. Na koje loše stavove ili običaje je taj prorok upozoravao? Ko su bili njegovi savremenici? Da bi stekao kompletnu sliku, možda ćeš morati da informacije potražiš na više mesta. Na primer, da bi u potpunosti razumeo šta se dešavalo u vreme proroka Amosa, bilo bi dobro da pročitaš neke stihove iz 2. o Kraljevima i 2. Letopisa, na koje nas upućuju unakrsne reference za Amosa 1:1. Osim toga, mogao  bi pročitati i knjigu koju je napisao Osija, koji je možda živeo u isto vreme kad i Amos. Sve te informacije će ti pomoći da stekneš jasnu sliku u kakvom je vremenu Amos živeo (2. Kralj. 14:25-28; 2. Let. 26:1-15; Os. 1:1-11; Am. 1:1).

OBRATI PAŽNJU NA DETALJE

17-18. Navedi primer, iz ovih odlomaka ili po tvom izboru, koji pokazuje koliko obraćanje pažnje na naizgled male detalje čini proučavanje zanimljivim.

17 Dobro je da čitamo Bibliju sa željom da naučimo nešto novo. Na primer, pretpostavimo da čitaš 12. poglavlje Zaharijinog proročanstva, koje govori o smrti Mesije (Zah. 12:10). U 12. stihu ćeš pročitati da će „porodica Natanovog doma“ žaliti zbog smrti Mesije. Nemoj brzo preći preko tog detalja, nego zastani i zapitaj se: „Kakva je veza između Natanovog doma i Mesije? Mogu li o tome saznati nešto više?“ A onda se prihvati malog „detektivskog“ posla. Unakrsna referenca nas vodi do 2. Samuilove 5:14, gde saznajemo da je Natan bio jedan od sinova kralja Davida. Druga unakrsna referenca nas vodi do Luke 3:31, gde saznajemo da je Isus preko Marije bio direktan Natanov potomak. (Videti Stražarsku kulu od avgusta 2017, strana 32.) Odjednom sve postaje vrlo zanimljivo! Znaš da je za Isusa bilo prorečeno da će biti Davidov potomak (Mat. 22:42). Ali David je imao više od 20 sinova. Stvarno je neverovatno što je Zaharija ukazao na to da će naročito Natanov dom imati razlog da žali zbog Isusove smrti.

 18 Pogledajmo još jedan primer. U prvom poglavlju Lukinog jevanđelja možemo pročitati šta je anđeo Gavrilo rekao Mariji kada joj je najavio da će roditi sina: „On će biti velik i zvaće se Sin Svevišnjega. Jehova Bog daće mu presto Davida, njegovog oca, i on će vladati kao kralj nad Jakovljevim domom zauvek“ (Luka 1:32, 33). Obično bismo se usredsredili na ono što je Gavrilo prvo rekao, naime da će Isus biti nazvan Sinom Svevišnjega. Ali Gavrilo je takođe prorekao da će Isus „vladati kao kralj“. Zato se možda pitamo šta je Marija mislila o tim rečima. Da li je možda pomislila da će Isus biti kralj u Izraelu umesto Iroda, ili nekog od njegovih naslednika? Ako bi Isus postao kralj, onda bi Marija bila kraljica-majka i njena porodica bi živela u kraljevskoj palati. Ali u Bibliji nema nikakvog nagoveštaja da je Marija tako nešto pomislila, niti se kaže da je ikada tražila neki povlašćen položaj u Kraljevstvu, kao što su to učinila dvojica Isusovih učenika (Mat. 20:20-23). Ovaj detalj nas još više uverava u to da je Marija bila jedna izuzetno ponizna žena.

19-20. Prema Jakovljevoj 1:22-25 i 4:8, koje ciljeve imamo dok proučavamo?

19 Nemojmo zaboraviti da je krajnji cilj proučavanja Božje Reči i naših publikacija da se što više približimo Jehovi. Isto tako, želimo da jasnije vidimo kakvi smo u srcu i šta kod sebe treba da menjamo da bismo ugodili Bogu. (Pročitati Jakovljevu 1:22-25; 4:8.) Zato svaki put pre nego što počnemo da proučavamo treba da se molimo Jehovi da nam da svoj duh. Treba da ga molimo da nam pomogne da što bolje shvatimo to što proučavamo i da sebe sagledamo u pravom svetlu.

20 Svi se potrudimo da budemo poput vernog Božjeg sluge kog je psalmista opisao sledećim rečima: „[On] uživa u zakonu Jehovinom, i dan i noć pažljivo čita zakon njegov [...] Sve što radi biće uspešno“ (Ps. 1:2, 3).

PESMA 88 Daj da upoznam puteve tvoje

^ odl. 5 Jehova nam velikodušno daje obilje materijala koji možemo gledati, čitati i proučavati. Ovaj članak će nam pomoći kako da odredimo šta da proučavamo. U njemu ćemo naći i neke praktične predloge kako da naše proučavanje bude još kvalitetnije.

^ odl. 61 OBJAŠNJENJE SLIKA: Roditelji pokazuju svojoj deci kako da se pripreme za Razmatranje Stražarske kule.

^ odl. 63 OBJAŠNJENJE SLIKA: Brat traži informacije o biblijskoj knjizi koju je napisao Amos. Slika u pozadini prikazuje kako brat zamišlja ono što čita u Bibliji i duboko razmišlja o tome.