Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Mladi, oduprite se Ðavolu

Mladi, oduprite se Ðavolu

Obucite svu Božju ratnu opremu da biste mogli da se oduprete Ðavolovim spletkama (EF. 6:11)

PESME: 79, 140

1, 2. (a) Zahvaljujući čemu mladi pobeđuju u borbi protiv Satane i demona? (Videti sliku na početku članka.) (b) O čemu će biti reči u ovom članku?

APOSTOL Pavle je hrišćane uporedio s vojnicima koji se nalaze u jednom ratu. Ali to nije rat protiv ljudi već protiv Satane i demona. Oni su prekaljeni ratnici koji iza sebe imaju hiljade godine iskustva. Možda na prvi pogled izgleda da je ta bitka unapred izgubljena. Mogu li mladi u Jehovinoj organizaciji pobediti tako moćne neprijatelje? Naravno da mogu, i već ih pobeđuju! Kako uspevaju u tome? Zahvaljujući snazi koju im Jehova daje, ali i tome što su dobro opremljeni za bitku. Poput vojnika koji su spremni za boj, oni nose „svu Božju ratnu opremu“. (Pročitati Efešanima 6:10-12.)

2 Kad je Pavle naveo ovo poređenje, verovatno je imao na umu ratnu opremu koju su rimski vojnici nosili u to vreme (Dela 28:16). U ovom članku ćemo pobliže osmotriti ovo izuzetno poređenje. Takođe ćemo videti šta su neki mladi rekli o tome zašto im je ponekad teško da nose svaki deo  duhovne ratne opreme, ali i koliko im to koristi.

Da li nosiš svu duhovnu ratnu opremu?

„OPAŠITE BEDRA ISTINOM“

3, 4. U kom smislu je istina iz Božje Reči poput opasača koji je nosio rimski vojnik?

3 Pročitati Efešanima 6:14Opasač koji je nosio rimski vojnik imao je metalne pločice koje su mu štitile bedra. On je ujedno olakšavao nošenje teškog oklopa. Neki opasači su imali i jake kopče za koje su se mogli prikačiti mač i bodež. Čvrsto privezan opasač vojniku je pružao sigurnost u bici.

4 Slično tome, istina iz Božje Reči nas štiti od lažnih učenja (Jov. 8:31, 32; 1. Jov. 4:1). Što više volimo istinu, to će nam biti lakše da živimo u skladu s Božjim merilima, to jest da nosimo „oklop pravednosti“ (Ps. 111:7, 8; 1. Jov. 5:3). Pored toga, ako dobro razumemo istinu iz Božje Reči, sa čvrstim uverenjem ćemo je braniti pred drugima (1. Petr. 3:15).

5. Zašto uvek treba da govorimo istinu?

5 Kada čvrsto prigrlimo biblijsku istinu, tada ćemo živeti u skladu s njom i uvek ćemo govoriti istinu. Zašto ne smemo da lažemo? Zato što su laži moćno oružje u Sataninim rukama. One nanose štetu i onima iz čijih usta izlaze i onima koji veruju u njih (Jov. 8:44). Iako smo nesavršeni, mi se trudimo da uvek govorimo istinu (Ef. 4:25). Međutim, to nije uvek lako. Osamnaestogodišnja Abigejl kaže: „Možda ti se čini da se ne isplati uvek govoriti istinu, naročito onda kada te laž može izvući iz neprijatne situacije.“ Ali šta nju motiviše da ipak govori istinu? Ona kaže: „Kad govorim istinu, imam čistu savest pred Jehovom. A moji roditelji i prijatelji znaju da mi mogu verovati.“ Viktorija, koja ima 23 godine, kaže: „Možda će ti drugi praviti probleme ako govoriš istinu i zastupaš svoja verovanja. Ali iz takvih situacija uvek proistekne nešto dobro — stičeš samopouzdanje, jačaš svoje prijateljstvo s Jehovom i zadobijaš poštovanje onih koji te vole.“ Očigledno je koliko je važno da nam bedra uvek budu opasana istinom.

Bedra opasana istinom (Videti odlomke 3-5)

„NA GRUDI STAVITE OKLOP PRAVEDNOSTI“

6, 7. Zašto je pravednost upoređena sa oklopom?

6 Jedna vrsta oklopa koju su nosili rimski vojnici u prvom veku sastojala se od horizontalno poređanih metalnih pločica koje su se delimično preklapale. Te pločice su bile blago zakrivljene kako bi oklop prionuo uz telo vojnika. Pomoću metalnih kopči i kukica bile su pričvršćene za kožne kaiševe koji su se nalazili sa unutrašnje strane oklopa. Ramena su bila prekrivena uzdužnim metalnim pločicama, koje su takođe bile pričvršćene za kožne kaiševe. Takav oklop je vojniku donekle ograničavao pokrete i trebalo je stalno da proverava da li su sve pločice na svom mestu. Ali oklop je štitio njegovo srce i druge vitalne organe od oštrice mača i uboda strele.

7 Sasvim je prikladno što su Jehovina pravedna merila koja štite naše simbolično srce upoređena sa oklopom (Posl. 4:23). Jedan vojnik nikada ne bi zamenio svoj metalni oklop za neki drugi od lošijeg materijala. Isto tako, ni mi nikada ne bismo Jehovina pravedna merila zamenili nekim svojim merilima. Mi jednostavno nismo dovoljno mudri da zaštitimo svoje srce (Posl. 3:5, 6). Zbog toga stalno moramo proveravati da li „oklop“ koji nam je Jehova dao i dalje štiti naše srce.

8. Zašto je dobro da se držimo Jehovinih merila?

 8 Da li ponekad imaš osećaj da te Jehovina pravedna merila opterećuju ili sputavaju? Danijel, koji ima 21 godinu, kaže: „Profesori i školski drugovi su mi se rugali zbog toga što se držim biblijskih merila. Zato sam u jednom periodu bio prilično utučen i izgubio sam samopouzdanje. Ali s vremenom sam shvatio koliko je dobro živeti po Jehovinim merilima. Neki moji ’drugovi‘ su počeli da se drogiraju, a neki su napustili školu. Bilo je žalosno gledati u šta im se život pretvara. Jehova nas stvarno štiti.“ Medison, koja ima 15 godina, kaže: „Za mene je pravi izazov da se držim Jehovinih merila i da se ne povedem za onim što moji vršnjaci smatraju zabavnim.“ Kako ona uspeva da se izbori s tim? „Stalno podsećam sebe na to da nosim Jehovino ime i da su iskušenja način na koji Satana pokušava da me rani. Ponosna sam na sebe kad god dobijem neku bitku.“

Oklop pravednosti (Videti odlomke 6-8)

„OBUJTE NOGE SPREMNOŠĆU DA PROPOVEDATE DOBRU VEST MIRA“

9-11. (a) Šta je simbolična obuća koju hrišćani nose? (b) Kada će nam biti lakše da drugima govorimo o svojoj veri?

9 Pročitati Efešanima 6:15Rimski vojnik nije mogao da ide u bitku bez obuće. Sandale koje je nosio bile su sačinjene od tri sloja kože i zato su bile veoma izdržljive. Ali u isto vreme su bile i veoma udobne, tako da je vojnik mogao ići sigurnim korakom, bez bojazni da će se okliznuti.

10 Baš kao što su zahvaljujući dobrim sandalama rimski vojnici sigurnim korakom išli u boj, tako i mi zahvaljujući simboličnoj obući revno objavljujemo „dobru vest mira“ (Is. 52:7; Rimlj. 10:15). Pa ipak, treba nam hrabrosti da bismo svedočili kad nam se za to ukaže prilika. Dvadesetogodišnji Roberto kaže: „Plašio sam se da svedočim školskim drugovima. U stvari, mislim da me je bio blam. Ali nije mi jasno zašto. Sada rado svedočim drugima.“

11 Mnogi mladi su primetili da im je lakše da govore o svojoj veri kada su dobro pripremljeni. Kako se ti možeš pripremiti da svedočiš? Džulija, koja ima 16 godina, kaže: „U školskoj torbi uvek imam literaturu. Dok moji drugovi govore o tome u šta veruju i šta misle o nekim stvarima, pažljivo ih slušam. Kasnije razmišljam o tome šta bih mogla da im kažem. Kad sam dobro pripremljena, tada mogu da razgovaram s njima baš o onome što ih zanima.“ Makenzi, koja ima 23 godine, kaže: „Ako si ljubazan i ako pažljivo slušaš, saznaćeš šta muči tvoje vršnjake. Gledam da uvek budem u toku s materijalom koji izlazi za mlade. Tada mi je lakše da na sajtu jw.org drugovima pokažem baš ono što bi im bilo zanimljivo.“ Kao što ovi primeri pokazuju, kada si dobro pripremljen, to je kao da imaš udobnu obuću.

Noge obuvene u spremnost da se propoveda dobra vest (Videti odlomke 9-11)

„UZMITE VELIKI ŠTIT VERE“

12, 13. Koje su neke Satanine „goruće strele“?

12 Pročitati Efešanima 6:16Veliki štit koji je nosio rimski vojnik bio je pravougaonog oblika i pokrivao ga je od ramena do kolena. On ga je štitio od neprijateljskog mača, koplja i strela.

13 Neke „goruće strele“ koje Satana odapinje ka nama jesu laži o Jehovi. On želi da mislimo da Jehovi nije stalo do nas i da nismo vredni njegove ljubavi. Devetnaestogodišnja Ajda se bori sa osećanjem niže vrednosti. Ona kaže: „Često sam imala osećaj da je Jehova  daleko od mene i da ne želi da bude moj prijatelj.“ Šta joj je pomoglo da se izbori s tim? „Sastanci su za moju veru bili poput energetske bombe“, kaže ona. „Ranije sam samo pasivno sedela na sastancima i nisam komentarisala jer sam mislila da je drugima nebitno šta ja imam da kažem. Ali sada se redovno pripremam za sastanke i trudim se da dam barem dva-tri komentara. Nije mi lako, ali se mnogo bolje osećam kada nešto kažem. Braća i sestre mi takođe pružaju pravu podršku. Uvek sa sastanka odlazim uverena da me Jehova voli.“

14. Šta učimo iz Ajdinog primera?

14 Štit koji su imali rimski vojnici bio je tačno određenih dimenzija. Ali kao što se vidi iz Ajdinog primera, naš „štit vere“ nema tačno određene dimenzije. Može biti manji ili veći, zavisno od toga da li nam je vera jača ili slabija. Izbor je na nama (Mat. 14:31; 2. Sol. 1:3). Da bi nam „štit vere“ pružio pravu zaštitu, moramo se truditi da on bude sve veći.

Veliki štit vere (Videti odlomke 12-14)

„UZMITE I KACIGU SPASENJA“

15, 16. Zašto je nada upoređena s kacigom?

15 Pročitati Efešanima 6:17Kaciga koju je nosio rimski vojnik bila je tako oblikovana da mu zaštiti glavu, vrat i lice. Neke kacige su imale ručku, pa su vojnici mogli da ih nose u ruci.

16 Kao što su vojnici imali kacigu koja im je štitila glavu, tako i mi imamo „nadu u spasenje“ koja štiti naš um  i sposobnost prosuđivanja (1. Sol. 5:8; Posl. 3:21). Ta nada nam pomaže da budemo usredsređeni na Božja obećanja i da se ne obeshrabrimo pod teretom problema (Ps. 27:1, 14; Dela 24:15). Baš kao što je kaciga štitila vojnika samo ako ju je nosio na glavi, a ne u ruci, tako će i nas naša nada štititi samo ako ostane živa u našim mislima.

17, 18. (a) Kako bi Satana mogao da nas navede da skinemo svoju kacigu? (b) Kako će se u našem životu videti da nas Satana nije prevario?

17 Kako bi Satana mogao da nas navede da skinemo svoju kacigu? Setimo se kako je to pokušao sa Isusom. Satana je znao da će Isus jednog dana vladati nad čitavim čovečanstvom. Ali pre toga je trebalo da Isus prođe kroz teške kušnje i da umre. Takođe je trebalo da čeka neko vreme dok od Jehove ne dobije vlast. Zato mu je Satana obećao da će mu dati svu vlast nad svetom onog trenutka kada mu se pokloni (Luka 4:5-7). Satana isto tako zna da je Jehova i nama nešto obećao, naime da ćemo u novom svetu uživati u mnogim divnim stvarima. Ali dok čekamo da se to ostvari, verovatno ćemo se suočiti s nekim problemima. Zato nam Satana pruža priliku da već sada imamo lagodan život. On bi voleo da nam materijalne stvari budu na prvom mestu i da poželimo da imamo sve, i to odmah. Time nas navodi da Kraljevstvo stavimo u drugi plan (Mat. 6:31-33).

18 Mnogi mladi hrišćani nisu dozvolili da ih Satana prevari. Na primer, 20-godišnja Kijana kaže: „Znam da samo Božje Kraljevstvo može rešiti sve naše probleme.“ Kako to utiče na njeno gledište o životu i na njene odluke? Ona kaže: „Nada u večni život pomaže mi da neke ciljeve u ovom svetu ostavim po strani. Ne trudim se da unovčim svoje talente niti da gradim karijeru, već da svoje vreme i snagu trošim na postizanje duhovnih ciljeva.“

Kaciga spasenja (Videti odlomke 15-18)

UZMITE „MAČ DUHA“

19, 20. Kako možemo još veštije koristiti Božju Reč?

19 Rimski vojnici su za borbu prsa u prsa imali mač koji je bio dug oko 50 centimetara. Oni su ga vešto koristili jer su vežbali svakog dana.

20 Pavle je Božju Reč uporedio s mačem koji nam je Jehova dao. Ali mi moramo naučiti da taj mač vešto koristimo da bismo zastupali svoja verovanja i da bismo oblikovali svoj način razmišljanja (2. Kor. 10:4, 5; 2. Tim. 2:15). Kako to možemo postići? Sebastijan, koji ima 21 godinu, kaže: „Dok čitam Bibliju, obično zapišem po jedan stih iz svakog poglavlja i pravim listu svojih omiljenih stihova. To mi pomaže da još bolje razumem kako Jehova razmišlja.“ Danijel, kog smo ranije citirali, kaže: „Dok čitam Bibliju, tražim stihove koje bih mogao da koristim u službi propovedanja. Primetio sam da ljudi dobro reaguju kada im sa oduševljenjem govorim o Bibliji i kada osete da želim da im pomognem.“

Mač duha (Videti 19. i 20. odlomak)

21. Zašto nema razloga da se plašimo Satane i demona?

21 Primeri mladih koje smo pomenuli u ovom članku pokazuju da nema razloga da se plašimo Satane i demona. Oni jesu opasni neprijatelji, ali nisu nepobedivi i neće večno postojati. Tokom Hristove hiljadugodišnje vladavine, biće bačeni u bezdan i neće moći da utiču na druge, a nakon toga će biti uništeni (Otkr. 20:1-3, 7-10). Mi znamo ko je naš neprijatelj, kakve metode koristi da bi nas namamio u zamku i kakve su mu namere. Uz Jehovinu pomoć, možemo mu se odupreti!