Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li Biblija i dalje oblikuje tvoju ličnost?

Da li Biblija i dalje oblikuje tvoju ličnost?

„Preobrazite [se] obnavljanjem svog uma“ (RIMLJ. 12:2)

PESME: 61, 52

1-3. (a) S kojim se manama možda borimo i nakon krštenja? (b) Kakva pitanja možda postavljamo sebi? (Videti sliku na početku članka.)

KADA je upoznao biblijsku istinu, Kevin [1] je više od svega želeo da bude u dobrom odnosu sa Jehovom. Međutim, on je godinama robovao porocima kao što su kockanje, pušenje, opijanje i drogiranje. Da bi ugodio Bogu, morao je da prekine sa svim tim lošim navikama. To je uspeo zato što se oslanjao na Jehovu i na njegovu pisanu Reč, koja ima snagu da promeni nečiji život (Jevr. 4:12).

2 Da li je Kevin nakon krštenja prestao da se menja? Ne, on je i dalje morao da radi na nekim osobinama koje jedan hrišćanin treba da ima (Ef. 4:31, 32). Na primer, iznenadilo ga je to koliko mu je bilo teško da kontroliše svoju plahovitu narav. On je rekao da mu je zapravo bilo lakše da prekine s nekim porocima nego da nauči da kontroliše svoju narav. Usrdna molitva i redovno proučavanje Biblije umnogome su mu pomogli da se promeni.

 3 Mnogi od nas su poput Kevina pre krštenja morali mnogo toga da promene u svom životu kako bi udovoljili osnovnim biblijskim merilima. Međutim, nakon krštenja smo uvideli da kod sebe treba da promenimo još neke stvari, koje možda i nisu toliko uočljive, da bismo se u što većoj meri ugledali na Boga i Hrista (Ef. 5:1, 2; 1. Petr. 2:21). Primera radi, možda smo primetili da smo previše kritični, da se plašimo šta će reći ljudi, da ogovaramo ili da imamo neke druge mane. Da li ti je borba sa ovakvim slabostima teža nego što si očekivao? Ako je tako, možda se pitaš: „Zašto mi je toliko teško da se menjam u nekim malim stvarima kad sam već dosta toga uspeo da promenim u svom životu? Šta konkretno mogu da uradim da bi Biblija i dalje oblikovala moju ličnost?“

BUDIMO REALNI U SVOJIM OČEKIVANJIMA

4. Zašto je praktično nemoguće da u svakoj situaciji postupimo onako kako bi Jehova želeo?

4 Svi mi koji smo upoznali i zavoleli Jehovu sigurno svim srcem želimo da činimo ono što je njemu ugodno. Ali koliko god da je ta želja u nama jaka, zbog naše nesavršenosti praktično je nemoguće da u svakoj situaciji postupimo onako kako bi Jehova želeo. Za sve nas važi ono što je apostol Pavle rekao o sebi: „Sposoban [sam] da želim dobro, ali ne i da činim dobro“ (Rimlj. 7:18; Jak. 3:2).

5. Šta smo uradili pre krštenja, a sa čime se i dalje moramo boriti?

5 Pre nego što smo postali deo hrišćanske skupštine, prestali smo da činimo ono što Jehova mrzi (1. Kor. 6:9, 10). Pa ipak, i dalje smo nesavršeni (Kol. 3:9, 10). Zato nije realno očekivati da će neko nakon krštenja — pa čak ni nakon mnogo godina provedenih u službi Jehovi — prestati da pravi neke greške, da više neće doživljavati padove ili da se više neće boriti sa lošim motivima ili sklonostima. S takvim stvarima ćemo se možda boriti još godinama.

6, 7. (a) Šta nam omogućava da budemo Jehovini prijatelji i pored toga što smo nesavršeni? (b) Zašto ne treba da oklevamo da molimo Jehovu da nam oprosti grehe?

6 I pored toga što smo nesavršeni, mi možemo biti u prijateljstvu sa Jehovom i služiti mu. Na kraju krajeva, kada nas je Jehova privukao sebi, on je znao da ćemo ponekad praviti greške (Jov. 6:44). Budući da Bog dobro zna kakve su naše karakterne crte i šta nam je u srcu, on je i te kako bio svestan toga koje će nam grešne sklonosti naročito predstavljati problem. Znao je i da ćemo s vremena na vreme grešiti, ali je i pored toga hteo da budemo njegovi prijatelji.

7 Ljubav je podstakla Boga da nam da neprocenjivi dar — otkupnu žrtvu svog voljenog Sina (Jov. 3:16). Ako na osnovu tog neprocenjivog dara tražimo Jehovin oproštaj kada pogrešimo, možemo biti uvereni da je Jehova i dalje naš prijatelj (Rimlj. 7:24, 25; 1. Jov. 2:1, 2). Da li treba da oklevamo da na temelju otkupne žrtve molimo Jehovu da nam oprosti grehe, jer smatramo da smo isuviše grešni i nečisti? Naravno da ne treba. To bi bilo isto kao kada ne bismo hteli da koristimo vodu da operemo prljave ruke. Na kraju krajeva, otkupnina i jeste namenjena onima koji se kaju za svoje grehe. Zahvaljujući njoj, mi možemo biti Jehovini prijatelji i pored toga što smo nesavršeni. (Pročitati 1. Timoteju 1:15.)

8. Zašto ne bi bilo u redu da se ne obaziremo na svoje mane?

 8 Naravno, ne bi bilo u redu da se jednostavno ne obaziremo na svoje mane. Da bismo bili u prijateljstvu sa Jehovom, treba da se trudimo da se što više ugledamo na njega i Hrista i da postanemo onakve osobe kakve bi oni želeli da budemo (Ps. 15:1-5). To takođe znači da treba da držimo pod kontrolom neispravne želje, pa čak i da ih se oslobodimo ukoliko je to moguće. Bilo da smo nedavno kršteni ili smo Svedoci već godinama, svi mi moramo da se stalno ispravljamo (2. Kor. 13:11).

9. Kako znamo da u još većoj meri možemo razvijati osobine koje čine novu ličnost?

9 Neophodno je da stalno radimo na tome da se ispravljamo i da obučemo novu ličnost. To se vidi iz saveta koji je apostol Pavle dao suvernicima: „Treba da skinete staru ličnost oblikovanu vašim ranijim načinom života, koju kvare njene prevarne želje, i da se obnavljate u sili koja pokreće vaš um i da obučete novu ličnost koja je stvorena po Božjoj volji u istinskoj pravednosti i vernosti“ (Ef. 4:22-24). Izraz „da se obnavljate“ ukazuje na to da je oblačenje nove ličnosti neprekidan proces. To je zapravo utešna misao, jer ukazuje na to da uvek možemo napredovati i u još većoj meri razvijati osobine koje čine novu ličnost, bez obzira na to koliko dugo već služimo Jehovi. Dakle, Biblija i dalje može oblikovati našu ličnost.

ZAŠTO JE TOLIKO TEŠKO RADITI NA SEBI?

10. Šta se od nas očekuje ukoliko želimo da nas Biblija oblikuje, ali koja se pitanja mogu javiti?

10 Da bi nam Božja Reč i dalje pomagala da oblikujemo svoju ličnost, potreban je veliki trud s naše strane. Ali zašto je to tako? Zar ne bi trebalo da naš duhovni napredak bude lakši, budući da Jehova blagosilja trud koji u to ulažemo? Zar Jehova ne bi mogao da naše neispravne želje jednostavno svede na tu meru da nam uopšte nije teško da ispoljavamo dobre osobine?

11-13. Zašto Jehova od nas očekuje da se borimo sa ličnim slabostima?

11 Svemir je očigledan dokaz da Jehova ima ogromnu moć. Primera radi, Sunce svake sekunde pretvara pet miliona tona svoje mase u energiju. Premda samo mali deo te energije dospeva do naše planete, ta količina je sasvim dovoljna da obezbedi toplotu i svetlost za život na njoj (Ps. 74:16; Is. 40:26). Jehova svojim slugama rado daje snagu kada im je potrebna (Is. 40:29). On bi čak mogao da nam da snage da bez mnogo muke savladamo svaku svoju manu i da ne moramo da se učimo na sopstvenim greškama. Ali zašto to ne čini?

12 Jehova nam je dao jedan neprocenjivi dar — slobodnu volju. Time što smo odlučili da vršimo Božju volju i što ulažemo veliki trud u to, pokazujemo koliko volimo Jehovu i koliko je velika naša želja da mu ugodimo. Na taj način podržavamo i njegovo pravo da bude Vrhovni Vladar. Satana je doveo u pitanje to Jehovino pravo. Zato možemo biti sigurni da naš milosrdni nebeski Otac veoma ceni to što spremno stajemo na njegovu stranu (Jov 2:3-5; Posl. 27:11). Ukoliko bi nas Jehova u potpunosti poštedeo borbe sa našom nesavršenošću, onda ne bi imalo smisla reći da smo se trudili da mu ostanemo verni i da smo dali sve od sebe da ga podržimo kao svog Vrhovnog Vladara.

13 Jehova nas podstiče da se svesrdno trudimo da razvijamo osobine  koje su mu dopadljive. (Pročitati 2. Petrovu 1:5-7; Kol. 3:12.) On očekuje da ozbiljno radimo na tome da držimo pod kontrolom naše misli i osećanja (Rimlj. 8:5; 12:9). Sigurno smo srećni kad god nam pođe za rukom da promenimo nešto kod sebe, jer je to dokaz da Božja Reč i dalje oblikuje našu ličnost.

NEKA BOŽJA REČ I DALJE OBLIKUJE TVOJU LIČNOST

14, 15. Šta konkretno treba da radimo da bismo razvili osobine koje su Jehovi dopadljive? (Videti okvir „ Biblija i molitva su ih promenile“.)

14 Šta konkretno treba da radimo da bismo razvili osobine koje su Jehovi dopadljive? Nije dovoljno da samo želimo da se promenimo ili da kod sebe popravimo neke stvari. Treba i da sledimo Božje vođstvo, jer u Rimljanima 12:2 piše: „Ne dajte da vas i dalje oblikuje ovaj svet, nego se preobrazite obnavljanjem svog uma, da utvrdite šta je Božja volja — šta je dobro, ugodno i savršeno.“ Putem svoje Reči i svetog duha, Jehova nam pomaže da razumemo šta je njegova volja, da je vršimo i da svoju ličnost oblikujemo u skladu s njegovim merilima. To znači da treba da svakodnevno čitamo Bibliju, duboko razmišljamo o onom što čitamo i da se molimo za sveti duh (Luka 11:13; Gal. 5:22, 23). Jehova nam tako pomaže da shvatimo šta mu je ugodno. Zahvaljujući tome, postaćemo sličniji Bogu u svom načinu razmišljanja, u rečima i delima. Međutim, uvek treba da budemo na oprezu kako ne bismo popustili nekim svojim neispravnim željama (Posl. 4:23).

Korisno je podsećati se biblijskih stihova i članaka koji nam pomažu u borbi s našim manama (Videti 15. odlomak)

15 Pored toga što svakodnevno čitamo Bibliju, treba i da je proučavamo pomoću publikacija koje imamo na raspolaganju s ciljem da u što većoj meri ispoljavamo predivne osobine koje Jehova ima. Neki smatraju da je korisno prepisati određene biblijske stihove i izdvojiti neke članke iz Stražarske kule i Probudite se! u kojima se konkretno govori o nekim osobinama ili o tome kako da se oslobodimo nekih mana. Tako se s vremena na vreme mogu ponovo podsetiti tih misli.

16. Zašto ne treba da se obeshrabrimo ako nam se čini da sporo napredujemo?

16 Ukoliko nam se čini da sporo napredujemo, dobro je da imamo na umu da je za to potrebno vreme. Razvijanje dobrih osobina je neprekidan proces. Moramo biti strpljivi. U početku možda moramo naterati sebe da radimo ono što Božja Reč kaže da je ispravno. Ali s vremenom će nam biti sve lakše i prirodnije da razmišljamo i postupamo u skladu s Jehovinom voljom (Ps. 37:31; Posl. 23:12; Gal. 5:16, 17).

 RAZMIŠLJAJMO O NAŠOJ PREDIVNOJ BUDUĆNOSTI

17. Kakva nas budućnost očekuje ukoliko verno služimo Jehovi?

17 Verne Božje sluge će na kraju imati čast da večno služe Bogu kao savršeni ljudi. Tada nam ispoljavanje dobrih osobina neće predstavljati nikakav problem već ćemo uživati u tome. Međutim, zahvaljujući otkupnoj žrtvi, možemo služiti Jehovi i dok to vreme ne dođe. Naravno, neophodno je da Biblija i dalje oblikuje našu ličnost.

18, 19. Šta nas može uveriti u to da Biblija i dalje može oblikovati našu ličnost?

18 Kevin, kog smo pomenuli na početku članka, dosta je radio na tome da kontroliše svoju narav. Duboko je razmišljao o nekim biblijskim načelima, trudio se da ih primeni u svom životu i prihvatio je pomoć i savet nekih suhrišćana. Nakon nekoliko godina kod njega se mogao primetiti znatan napredak. S vremenom je naimenovan za slugu pomoćnika, a poslednjih 20 godina služi kao skupštinski starešina. Ipak, on je svestan toga da i dalje mora da se bori sa svojim manama.

19 Kevinovo iskustvo pokazuje da Biblija zaista pomaže Božjim slugama da menjaju svoju ličnost nabolje. Zato dozvolimo Božjoj Reči da i dalje oblikuje našu ličnost kako bismo bili što bliži Jehovi (Ps. 25:14). Kada budemo videli kako Jehova blagosilja naš trud, bićemo sve više uvereni u to da Biblija i dalje može oblikovati našu ličnost (Ps. 34:8).

^ [1] (1. odlomak) Ime je promenjeno.