Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Drevni svitak je „odmotan“

Drevni svitak je „odmotan“

Ugljenisani fragment iz mesta En Gedi, koji je otkriven 1970, nije se mogao čitati. Skeniranje u 3D tehnici otkrilo je da svitak sadrži deo Levitske knjige, uključujući i Božje ime

U IZRAELSKOM mestu En Gedi, koje se nalazi blizu zapadne obale Mrtvog mora, arheolozi su 1970. pronašli jedan ugljenisani svitak. On je otkriven tokom iskopavanja ostataka jedne sinagoge, koja je spaljena prilikom razaranja sela u kom se nalazila, verovatno u šestom veku n. e. Svitak je u takvom stanju da se ne može čitati; čak se ne može ni odmotati a da se ne ošteti. Međutim, zahvaljujući skeniranju u 3D tehnici, svitak je „odmotan“, a pomoću novog programa za digitalnu obradu slika njegov sadržaj može i da se pročita.

Skeniranje je pokazalo da svitak sadrži biblijski tekst. Na onome što je od ovog svitka ostalo nalaze se početni stihovi Levitske knjige. U tim stihovima se nalazi Božje ime na hebrejskom jeziku, i to u obliku tetragrama. Po svemu sudeći, svitak je nastao između druge polovine prvog veka n. e. i četvrtog veka n. e. Posle svitaka s Mrtvog mora, ovo je do sada najstariji otkriveni svitak hebrejskog dela Svetog pisma. „Sve dok zahvaljujući savremenoj tehnologiji nismo virtuelno odmotali ovaj fragment Levitske“, kaže Gil Zohar za list The Jerusalem Post, „postojala je praznina od oko 1 000 godina između svitaka s Mrtvog mora, koji su stari 2 000 godina i potiču otprilike iz poznog perioda drugog hrama, i srednjovekovnog Alepskog kodeksa, koji potiče iz 10. veka n. e.“ Prema mišljenju stručnjaka, ovaj svitak, koji zapravo nije odmotan, potvrđuje da je masoretski tekst Tore „dosledno sačuvan tokom perioda od hiljadu godina i da se greške prilikom prepisivanja nisu uvukle u tekst“.