Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li ste znali?

Da li ste znali?

Da li su trgovci koji su prodavali životinje u jerusalimskom hramu s pravom nazvani „razbojnicima“?

PREMA Matejevom jevanđelju, „Isus je ušao u hram i isterao sve koji su prodavali i kupovali u hramu i isprevrtao stolove menjačima novca i klupe onima koji su prodavali golubove. I rekao im je: ’Pisano je: „Moj dom zvaće se dom molitve“, a vi od njega pravite razbojničku pećinu‘“ (Mat. 21:12, 13).

Prema jevrejskim istorijskim zapisima, hramski trgovci su zaista iskorišćavali one koji su dolazili da kupe životinje, tako što su držali previsoke cene. Na primer, u Mišni (Keritot 1:7) zabeležen je jedan slučaj iz 1. veka kada su trgovci za dva goluba tražili jedan zlatni denar. To je bilo jednako vrednosti 25 dnevnica jednog najamnika. Siromašni su po Zakonu mogli prineti na žrtvu golubove ili grlice. Ali zbog tako visokih cena, ni to nisu mogli sebi da priušte (Lev. 1:14; 5:7; 12:6-8). Kada je za takvo postupanje saznao rabin po imenu Simon ben Gamalilo, bio je ljut i smanjio je broj obaveznih žrtava. Tako je cena dva goluba odmah pala na stoti deo prvobitne cene.

Kad se sve ovo uzme u obzir, Isus je s punim pravom trgovce u hramu nazvao razbojnicima budući da su bili pohlepni i bogatili se na tuđ račun.