Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li se sećaš?

Da li se sećaš?

Da li si pažljivo čitao nedavna izdanja Stražarske kule? Pogledaj da li možeš da odgovoriš na sledeća pitanja:

Kakav stav prema uputstvima Božje organizacije treba da imaju braća koja služe kao pokrajinski nadglednici i skupštinske starešine?

Treba odmah da ih primene. Mogu da se pitaju: „Da li druge podstičem da budu duhovne osobe i da verno služe Jehovi? Da li brzo prihvatam smernice?“ (w16.11, str. 11).

Kada su pravi hrišćani dospeli u vavilonsko zarobljeništvo?

To se dogodilo ubrzo nakon smrti apostola. U to vreme je počela da se pojavljuje sveštenička klasa. Crkva i država su podupirale otpadničko hrišćanstvo u želji da uguše glas pomazanih hrišćana. Decenijama koje su prethodile 1914, pomazani hrišćani su polako počeli da se oslobađaju vavilonskog zarobljeništva (w16.11, str. 23-25).

Zašto je rad Lefevra d’Etapla značajan?

Tokom 1520-ih, Lefevr je preveo Bibliju na francuski jezik kako bi i običan narod mogao da je čita. Lefevrove metode tumačenja biblijskih stihova snažno su uticale na Martina Lutera, Vilijama Tindejla i Žana Kalvina (wp16.6, str. 10-12).

Šta znači „razmišljanje svojstveno telo“, a šta „razmišljanje svojstveno duhu“? (Rimlj. 8:6)

Telesna osoba je koncentrisana na želje i sklonosti nesavršenog tela. Opsednuta je telesnim stvarima i stalno govori o njima. Osoba koja razmišlja svojstveno duhu pokazuje da joj je u životu najvažniji Bog i svoje misli usklađuje s njegovim. Takva osoba se podlaže vođstvu svetog duha. Razmišljanje svojstveno telu donosi smrt, dok razmišljanje svojstveno duhu donosi život i mir (w16.12, str. 15-17).

Kako možemo smanjiti stres?

Treba da postavimo ispravne prioritete, da budemo realni u očekivanjima, da svaki dan odvojimo malo vremena za sebe, uživamo u onom što je Jehova stvorio, zadržimo smisao za humor, redovno vežbamo i dovoljno spavamo (w16.12, str. 22-23).

„Enoh [je] bio prenesen da ne vidi smrt“ (Jevr. 11:5). U kom smislu?

Po svemu sudeći, Jehova je nežno „preneo“ Enoha iz života u smrt, tako da Enoh nije bio svestan da umire (wp17.1, str. 12-13).

Zašto je skromnost važna?

Skromna osoba dobro poznaje sebe i uviđa da postoje stvari koje ne može da uradi ili koje joj nisu dozvoljene. Moramo paziti na to kako naše ponašanje utiče na druge i ne smemo da mislimo kako smo posebno važni (w17.01, str. 18).

Na osnovu čega znamo da je Bog upravljao vodećim telom u prvom veku i da na isti način upravlja današnjim Vodećim telom?

Vodeće telo iz prvog veka je imalo pomoć svetog duha kako bi razumelo istinu iz Božje Reči. Anđeli su im pomagali u nadgledanju dela propovedanja. Takođe su se oslanjali na Božju Reč kada su donosili važne odluke. Isto je i danas (w17.02, str. 26-28).

Šta će nas podstaći da otkupnu žrtvu smatramo dragocenim darom?

Možemo se pitati: „Ko ju je dao? Zašto ju je dao? Šta je žrtvovao? Da li nam je bila potrebna?“ Važno je da duboko razmislimo o ova četiri pitanja (wp17.2, str. 4-5).

Da li hrišćanin sme da promeni odluku koju je već doneo?

Mi treba da održimo svoju reč. Međutim, ponekad je potrebno da ponovo razmotrimo neku odluku koju smo doneli. I Jehova je to činio. Na primer, promenio je odluku u vezi s Ninivom nakon što se tamošnji narod pokajao. Slično tome, ponekad ćemo i mi morati da promenimo neku odluku zbog novih okolnosti ili informacija (w17.03, str. 16-17).

Zašto je ogovaranje opasno?

Zbog ogovaranja, neki problem može izmaći kontroli i još više se pogoršati. Bez obzira da li smo u pravu ili ne, širenje negativnog duha nikada neće popraviti situaciju (w17.04, str. 21).