Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 3. ČLANAK ZA RAZMATRANJE

Jehova tvoj Bog te ceni!

Jehova tvoj Bog te ceni!

On nas se setio u poniženju našem (PS. 136:23)

PESMA 33 Baci svoje breme na Jehovu

KRATAK PREGLED *

1-2. S kakvim se problemima suočavaju mnoge Jehovine sluge i kako to može uticati na njih?

POGLEDAJMO sledeće tri situacije: Mladi brat saznaje da je ozbiljno bolestan. Vredan sredovečan brat ostaje bez posla i uprkos svem trudu ne uspeva da nađe drugi. Starija sestra sve manje toga može učiniti u službi za Jehovu.

2 Ako i ti prolaziš kroz neku sličnu situaciju, možda smatraš da od tebe više nema nikakve koristi. Takve situacije te mogu lišiti radosti, uništiti tvoje samopoštovanje i loše uticati na odnose s drugima.

3. Kako se Satana i oni koji su pod njegovim uticajem odnose prema ljudskom životu?

3 Ovaj svet odražava Satanino gledište o životu. On se oduvek ponašao prema ljudima kao da ništa ne vrede. Koliko je bezdušan vidi se po tome što je Evi ponudio slobodu iako je vrlo dobro znao da je kazna za neposlušnost Bogu smrt. Trgovinski i politički sistemi ovog sveta, kao i sve religije oduvek su pod njegovim uticajem. Zato nije čudo što mnogi biznismeni, političari i verske vođe isto tako ne cene ljudski život i dostojanstvo.

4. O čemu će biti reči u ovom članku?

4 S druge strane, Jehova želi da cenimo sebe i pomaže nam kada se zbog nečega osećamo bezvredno  (Ps. 136:23; Rimlj. 12:3). U ovom članku ćemo govoriti o tome kako nam Jehova pomaže u sledećim situacijama: (1) Kada se borimo s bolešću, (2) kada imamo finansijskih problema i (3) kada zbog starosti mislimo da više ništa ne možemo učiniti u službi. Ali pogledajmo najpre zašto možemo biti sigurni da Jehova ceni svakoga od nas.

JEHOVA NAS CENI

5. Šta te uverava da Jehova ceni ljude?

5 Iako smo stvoreni od zemaljskog praha, vredimo mnogo više od toga (Post. 2:7). Pogledajmo samo nekoliko razloga zbog kojih smo uvereni da smo Jehovi dragoceni. On je stvorio ljude sa sposobnošću da ispoljavaju osobine kakve on ima (Post. 1:27). Time nas je izdigao iznad svega što je stvorio na zemlji i poverio nam odgovornost da brinemo o našoj planeti i životinjama (Ps. 8:4-8).

6. Zbog čega još možemo biti sigurni da Jehova ceni nesavršene ljude?

6 I nakon što je Adam sagrešio, Jehova je i dalje cenio ljude čak do te mere da je svog voljenog Sina Isusa dao kao otkupninu za njihove grehe (1. Jov. 4:9, 10). Na osnovu te otkupne žrtve, Jehova će uskrsnuti „i pravednike i nepravednike“, koji su umrli zbog posledica Adamovog greha (Dela 24:15). Njegova Reč pokazuje da smo mu dragoceni bez obzira na naše zdravlje, finansijsku situaciju i godine (Dela 10:34, 35).

7. Koje dodatne dokaze Božje sluge imaju da ih Jehova ceni?

7 Mi kao Jehovine sluge imamo dodatne razloge na osnovu kojih možemo zaključiti da nas Jehova ceni. On nas je privukao sebi i zapazio je kako smo reagovali na dobru vest (Jov. 6:44). Kako smo se približavali Jehovi, tako se i on približavao nama (Jak. 4:8). Jehova takođe ulaže vreme i trud da nas poučava, čime pokazuje koliko smo mu vredni. On zna kakvi smo i kakvi možemo biti. Opominje nas zato što nas voli (Posl. 3:11, 12). To su zaista čvrsti dokazi da nas Jehova ceni!

8. Kako reči iz Psalma 18:27-29 mogu uticati na naše viđenje situacije u kojoj se nalazimo?

8 Neki su smatrali da je kralj David bio vredan prezira, ali on je znao da ga Jehova voli i podržava. To mu je pomoglo da ispravno sagleda svoju situaciju (2. Sam. 16:5-7). Kada smo potišteni ili u problemima, Jehova nam može pomoći da stvari sagledamo iz drugog ugla i da savladamo sve prepreke. (Pročitati Psalam 18:27-29.) Kada imamo njegovu podršku, ništa nas ne može sprečiti da mu radosno služimo (Rimlj. 8:31). Pogledajmo sada tri konkretne situacije u kojima je naročito važno da ne izgubimo iz vida da nas Jehova voli i ceni.

KADA SE BORIMO S BOLEŠĆU

Jehovine reči će nam pomoći da se izborimo s negativnim emocijama koje bolest donosi (Videti odlomke 9-12)

9. Kako bolest može uticati na naše samopouzdanje?

9 Zbog bolesti bismo mogli biti toliko emotivno iscrpljeni da mislimo da od nas nema više nikakve koristi. Možda nas je sramota što ljudi primećuju koliko smo bolesni ili što zavisimo od tuđe pomoći. Čak i ako drugi ne znaju za našu bolest, možda se borimo s takvim osećanjima jer smo svesni koliko nas ona sputava. Kako nam u tako teškim situacijama Jehova može pomoći?

10. Prema Poslovicama 12:25, šta nam može pomoći kada smo bolesni?

 10 Kada smo bolesni, „dobra reč“ nas može oraspoložiti. (Pročitati Poslovice 12:25.) Jehova je u Bibliji sačuvao mnoge lepe reči koje nas podsećaju da mu je stalo do nas iako smo bolesni (Ps. 31:19; 41:3). Ako čitamo te nadahnute reči, pa čak i više puta, Jehova će nam pomoći da se izborimo s negativnim emocijama koje su posledica takvog stanja.

11. Kako je jedan brat osetio Jehovinu pomoć?

11 Pogledajmo kroz šta je prošao naš brat Horhe. Kao mladić se ozbiljno razboleo i stanje mu se naglo pogoršavalo zbog čega se osećao potpuno bezvredno. On kaže: „Nisam uopšte bio spreman na ono što me je zadesilo i nisam mogao ni pretpostaviti koliko će me biti sramota što sam zbog svoje bolesti privlačio poglede. Kako mi se stanje pogoršavalo, razmišljao sam o tome koliko će mi se život promeniti. Bio sam očajan i preklinjao sam Jehovu da mi pomogne.“ Kako mu je Jehova pomogao? „Pošto mi je bilo teško da se koncentrišem, čitao sam kratke odlomke iz Psalama iz kojih se vidi koliko se Jehova brine za svoje sluge. Svakog dana sam čitao tih nekoliko stihova i oni su mi pružali utehu i ohrabrenje. S vremenom su drugi primetili da mi se vratio osmeh na lice. Čak su mi rekli da ih moj pozitivan stav hrabri. Uvideo sam da je Jehova uslišio moje molitve! Pomogao mi je da drugačije gledam na sebe. Usmerio sam pažnju na to šta njegova Reč kaže o tome kako gleda na mene uprkos tome što sam bolestan.“

12. Kako možeš osetiti Jehovinu pomoć kada se boriš s nekom bolešću?

 12 Ako se i ti boriš s nekom bolešću, budi siguran da Jehova dobro zna kroz šta prolaziš. Preklinji ga da ti pomogne da ispravno sagledaš svoju situaciju. Zatim u Bibliji potraži dobre reči koje je Jehova sačuvao za tebe. Usredsredi se na stihove koji pokazuju koliko Jehova ceni svoje sluge. Tako ćeš uvideti da je on dobar prema svima koji mu verno služe (Ps. 84:11).

KADA SMO U FINANSIJSKIM PROBLEMIMA

Jehovina obećanja da će brinuti o nama pomoći će nam kad ne možemo da nađemo posao (Videti odlomke 13-15)

13. Kako bi se muž i otac mogao osećati kad ostane bez posla?

13 Svaki muž i otac želi da svojoj porodici obezbedi ono što je potrebno za život. Međutim, pretpostavimo da neki brat ostane bez posla, ali ne svojom krivicom. Trudi se da nađe drugi posao, ali bez uspeha. U takvim okolnostima, možda se oseća potpuno bezvredno. Kako će mu razmišljanje o Jehovinim obećanjima pomoći?

14. Zašto Jehova ispunjava svoja obećanja?

14 Jehova uvek ispunjava svoja obećanja (Is. Nav. 21:45; 23:14). On to čini iz više razloga. Kao prvo, u pitanju je njegovo ime, to jest reputacija. Jehova je dao reč da će se brinuti o svojim vernim slugama i oseća obavezu da ispuni to obećanje (Ps. 31:1-3). Osim toga, Jehova zna da bismo, kao deo njegove porodice, bili potpuno razočarani ako ne bi brinuo o nama. Obećao je da će podmiriti naše i materijalne i duhovne potrebe i ništa ga neće sprečiti da ispuni to obećanje (Mat. 6:30-33; 24:45).

15. (a) Sa čim su se suočili hrišćani u prvom veku? (b) Kakvo nam pouzdanje pruža Psalam 37:18, 19?

 15 Ako imamo na umu zašto Jehova ispunjava svoja obećanja, bićemo sigurni da će nam pomoći kada se nađemo u finansijskim problemima. Pogledajmo primer hrišćana u prvom veku. Kada je nastupilo veliko progonstvo skupštine u Jerusalimu, „svi osim apostola“ su se razbežali (Dela 8:1). Posledica toga sigurno su bili i finansijski problemi. Hrišćani su verovatno ostali bez svojih domova i izvora prihoda. Ali Jehova ih nije napustio niti su izgubili radost zbog svega što im se dogodilo (Dela 8:4; Jevr. 13:5, 6; Jak. 1:2, 3). Kao što je Jehova pomagao tim vernim hrišćanima, tako će pomagati i nama. (Pročitati Psalam 37:18, 19.)

KADA ZBOG STAROSTI POSUSTAJEMO

Jehova nas ceni ako se uprkos godinama trudimo da u službi učinimo sve što možemo (Videti odlomke 16-18)

16. Zbog čega možda mislimo da više nismo vredni Jehovi?

16 Kako starimo, tako nam se čini da sve manje toga možemo dati Jehovi. Kralj David se možda borio sa sličnim osećanjima kako je zalazio u godine (Ps. 71:9). Kako nam Jehova može pomoći?

17. Šta možemo naučiti iz onoga što se dogodilo našoj sestri Džeri?

17 Pogledajmo šta se dogodilo našoj sestri Džeri. Ona je pozvana na sastanak na kome se pružala obuka za održavanje naših objekata, ali nije želela da ide. Smatrala je da od nje nema mnogo koristi jer je udovica u poodmaklim godinama i nema nikakvih veština. Veče pre sastanka molila se Jehovi i iskreno mu rekla kako se oseća. Kada je sutradan stigla u Dvoranu Kraljevstva, i dalje  se pitala da li je uopšte trebalo da dođe. Jedan od govornika je tokom programa naglasio da je naša najvažnija veština upravo to što smo spremni da nas Jehova poučava. Džeri kaže: „Pomislila sam da upravo tu veštinu imam! Zaplakala sam se kad sam shvatila da je Jehova odgovorio na moju molitvu. Uverio me je da ipak imam nešto vredno da mu dam i da želi da me poučava.“ Prisećajući se toga, ona kaže: „Kad sam došla, imala sam tremu i bila sam obeshrabrena i neraspoložena, ali nakon sastanka bila sam puna samopouzdanja, ohrabrila sam se i shvatila da ipak vredim.“

18. Kako Biblija pokazuje da Jehova ceni svoje sluge i kad ostare?

18 Iako starimo, možemo biti sigurni da kod Jehove još uvek ima posla za nas (Ps. 92:12-15). Isus nas je poučio da Jehova ceni sve što činimo za njega iako mi mislimo da je to malo (Luka 21:2-4). Zato se usredsredi na ono što možeš učiniti. Na primer, možeš govoriti drugima o Jehovi, moliti se sa braćom i hrabriti ih da mu ostanu verni. Jehova te smatra svojim saradnikom ne zbog onoga što postižeš već zbog toga što si mu poslušan (1. Kor. 3:5-9).

19. U šta nas uveravaju reči iz Rimljanima 8:38, 39?

19 Zaista smo srećni što služimo Jehovi, Bogu koji istinski ceni svoje sluge. Stvorio nas je da činimo ono što je njemu ugodno i to daje pravi smisao našem životu (Otkr. 4:11). Iako svet možda smatra da ništa ne vredimo, Jehova nas se ne stidi (Jevr. 11:16, 38). Kada smo obeshrabreni zbog bolesti, finansijskih problema ili starosti, setimo se da nas ništa ne može lišiti ljubavi našeg nebeskog Oca. (Pročitati Rimljanima 8:38, 39.)

^ odl. 5 Da li si se nekada našao u situacijama u kojima si se osećao potpuno bezvredno? Ovaj članak će te podsetiti koliko te Jehova ceni i kako da sačuvaš samopoštovanje šta god da ti se dešava u životu.

PESMA 30 Moj Otac, Bog, Prijatelj