Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 2. ČLANAK ZA RAZMATRANJE

Budi izvor velike utehe

Budi izvor velike utehe

Oni su moji jedini saradnici u službi za Božje kraljevstvo, oni su mi pomagali i jačali me (KOL. 4:11)

PESMA 90 Hrabrimo jedni druge

KRATAK PREGLED *

1. U kakvim se situacijama nalaze mnoge Jehovine sluge?

ŠIROM sveta, mnoge Jehovine sluge prolaze kroz veoma teške i bolne situacije. Da li si to primetio i u svojoj skupštini? Neki su teško bolesni ili su nekoga izgubili. Drugi mnogo pate zato što je neko iz njihove porodice ili neki dobar prijatelj napustio istinu. Neki se bore s posledicama elementarnih nepogoda. Svima njima je potrebna uteha. Kako im možemo pomoći?

2. Zašto je apostolu Pavlu ponekad bila potrebna uteha?

2 Apostolu Pavlu je više puta život visio o koncu (2. Kor. 11:23-28). Trpeo je i „trn u telu“, što se verovatno odnosilo na neki zdravstveni problem (2. Kor. 12:7). Razočarao se kada ga je Dimas, s kojim je jedno vreme sarađivao, napustio „zato što je zavoleo sadašnji svet“ (2. Tim. 4:10). Iako je Pavle bio hrabar pomazani hrišćanin koji je nesebično pomagao drugima, ponekad je i sam bio obeshrabren (Rimlj. 9:1, 2).

3. Od koga je Pavle dobio utehu i podršku?

3 Kako je apostol Pavle dobio utehu i podršku kada mu je to bilo potrebno? Jehova ga je sigurno ojačao pomoću svog svetog duha (2. Kor. 4:7; Fil. 4:13). Utešio ga je i preko suvernika. Pavle je za neke svoje saradnike rekao da su mu pomagali i jačali ga (Kol. 4:11). Među onima koje je spomenuo bili su Aristarh, Tihik i Marko. Oni su jačali Pavla i pomagali mu da istraje. Koje su osobine krasile ove hrišćane? Kako po uzoru na njih možemo tešiti i hrabriti jedni druge?

 VERNI POPUT ARISTARHA

Poput Aristarha, pokažimo da smo pravi prijatelji tako što ćemo biti uz našu braću i sestre „u nevolji“ (Videti 4. i 5. odlomak) *

4. Kako je Aristarh dokazao Pavlu da mu je pravi prijatelj?

4 Jedan od Pavlovih dobrih prijatelja bio je Aristarh, Makedonac iz Soluna. On se u Bibliji prvi put spominje u izveštaju o Pavlovoj poseti Efesu na trećem misionarskom putovanju. U tom izveštaju se kaže da ga je rulja odvukla sa sobom (Dela 19:29). Kada je bio oslobođen, nije se povukao na neko bezbedno mesto već je ostao s Pavlom. Nekoliko meseci kasnije, kada su u Grčkoj protivnici pretili da će ubiti Pavla, on je i dalje bio s njim (Dela 20:2-4). Otprilike 58. n. e., kada je Pavle kao zatvorenik poslat u Rim, Aristarh ga je pratio na tom dugom putovanju na kome su doživeli brodolom (Dela 27:1, 2, 41). U Rimu je po svemu sudeći neko vreme bio s Pavlom u zatvoru (Kol. 4:10). Nije čudo što je Pavlu takav prijatelj bio pravi izvor ohrabrenja i utehe!

5. Prema Poslovicama 17:17, kako možemo pokazati nekome da smo mu pravi prijatelj?

5 Poput Aristarha, i mi možemo pokazati da smo pravi prijatelji tako što ćemo biti uz našu braću i sestre ne samo kada im je dobro već i kada su „u nevolji“. (Pročitati Poslovice 17:17.) Čak i kada naša braća i sestre izađu iz nekog teškog perioda, možda im je i dalje potrebna uteha. Naša sestra Franses *, kojoj su za samo tri meseca i otac i majka umrli od raka, kaže: „Mislim da posledice velikih kušnji dugo traju. Cenim dobre prijatelje koji su svesni toga da mi je još uvek teško iako je prošlo neko vreme od smrti mojih roditelja.“

6. Šta znači biti pravi prijatelj?

6 Pravi prijatelji su spremni da žrtvuju vreme i snagu za svoje suvernike. Na primer, naš brat Piter je saznao da boluje od neizlečive bolesti koja veoma brzo napreduje. Njegova supruga  Ketrin kaže: „Jedan bračni par iz naše skupštine bio je s nama kod lekara kada smo saznali dijagnozu. Istog trena su rešili da neće dozvoliti da kroz tu tešku situaciju prolazimo sami i bili su uz nas kad god nam je bilo potrebno.“ Zaista je utešno imati prave prijatelje koji nam pomažu da izdržimo kušnje!

POUZDANI POPUT TIHIKA

Poput Tihika, budimo pouzdani prijatelji onima koji prolaze kroz neke teške situacije (Videti odlomke 7-9) *

7-8. Prema Kološanima 4:7-9, kako je Tihik dokazao da je pouzdan?

7 Tihik, hrišćanin iz rimske provincije Azije, pokazao se kao Pavlov verni saputnik (Dela 20:4). Otprilike 55. n. e., Pavle je organizovao skupljanje priloga za hrišćane u Judeji i moguće je da mu je Tihik pomagao u tom važnom poslu (2. Kor. 8:18-20). Kada je kasnije Pavle prvi put bio u zatvoru u Rimu, Tihik je bio njegova desna ruka. On je nosio Pavlova pisma i poruke ohrabrenja skupštinama u Aziji (Kol. 4:7-9).

8 Tihik je do kraja ostao Pavlov pouzdan prijatelj (Titu 3:12). U to vreme bilo je malo onih na koje je Pavle mogao da se osloni. Otprilike 65. n. e., dok je drugi put bio u zatvoru, napisao je da su se mnogi hrišćani u Aziji distancirali od njega, možda zato što su se bojali protivnika (2. Tim. 1:15). Ali Pavle je mogao da se osloni na Tihika i poslao ga je da izvrši još jedan zadatak (2. Tim. 4:12). Nema sumnje da je cenio takvog prijatelja kao što je bio Tihik.

9. Kako se možemo ugledati na Tihika?

9 I mi se možemo ugledati na Tihika tako što ćemo drugima biti pouzdani prijatelji. Na primer, nećemo nekome samo reći da ćemo mu pomoći već ćemo nešto konkretno i uraditi (Mat. 5:37; Luka 16:10). Kada oni kojima treba pomoć znaju da se mogu osloniti na nas, to im pruža istinsku utehu. Jedna sestra je to ovako objasnila: „Velika je stvar što ne morate da se dodatno opterećujete time da li će onaj ko je ponudio  pomoć doći na vreme i uraditi ono što je obećao.“

10. Prema Poslovicama 18:24, ko može pružiti utehu onima koji prolaze kroz neku kušnju ili su obeshrabreni?

10 Oni koji prolaze kroz neku kušnju ili su obeshrabreni često se osećaju bolje kada se povere nekom pouzdanom prijatelju. (Pročitati Poslovice 18:24.) Naš brat Bidžaji doživeo je veliko razočaranje kada mu je sin bio isključen. On kaže: „Bilo mi je potrebno da nekome u koga imam poverenja ispričam kako se osećam.“ Naš brat Karlos je zbog greške koju je napravio ostao bez skupštinskog zaduženja koje je mnogo voleo. On kaže: „Imao sam potrebu da nekome iskreno kažem kako se osećam bez bojazni da će me osuđivati.“ Takvu utehu je pronašao u starešinama, koje su mu pomogle da prebrodi tu situaciju. Utehu mu je pružilo i saznanje da će sve što im je rekao ostati među njima.

11. Kako nekome možemo biti pouzdan prijatelj?

11 Da bismo nekome bili pouzdan prijatelj, moramo razvijati strpljenje. Kada ju je ostavio muž, Žana je pronašla utehu u bliskim prijateljima kojima je mogla da ispriča kako se oseća. Ona kaže: „Strpljivo su me slušali iako sam verovatno stalno ponavljala jedno te isto.“ I ti možeš pokazati da si dobar prijatelj tako što strpljivo slušaš.

SUSRETLJIVI POPUT MARKA

Kao što je Marko na konkretne načine pomagao Pavlu da istraje, tako i mi možemo pomagati našoj braći i sestrama kad ih zadesi neka nevolja (Videti odlomke 12-14) *

12. Ko je bio Marko i kako se stavio na raspolaganje?

12 Marko je bio hrišćanin jevrejskog porekla iz Jerusalima. Njegov rođak Varnava bio je poznati misionar (Kol. 4:10). Marko je po svemu sudeći bio iz dobrostojeće porodice, ali novac i posedi nisu mu bili najvažniji. On se celog svog života spremno stavljao na raspolaganje i bio je srećan što može da služi drugima. Na primer, pomagao je i apostolu Pavlu i apostolu Petru dok su obavljali svoju službu. Možda im je nabavljao hranu, pronalazio mesto gde će odsesti i obavljao neke druge poslove (Dela 13:2-5; 1. Petr. 5:13). Pavle je rekao da je Marko jedan od njegovih saradnika „u službi za Božje kraljevstvo“ i da mu je pomagao i jačao ga (Kol. 4:10, 11).

13. Kako 2. Timoteju 4:11 pokazuje da je Pavle cenio ono što je Marko činio za njega?

13 Marko je bio Pavlov blizak prijatelj. Na primer, kada je Pavle poslednji put bio u zatvoru u Rimu, otprilike 65. n. e., napisao je drugu poslanicu Timoteju. U tom pismu je zamolio Timoteja da dođe u Rim i da povede Marka (2. Tim. 4:11). Nema sumnje da je cenio sve što je Marko ranije činio za njega i zato je hteo da u tim teškim trenucima bude s njim. Marko je nešto konkretno činio za Pavla, možda mu je nabavljao hranu ili pribor za pisanje. Pavlu su takva podrška i ohrabrenje sigurno mnogo značili u danima pre njegovog pogubljenja.

14-15. Kako nam Matej 7:12 pomaže da razumemo kako da pomognemo drugima?

14 Pročitati Mateja 7:12. Kad prolazimo kroz neki težak period, sigurno smo zahvalni onima koji nam na konkretan način pomažu. „Ima toliko sitnica koje jednostavno niste u stanju da uradite kada vas zadesi neka tragedija“,  kaže Rajan kome je otac poginuo u jednoj nesreći. „Konkretna pomoć, čak i u nekim naizgled malim stvarima, mnogo znači.“

15 Ako obraćamo pažnju na druge, verovatno ćemo naći načina da im pomognemo. Na primer, jedna sestra je rešila da ranije spomenutom Piteru i Ketrin pomogne oko odlaska kod lekara. Pošto više nisu mogli da voze, ta sestra je napravila raspored da ih uvek neko iz skupštine vozi na preglede. Da li im je to značilo? Ketrin kaže: „Imali smo osećaj da smo se rešili velikog tereta.“ Nikada nemoj izgubiti iz vida koliko drugima mogu značiti čak i neke male stvari koje za njih učiniš.

16. Koju važnu pouku možemo izvući iz Markovog primera?

16 Isusov učenik Marko je sigurno imao dosta obaveza. Imao je velike odgovornosti, u šta je spadalo i pisanje jevanđelja koje nosi njegovo ime. Ali je ipak našao vremena da pomogne Pavlu, a ni Pavle se nije ustručavao da traži njegovu pomoć. Naša sestra Anđela, kojoj je ubijen jedan član porodice, kaže da joj je mnogo značila susretljivost onih koji su bili uz nju. „Braća koja su htela da pomognu bila su vrlo pristupačna. Nije izgledalo kao da to rade preko volje niti da oklevaju.“ Svako od nas može da se pita da li je spreman da nešto konkretno učini za one koji su u nekoj nevolji.

TRUDIMO SE DA PRUŽIMO UTEHU

17. Kako nas razmišljanje o 2. Korinćanima 1:3, 4 može podstaći da nekome pružimo utehu?

17 Sigurno znamo braću i sestre kojima je potrebna uteha. Možemo ih utešiti rečima kojima su drugi utešili nas. Naša sestra Nino kojoj je baka umrla kaže: „Jehova preko nas može utešiti druge ako mu to dozvolimo.“ (Pročitati 2. Korinćanima 1:3, 4.) Ranije spomenuta Franses kaže: „Zaista je tačno  ono što piše u 2. Korinćanima 1:4. Utehom koju smo primili možemo tešiti druge.“

18. (a) Zašto se neki ustežu da teše druge? (b) Kako nekoga možemo utešiti? Navedi primer.

18 Iako se možda plašimo da nećemo znati šta da kažemo ili uradimo, treba da tražimo načine da pomognemo onima koji su se našli u nekoj teškoj situaciji. Na primer, jedan starešina koji se zove Pol seća se kako su se neki trudili da ga uteše nakon što mu je otac umro. „Video sam da im nije bilo lako da mi priđu. Nisu znali šta da kažu. Ali mi je značilo što su želeli da me uteše i da mi pomognu.“ Slično se osećao i brat Tadžon nakon što je preživeo snažan zemljotres: „Iskreno rečeno, ne sećam se svih poruka koje sam dobio posle zemljotresa, ali sećam se da me nisu zaboravili.“ I mi možemo utešiti druge ako pokažemo da nam je stalo do njih.

19. Zašto si rešio da drugima budeš izvor utehe?

19 Kako se bližimo kraju ovog poretka, stanje u svetu će biti sve gore, a život sve komplikovaniji (2. Tim. 3:13). I dalje će nam biti potrebna uteha jer se borimo s problemima koji su posledica naše nesavršenosti i nasleđenog greha. Apostol Pavle je ostao veran Jehovi do kraja života, između ostalog zahvaljujući i utehi koju su mu pružali suvernici. Budimo i mi verni poput Aristarha, pouzdani poput Tihika i susretljivi poput Marka. Tako ćemo pomoći našoj braći i sestrama da ostanu čvrsti u veri (1. Sol. 3:2, 3).

^ odl. 5 Apostol Pavle je u životu prolazio kroz mnoge teške situacije. Neki od njegovih saradnika su mu u tim trenucima bili izvor velike utehe. U ovom članku ćemo govoriti o tri osobine zahvaljujući kojima su ti ljudi znali da uteše druge. Videćemo kako se i mi možemo ugledati na njih.

^ odl. 5 Neka imena u ovom članku su promenjena.

PESMA 111 Mnogi razlozi za radost

^ odl. 56 OBJAŠNJENJE SLIKA: Aristarh i Pavle su doživeli brodolom.

^ odl. 58 OBJAŠNJENJE SLIKA: Pavle je zadužio Tihika da odnese pisma skupštinama.

^ odl. 60 OBJAŠNJENJE SLIKA: Marko je na konkretne načine pomagao Pavlu.