Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 ČLANAK ZA RAZMATRANJE 1

„Ne osvrći se plašljivo, jer sam ja tvoj Bog“

„Ne osvrći se plašljivo, jer sam ja tvoj Bog“

Ne boj se, jer sam ja s tobom. Ne osvrći se plašljivo, jer sam ja tvoj Bog. Ja ću te ojačati i pomoći ću ti (IS. 41:10)

PESMA 7 Jehova je naša snaga

KRATAK PREGLED *

1-2. (a) Kako su reči iz Isaije 41:10 uticale na našu sestru Jošiko? (b) Za koga je Jehova sačuvao te reči?

NAŠA sestra Jošiko saznala je loše vesti. Doktorka joj je rekla da joj je ostalo još samo nekoliko meseci života. Kako je Jošiko reagovala na to? Setila se svog omiljenog biblijskog stiha, Isaije 41:10. (Pročitati.) Zatim je sasvim smireno rekla da se ne plaši, jer je Jehova čvrsto drži za ruku. * Utešne misli iz ovog stiha pomogle su našoj dragoj sestri da se potpuno uzda u Jehovu. One i nama mogu pomoći da ostanemo pribrani u teškim situacijama. Ali pogledajmo najpre zašto je Jehova podstakao Isaiju da zapiše te reči.

2 Jehova je nadahnuo Isaiju da zapiše ove reči prvenstveno da bi pružio utehu Judejcima koji su kasnije bili izgnani u Vavilon. Međutim, on je želeo da ta poruka ostane sačuvana ne samo za judejske izgnanike već i za sve njegove sluge do dan-danas (Is. 40:8; Rimlj. 15:4). Vremena u kojima živimo su „naročito teška“ i ohrabrenje koje se nalazi u Isaijinoj knjizi potrebnije nam je nego ikada ranije (2. Tim. 3:1).

3. (a) Koja obećanja nalazimo u Isaiji 41:10, godišnjem citatu za 2019? (b) Zašto nam ta obećanja mnogo znače?

3 U ovom članku ćemo se usredsrediti na tri Jehovina obećanja * koja jačaju našu veru i koja su zabeležena  u Isaiji 41:10: (1) Jehova će biti s nama, (2) on je naš Bog i (3) on će nam pomoći. Ta obećanja nam mnogo znače zato što se i u našem životu mogu pojaviti ozbiljni problemi, kao i kod sestre Jošiko. Loša situacija u svetu takođe može biti uzrok naših problema. Neki od nas trpe žestoko progonstvo od strane vlasti. Razmotrimo sada svako od tih obećanja.

„JA [SAM] S TOBOM“

4. (a) Kako glasi Jehovino obećanje? (Videti i fusnotu.) (b) Kako Jehova izražava svoja osećanja prema nama? (c) Kako te reči utiču na tebe?

4 Prvo obećanje glasi: Ne boj se, jer sam ja s tobom.“ * Jehova je s nama u tom smislu što nam pruža pažnju i ljubav. Zapazimo kako izražava dubinu svojih osećanja: „Pošto si dragocen u mojim očima, dostojan si časti i ja te volim“ (Is. 43:4). Nijedna sila u svemiru ne može naterati Jehovu da napusti one koji mu služe – njegova vernost prema nama je postojana (Is. 54:10). Njegova ljubav i prijateljstvo nam ulivaju hrabrost. On će i nas štititi, kao što je štitio svog prijatelja Avrama (Avrahama). Jehova mu je rekao: „Ne boj se, Avrame. Ja sam tvoj štit“ (Post. 15:1).

Uz Jehovinu pomoć možemo prebroditi sve kušnje koje se poput velike vode i plamena mogu obrušiti na nas (Videti 5. i 6. odlomak) *

5-6. (a) Na osnovu čega znamo da Jehova želi da nam pomogne u našim problemima? (b) Šta možemo naučiti od naše sestre Jošiko?

5 Jehovi je stalo do nas i želi da nam pomogne u našim kušnjama. To znamo na osnovu onoga što je obećao svom narodu: „Ako pođeš preko vode, ja ću biti s tobom. Ako pođeš preko reka, one te neće potopiti. Ako pođeš kroz vatru, nećeš izgoreti, niti će te plamen uhvatiti“ (Is. 43:2). Šta ove reči znače?

6 Jehova nije obećao da će ukloniti probleme koji nam zagorčavaju život, ali neće dozvoliti da nas „reka“ problema preplavi niti da nam „plamen“ kušnji nanese trajnu štetu. On obećava da će biti s nama i da će nam pomoći da prebrodimo kušnje. Šta će  Jehova učiniti? On će umanjiti naše strahove da bismo mogli da ostanemo besprekorni pred njim, čak i ako se suočimo sa smrću (Is. 41:13). U to se uverila i naša sestra Jošiko, koju smo spomenuli na početku. Njena ćerka kaže: „Prosto je neverovatno koliko je mama bila smirena. Bilo je očigledno da joj je Jehova dao unutrašnji mir. Do zadnjeg dana je pričala medicinskim sestrama i drugima o Jehovi i njegovim obećanjima.“ Šta možemo naučiti iz njenog primera? Ako se oslonimo na Jehovino obećanje da će biti s nama, imaćemo hrabrosti i snage da podnesemo kušnje.

„JA [SAM] TVOJ BOG“

7-8. (a) Šta je kao drugo Jehova obećao i šta to znači? (b) Zašto je Jehova Judejcima rekao da se ne osvrću plašljivo? (c) Koje su reči iz Isaije 46:3, 4 sigurno pomogle Božjem narodu da se ne plaši?

7 Drugo obećanje glasi: Ne osvrći se plašljivo, jer sam ja tvoj Bog.“ Šta to u stvari znači? Hebrejska reč koja je prevedena izrazom „ne osvrći se plašljivo“ nosi misao o čoveku koji „u strahu gleda preko ramena očekujući da će mu se svakog časa desiti nešto loše“.

8 Zašto je Jehova rekao Judejcima koji su bili izgnani u Vavilon da se ne osvrću plašljivo? Zato što je znao da će stanovnike te zemlje obuzeti strah. Šta će ih toliko plašiti? Pred kraj 70-godišnjeg izgnanstva Judejaca, Vavilon će napasti moćna medo-persijska vojska. Jehova će koristiti tu vojsku da oslobodi svoj narod iz vavilonskog zarobljeništva (Is. 41:2-4). Kada bi Vavilonci i drugi narodi saznali da im se neprijatelj približava, hrabrili bi jedni druge rečima: „Budi jak.“ Osim toga, latili bi se pravljenja idola, nadajući se da će ih oni zaštititi (Is. 41:5-7). Međutim, Jehova je izgnane Judejce umirio sledećim rečima: „A ti, Izraele, ti si [za razliku od okolnih naroda] sluga moj [...] Ne osvrći se plašljivo, jer sam ja tvoj Bog“ (Is. 41:8-10). Zapazi da je Jehova rekao: „Ja [sam] tvoj Bog.“ On je tim rečima uverio svoje verne sluge da ih nije zaboravio, da je on i dalje njihov Bog i da su oni i dalje njegov narod. Rekao im je: „Ja ću vas nositi [...] i izbavljati.“ Nema sumnje da su ove reči utešile i ohrabrile izgnane Judejce. (Pročitati Isaiju 46:3, 4.)

9-10. Koji primer pokazuje zašto ne treba da budemo uplašeni?

9 Ljudi oko nas su više nego ikada ranije zabrinuti zbog sve goreg stanja u svetu. Naravno, ni nas ne zaobilaze problemi. Ali ne treba da se plašimo. Jehova nam kaže: „Ja [sam] tvoj Bog.“ Zašto nam te reči daju dobar razlog da ostanemo smireni?

10 Pogledajmo sledeći primer: Dva putnika, Filip i Nikola, nalaze se u avionu koji je uleteo u jaku turbulenciju. Dok je avion tako ponirao, pilot se preko razglasa obratio putnicima: „Molimo vas da ostanete vezani. Još neko vreme ćemo imati turbulencije.“ Filip se poprilično uplašio. Ali onda je pilot dodao: „Ne plašite se. Obraća vam se vaš kapetan.“ Filip je u tom trenutku odmahnuo glavom i rekao: „Kakva mi je to garancija?“ A onda je primetio da se Nikola nije nimalo  zabrinuo. Filip ga je upitao: „Kako to da si tako smiren?“ Nikola se nasmešio i rekao: „Zato što dobro znam pilota. To mi je otac!“ Zatim je još rekao: „Sigurno ćeš se i ti smiriti kad ti ispričam nešto o svom ocu i kad shvatiš koliko je dobar pilot.“

11. Šta možemo naučiti iz priče o dva putnika?

11 Šta iz ovog primera možemo naučiti? Poput Nikole, ni mi ne gubimo mir zato što dobro poznajemo našeg nebeskog Oca, Jehovu. Znamo da će nas bezbedno provesti kroz poslednje dane ovog sveta u kom se problemi poput oluje mogu sručiti na nas (Is. 35:4). Mi se uzdamo u Jehovu i zato ostajemo smireni dok je ostatak sveta preplavljen strahom (Is. 30:15). I mi, kao i Nikola, rado govorimo drugima zašto imamo takvo pouzdanje u Boga. Tako i oni mogu steći pouzdanje da će im Jehova pomoći šta god da im se u životu desi.

„JA ĆU TE OJAČATI I POMOĆI ĆU TI“

12. (a) Šta je kao treće Jehova obećao? (b) Na koju činjenicu nas podseća izraz Jehovina „mišica“?

12 Pogledajmo šta je Jehova kao treće obećao: Ja ću te ojačati i pomoći ću ti.“ Isaija je već opisao kako će Jehova ojačati svoj narod, kada je rekao: „Suvereni Gospod Jehova doći će kao silan junak, njegova će mišica za njega vladati“ (Is. 40:10). Reč „mišica“ u Bibliji često označava moć. Zato nas izjava da će Jehovina mišica vladati podseća na činjenicu da je Jehova moćan Kralj. On je svojom nenadmašnom snagom podržavao i štitio svoje sluge u prošlosti i isto tako jača i štiti one koji mu danas služe (Pon. zak. 1:30, 31; Is. 43:10).

Nikakvo oružje ne može biti moćnije od Jehovine snažne mišice (Videti odlomke 12-16) *

13. (a) Kada se Jehova naročito drži svog obećanja da će nas ojačati? (b) Koje obećanje nam uliva snagu i pouzdanje?

 13 Jehova se drži svog obećanja da će nas ojačati naročito kada nas neprijatelji progone. U nekim delovima sveta naši neprijatelji svim silama pokušavaju da zaustave delo propovedanja i da zabrane aktivnosti naše organizacije. Pa ipak, nismo preterano zabrinuti zbog toga. Jehova nam je dao obećanje koje nam uliva snagu i pouzdanje. On je rekao: „Nikakvo oružje načinjeno protiv tebe neće biti uspešno“ (Is. 54:17). Ta izjava nas podseća na tri važne činjenice.

14. Zašto nismo iznenađeni što nas Božji neprijatelji napadaju?

14 Kao prvo, budući da smo Hristovi sledbenici, očekujemo da nas drugi mrze (Mat. 10:22). Isus je prorekao da će njegovi učenici biti žestoko progonjeni tokom poslednjih dana (Mat. 24:9; Jov. 15:20). Kao drugo, Isaijino proročanstvo nas upozorava da nas naši neprijatelji neće samo mrzeti, već da će koristiti razno oružje protiv nas. To oružje obuhvata lukavo izvrtanje istine o nama, bezočne laži i brutalno progonstvo (Mat. 5:11). Jehova neće sprečiti naše neprijatelje da koriste to oružje u ratu protiv nas (Ef. 6:12; Otkr. 12:17). Ali ne treba da se plašimo. Zašto to kažemo?

15-16. (a) Koja je treća činjenica koju ne smemo izgubiti iz vida i kako to potvrđuju reči iz Isaije 25:4, 5? (b) Prema rečima iz Isaije 41:11, 12, kako će proći oni koji se bore protiv nas?

15 Pogledajmo i treću činjenicu koju ne smemo izgubiti iz vida. Jehova je rekao da „nikakvo oružje“ koje se koristi protiv nas „neće biti uspešno“. Kao što nam skrovište pruža zaklon od strašne oluje, tako nas Jehova štiti kada „nasilnik navali“  na nas. (Pročitati Isaiju 25:4, 5.) Naši neprijatelji nikada neće uspeti da nam nanesu trajnu štetu (Is. 65:17).

16 Jehova nas jača i tako što detaljno opisuje kakav će biti kraj onih koji se „gneve“ na nas. (Pročitati Isaiju 41:11, 12.) Ma koliko da se naši neprijatelji okome na nas i ma koliko da je žestok taj rat, ishod će biti isti: Svi Božji neprijatelji „biće kao ništa i izginuće“.

KAKO JAČAMO SVOJE POUZDANJE U JEHOVU

Svoje pouzdanje u Jehovu jačamo redovnim čitanjem Biblije (Videti 17. i 18. odlomak) *

17-18. (a) Kako nam čitanje Biblije pomaže da ojačamo svoje pouzdanje u Jehovu? Navedi neki primer. (b) Kako će nam pomoći duboko razmišljanje o godišnjem citatu za 2019?

17 Svoje pouzdanje u Jehovu možemo ojačati tako što ćemo ga još bolje upoznati. A jedini način na koji zaista možemo dobro upoznati Boga jeste da pažljivo čitamo Bibliju i da zatim duboko razmišljamo o onome što smo pročitali. U Bibliji je zapisano kako je Jehova u prošlosti štitio svoj narod. To nam garantuje da će tako štititi i nas danas.

18 Pogledajmo kakvim prelepim rečima Isaija opisuje kako nas Jehova štiti. Jehovu naziva pastirom, a Božje sluge jaganjcima. Isaija za Jehovu kaže: „Svojom rukom skupiće jaganjce, u nedrima će ih nositi“ (Is. 40:11). Kada čitamo o tome da nas Jehova takoreći nosi u naručju, osećamo se zaštićeno i spokojno. Da bi nam pomogao da ostanemo smireni uprkos problemima s kojima se suočavamo, verni i razboriti rob je kao godišnji citat za 2019. izabrao Isaiju 41:10, gde Jehova kaže: Ne osvrći se plašljivo, jer sam ja tvoj Bog.“ Duboko razmišljaj o tim utešnim rečima. One će ti uliti snagu da se uhvatiš u koštac sa problemima koji te mogu snaći.

PESMA 38 Bog će te ojačati

^ odl. 5 U godišnjem citatu koji je izabran za 2019. navode se tri razloga zbog kojih možemo ostati mirni čak i kada se nešto loše dešava u svetu ili u našem životu. U ovom članku ćemo razmotriti te razloge i videćemo kako da ne budemo preterano zabrinuti i uplašeni i kako da se više oslanjamo na Jehovu. Duboko razmišljaj o tom stihu. Pokušaj da ga naučiš napamet. Te reči će ti dati snage da se izboriš sa izazovima koje donosi budućnost.

^ odl. 3 OBJAŠNJENJE IZRAZA: Jehovino obećanje je istinita izjava da će se nešto sigurno dogoditi. Jehovina obećanja nam pomažu da ne budemo toliko zabrinuti kada se u našem životu pojave ozbiljni problemi.

^ odl. 4 U Isaiji 41:10, 13 i 14 izraz „ne boj se“ pojavljuje se tri puta. U tim stihovima na više mesta se koristi lična zamenica „ja“, koja se odnosi na Jehovu. Zašto je Jehova nadahnuo Isaiju da tako često koristi tu zamenicu? Da bi naglasio jednu važnu činjenicu – svoje strahove možemo umanjiti samo ako se uzdamo u Jehovu.

^ odl. 52 OBJAŠNJENJE SLIKA: Članovi jedne porodice se suočavaju sa kušnjama na poslu, zdravstvenim problemom, neprijateljstvom u službi i podsmevanjem u školi.

^ odl. 54 OBJAŠNJENJE SLIKA: Policija upada na sastanak koji Svedoci imaju u jednom domu, ali braća i sestre ostaju smireni.

^ odl. 56 OBJAŠNJENJE SLIKA: Redovno porodično proučavanje daje nam snage da istrajemo.