Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 ČLANAK ZA RAZMATRANJE 3

Kako da sačuvamo svoje srce?

Kako da sačuvamo svoje srce?

Više od svega što se čuva, čuvaj srce svoje (POSL. 4:23)

PESMA 36 Čuvajmo svoje srce

KRATAK PREGLED *

1-3. (a) Zašto je Jehova voleo Solomona i kako ga je blagoslovio? (b) Na koja pitanja ćemo dobiti odgovor u ovom članku?

SOLOMON je bio vrlo mlad kad je postao kralj Izraela. Na početku njegove vladavine, Jehova mu se pojavio u snu i rekao mu: „Traži šta hoćeš da ti dam.“ Solomon je odgovorio: „Ja sam mlad i još nemam iskustva [...] Zato daj svom sluzi poslušno srce da može suditi tvom narodu“ (1. Kralj. 3:5-10). Time što je tražio „poslušno srce“, Solomon je pokazao koliko je skroman. Nije čudo što ga je Jehova voleo! (2. Sam. 12:24). Jehova je toliko bio zadovoljan odgovorom ovog mladog kralja da mu je dao „mudro i razumno srce“ (1. Kralj. 3:12).

2 Sve dok je Solomon bio veran Jehovi, imao je puno blagoslova. Ukazana mu je čast da izgradi hram „imenu Jehove, Izraelovog Boga“ (1. Kralj. 8:20). Takođe, postao je poznat po mudrosti koju je dobio od Boga. Ono što je rekao pod Božjim nadahnućem zapisano je u tri biblijske knjige. Jedna od njih je knjiga Poslovica.

3 U knjizi Poslovica srce se spominje oko sto puta. Na primer, u Poslovicama 4:23 piše: „Više od svega što se čuva, čuvaj srce svoje.“ Na šta se odnosi „srce“ u ovom stihu? U nastavku ćemo osmotriti odgovor na to pitanje. Dobićemo odgovor na još dva pitanja: Kako Satana pokušava da zarazi, to jest iskvari, naše srce? Kako možemo sačuvati svoje srce? Da bismo verno služili Bogu, moramo razumeti odgovore na ova važna pitanja.

 ŠTA SRCE PREDSTAVLJA

4-5. (a) Kako nam Psalam 51:6 pomaže da razumemo na šta se odnosi izraz „srce“? (b) Koji primer nam pomaže da razumemo koliko je važno voditi računa o svom figurativnom srcu?

4 U Poslovicama 4:23, izrazom „srce“ ukazuje se na ono što je duboko u nama. (Pročitati Psalam 51:6.) Drugim rečima, srce se odnosi na naše misli, osećanja, motive i želje. Odnosi se na to kakvi smo mi zapravo, a ne samo kakav utisak ostavljamo.

5 Razmotrimo kako se na primeru našeg fizičkog zdravlja vidi koliko je važno da vodimo računa o svom figurativnom srcu. Kao prvo, da bi naše telo bilo zdravo, moramo se zdravo hraniti i redovno vežbati. Slično tome, da bismo u duhovnom pogledu bili zdravi, moramo se hraniti zdravom duhovnom hranom i jačati svoju veru. Da bi naša vera jačala, potrebno je da primenjujemo ono što učimo i da drugima govorimo o svojoj veri (Rimlj. 10:8-10; Jak. 2:26). Kao drugo, možda deluje da smo zdravi iako zapravo bolujemo od nečega. Na sličan način, ako rutinski obavljamo teokratske aktivnosti, možda ćemo imati utisak da je naša vera jaka i nećemo primetiti da se u nama razvijaju neispravne želje (1. Kor. 10:12; Jak. 1:14, 15). Ne smemo zaboraviti da Satana želi da nas zarazi svojim načinom razmišljanja. Na koje konkretne načine to može pokušati? Kako da se zaštitimo?

KAKO SATANA POKUŠAVA DA ISKVARI NAŠE SRCE

6. Šta je Satanin cilj i kako pokušava da ga postigne?

6 Satana želi da budemo poput njega – buntovnici koji ignorišu Jehovina merila i koje motiviše sebičnost. Satana nas ne može naterati da razmišljamo i postupamo kao on. Zato pokušava da svoj cilj ostvari na druge načine. Na primer, trudi se da budemo okruženi ljudima koje je on već iskvario (1. Jov. 5:19). Nada se da ćemo provoditi vreme s njima iako znamo da loše društvo kvari naše misli i  postupke (1. Kor. 15:33). Ta taktika je uspela kod kralja Solomona. Ženio se mnogim pagankama, koje su „zavele njegovo srce“ i uticale na njega da prestane da služi Jehovi (1. Kralj. 11:3).

Kako možeš sačuvati svoje srce od Sataninog uticaja? (Videti 7. odlomak) *

7. Šta još Satana koristi da bi promovisao svoj način razmišljanja i zašto moramo biti oprezni?

7 Satana koristi filmove i serije da bi promovisao svoj način razmišljanja. On je svestan da dobro ispričana priča postiže više od toga da nas zabavi – uči nas kako da razmišljamo i postupamo i šta da osećamo. Isus je koristio priče da bi poučavao. Neki primeri toga su njegova poređenja o milosrdnom Samarićaninu i sinu koji je otišao od kuće i protraćio svoje nasledstvo (Mat. 13:34; Luka 10:29-37; 15:11-32). Međutim, oni koji su pod uticajem Sataninog razmišljanja svojim pričama mogu loše uticati na nas. Zato moramo biti uravnoteženi. Filmovi i serije nas mogu zabaviti i obrazovati, a da pritom ne iskvare naše razmišljanje. Budimo oprezni kad biramo zabavu. Dobro je da se pitamo: „Da li mi ovaj film ili serija poručuju da je u redu prepustiti se telesnim željama?“ (Gal. 5:19-21; Ef. 2:1-3). Šta bi trebalo da uradiš ako primetiš da ono što gledaš u pozitivnom svetlu prikazuje Satanin način razmišljanja? Beži od toga kao od zarazne bolesti!

8. Kako roditelji mogu pomoći deci da čuvaju svoje srce?

8 Roditelji, vi imate važnu odgovornost da zaštitite svoju decu od Sataninog uticaja. Bez sumnje dajete sve od sebe da decu čuvate od doslovne zaraze. Redovno čistite dom i bacate sve čime biste se vi i oni mogli zaraziti. Isto tako, decu morate čuvati i od  filmova, serija, igrica i veb-sajtova koji ih mogu takoreći zaraziti Sataninim razmišljanjem. Jehova vam je poverio odgovornost da se brinete o duhovnom zdravlju vaše dece (Posl. 1:8; Ef. 6:1, 4). Zato se nemojte ustezati da postavite kućna pravila koja se temelje na biblijskim merilima. Kad su deca mala, kažite im šta smeju a šta ne smeju da gledaju i pomozite im da razumeju razloge za vaše odluke (Mat. 5:37). Dok rastu, učite ih da na osnovu Jehovinih merila sama razaberu šta je ispravno a šta pogrešno (Jevr. 5:14). Zapamtite da na vašu decu mnogo utiče ono što govorite ali još više ono što radite (Pon. zak. 6:6, 7; Rimlj. 2:21).

9. U šta Satana želi da verujemo i zašto je to opasno?

9 Satana pokušava da iskvari naše srce i tako što nas navodi da se uzdamo u ljudsku mudrost a ne u Jehovinu (Kol. 2:8). Jedna od ideja koje dolaze od Satane jeste da je u životu najvažnije da se obogatiš. Oni koji tako razmišljaju možda će se obogatiti, a možda i neće. U svakom slučaju, oni su u velikoj opasnosti. Zašto? Zato što postaju toliko posvećeni svom cilju da su spremni da žrtvuju svoje zdravlje, porodične odnose i čak prijateljstvo s Bogom (1. Tim. 6:10). Zaista smo zahvalni što nam naš nebeski Otac pomaže da imamo uravnotežen stav prema novcu (Prop. 7:12; Luka 12:15).

KAKO DA ČUVAMO SVOJE SRCE?

Poput stražara i vratara iz prošlosti, budi na oprezu i ne dozvoli da štetan uticaj dopre do tvog srca (Videti 10. i 11. odlomak) *

10-11. (a) Šta moramo raditi da bismo se zaštitili? (b) Šta su radili stražari u drevna vremena i kako naša savest može biti poput stražara?

10 Da bismo uspeli da sačuvamo svoje srce, moramo biti u stanju da prepoznamo opasnost i da brzo reagujemo. Reč koja se u Poslovicama 4:23 prevodi sa „čuvaj“ podseća nas na zadatak koji su imali stražari. U vreme kralja Solomona, oni su čuvali stražu na gradskim zidinama i digli bi uzbunu kad bi ugledali opasnost. Taj primer nam pomaže da razumemo šta moramo raditi da bismo sprečili Satanu da iskvari naše razmišljanje.

11 U drevna vremena, stražari su blisko sarađivali sa gradskim vratarima (2. Sam. 18:24-26). Zajedno su brinuli da grad bude bezbedan i da gradska vrata budu zatvorena u slučaju da se pojavi neprijatelj (Nem. 7:1-3). Naša savest oblikovana na temelju Biblije * može biti naš stražar koji će nas upozoriti kad Satana pokuša da napadne naše srce – drugim rečima, kad pokuša da utiče na naše misli, osećanja, motive i želje. Kad god nas savest upozori na opasnost, moramo je poslušati i takoreći zatvoriti vrata.

12-13. U kakvom iskušenju se možemo naći i kako treba da reagujemo?

12 Osmotrimo na jednom primeru kako se možemo zaštititi od Sataninog uticaja. Jehova nas je poučio da se „blud i svaka nečistoća ili pohlepa i ne spominju“ među nama (Ef. 5:3). Ali kako ćemo postupiti ako kolege na poslu ili vršnjaci u školi počnu da pričaju o nemoralnim stvarima? Znamo da treba da se „odreknemo  bezbožnosti i svetskih želja“ (Titu 2:12). Naša savest – naš stražar – možda će nas upozoriti na opasnost (Rimlj. 2:15). Ali da li ćemo je poslušati? Možda ćemo biti u iskušenju da slušamo o čemu oni pričaju ili da pogledamo slike koje gledaju. Ali to je trenutak kad treba takoreći da zatvorimo gradska vrata, tako što ćemo promeniti temu ili se udaljiti.

13 Potrebna nam je hrabrost da se odupremo pritisku drugih da razmišljamo ili postupamo na neispravan način. Možemo biti sigurni da Jehova vidi naš trud i da će nam dati snagu i mudrost da se odupremo Sataninom razmišljanju (2. Let. 16:9; Is. 40:29; Jak. 1:5). Šta još možemo raditi da bismo sačuvali svoje srce?

BUDIMO NA OPREZU

14-15. (a) Čemu treba da izložimo svoje srce i kako to možemo postići? (b) Kako nam saveti iz Poslovica 4:20-22 pomažu da nam čitanje Biblije bude još korisnije? (Videti i okvir „ Predlozi za duboko razmišljanje“.)

14 Da bismo sačuvali svoje srce, nije dovoljno samo da sprečimo loš uticaj već je neophodno i da srce izložimo pozitivnom uticaju. Prisetimo se poređenja o gradskim zidinama. Vratar je zatvarao vrata da bi zaustavio najezdu neprijatelja, ali u drugim prilikama je otvarao vrata da bi se grad snabdeo hranom i drugim stvarima. Ako se vrata nikad ne bi otvarala, stanovnici bi izgladneli. Isto tako, mi moramo svoje srce izlagati Božjem načinu razmišljanja.

15 Biblija otkriva kako Jehova razmišlja, tako da svaki put kad je čitamo mi dopuštamo da Jehovine misli oblikuju naše razmišljanje, osećanja i postupke. Kako da nam čitanje Biblije bude još korisnije? Neophodno je da se molimo. Jedna naša sestra kaže: „Pre nego što počnem da čitam Bibliju, pomolim se Jehovi i tražim da mi pomogne da zapazim sve divne stvari u onome što budem čitala“ (Ps. 119:18). Važno je i da duboko razmišljamo o onome što čitamo. Kad se molimo, čitamo Bibliju i razmišljamo o tome, Božja Reč dopire do našeg srca, i zbog toga ćemo zavoleti Jehovin način razmišljanja. (Pročitati Poslovice 4:20-22; Ps. 119:97.)

16. Kako mnogima koristi to što gledaju našu televiziju?

16 Božjem načinu razmišljanja se izlažemo i kada gledamo našu televiziju JW Broadcasting®. Jedan bračni par kaže: „Mesečne emisije su pravi odgovor na naše molitve! Ojačaju nas i podignu nam duh svaki put kad smo tužni i obeshrabreni. A naše savremene pesme se stalno mogu čuti u našem domu. Slušamo ih dok kuvamo, čistimo ili jednostavno pijemo čaj.“ Takav materijal nam pomaže da čuvamo svoje srce. Takođe nas uči kako da razmišljamo poput Jehove i kako da se odupremo Sataninom razmišljanju.

17-18. (a) Kakav će biti rezultat ako primenjujemo ono što piše u 1. Kraljevima 8:61? (b) Šta učimo iz primera kralja Jezekije? (c) Za šta se možemo moliti, u skladu sa Davidovim rečima iz Psalma 139:23, 24?

17 Svaki put kad vidimo rezultate ispravnog postupanja, naša vera je jača (Jak. 1:2, 3). Osećamo se dobro jer Jehova može s ponosom da nas smatra svojom decom i naša želja da mu ugodimo je samim tim još veća (Posl.  27:11). Svaka kušnja je zapravo prilika da pokažemo da našem brižnom Ocu ne služimo podeljenog srca (Ps. 119:113). Tada možemo dokazati Jehovi da ga volimo celim srcem, i da smo rešeni da budemo poslušni njegovim zapovestima i da vršimo njegovu volju. (Pročitati 1. Kraljevima 8:61.)

18 Da li ćemo grešiti? Da, nesavršeni smo. Ako ti se tako nešto desi, seti se kralja Jezekije. On je grešio. Ali pokajao se i nastavio da služi Jehovi „celim srcem“ (Is. 38:3-6; 2. Let. 29:1, 2; 32:25, 26). Zato ne dozvolimo Satani da iskvari naše razmišljanje. Molimo se za pomoć da steknemo „poslušno srce“ (1. Kralj. 3:9; pročitati Psalam 139:23, 24). Ostaćemo verni Jehovi ako više od svega čuvamo svoje srce.

PESMA 54 „To je put“

^ odl. 5 Da li ćemo ostati verni Jehovi ili ćemo dozvoliti Satani da nas udalji od našeg Boga? Odgovor ne zavisi od toga koliko su velike naše kušnje već od toga koliko dobro čuvamo svoje srce. Na šta se odnosi izraz „srce“? Kako Satana pokušava da iskvari naše srce? Kako ga možemo čuvati? U ovom članku ćemo dobiti odgovore na ova važna pitanja.

^ odl. 11 OBJAŠNJENJE IZRAZA: Jehova nam je dao sposobnost da preispitamo svoje misli, osećanja i postupke i zatim donesemo sud o sebi. U Bibliji se ta sposobnost naziva savešću (Rimlj. 2:15; 9:1). Ako neko ima savest oblikovanu na temelju Biblije, to znači da na osnovu Jehovinih merila koja se nalaze u njoj prosuđuje da li su njegove misli, postupci i reči dobri ili loši.

^ odl. 56 OBJAŠNJENJE SLIKA: Kršteni brat gleda televiziju i pojavljuje se nemoralna scena. On sad mora da odluči kako će postupiti.

^ odl. 58 OBJAŠNJENJE SLIKA: Stražar javlja vratarima da je ugledao opasnost u daljini i oni odmah reaguju tako što zatvaraju gradska vrata i zaključavaju ih.