Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 IZ NAŠE ARHIVE

Predavanja koja su doprinela širenju dobre vesti u Irskoj

Predavanja koja su doprinela širenju dobre vesti u Irskoj

DOK se jedan brod punom parom približavao malom zalivu blizu Belfasta, putnici su stajali na palubi i uživali u prvim jutarnjim zracima, koji su obasjavali zelene proplanke Irske. Bilo je to u maju 1910. Jedan od putnika bio je i Čarls Rasel, kome je to bio peti dolazak u Irsku. Pred njima su se uzdizala dva masivna prekookeanska broda, Titanik * i Olimpik. Na pristaništu iza brodogradilišta, stajala je grupa Istraživača Biblije i čekala dolazak putnika.

Brat Rasel je želeo da se dobra vest propoveda širom sveta. Tako je oko 20 godina ranije već počeo da pravi planove za propovednička putovanja van Amerike. Prvo takvo putovanje započeo je u Irskoj, u julu 1891. Dok se brod približavao obali Kvinstauna, brat Rasel je s palube posmatrao zalazak sunca i možda se prisećao kako su mu roditelji opisivali ovu zemlju, koja je bila njihova domovina. Dok je s još nekom braćom posmatrao lepo uređene gradove i prelepe predele, razmišljao je o tome kako su ta područja spremna za duhovnu žetvu.

Brat Rasel je ukupno sedam puta bio u Irskoj. Predavanja koja je održao tokom prve posete, očigledno su probudila interesovanje kod mnogih, tako da je prilikom sledećih poseta, više stotina ljudi, a ponekad i hiljade njih, slušalo njegova izlaganja. Pre nego što je drugi put posetio Irsku, u maju 1903, u lokalnim novinama je najavljivano da će održati predavanja u Belfastu i Dablinu. Brat Rasel je kasnije rekao da je „publika veoma pažljivo slušala“ njegovo predavanje pod nazivom „Obećanje potvrđeno zakletvom“, u kom je govorio o Avrahamovoj veri i o blagoslovima koje će ljudi doživeti u budućnosti.

Zbog tako velikog interesovanja za dobru vest, brat Rasel je odlučio da poseti Irsku i kad je treći put stigao u Evropu. Kada je jednog aprilskog jutra 1908. stigao u Belfast, na pristaništu su mu dobrodošlicu izrazila petorica braće. Te večeri je pred „oko 300 intelektualaca“ održao najavljivano predavanje, pod nazivom „Pad Sataninog carstva“. Jedan od prisutnih, koji se nije slagao s bratom Raselom, brzo je bio opovrgnut njegovom veštom upotrebom Svetog pisma. Kada je u Dablinu održao predavanje, brat Rasel je naišao na žestoko protivljenje gospodina O’Konora, sekretara hrišćanske zajednice mladih (YMCA). On je pokušao da nahuška više od 1 000 prisutnih protiv Istraživača Biblije. Šta se zatim desilo?

Hajde da se vratimo u to vreme i zamislimo šta se tada možda dešavalo. Jedan čovek zainteresovan za biblijsku istinu odlučuje da posluša predavanje koje je najavljeno u novinama The Irish Times. Tako dolazi u salu u kojoj će se održati predavanje. Međutim, ona je već prepuna i on jedva uspeva da pronađe mesto. Pažnju mu potpuno zaokuplja govornik. To je stariji čovek sede kose i brade, u dugom crnom kaputu. Dok sat i po vremena iznosi predavanje, on se kreće po bini i živo  gestikuliše, temeljno objašnjavajući biblijske stihove. Tako istina dopire do srca ovog čoveka. Čak i bez ikakvog ozvučenja, govornikov glas dopire do svakog dela sale, a publika ni na tren ne gubi pažnju. Zatim, u delu rezervisanom za pitanja i odgovore, gospodin O’Konor i njegovi prijatelji pokušavaju da ospore brata Rasela, ali on odlučno brani dobru vest na temelju Svetog pisma. Publika aplauzom izražava svoje slaganje s bratom Raselom. Kad se aplauz utišao, zainteresovani čovek prilazi grupi u kojoj je brat Rasel sa svojim saradnicima kako bi saznao više o tome što je čuo u predavanju. Prema izveštajima braće iz tog vremena, mnogi su na taj način upoznali istinu.

U maju 1909, brat Rasel je brodom Mauretanija krenuo iz Njujorka na svoje četvrto putovanje. Sa sobom je poveo brata Hantsingera, koji je služio kao njegov stenograf. Na taj način je za vreme plovidbe mogao da mu diktira članke za Stražarsku kulu. Govor brata Rasela u Belfastu slušalo je 450 ljudi, od kojih je njih 100 moralo da stoji zbog malog prostora.

Brat Rasel na brodu Luzitanija

Kada je brat Rasel peti put posetio Irsku, ponovo se desilo isto. Nakon njegovog predavanja u Dablinu, pojavio se gospodin O’Konor s jednim poznatim teologom. Nakon što je brat Rasel iz Svetog pisma odgovorio na pitanja tog teologa, publika je bila oduševljena. Sledećeg dana, brat Rasel i njegovi saradnici su otišli brodom koji je prevozio brzu poštu za Liverpul i tamo se ukrcali na poznati brod Luzitanija *, koji je plovio za Njujork.

The Irish Times najavljuje predavanje brata Rasela, 20. maj 1910.

Predavanja brata Rasela su najavljivana u javnosti i tokom njegovog šestog i sedmog putovanja, 1911. U proleće te godine, 20 Istraživača Biblije iz Belfasta srdačno su dočekali 2 000 prisutnih, koji su došli da čuju predavanje „Zagrobni život“. Kasnije je brat Rasel održao predavanje u Dablinu. Ponovo je došao gospodin O’Konor, ovog puta s jednim sveštenikom, koji je postavljao pitanja bratu Raselu. Publika je aplauzom podržala brata Rasela, jer je na sva pitanja dao odgovore na temelju Svetog pisma. Tokom jeseni iste godine, brat Rasel je i u drugim gradovima održao predavanja pred brojnom publikom. Kada je ponovo održao predavanje u Dablinu, gospodin O’Konor je s još 100 nasilnika pokušao da prekine taj skup, ali je publika još jednom podržala brata Rasela.

U to vreme je uglavnom brat Rasel držao predavanja, ali je smatrao da „nijedan čovek nije nezamenljiv“, jer širenje dobre vesti „nije ljudsko delo, već Božje“. Takva predavanja su bila odlično sredstvo za prenošenje biblijske istine. Čemu su ona doprinela? Zahvaljujući njima, dobra vest se širila i skupštine su nicale u mnogim gradovima širom Irske. (Iz naše arhive — Velika Britanija.)

^ odl. 3 Titanik je potonuo dve godine kasnije.

^ odl. 9 U maju 1915, brod Luzitanija je torpedovan nadomak južne obale Irske.