Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Dokaži svoju vernost Jehovi

Dokaži svoju vernost Jehovi

„Jehova je doveka svedok između mene i tebe, i između mog potomstva i tvog potomstva“ (1. SAM. 20:42)

PESME: 125, 62

1, 2. Zašto je Jonatanova vernost Davidu nešto izuzetno?

JONATAN je sigurno bio oduševljen kad je video kako se David, iako vrlo mlad, suprotstavio gorostasnom Golijatu. Malo kasnije, David je ubio tog Filistejina i doneo njegovu glavu pred Jonatanovog oca, izraelskog kralja Saula (1. Sam. 17:57). Jonatan se bez sumnje divio hrabrosti tog mladića. Bilo je očigledno da je Bog s Davidom. Jonatan je „sklopio savez s Davidom jer ga je voleo kao svoju dušu“ i njih dvojica su postali bliski prijatelji (1. Sam. 18:1-3). Do kraja života, Jonatan je ostao veran prijatelj Davidu.

2 Njegovo prijateljstvo s Davidom nije se poljuljalo ni nakon što je Bog izabrao Davida za sledećeg izraelskog kralja. Jonatan je saznao da Saul namerava da ubije Davida i bio je zabrinut za svog prijatelja. Otišao je u Judejsku pustinju, u Hores, da ga „ohrabri u ime Božje“. Rekao mu je: „Ne boj se [...] Ti ćeš biti kralj nad Izraelom, a ja ću biti drugi, odmah do tebe“ (1. Sam. 23:16, 17).

3. Šta je Jonatanu bilo važnije od odanosti Davidu i kako to znamo? (Videti sliku na početku članka.)

 3 Odanost je osobina koju skoro svi cene. Međutim, ako bismo cenili Jonatana samo zbog njegove odanosti Davidu, izgubili bismo iz vida važnu pouku. Zašto je Jonatan u Davidu video prijatelja, a ne suparnika? Očigledno je da je nešto drugo smatrao važnijim od svog ugleda i položaja. Prisetimo se da je Jonatan išao kod Davida da ga „ohrabri u ime Božje“. Prema tome, vernost Bogu je Jonatanu bila važnija od svega. Ona je bila temelj za njegovu odanost Davidu. Obojica su se postojano držala zakletve koju su dali jedan drugom: „Jehova je doveka svedok između mene i tebe, i između mog potomstva i tvog potomstva“ (1. Sam. 20:42).

4. (a) Šta će nam doneti radost i zadovoljstvo? (b) Šta ćemo osmotriti u ovom članku?

4 Sigurno kod drugih cenimo odanost kao vrlinu. Pa ipak, to nije sve. Kao hrišćani, mi smo odani svojoj porodici, prijateljima i suvernicima (1. Sol. 2:10, 11). Ali kome prvenstveno treba da budemo odani, to jest verni? Bez sumnje, našem Stvoritelju, koji nam je podario život! (Otkr. 4:11). Vernost njemu ispunjava nas dubokom radošću i zadovoljstvom. Ali da bismo dokazali da smo mu verni, moramo ostati uz njega i kad se suočavamo s teškim okolnostima. U ovom članku ćemo osmotriti kako nam Jonatanov primer pomaže da dokažemo svoju vernost Jehovi u četiri situacije: (1) kad osoba koja ima autoritet loše postupa, (2) kad treba da odlučimo kome ćemo biti verni, (3) kad nas neko pogrešno shvati ili loše protumači naše postupke i (4) kad vernost iziskuje od nas određene žrtve.

KAD OSOBA KOJA IMA AUTORITET LOŠE POSTUPA

5. Zašto je izraelskom narodu bilo teško da ostane veran Bogu dok je Saul bio kralj?

5 Iako je Bog pomazao Jonatanovog oca Saula za kralja, kasnije ga je odbacio jer je postao neposlušan (1. Sam. 15:17-23). Pošto ga nije odmah svrgnuo s prestola, Saulovo loše postupanje bilo je ispit vere za njegove podanike i one koji su mu bili bliski. Nije im bilo lako da ostanu verni Jehovi dok je kralj, koji je imao čast da sedne na „Jehovin presto“, svojeglavo postupao (1. Let. 29:23).

6. Iz čega se vidi da je Jonatan svim srcem bio veran Jehovi?

6 Uprkos tome što je njegov otac počeo da postupa buntovno, Jonatan je ostao veran Jehovi (1. Sam. 13:13, 14). Prorok Samuilo je rekao: „Jehova neće ostaviti svoj narod radi svog velikog imena“ (1. Sam. 12:22). Jonatan je pokazao veru u te reči kada su se Izraelci suočili sa ogromnom filistejskom vojskom koja je imala 30 000 bojnih kola. Saulova vojska je brojala svega 600 ljudi, a jedino su on i Jonatan imali oružje! Pa ipak, Jonatan je otišao do filistejske straže samo sa slugom koji mu je nosio oružje. „Jehovu ništa ne može sprečiti da spase, bilo s mnogo ili s malo ljudi“, rekao je on tada. U okršaju s tom stražom, njih dvojica su pobila dvadesetak ljudi. Potom se zemlja zatresla i „zavladao je strah od Boga“. U pometnji, Filisteji su „okrenuli mač jedni na druge“. Jonatanova vera u Boga vodila je do pobede (1. Sam. 13:5, 15, 22; 14:1, 2, 6, 14, 15, 20).

7. Kako je Jonatan pokazao poštovanje prema svom ocu?

7 Saul se postepeno sve više udaljavao od Boga, ali Jonatan mu je i dalje pružao podršku kad god se to  nije kosilo s Božjom voljom. Primera radi, borio se rame uz rame s njim, braneći Božji narod od neprijatelja (1. Sam. 31:1, 2).

8, 9. Kako poštovanje prema onima koji imaju autoritet dokazuje da smo verni Bogu?

8 Poput Jonatana, i mi možemo pokazati da smo verni Jehovi time što smo, kad je to na mestu, poslušni onima koji imaju autoritet, čak i kad nam se čini da neki od njih ne zaslužuju poštovanje. Primera radi, možda je neki vladin službenik nepošten, ali mi ipak poštujemo njegov položaj jer smo u relativnoj podložnosti „vlastima nad sobom“. (Pročitati Rimljanima 13:1, 2.) Nadalje, vernost Jehovi pokazujemo kada poštujemo i sve ostale kojima je on poverio izvestan autoritet (1. Kor. 11:3; Jevr. 13:17).

Vernost Jehovi pokazujemo kada poštujemo bračnog druga iako ne služi Jehovi (Videti 9. odlomak)

9 U prilog tome govori iskustvo naše sestre Olge,  [1] koja živi u Južnoj Americi. Ona je svoju vernost Bogu dokazala time što je poštovala svog muža i kad to nije bilo nimalo lako. Njenom mužu je smetalo što je ona Jehovin svedok i godinama je otvoreno pokazivao netrpeljivost prema njoj. Bio je grub, vređao ju je, odbijao da razgovara s njom i pretio da će uzeti decu i napustiti je. Ali Olga nije vraćala zlo za zlo. Svesrdno se trudila da bude dobra supruga, spremala mu je obroke, prala odeću i brinula o deci (Rimlj. 12:17). Išla je s njim u posetu njegovoj porodici i kolegama kad god je mogla. Na primer, kad je on hteo da ode na sahranu svog oca u drugi grad, spremila je decu za put i spakovala sve što je bilo potrebno. Čekala ga je ispred crkve dok se ceremonija nije završila. Olgino dugogodišnje strpljenje i poštovanje urodili su plodom. Stav njenog muža je mnogo blaži i on je sada vozi u Dvoranu Kraljevstva i čak je podstiče da ide na sastanke. Ponekad i on dođe s njom (1. Petr. 3:1).

KAD TREBA DA ODLUČIMO KOME ĆEMO BITI VERNI

10. Kako je Jonatan uvideo kome treba da bude veran?

10 Budući da je Saul hteo da ubije Davida, Jonatan se našao u  nezavidnoj situaciji. Želeo je da se drži saveza s Davidom, ali i da bude podložan svom ocu. Znao je da je Bog uz Davida, a ne uz Saula. Zato je odanost Davidu stavio ispred odanosti svom ocu. Rekao je Davidu da se sakrije, a zatim je pohvalno govorio o njemu pred Saulom. (Pročitati 1. Samuilovu 19:1-6.)

11, 12. Kako nam ljubav prema Bogu pomaže da mu ostanemo verni?

11 Vernost Bogu pomogla je Alis, sestri iz Australije, da odluči ko prvenstveno zaslužuje njenu vernost. Kad je počela da proučava Bibliju, pričala je svojoj porodici o dobrim stvarima koje je učila. Kasnije im je rekla da više neće slaviti Božić i objasnila im je zbog čega. Njihovo razočaranje je postepeno preraslo u ogorčenost i ljutnju. Smatrali su da im je okrenula leđa. Alis priča: „Mama je na kraju rekla da me se odriče. To me je šokiralo i strašno povredilo jer mnogo volim svoju porodicu. Uprkos tome, odlučila sam da će na prvom mestu u mom srcu biti Jehova i njegov Sin. Krstila sam se na sledećem pokrajinskom sastanku“ (Mat. 10:37).

12 Ako nismo dovoljno pažljivi, moglo bi se desiti da naša vernost Bogu postepeno oslabi zbog privrženosti naciji, školi ili sportskom timu. Na primer, Henri voli da igra šah. Dugi niz godina, njegova škola je pobeđivala na turnirima i on je želeo da dâ sve od sebe da bi tako bilo i nadalje. Ali iskreno je rekao: „Malo-pomalo, vernost školi potisnula je u drugi plan moju vernost Bogu. Vikendom sam više vremena posvećivao šahu nego hrišćanskim aktivnostima. Zato sam odlučio da napustim šahovski tim“ (Mat. 6:33).

13. Kako nam vernost Bogu pomaže pri rešavanju porodičnih problema?

13 Ponekad moramo odlučiti kome ćemo biti odani i kada su u pitanju članovi naše porodice. Primera radi, Ken kaže: „Želeo sam da redovno posećujemo moju majku, kao i da ona povremeno dolazi kod nas. Ali moja supruga i ona se nisu dobro slagale. U početku sam bio u nedoumici šta da radim, jer nisam mogao da ugodim i jednoj i drugoj. Onda sam shvatio da u takvoj situaciji na prvom mestu treba da bude odanost mojoj supruzi. Zato sam se potrudio da nađem rešenje s kojim bi se ona složila.“ Vernost Bogu i poštovanje prema njegovoj Reči pomogli su Kenu da objasni svojoj ženi zašto treba da bude ljubazna prema njegovoj majci, kao i da objasni majci zašto treba da poštuje njegovu ženu. (Pročitati Postanak 2:24 i 1. Korinćanima 13:4, 5.)

KAD NAS NEKO POGREŠNO PROCENI

14. Kakvu je nepravdu doživeo Jonatan?

14 Naša vernost Jehovi može biti na ispitu ako nas neko ko ima autoritet pogrešno proceni. Nešto slično se desilo i Jonatanu. Premda je kralj Saul bio Božji pomazanik, nepravedno je postupao sa svojim sinom. Znao je da je Jonatan privržen Davidu ali nije razumeo zbog čega. Jednom prilikom se zbog toga toliko razbesneo na Jonatana da se pred svima izvikao na njega. Međutim, Jonatan mu nije uzvratio istom merom. Nije se pokolebao u svojoj odanosti Bogu i Davidu, koji je kasnije postao kralj Izraela (1. Sam. 20:30-41).

15. Kako treba da reagujemo ako je neki suvernik nepravedan prema nama?

15 Braća koja predvode u skupštinama trude se da budu pravična prema svima. Međutim, i oni su nesavršeni  i moglo bi se desiti da pogrešno protumače naše postupke (1. Sam. 1:13-17). Ako nam se ikad desi da nas neko pogrešno shvati ili bude nepravedan prema nama, nipošto se nemojmo udaljiti od Jehove već mu ostanimo verni.

KAD VERNOST IZISKUJE ŽRTVE

16. U kojim okolnostima vernost Bogu iziskuje samopožrtvovanost?

16 Saul je podsticao Jonatana da gleda samo svoju korist (1. Sam. 20:31). Ali zbog svoje odanosti Bogu, Jonatan je ostao veran prijatelj Davidu i nije želeo da postane sledeći kralj. Budimo nesebični poput njega, imajući na umu da Jehova voli onoga ko „zakletvu svoju ne poriče, makar mu i na štetu bila“ (Ps. 15:4). Jonatan nije porekao svoju zakletvu Davidu. I mi tako treba da gledamo na svoja obećanja. Na primer, ako sklopimo poslovni dogovor i kasnije ustanovimo da ga je teško ispoštovati, vernost Bogu i poštovanje prema biblijskim načelima treba da nas motivišu da održimo svoju reč. Šta ako nam se u braku pojave neočekivani problemi? Iz ljubavi prema Bogu, bićemo odani svom bračnom drugu. (Pročitati Malahiju 2:13-16.)

Vernost Bogu i biblijska načela pomoći će nam da se držimo poslovnih dogovora (Videti 16. odlomak)

17. Koja pouka iz ovog članka ti se posebno dopada?

17 Kad razmišljamo o Jonatanu, nema sumnje da želimo da budemo odani Bogu poput njega. Nemojmo gledati samo svoju korist. Dokažimo svoju vernost Jehovi tako što ćemo biti odani njegovim slugama, čak i onima koji nas razočaraju. Kad smo verni Jehovi uprkos teškoćama, radujemo njegovo srce i osećamo duboko zadovoljstvo (Posl. 27:11). Ako mu ostanemo verni, uverićemo se da on uvek ima na umu dobrobit onih koji ga vole. U sledećem članku ćemo videti šta možemo naučiti od dobrih i loših ljudi koji su bili Davidovi savremenici.

^ [1] (9. odlomak) Neka imena su promenjena.