Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 ČLANAK ZA RAZMATRANJE 33

Oni koji te slušaju biće spaseni

Oni koji te slušaju biće spaseni

Dobro pazi kako živiš i kako poučavaš. Ustraj u tome, jer čineći to spašćeš i sebe i one koji te slušaju (1. TIM. 4:16)

PESMA 67 „Propovedaj Reč“

KRATAK PREGLED *

1. Šta svi mi želimo?

„OD TRENUTKA kad sam upoznala istinu, htela sam da cela moja porodica bude sa mnom u raju“, kaže sestra po imenu Polin. * „Naročito sam želela da moj suprug Vejn i naš sinčić služe sa mnom Jehovi.“ Da li i ti imaš nekoga u porodici ko još nije upoznao i zavoleo Jehovu? Verovatno se i ti osećaš kao Polin.

2. Koja pitanja ćemo razmotriti u ovom članku?

2 Niko od nas ne može prisiliti članove porodice da prihvate dobru vest, ali im možemo pomoći da razmisle o biblijskoj poruci i povoljno reaguju na nju (2. Tim. 3:14, 15). Zašto treba da im svedočimo? Zašto treba da budemo obzirni prema njima? Šta možemo uraditi kako bismo im pomogli da poput nas zavole Jehovu? I kako ostali članovi naše skupštine mogu pomoći?

ZAŠTO TREBA DA SVEDOČIMO ČLANOVIMA PORODICE?

3. Prema 2. Petrovoj 3:9, zašto treba da svedočimo članovima porodice?

3 Jehova će uskoro uništiti ovaj svet. Preživeće samo oni koji ispravno gledaju na večni život (Dela 13:48). Mnogo vremena i snage trošimo kako bismo propovedali ljudima koje uopšte ne poznajemo. Zato je sasvim razumljivo što želimo da svedočimo članovima  porodice kako bi i oni s nama služili Jehovi. Naš brižni Otac Jehova „ne želi da iko propadne, već da svi dođu do pokajanja“. (Pročitati 2. Petrovu 3:9.)

4. Koju grešku bismo mogli napraviti kada svedočimo članovima porodice?

4 Trebalo bi da imamo na umu da postoji ispravan i neispravan način na koji možemo prenositi poruku spasenja. Možda smo taktični kada svedočimo nepoznatima, ali smo sa članovima porodice veoma direktni.

5. Šta treba da imamo na umu kada svedočimo članovima porodice?

5 Mnogi bi voleli da su u početku drugačije svedočili svojoj porodici. Apostol Pavle je savetovao hrišćane: „Neka vaša reč uvek bude ljubazna, solju začinjena, da biste znali svakome da odgovorite kako treba“ (Kol. 4:5, 6). Dobro je da imamo na umu ovaj savet kada svedočimo članovima porodice. U suprotnom bi se moglo desiti da ih uvredimo i da zbog toga više ne žele da nas slušaju.

KAKO IM MOŽEMO POMOĆI?

Tvoja obzirnost i lepo ponašanje pružiće najbolje svedočanstvo (Videti odlomke 6-8) *

6-7. Navedi primer koji pokazuje koliko je važno biti obziran prema bračnom drugu koji nije u istini.

6 Budi obziran. Polin, o kojoj je ranije bilo reči, kaže: „U početku sam želela da sa svojim suprugom razgovaram samo o duhovnim stvarima. Uopšte više nismo vodili ’normalne‘ razgovore.“ Međutim, Vejn nije poznavao Bibliju i nije razumeo o čemu to njegova žena govori. Činilo mu se da ona razmišlja samo o svojoj religiji i ni o čemu drugom. Plašio se da je upala u neku opasnu sektu i da je zavedena.

 7 Polin priznaje da je jedno vreme mnoge večeri i vikende uglavnom provodila sa svojim suvernicima – na sastancima, u službi propovedanja i na druženjima. „Ponekad nikog nije bilo kod kuće kad se Vejn vraćao s posla i zato se osećao usamljeno“, kaže ona. Razumljivo je što su mu nedostajali supruga i sin. Nije poznavao ljude s kojima su provodili vreme, a činilo mu se da su njegovoj ženi novi prijatelji važniji od njega. Zato joj je zapretio razvodom. Kako je Polin mogla biti obzirnija?

8. Prema 1. Petrovoj 3:1, 2, na šta naša porodica obraća veću pažnju?

8 Neka tvoja dela govore umesto tebe. Članovi naše porodice će veću pažnju obratiti na ono što radimo, nego na ono što govorimo. (Pročitati 1. Petrovu 3:1, 2.) To je shvatila i Polin. „Znala sam da nas Vejn voli i da ne želi razvod. Njegove reči su me prodrmale i naterale da shvatim da je krajnje vreme da počnem da primenjujem Jehovine savete za brak. Trebalo je da činim nešto dobro za njega, a ne da mu stalno propovedam.“ Nije više insistirala na razgovorima o Bibliji, već su razgovarali o svakodnevnim stvarima. On je zapazio da je njegova supruga postala prijatnija prema njemu i da ga je sin više slušao (Posl. 31:18, 27, 28). Kada je video kako je Biblija pozitivno uticala na njegovu porodicu, počeo je da menja mišljenje o Božjoj Reči (1. Kor. 7:12-14, 16).

9. Zašto treba da budemo istrajni?

 9 Budi istrajan. Jehova nam u ovome daje dobar primer. Uvek iznova pruža ljudima priliku da prihvate dobru vest i dobiju život (2. Let. 36:15). A apostol Pavle je savetovao Timoteja da istraje u pomaganju drugima. Zašto? Zato što je tako mogao spasti i sebe i one koji ga slušaju (1. Tim. 4:16). Mi volimo svoju porodicu i želimo da upoznaju istinu iz Božje Reči. Što se tiče sestre Polin, njen trud je posle nekog vremena urodio plodom. Ona danas radosno služi Jehovi sa svojim suprugom. Oboje su pioniri, a Vejn služi i kao starešina.

10. Zašto treba da budemo strpljivi?

10 Budi strpljiv. Kada smo odlučili da svoj život dovedemo u sklad s Božjim načelima, morali smo da promenimo neke stvari. Članovima naše porodice je to možda teško palo. Često prvo zapaze da više ne slavimo praznike i da se ne bavimo politikom. Neki su možda u početku ljuti na nas (Mat. 10:35, 36). Ali nemojmo dići ruke od njih. Ako više ništa ne bismo činili da im približimo naša verovanja, bilo bi kao da smatramo da nisu dostojni večnog života. Jehova nam nije dao zadatak da sudimo – on je to poverio Isusu (Jov. 5:22). Ukoliko smo strpljivi, neko iz naše porodice će možda u nekom trenutku pozitivno reagovati na našu poruku. (Videti okvir „ Dobro iskoristi naš veb-sajt“.)

11-13. Šta učimo iz toga kako se Alis ophodila prema svojim roditeljima?

11 Budi odlučan, ali i taktičan (Posl. 15:2). Pogledajmo primer naše sestre Alis. Upoznala je istinu dok je živela daleko od svojih roditelja, koji su se bavili politikom i nisu verovali u Boga. Shvatila je da što pre treba da im ispriča šta je saznala. Ona kaže: „Što više odugovlačiš da im kažeš da si prihvatio nova verovanja i običaje, to će im biti teže.“ Birala je teme za koje se nadala da će zanimati njene roditelje. Na primer, pisala im je šta Biblija kaže o ljubavi i pitala ih šta oni o tome misle (1. Kor. 13:1-13). Govorila im je koliko je zahvalna što su je podigli i brinuli o njoj i slala im je poklone. Kada je odlazila kući, trudila se na sve načine da majci pomogne u kućnim poslovima. Roditelji u početku nisu pozitivno reagovali kada im je rekla za svoja nova verovanja.

12 Dok je Alis bila kod roditelja, držala se svog plana za čitanje Biblije. Ona kaže da je to pomoglo njenoj majci da shvati koliko ceni tu knjigu. S druge strane, njen otac je odlučio da bolje upozna Bibliju kako bi razumeo u šta njegova ćerka sada veruje i kako bi pronašao nešto što bi kritikovao. „Poklonila sam mu Bibliju“, kaže Alis, „i napisala sam mu posvetu.“ Do čega je to dovelo? Otac ne samo što nije našao nešto što bi kritikovao nego je bio i impresioniran onim što je pročitao.

13 Treba da budemo odlučni, ali i taktični, čak i ako to znači da moramo podnositi poteškoće (1. Kor. 4:12b). Na primer, Alis se suočila sa protivljenjem majke. „Kad sam se krstila, majka mi je rekla da sam je osramotila.“ Kako je Alis reagovala? „Nisam izbegavala razgovor, nego sam  s poštovanjem objasnila da sam odlučila da budem Jehovin svedok i da ostajem pri tome. Pokušala sam da je umirim i da joj stavim do znanja da je zaista volim. Obe smo se isplakale, a onda sam joj spremila nešto lepo za jelo. Majka je tada počela da shvata da sam zahvaljujući Bibliji postala bolja osoba.“

14. Zašto nikad ne smemo popustiti pod pritiskom?

14 Možda će tvojoj porodici trebati neko vreme da u potpunosti shvati koliko ti znači što služiš Jehovi. Primera radi, kad je Alis odlučila da bude pionir, a ne da gradi karijeru, kako su želeli njeni roditelji, njena majka je opet plakala. Međutim, Alis je bila odlučna. Ona kaže: „Ako im u jednoj stvari popustiš, verovatno će i u nekoj drugoj pokušati da te navedu da opet popustiš. Ali ako si ljubazan i u isto vreme odlučan, možda će neki od njih hteti da te slušaju.“ Tako je bilo kod Alis. Njeni roditelji su sada pioniri, a otac služi kao starešina.

KAKO ČLANOVI SKUPŠTINE MOGU POMOĆI?

Kako skupština može pomoći članovima naše porodice koji nisu u istini? (Videti 15. i 16. odlomak) *

15. Prema Mateju 5:14-16 i 1. Petrovoj 2:12, kako „dobra dela“ drugih članova skupštine mogu pomoći našoj porodici?

15 Jehovine sluge čine mnoga dobra dela i upravo takvim delima Jehova privlači ljude sebi. (Pročitati Mateja 5:14-16 i 1. Petrovu 2:12.) Ukoliko tvoj bračni drug ne služi Jehovi, da li je upoznao braću i sestre iz  tvoje skupštine? Polin, o kojoj smo ranije govorili, pozivala je suvernike u svoj dom kako bi njen suprug Vejn mogao da ih upozna. Vejn se seća kako mu je jedan brat pomogao da razbije predrasude o Jehovinim svedocima: „Uzeo je slobodan dan samo da bismo gledali utakmicu. Pomislio sam: ’Pa ovaj čovek je normalan!‘“

16. Zašto članove svoje porodice treba da pozovemo na sastanke?

16 Izvrstan način da pomognemo članovima naše porodice jeste da ih pozovemo na naše sastanke (1. Kor. 14:24, 25). Prvi sastanak na koji je Vejn otišao bila je Spomen-svečanost, jer se održavala uveče kad nije radio i nije tako dugo trajala. „Nisam sasvim razumeo govor“, kaže on, „ali ljudi su me oduševili. Prilazili su mi i srdačno se rukovali sa mnom. Video sam da su bili iskreni.“ Jedan bračni par se već odranije trudio oko Polin i njenog sina na sastancima i u službi propovedanja. Kada je Vejn odlučio da više sazna o novim verovanjima svoje supruge, pitao je brata da s njim proučava Bibliju.

17. Za šta ne treba sebe da krivimo, ali zašto ne treba da dignemo ruke od svoje porodice?

17 Nadamo se da će nam se svi članovi porodice pridružiti u služenju Jehovi. Međutim, možda i pored svih naših nastojanja ipak neće prihvatiti istinu. Ne treba da sebe krivimo za to. Na kraju krajeva, ne možemo nikoga prisiliti da prihvati naša verovanja. Pa ipak, na članove tvoje porodice može snažno uticati to što vide koliko si srećan jer služiš Jehovi. Moli se za njih i taktično razgovaraj s njima. Nemoj dići ruke od njih! (Dela 20:20). Ne zaboravi da će Jehova blagosloviti tvoj trud. Ukoliko članovi tvoje porodice prihvate istinu, biće spaseni!

PESMA 57 Propovedajmo svim ljudima

^ odl. 5 Svi bismo mi voleli da članovi naše uže i šire porodice upoznaju Jehovu, ali oni sami moraju odlučiti da li će mu služiti ili neće. U ovom članku ćemo razmotriti šta možemo učiniti kako bismo im približili istinu.

^ odl. 1 Neka imena su promenjena.

^ odl. 53 OBJAŠNJENJE SLIKA: Brat pomaže oko automobila ocu koji nije u istini. U prikladnom trenutku, pokazuje mu kratak film sa veb-sajta jw.org®.

^ odl. 55 OBJAŠNJENJE SLIKA: Sestra pažljivo sluša svog supruga koji nije u istini dok joj priča kako mu je bilo na poslu. Kasnije provodi vreme sa svojom porodicom.

^ odl. 57 OBJAŠNJENJE SLIKA: Sestra je u svoj dom pozvala suvernike iz skupštine. Oni iskreno žele da upoznaju njenog muža. On nakon nekog vremena sa svojom suprugom prisustvuje Spomen-svečanosti.