Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 ČLANAK ZA RAZMATRANJE 34

Nađi radost i u novim okolnostima

Nađi radost i u novim okolnostima

Bog nije nepravedan pa da zaboravi vaš trud i ljubav koju ste pokazali prema njegovom imenu (JEVR. 6:10)

PESMA 38 Bog će te ojačati

KRATAK PREGLED *

1-3. Zašto neki više nisu mogli da nastave sa svojom službom?

„NAKON što smo u misionarskoj službi proveli nešto više od 20 predivnih godina, naši roditelji su se razboleli, i to sve četvoro“, prisećaju se Robert i Meri Džo. „Naravno da smo želeli da im pomognemo i da se staramo o njima, ali smo teška srca napustili mesto koje smo toliko voleli.“

2 „Plakali smo kad smo saznali da se zbog zdravstvenih problema ne možemo vratiti u zemlju u kojoj smo služili“, kažu Vilijam i Teri. „Služba u stranoj zemlji je bila ostvarenje naših snova, ali sada je tome došao kraj.“

3 „Znali smo da vlasti žele da zatvore podružnicu u kojoj sam služio“, kaže Aleksej, „ali smo ipak bili šokirani kada se to stvarno desilo i kada smo morali da napustimo Betel.“

4. Na koja pitanja ćemo dobiti odgovor u ovom članku?

4 Kroz slična iskustva prošle su još i hiljade članova betelskih porodica i drugih koji su morali da promene vrstu službe ili da je napuste. * Toj vernoj braći i sestrama je to sigurno teško palo jer su voleli svoju službu. Šta im može pomoći da se snađu u novim okolnostima? Kako im mi možemo pomoći? Odgovori na ova pitanja svima nama mogu koristiti kada se i u našem životu neke okolnosti promene.

 KAKO PRIHVATITI PROMENU

Zašto je punovremenim slugama teško da napuste svoju službu? (Videti 5. odlomak) *

5. Kako promena može uticati na nas?

5 Bilo da služimo u Betelu ili u nekoj drugoj vrsti specijalne punovremene službe, vezujemo se za ljude, pa čak i za mesto gde služimo. Zato nam se srce kida kad iz nekog razloga moramo da napustimo tu službu. Nedostaju nam oni s kojima smo sarađivali i brinemo se za njih, naročito ako smo morali da odemo zbog progonstva (Mat. 10:23; 2. Kor. 11:28, 29). Nadalje, nova vrsta službe, ili čak povratak kući, često dovode do kulturološkog šoka. „Posle toliko godina osećali smo se kao stranci u svojoj zemlji i čak nismo znali kako da propovedamo na maternjem jeziku“, kažu Robert i Meri Džo. „Imali smo osećaj da se uopšte ne uklapamo.“ Neki su se zbog promene iznenada našli u finansijskim problemima. Možda se osećaju nesigurno i obeshrabreno. Šta im u toj situaciji može pomoći?

Najvažnije je da ostanemo bliski s Jehovom i da se uzdamo u njega (Videti 6. i 7. odlomak) *

6. Kako možemo ostati bliski s Jehovom?

6 Ostani blizak s Jehovom (Jak. 4:8). Kako to možemo postići? Tako što se uzdamo u njega jer je on taj „koji sluša molitve“ (Ps. 65:2). U Psalmu 62:8 piše: „Pred njim izlivajte srce svoje.“ Jehova može „učiniti neizmerno više od svega što molimo ili zamislimo“ (Ef. 3:20). On ne čini za nas samo ono za šta ga konkretno molimo. Jehova može rešiti naše probleme onako kako se ni najmanje nismo nadali.

7. (a) Šta će nam pomoći da ostanemo bliski s Jehovom? (b) Prema Jevrejima 6:10-12, na šta možemo računati ako nastavimo da verno služimo Jehovi?

7 Svakodnevno čitanje Biblije i duboko razmišljanje pomoći će nam da ostanemo bliski s Jehovom. Jedan brat koji je nekada služio kao misionar kaže: „Redovno proučavajte u krugu porodice i pripremajte se za sastanke, baš kao što ste to i ranije radili.“ Pored toga, treba da učestvujemo u službi propovedanja sa svojom novom skupštinom koliko god možemo. Jehova ne zaboravlja one koji mu i dalje verno služe, čak i ako više ne mogu mnogo toga učiniti. (Pročitati Jevrejima 6:10-12.)

8. Kako ti 1. Jovanova 2:15-17 može pomoći da vodiš jednostavan život?

8 Vodi jednostavan život. Nemoj dozvoliti da te „uguše“ brige koje nameće  Satanin svet i da zbog toga prestaneš da služiš Jehovi (Mat. 13:22). Nemoj podleći pritisku dobronamernih prijatelja ili rođaka da finansijsku sigurnost tražiš u Sataninom svetu. (Pročitati 1. Jovanovu 2:15-17.) Uzdaj se u Jehovu, koji obećava da će u pravom trenutku podmiriti sve naše duhovne, emocionalne i materijalne potrebe (Jevr. 4:16; 13:5, 6).

9. Prema Poslovicama 22:3, 7, zašto je važno da se ne zadužujemo bez preke potrebe i šta nam može pomoći da donosimo mudre odluke?

9 Nemoj se nepotrebno zaduživati. (Pročitati Poslovice 22:3, 7.) Preseljenje u nekim slučajevima podrazumeva velike troškove, zbog čega je lako upasti u dugove. Zato nemoj kupovati na kredit ono što ti nije preko potrebno. Kada smo pod emocionalnim pritiskom, na primer dok brinemo za člana porodice koji se razboleo, teško je racionalno proceniti koliko se možemo zadužiti. Nemojmo zaboraviti da nam u takvim situacijama usrdne molitve mogu pomoći da donesemo mudre odluke. Jehova može uslišiti tvoje molitve tako što će ti dati mir koji će čuvati tvoje srce i misli. To će ti omogućiti da dobro proceniš situaciju pre nego što doneseš neku odluku (Fil. 4:6, 7; 1. Petr. 5:7).

10. Kako možemo razviti nova prijateljstva?

10 Ostani blizak s porodicom i prijateljima. Razgovaraj o svojim osećanjima i problemima sa dobrim prijateljima, naročito sa onima koji su prošli kroz slične situacije. To će ti pomoći da se u emocionalnom pogledu oporaviš (Prop. 4:9, 10). Prijatelji koje si stekao tamo gde si ranije služio i dalje su tvoji prijatelji. Ali sada treba da stekneš i nove. A da bi stekao prijatelje, prvo ti moraš da budeš prijatelj. Kako možeš razviti nova prijateljstva? Ispričaj drugima kakva si lepa iskustva doživeo tako da i oni mogu osetiti koliko ti radosti donosi služba Jehovi. Čak i ako neki u skupštini ne razumeju zašto si toliko oduševljen punovremenom službom, nekima će se to dopasti i poželeće da ti budu prijatelji. Ali pazi da ne stavljaš sebe u prvi plan i da ne skrećeš pažnju na neka negativna osećanja koja možda imaš.

11. Kako možeš sačuvati sreću u braku?

11 Ako moraš napustiti službu zato što se tvoj bračni drug razboleo, nemoj ga kriviti zbog toga. Ili ako si se ti razboleo, nemoj kriviti sebe i misliti da si izneverio svog bračnog druga. Ne zaboravi da ste vi „jedno telo“ i da ste pred Jehovom obećali da ćete biti jedno  uz drugo i u dobru i u zlu (Mat. 19:5, 6). Ako ste morali da napustite službu zbog neplanirane trudnoće, vaše dete treba da zna da vam je ono važnije od službe i da na njega gledate kao na nagradu od Jehove (Ps. 127:3-5). Osim toga, pričajte mu o lepim iskustvima koja ste imali dok ste bili u specijalnoj punovremenoj službi. To ga može motivisati da i ono punovremeno služi Jehovi kao što ste i vi to činili.

KAKO DRUGI MOGU POMOĆI

12. (a) Kako možemo pomoći punovremenim slugama da nastave sa svojom službom? (b) Kako im možemo pomoći da se prilagode novim okolnostima?

12 Za svaku je pohvalu što mnoge skupštine, kao i mnoga braća i sestre, čine sve što mogu da bi onima koji su u punovremenoj službi pomogli da u njoj i ostanu. Hrabre ih da nastave sa službom, pružaju im finansijsku ili neku drugu vrstu materijalne pomoći ili im pomažu da se brinu o članovima porodice koji žive daleko od njih (Gal. 6:2). Ako neki koji su bili u punovremenoj službi, ali su im se okolnosti promenile, sada pripadaju tvojoj skupštini, nemoj misliti da je do te promene došlo zato što nešto nisu dobro radili ili zato što su nešto pogrešili. * Pomozi im da se prilagode novim okolnostima. Lepo ih primi i pohvali ih za ono što rade, čak i ako zbog lošeg zdravlja ne mogu baš mnogo učiniti. Potrudi se da ih upoznaš. Uči iz njihovog bogatog iskustva i iskoristi pravu riznicu znanja koju su stekli prošavši kroz mnoge obuke.

13. Kako možemo pomoći onima kojima su se okolnosti promenile?

 13 Onima koji su prekinuli s punovremenom službom možda je u početku potrebna pomoć da pronađu stan, da nauče kako funkcioniše prevoz, da nađu posao ili da podmire neke druge osnovne potrebe. Možda im trebaju najnovije informacije o nekim uobičajenim stvarima, kao na primer gde i kako da izmire neke obaveze ili kako da dobiju zdravstveno osiguranje. Što je najvažnije, potrebno im je razumevanje, a ne sažaljenje. Možda se bore sa svojim zdravstvenim problemima ili im je bolestan neki član porodice. Možda žale za nekim koga su izgubili. * Čak i ako ne govore o tome, možda im mnogo nedostaje duhovna porodica koju su imali tamo gde su ranije služili. Treba vremena da se čovek stabilizuje i izbori sa tako dubokim i vrlo često pomešanim osećanjima.

14. Kako su objavitelji pomogli jednoj sestri da se privikne na novo područje?

14 U međuvremenu, tvoja podrška i dobar primer mogu im pomoći da se snađu u novim okolnostima. „Tamo gde sam ranije živela, svakog dana sam vodila biblijske kurseve“, kaže jedna sestra koja je godinama služila van svoje zemlje. „Ovde retko kad imam priliku da u službi propovedanja otvorim Bibliju ili da prikažem neki kratak film. Ali braća i sestre su me vodili na svoje naknadne posete i kurseve. Kad sam videla kako ti revni i hrabri objavitelji vode napredne biblijske kurseve, počela sam da pozitivnije gledam na svoje područje. Naučila sam kako da ovde započinjem razgovore. Sve to mi je pomoglo da ponovo budem srećna.“

NASTAVI DA DAJEŠ SVE OD SEBE!

Traži načine da proširiš službu u novoj skupštini (Videti 15. i 16. odlomak) *

15. Kako možeš biti produktivan i u novim okolnostima?

15 Čak i tamo gde sada služiš možeš biti produktivan. Na promenu koja ti se  dogodila nemoj gledati kao na neki neuspeh ili korak unazad. Potrudi se da vidiš Jehovinu ruku u svom životu i nastavi da propovedaš. Ugledaj se na verne hrišćane u prvom veku. „Oni koji su se rasuli po drugim krajevima objavljivali su dobru vest, Božju reč, svuda kuda su prolazili“ (Dela 8:1, 4). Tvoj trud može uroditi plodom. Na primer, pioniri koji su bili proterani iz jedne zemlje preselili su se u susednu zemlju u kojoj je trebalo preneti dobru vest još mnogim ljudima koji govore njihovim jezikom. Za samo nekoliko meseci na tom govornom području formirano je više grupa koje su brzo napredovale.

16. Kako možeš biti radostan i u novim okolnostima?

16 „Radost Jehovina vaša [je] tvrđava“ (Nem. 8:10). Naša radost prvenstveno proističe iz našeg dobrog odnosa s Jehovom, a ne iz službe koju obavljamo, koliko god da je volimo. Zato ostanimo bliski s Jehovom i tražimo od njega mudrost, vođstvo i podršku. Ne zaboravi da si službu koju si ranije obavljao voleo zato što si se maksimalno trudio da pomažeš ljudima. I dalje radi tako i videćeš kako će ti Jehova pomoći da zavoliš i ono što sada radiš (Prop. 7:10).

17. Šta nikada ne smemo zaboraviti?

17 Nikada nemojmo zaboraviti da je naša služba Jehovi ono što će trajati večno, a zaduženja koja sada imamo samo su privremena. U novom svetu ćemo svi raditi nešto drugo. Aleksej, kog smo na početku spomenuli, smatra da ga ono kroz šta sad prolazi priprema za to vreme. On kaže: „Oduvek sam verovao da Jehova postoji i da će novi svet zaista doći, ali mi je sve to bilo nekako daleko. Sada jasno pred sobom vidim Jehovu, a novi svet je sledeća stanica na mom putovanju“ (Dela 2:25). Gde god da služimo, ostanimo bliski s Jehovom. On nas nikada neće ostaviti. Pomoći će nam da budemo radosni dok u službi dajemo sve od sebe – gde god to bilo (Is. 41:13).

PESMA 90 Hrabrimo jedni druge

^ odl. 5 Ponekad braća i sestre moraju prekinuti sa specijalnom punovremenom službom ili prihvatiti neku drugu vrstu službe. U ovom članku ćemo govoriti o problemima s kojima se suočavaju i o tome šta im može pomoći da se prilagode novim okolnostima. Govorićemo i o tome kako ih drugi mogu ohrabriti i podržati, kao i o nekim biblijskim načelima koja svima nama mogu pomoći kada nam se dese neke promene u životu.

^ odl. 4 Slično tome, mnoga braća su zbog toga što su navršila određeni broj godina morala da svoja zaduženja prepuste mlađim starešinama. Videti članke „Jehova ceni vernost starije braće“, u Stražarskoj kuli od septembra 2018. i „Sačuvajmo unutrašnji mir uprkos promenama“, u Stražarskoj kuli od oktobra 2018.

^ odl. 12 Starešine u skupštini kojoj su te punovremene sluge ranije pripadale treba da što pre napišu pismo o preseljenju kako bi oni odmah mogli da nastave da služe kao pioniri, starešine ili sluge pomoćnici.

^ odl. 13 Videti seriju članaka „Kako prebroditi gubitak voljene osobe“ u časopisu Probudite se!, br. 3 iz 2018.

^ odl. 57 OBJAŠNJENJE SLIKA: Bračni par koji mora da napusti misionarsku službu teška srca se oprašta od svoje skupštine.

^ odl. 59 OBJAŠNJENJE SLIKA: Isti bračni par se po povratku u domovinu istrajno moli Jehovi da im pomogne da izađu na kraj s problemima u kojima su se našli.

^ odl. 61 OBJAŠNJENJE SLIKA: Uz Jehovinu pomoć, ponovo su u punovremenoj službi. Zahvaljujući tome što su naučili strani jezik dok su služili kao misionari, mogu da propovedaju migrantima na području svoje nove skupštine.