Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

17. ČLANAK ZA RAZMATRANJE

Šta majke mogu naučiti od Evnikije

Šta majke mogu naučiti od Evnikije

Ne odbacuj savete svoje majke. Oni su divan venac na tvojoj glavi i lepa ogrlica oko tvog vrata (POSL. 1:8, 9)

PESMA 137 Bogobojazne žene

KRATAK PREGLED *

Timotejeva majka Evnikija i baka Loida s ponosom posmatraju njegovo krštenje (Videti 1. odlomak)

1-2. (a) Ko je bila Evnikija i zašto joj nije bilo lako da poučava svog sina o Jehovi i Isusu? (b) Opiši sliku na naslovnoj strani.

 PREMDA Biblija ne govori o Timotejevom krštenju, možemo samo da zamislimo koliko je njegova majka Evnikija bila radosna tog dana (Posl. 23:25). Zamisli je kako sva ponosna gleda u Timoteja koji stoji u vodi. Osmeh joj ne silazi s lica. Uz nju je i Timotejeva baka Loida. Evnikija zadržava dah dok Timotej nestaje ispod vode. Dok on izranja, Evnikija ne može da zadrži suze radosnice gledajući ga kako blista od sreće. Uspela je da mu pomogne da zavoli Jehovu i Isusa Hrista. S kojim se sve teškoćama suočavala dok mu je pomagala da postane Hristov sledbenik?

2 U Timotejevoj porodici nisu svi pripadali istoj religiji. Otac mu je bio Grk, a majka i baka Jevrejke (Dela 16:1). On je verovatno bio tinejdžer kada su Evnikija i Loida prihvatile novu veru – hrišćanstvo. Međutim, njegov otac nije postao hrišćanin. Šta će Timotej izabrati? Verovatno je bio dovoljno odrastao da sam donese tu odluku. Da li će izabrati religiju svog oca? Da li će se prikloniti jevrejskoj tradiciji kojoj je poučavan odmalena? Ili će odlučiti da bude sledbenik Isusa Hrista?

3. Prema Poslovicama 1:8, 9, kako Jehova gleda na trud koji majke ulažu da bi pomogle svojoj deci da se zbliže s njim?

3 I u naše vreme, žene koje služe Jehovi vole svoju porodicu. Više od svega, one žele da pomognu svojoj deci da razviju čvrsto prijateljstvo s Jehovom. On izuzetno ceni njihov trud. (Pročitati Poslovice 1:8, 9.) Uz njegovu pomoć, mnoge majke su uspele da pomognu svojoj deci da ga zavole i počnu da mu služe.

4. S kojim teškoćama se danas suočavaju neke majke?

4 Razumljivo je što se majke ponekad pitaju da li će njihova deca izabrati da služe Jehovi, kao što je to uradio Timotej. Roditelji su i te kako svesni s kolikim pritiskom se deca suočavaju u Sataninom svetu (1. Petr. 5:8). Mnogim majkama dodatno otežava i to što decu moraju da podižu same ili s mužem koji ne služi Jehovi. Na primer, naša sestra Kristina * kaže: „Moj muž je bio dobar otac i brinuo je o porodici, ali se žestoko protivio tome da decu poučavam o Jehovi. Tokom godina, prolila sam mnogo suza pitajući se da li će moja deca ikada postati Jehovini svedoci.“

5. O čemu će biti reči u ovom članku?

5 Kao majka, i ti možeš po uzoru na Evnikiju pomoći svojoj deci da zavole Jehovu i da mu služe. Iz ovog članka ćeš saznati kako se možeš ugledati na nju dok poučavaš svoju decu rečima i delima. Videćemo i kako će ti Jehova pomoći u tome.

POUČAVAJ SVOJU DECU REČIMA

6. Prema 2. Timoteju 3:14, 15, kako je Timotej postao hrišćanin?

6 Kad je Timotej bio dečak, Evnikija se mnogo trudila da ga poučava svetim spisima, u skladu s jevrejskim verovanjima. Naravno, njeno razumevanje nije bilo potpuno zato što nije znala ništa o Isusu Hristu. Pa ipak, ono što je naučio od nje pružilo je Timoteju dobar temelj da kasnije prihvati hrišćanstvo. Ali da li će to učiniti? Bio je dovoljno zreo da sam odluči da li će postati hrišćanin. Nema sumnje da je trud njegove majke doprineo tome da on s punim uverenjem prihvati istinu o Isusu. (Pročitati 2. Timoteju 3:14, 15.) Evnikijino ime potiče od reči koja znači „pobediti“. I stvarno se može reći da je pobedila – uprkos svim preprekama, poučavala je Timoteja i pomogla mu je da zavoli Jehovu i Isusa. Sigurno je bila veoma srećna zbog toga.

7. Kako je Evnikija mogla da pomaže Timoteju i nakon njegovog krštenja?

7 Krštenje je bilo veoma važan korak u Timotejevom životu, ali Evnikiju su brinula još neka pitanja. Kakve će odluke njen sin nadalje donositi? Da li će upasti u loše društvo? Da li će otići na školovanje u Atinu i prihvatiti učenja paganskih filozofa? Da li će protraćiti svoje vreme, snagu i mladost jureći za bogatstvom? Evnikija nije mogla da donosi odluke za Timoteja, ali je mogla da mu pomogne. Na koji način? Mogla je da i dalje usađuje u njega duboku ljubav prema Jehovi, kao i zahvalnost za sve što su on i njegov Sin učinili. Na teškoće u vaspitavanju dece ne nailaze samo oni čiji bračni drug ne služi Jehovi. Čak i kad su oba roditelja u istini, ponekad je teško dopreti do detetovog srca i pomoći mu da postane Božji prijatelj. Šta roditelji mogu naučiti od Evnikije?

8. Kako žena može pomagati mužu dok poučava decu o Jehovi?

8 Proučavaj Bibliju sa svojom decom. Sestre, ako je vaš muž u istini, Jehova želi da mu pomažete u poučavanju dece. Jedan od načina je da mu pružate podršku kako biste redovno imali porodično proučavanje. Uvek govorite lepo o tome i trudite se da stvorite toplu i prijatnu atmosferu. Mogli biste da pomognete svom mužu i tokom planiranja nekog posebnog projekta za porodično proučavanje. Pored toga, ako je neko od vaše dece u uzrastu kada može da razume materijal iz knjige Budi srećan zauvek!, možete pomagati svom suprugu dok vodi kurs s njim.

9. Na čiju pomoć mogu računati žene čiji muž nije u istini?

9 Neke žene moraju same da proučavaju Bibliju sa svojom decom jer nemaju muža ili on nije u istini. Ako je tako i u tvojoj porodici, nemoj preterano brinuti. Jehova će ti pomoći. Dok poučavaš svoju decu, koristi alatke za proučavanje koje nam on pruža preko svoje organizacije. Pitaj i druge iskusne roditelje kako ih koriste tokom porodičnog proučavanja * (Posl. 11:14). Jehova ti može pomoći i da imaš dobru komunikaciju sa svojom decom. Moli ga da ti pomogne da im postaviš prava pitanja kako bi saznala šta zaista misle i osećaju (Posl. 20:5). Jedno jednostavno pitanje poput „Šta ti najteže pada u školi?“ može ti otkriti mnogo toga.

10. Kako još možeš pomoći svojoj deci da uče o Jehovi?

10 Stvaraj prilike da poučavaš svoju decu o Jehovi. Pričaj im o Jehovi i svemu lepom što je uradio za tebe (Pon. zak. 6:6, 7; Is. 63:7). To je naročito važno ako kod kuće ne možeš redovno da proučavaš s njima. Kristina kaže: „Veoma retko sam mogla da s decom razgovaram o Bibliji i Jehovi, pa sam zato koristila svaku priliku koja bi se ukazala. Znali smo da odemo u šetnju ili da sednemo u čamac i odveslamo malo dalje od obale da bismo razgovarali o Jehovinim delima stvaranja i o svemu drugom što im može pomoći da mu se približe. Kad su deca dovoljno odrasla, podstakla sam ih da sama proučavaju Bibliju.“ Osim toga, govori pozitivno o Jehovinoj organizaciji i o braći i sestrama. Nemoj loše govoriti o starešinama. Ono što kažeš o njima može uticati na to da li će im se tvoja deca obratiti kad im bude potrebna pomoć.

11. Prema Jakovljevoj 3:18, zašto je važno da gradimo mir?

11 Gradi mir u kući. Pokazuj mužu i deci da ih voliš. Uvek govori o svom mužu lepo i s poštovanjem i podstiči decu da čine to isto. Zahvaljujući tome, u vašem domu će vladati mir i deci će biti lakše da uče o Jehovi. (Pročitati Jakovljevu 3:18.) Pogledajmo šta je o svom detinjstvu ispričao Jožef, koji služi kao specijalni pionir u Rumuniji. On se seća da se njegov otac svim silama trudio da njega i ostale u porodici odvrati od Jehove. On kaže: „Moja majka se mnogo žrtvovala da bi u našoj kući vladao mir. Što je otac bio grublji, ona je bila sve bolja prema njemu. Kada je zapazila da nam je teško da ga poštujemo i slušamo, razgovarala je s nama o rečima iz Efešanima 6:1-3. Zatim bi nam govorila o očevim lepim osobinama i o tome zašto treba da ga cenimo. Time je mnogo puta sačuvala mir u napetim situacijama.“

POUČAVAJ SVOJU DECU DELIMA

12. Prema 2. Timoteju 1:5, kako je Evnikijin primer uticao na Timoteja?

12 Pročitati 2. Timoteju 1:5. Evnikija je pružila Timoteju odličan primer. Nema sumnje da ga je poučavala da se prava vera pokazuje delima (Jak. 2:26). Posmatrajući sve što je radila, Timotej je mogao da vidi koliko ona voli Jehovu i koliko je srećna što mu služi. Kako je njen primer uticao na njega? Kao što je apostol Pavle zapazio, i Timotej je razvio snažnu veru kao i njegova majka. To nije bila slučajnost. Njena dela su podstakla Timoteja da se ugleda na nju. I danas, mnoge majke „bez reči“ podstiču članove svoje porodice da služe Jehovi (1. Petr. 3:1, 2). To možeš i ti. Na koji način?

13. Zašto majkama prijateljstvo s Jehovom treba da bude najvažnije u životu?

13 Neka ti prijateljstvo s Jehovom bude najvažnije u životu (Pon. zak. 6:5, 6). Poput većine majki, i ti se mnogo žrtvuješ. Odričeš se vremena, novca, sna i drugih stvari kako bi zbrinula fizičke potrebe svoje dece. Ali nemoj se do te mere zaokupiti brigom oko njih da zapostaviš svoje prijateljstvo s Jehovom. Redovno izdvajaj vreme za molitvu, proučavanje Biblije i prisustvovanje sastancima. Tako ćeš biti sve bliža Jehovi i pružaćeš dobar primer svojoj porodici i drugima.

14-15. Šta si naučio iz onoga što su rekli Lin, Marija i Žoao?

14 Pogledajmo kako je nekim mladima dobar primer njihove majke pomogao da zavole Jehovu i da se oslanjaju na njega. Kristinina ćerka Lin kaže: „Kada je tata bio kod kuće, nismo smeli da proučavamo Bibliju. Ali mama nije propuštala nijedan sastanak. Iako nismo mnogo znali o Bibliji, gledajući nju izgradili smo jaku veru. Znali smo da je ovo istina i mnogo pre nego što smo počeli da dolazimo na sastanke.“

15 Marijin otac je ponekad fizički i verbalno maltretirao porodicu zbog toga što su išli na sastanke. Ona kaže: „Moja mama je jedna od najhrabrijih žena koje poznajem. Kada sam bila dete, ponekad nisam htela da uradim nešto zato što sam se plašila šta će drugi reći. Ali kad sam videla koliko je mama hrabra i kako uvek stavlja Jehovu na prvo mesto u svom životu, savladala sam strah od čoveka.“ A Žoao, čiji je otac branio da se u kući razgovara o Bibliji i Jehovi, kaže: „Na mene je najjači utisak ostavilo to što je majka bila spremna da se zbog oca odrekne svega – osim ljubavi prema Jehovi.“

16. Kako majke svojim primerom mogu uticati na druge?

16 Drage sestre, imajte na umu da vaša vera i odanost Bogu mogu snažno uticati na druge. Pogledajmo kako je Evnikijina vera uticala na apostola Pavla. On je napisao da je Timotej razvio nelicemernu veru kakvu je imala i njegova majka (2. Tim. 1:5). Kada je Pavle prvi put primetio koliko Evnikija voli Jehovu? On je najverovatnije upoznao nju i Loidu u Listri tokom svog prvog misionarskog putovanja i moguće je da su upravo od njega čule dobru vest (Dela 14:4-18). Zamisli samo – kada je oko 15 godina kasnije pisao Timoteju, Pavle se još uvek sećao Evnikijine vernosti i rekao je da je ona primer na koji se vredi ugledati. Nema sumnje da je njena vernost ostavila dubok utisak, kako na Pavla tako i na mnoge druge hrišćane iz tog vremena. Ako si samohrana majka ili ti muž nije u istini, budi sigurna da svojim primerom jačaš i hrabriš sve oko sebe.

Potrebno je vreme da bi dete zavolelo Jehovu. Nemoj odustati! (Videti 17. odlomak)

17. Šta možeš učiniti ako tvoje dete ne pokazuje želju da služi Jehovi?

17 Šta ako i pored sveg truda koji ulažeš, tvoje dete ne pokazuje želju da služi Jehovi? Imaj na umu da mu je potrebno vreme da prihvati istinu. Kao što se vidi na slici, kad posadiš seme, možda se ponekad pitaš da li će ono ikada izrasti u biljku koja donosi plod. Premda ne zavisi sve od tebe, ti ga i dalje zalivaš da bi imalo najbolje uslove za rast (Mar. 4:26-29). Slično tome, možda se ponekad pitaš da li ono čemu poučavaš svoje dete dopire do njegovog srca. Iako ne zavisi sve od tebe, i dalje se trudi da ga poučavaš najbolje što umeš. Tako ćeš mu pružiti priliku da postane Božji prijatelj (Posl. 22:6).

OSLONI SE NA JEHOVU

18. Kako Jehova može pomoći tvojoj deci da postanu njegovi prijatelji?

18 Jehova još od biblijskih vremena pomaže mladima da postanu njegovi prijatelji (Ps. 22:9, 10). On može pomoći i tvojoj deci da mu se približe ukoliko to žele (1. Kor. 3:6, 7). Čak i ako izgleda da nisu čvrsto prigrlila istinu, i dalje će s ljubavlju brinuti o njima (Ps. 11:4). Kada budu pokazala i najmanji znak da žele da mu ugode, on će im pružiti ruku (Dela 13:48; 2. Let. 16:9). Jehova ti može pomoći da u pravom trenutku kažeš baš ono što je tvojoj deci potrebno da čuju (Posl. 15:23). Osim toga, mogao bi podstaći nekog brata ili sestru iz skupštine da im posvete posebnu pažnju. Čak i kada tvoja deca odrastu, Jehova ih može podsetiti na neke vredne pouke koje si usađivala u njih (Jov. 14:26). Nastavi da rečima i delima poučavaš svoju decu i on će te sigurno nagraditi za to.

19. Zašto možeš biti uverena da je Jehova zadovoljan onim što činiš za svoju decu?

19 Jehovina ljubav prema tebi ne zavisi od odluka koje tvoja deca donose. On te voli zato što ti voliš njega. Ako sama odgajaš decu, Jehova obećava da će njima biti Otac, a tebi Zaštitnik (Ps. 68:5). Ne možeš u potpunosti uticati na to da li će tvoja deca odlučiti da mu služe. Ali Jehova će biti zadovoljan ako se i dalje budeš oslanjala na njega i davala sve od sebe da ih poučavaš.

PESMA 134 Deca su dar od Boga

^ U ovom članku ćemo razmotriti šta naše sestre koje imaju decu mogu naučiti od Timotejeve majke Evnikije. Videćemo i kako mogu pomoći svojoj deci da upoznaju i zavole Jehovu.

^ Neka imena su promenjena.

^ Primera radi, videti 50. lekciju u knjizi Budi srećan zauvek! i članak „Nekoliko ideja za porodično i lično proučavanje“, u Stražarskoj kuli od 15. avgusta 2011, str. 6-7.