Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pitanja čitalaca

Pitanja čitalaca

Zašto nije dozvoljeno postavljati publikacije Jehovinih svedoka na lični veb-sajt ili na društvene mreže?

Neki misle da zbog toga što je materijal na našim veb-sajtovima besplatan mogu slobodno da ga postavljaju na druge veb-sajtove ili društvene mreže. Međutim, time se krše Pravila korišćenja * naših zvaničnih veb-sajtova, što vodi do ozbiljnih problema. U Pravilima korišćenja jasno stoji: „Nije vam dozvoljeno da slike, elektronska izdanja, zaštitne znakove, muziku, fotografije, video-sadržaje i tekstove sa ovog veb-sajta objavljujete na internetu (na bilo kom veb-sajtu, sajtu za deljenje fajlova, sajtu za deljenje video-sadržaja ili društvenoj mreži).“ Zbog čega je to tako?

Nikome nije dozvoljeno da na druge veb-sajtove postavlja naše publikacije, koje su zaštićene autorskim pravima

Celokupan materijal na našim veb-sajtovima zaštićen je autorskim pravima. Otpadnici i drugi koji se protive našim verovanjima pokušavaju da postavljanjem naših publikacija na svoje veb-sajtove namame Jehovine svedoke i druge. Svrha njihovih sajtova je da dovedu u pitanje religiju Jehovinih svedoka (Ps. 26:4; Posl. 22:5). Neki drugi su materijal iz naših publikacija ili naš logo, jw.org, koristili da bi pravili aplikacije za mobilne uređaje ili da bi reklamirali proizvode koje prodaju. Time što smo zaštitili svoja autorska prava i svoje zaštitne znakove (jw i jw.org), imamo pravnu osnovu da sprečimo bilo kakvu zloupotrebu (Posl. 27:12). Zato, ukoliko bismo svesno dozvolili drugima, pa čak i svojoj braći, da elektronski sadržaj s našeg veb-sajta postavljaju na neki drugi sajt ili da zvanični jw.org zaštitni znak koriste da bi prodavali neki proizvod, moguće je da sudovi ne bi podržali  naše napore da se zaštitimo od otpadnika i od zloupotrebe u komercijalne svrhe.

Preuzimanje naših publikacija sa bilo kog sajta koji nije naš zvanični sajt, jw.org, može biti opasno. Jedino je „verni i razboriti rob“ dobio odgovornost od Jehove da „daje hranu u pravo vreme“ (Mat. 24:45). Da bi obezbedio tu duhovnu hranu, taj rob koristi samo naše zvanične veb-sajtove: www.jw.org, tv.jw.org i wol.jw.org. Pored toga, imamo samo tri zvanične aplikacije za mobilne uređaje, a to su: JW Language®, JW Library® i JW Library Sign Language®. Možemo biti sigurni da na ovim sajtovima i u ovim aplikacijama nema reklama niti bilo kakvih primesa Sataninog sveta. Međutim, ukoliko duhovnu hranu preuzimamo s nekog drugog mesta, ne postoji garancija da ona nije zatrovana (Ps. 18:26; 19:8).

Nadalje, postavljanje naših publikacija na veb-sajtove gde je omogućeno komentarisanje idealno je za otpadnike i one koji kritikuju naša verovanja. Nažalost, neka naša braća su bila uvučena u javne rasprave, koje su dovele do toga da se loše govori o Jehovinom imenu. Imajmo na umu da forumi nisu mesta gde bismo „s blagošću [poučavali] one koji su buntovni“ (2. Tim. 2:23-25; 1. Tim. 6:3-5). Pored toga, primećeno je i da na društvenim mrežama i nekim drugim veb-sajtovima postoje lažni nalozi koji su otvoreni na ime naše organizacije, Vodećeg tela ili članova Vodećeg tela. Međutim, nijedan član Vodećeg tela nema lični veb-sajt niti otvoren nalog na nekoj društvenoj mreži.

Upućivanje drugih na sajt jw.org doprinosi širenju dobre vesti (Mat. 24:14). Želimo da što više ljudi koristi naše digitalne alatke, na čijem poboljšanju neprestano radimo. Zato se u Pravilima korišćenja navodi da putem imejla slobodno možemo drugima poslati neku publikaciju u elektronskom obliku ili podeliti link za materijal koji se nalazi na sajtu jw.org. Time što upućujemo druge na naše zvanične veb-sajtove, pomažemo im da dobiju duhovnu hranu od vernog i razboritog roba, koji je njen jedini pravi izvor.

^ odl. 1 Link koji vodi do Pravila korišćenja može se pronaći na dnu početne stranice sajta jw.org. Ona važe za sve što se pojavljuje na našim veb-sajtovima.