Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Mladi, koliko su vam važni duhovni ciljevi?

Mladi, koliko su vam važni duhovni ciljevi?

Poveri dela svoja Jehovi i planovi će tvoji uspeti (POSL. 16:3, fusnota)

PESME: 135, 144

1-3. (a) Na osnovu primera objasni u kojoj se situaciji nalaze mladi. (Videti sliku na početku članka.) (b) U čemu će ovaj članak pomoći mladima?

ZAMISLI da planiraš da otputuješ na neki važan događaj koji će se održati u jednom dalekom gradu. Dok čekaš na autobuskoj stanici, možda se osećaš izgubljeno jer ima mnogo ljudi i autobusa. Međutim, ti imaš jasan cilj pred sobom, a to je da uđeš u autobus koji će te odvesti do željenog grada. Ukoliko bi ušao u bilo koji drugi autobus, ne bi stigao tamo gde si planirao.

2 Mladi, i vi se možda nalazite u sličnoj situaciji na svom životnom putu. Ponekad život nudi toliko mogućnosti i izbora da se možda osećate izgubljeno. Međutim, biće vam lakše ukoliko znate šta želite od života.

3 Ovaj članak će vam pomoći da vidite šta je najbolje za vas i podstaći će vas da svoj život posvetite Jehovi. To znači da ćete ga uključiti u sve odluke, bilo da je reč o školi, poslu ili o tome da li ćete stupiti u brak i imati decu. Nadalje, to znači i da ćete se truditi da ostvarite svoje duhovne ciljeve. Ukoliko to budete činili, Jehova će vas  blagosloviti i bićete uspešni u životu. (Pročitati Poslovice 16:3.)

MLADI, POSTAVLJAJTE DUHOVNE CILJEVE

4. Šta ćemo osmotriti u ovom članku?

4 Postavljati duhovne ciljeve u ranoj mladosti je veoma važno. Zašto? Razmotrićemo tri razloga. Prva dva pokazuju da ostvarivanje duhovnih ciljeva jača naš odnos s Jehovom, a treći da nam to mnogo koristi.

5. Koji je prvi razlog zašto mladi treba da postavljaju duhovne ciljeve?

5 Prvi razlog zašto vi, mladi, treba da postavljate duhovne ciljeve jeste da biste pokazali Jehovi da ste zahvalni za njegovu ljubav i sve što čini za vas. O tome je psalmista pisao: „Dobro je zahvaljivati tebi, Jehova [...] Jer me ti, o Jehova, razveseljavaš delima svojim, zbog dela ruku tvojih radosno kličem“ (Ps. 92:1, 4). Razmislite o tome šta sve imate zahvaljujući Jehovi: život, istinu, Bibliju, skupštinu i predivnu nadu. Zahvalnost za sve to treba da vas podstakne da duhovne ciljeve stavite ispred svega drugog, a to će vas još više približiti njemu.

6. (a) Kako će postavljanje duhovnih ciljeva uticati na naš odnos s Jehovom? (b) Koje ciljeve mladi mogu sebi postaviti?

6 Drugi razlog zašto je važno da postavljate duhovne ciljeve jeste taj da Jehova neće zaboraviti trud koji ulažete da biste ih ostvarili. To će sigurno produbiti vaš odnos s njim. O tome je apostol Pavle napisao: „Bog nije nepravedan pa da zaboravi vaš trud i ljubav koju ste pokazali prema njegovom imenu“ (Jevr. 6:10). Nemojte misliti da ste premladi da biste postavili ciljeve koji će vas približiti Jehovi. Osmotrimo neke primere koji to potvrđuju. Kada je imala 10 godina, Kristina je odlučila da će redovno čitati životne priče vernih Jehovinih slugu. Tobi je sa 12 godina postavio cilj da pre krštenja pročita celu Bibliju. Maksim je imao 11, a njegova sestra, Noemi, 10 godina kada su se krstili. Oboje su postavili cilj da jednog dana služe u Betelu. Da bi uvek imali taj cilj pred sobom, na jedan zid u svom domu su okačili molbu za Betel. Zašto i ti ne bi razmislio koje ciljeve možeš postaviti, a zatim počeo da radiš na tome da ih ostvariš? (Pročitati Filipljanima 1:10, 11.)

7, 8. (a) Zašto je važno da znamo šta želimo od života? (b) Zašto je jedna sestra odlučila da ne ide na fakultet?

7 Treći razlog zbog kog je važno u ranoj mladosti postavljati duhovne ciljeve povezan je s donošenjem odluka. Vi, mladi, u životu se suočavate s mnogim izborima, na primer, koju ćete školu izabrati, kojim ćete se poslom baviti i slično. Kada treba da donesete tako važnu odluku, to je kao da se nalazite na nekoj raskrsnici i treba da odaberete kojim ćete putem ići. Sve dok znate gde želite da stignete, neće vam biti problem da izaberete pravi put. Slično tome, ukoliko znate šta želite od života, biće vam lakše da donosite dobre odluke. U Bibliji piše: „Planovi marljivog čoveka sigurno donose korist“ (Posl. 21:5, fusnota). Što pre napravite dobar plan da ostvarite svoje ciljeve, pre ćete postići uspeh. To je iskusila i jedna sestra po imenu Damaris kada je kao tinejdžerka morala da donese jednu važnu odluku.

8 Ona je završila srednju školu s najboljim ocenama. Zato joj je ponuđena stipendija za pravni fakultet, što je ona odbila. Odlučila se za manje plaćen posao. Zbog čega? Ona kaže: „Kad sam bila veoma mlada, postavila sam sebi cilj da budem pionir. To je podrazumevalo da  treba da nađem posao na kom bih radila kraće. Iako bih sa fakultetskom diplomom mogla dobro da zarađujem, teško da bih našla posao na kom ne bih radila puno radno vreme.“ Damaris već 20 godina služi kao pionir. Da li je zažalila što je postavila takav cilj i odlučila da ne ide na fakultet? Ona kaže: „Na svom poslu se često srećem sa advokatima. Oni rade ono što bih ja radila da sam studirala pravo. Međutim, mnogi od njih nisu zadovoljni svojim poslom. To što sam izabrala da budem pionir, poštedelo me je mnogih briga koje karijera nosi sa sobom. Takođe mi je tokom svih ovih godina donelo mnogo radosti u službi Jehovi.“

9. Zašto mladi zaslužuju našu iskrenu pohvalu?

9 U skupštinama širom sveta ima na hiljade mladih koji zaslužuju našu iskrenu pohvalu. Njima su Jehova i duhovni ciljevi najvažniji u životu. Oni ne gube ništa od života, već su srećni. Uče da u svemu budu poslušni Jehovinim smernicama, na primer, kada je reč o školovanju, poslu i porodici. Koliko je to važno vidi se iz Solomonovih reči: „Uzdaj se u Jehovu svim srcem svojim [...] Na svim putevima svojim imaj ga na umu, i on će ispraviti staze tvoje“ (Posl. 3:5, 6). Dragi mladi, Jehova vas mnogo voli! On vas smatra dragocenima i zato će vas štititi, voditi i blagosloviti!

VAŽNOST DOBRE PRIPREME

10. (a) Zašto služba treba da nam bude jedna od najvažnijih stvari u životu? (b) Kako se ti možeš poboljšati u službi?

10 Ako nam je najvažnije da ugodimo Jehovi, služba će zauzimati posebno mesto u našem životu. Koliko je ona važna vidi se iz onoga što je Isus Hrist rekao: „Najpre mora da se propoveda dobra vest“ (Mar. 13:10). Dakle, pošto je delo propovedanja toliko hitno, ono treba da nam bude jedna od najvažnijih stvari u životu. Da li bi i ti mogao da postaviš cilj da češće učestvuješ u službi ili čak da postaneš pionir? Ali šta ako baš ne voliš da propovedaš ili ti nije lako da drugima objasniš svoja verovanja? Šta bi mogao da učiniš? Dobro se pripremi i nemoj se povući kada ti je teško da svedočiš. Možda ćeš se iznenaditi koliko ćeš tada uživati u službi.

Kako se ti pripremaš da svedočiš? (Videti 11. i 12. odlomak)

11, 12. (a) Kako se mladi mogu pripremiti da svedoče? (b) Kako je jedan mladi brat svedočio u školi?

11 Mladi, da biste bili sigurniji u službi, možda se možete pripremiti da odgovorite na pitanja koja obično postavljaju vaši školski drugovi. Jedno od tih pitanja je: „Zašto veruješ u Boga?“ Na našem sajtu jw.org nalaze se članci koji vam mogu pomoći da odgovorite na to pitanje. Potražite ih u delu BIBLIJSKA UČENJA > TINEJDŽERI. Tu ćete naći jedan radni list pod naslovom „Zašto verujem u Boga?“ On je tako oblikovan da vam pomogne da svoja verovanja objasnite sopstvenim rečima. Možete koristiti tri stiha koja su u njemu navedena: Jevrejima 3:4, Rimljanima 1:20 i Psalam 139:14. Pomoću ovakvih radnih listova možete se pripremiti da odgovorite i na mnoga druga pitanja. (Pročitati 1. Petrovu 3:15.)

12 Kad god vam se ukaže prilika, podstaknite svoje drugove da sami pogledaju sajt jw.org. Tako nešto je uradio naš mladi brat Luka. Kada se na času govorilo o različitim religijama, Luka je primetio da školski udžbenik sadrži neke pogrešne informacije o Jehovinim svedocima. Iako mu nije bilo lako, zamolio je profesorku da mu dozvoli da pred razredom objasni zašto su te tvrdnje netačne. Ona mu je dozvolila, i ne samo što je Luka objasnio svoja verovanja već je i  pokazao naš sajt celom razredu. Profesorka je zatražila od svih učenika da za domaći pogledaju poučnu animaciju Kako bez pesnica pobediti nasilnika. Luka je bio presrećan što je mogao da dâ dobro svedočanstvo.

13. Zašto ne treba da odustanemo od svog cilja ako se pojave neki problemi?

13 Čak i onda kada se pojave neki problemi, nemojte odustati od svojih ciljeva (2. Tim. 4:2). Primer sestre po imenu Katarina pokazuje do kojih rezultata to može dovesti. Ona je imala 17 godina kada je postavila cilj da svedoči svim svojim kolegama na poslu. Iako ju je jedan kolega više puta izvređao, nije dozvolila da je to spreči u ostvarenju njenog cilja. Njeno lepo ponašanje dok je trpela uvrede snažno je delovalo na jednog drugog kolegu po imenu Hans. Tako je on počeo da čita naše publikacije i proučava Bibliju, a zatim se i krstio. Sve to Katarina nije znala jer se preselila. Zamisli njenu radost kada je 13 godina kasnije, dok je s porodicom bila u Dvorani Kraljevstva, Hans najavljen kao predavač iz druge skupštine! Kako je samo Katarina bila srećna što nije odustala od svog cilja da svedoči kolegama!

NE DOZVOLITE DA VAM IŠTA ODVUČE PAŽNJU OD CILJA

14, 15. (a) Šta mladi ne treba da dozvole kada se nađu pod pritiskom? (b) Kako se mladi mogu odupreti pritisku drugih?

14 Ovaj članak vas je do sada podstakao da razmišljate o tome kako da svoj život posvetite služenju Jehovi. To ćete postići ukoliko imate duhovne ciljeve. Međutim, to nije lako. Verovatno vidite mlade kojima je u životu najvažniji dobar provod. I ne samo to, možda i vas pozivaju da im se pridružite. Ne zaboravite, pre ili kasnije ćete morati da pokažete koliko vam je stalo do vaših ciljeva. Zato nemojte dozvoliti da zbog drugih odustanete od njih. Prisetite se primera sa autobusom, koji smo pomenuli na početku ovog članka. Sigurno nećete ući u bilo koji samo zato što vam se čini da se putnici u njemu dobro zabavljaju.

15 Kako se onda možete odupreti pritisku drugih? Na primer, izbegavajte situacije u kojima vam može biti teško  da ostanete čvrsti (Posl. 22:3). Razmišljajte do kojih bi bolnih posledica došlo ukoliko biste radili loše stvari (Gal. 6:7). Pored toga, priznajte da vam je ponekad potreban savet. Kada ste ponizni, onda ste i otvoreni za predloge svojih roditelja i duhovno zrelih osoba iz skupštine. (Pročitati 1. Petrovu 5:5, 6.)

16. Kako se iz navedenog primera vidi koliko je važno biti ponizan?

16 Pogledajmo kako je poniznost pomogla jednom bratu po imenu Kristof da prihvati savet. Kratko nakon što se krstio, Kristof je počeo redovno da ide u teretanu. Neki mladi koji su takođe tamo trenirali pozvali su ga da se učlani u njihov sportski klub. On je o tome porazgovarao s jednim starešinom, koji ga je zamolio da pre nego što donese odluku razmisli o mogućim opasnostima, kao što je razvijanje takmičarskog duha. Kristof se ipak učlanio u taj klub. Međutim, s vremenom je uvideo da je taj sport izrazito nasilan, pa čak i opasan. Ponovo je razgovarao sa starešinama koji su ga posavetovali na temelju Biblije. On je na kraju rekao: „Jehova mi je poslao dobre savetnike i ja sam ih poslušao, iako mi je trebalo neko vreme.“ Da li i ti ponizno prihvataš mudre savete?

17, 18. (a) Kakav život Jehova želi da mladi imaju? (b) Kako mladi mogu izbeći da se kaju kad odrastu?

17 U Bibliji piše: „Raduj se, mladiću [devojko], u mladosti svojoj, i neka te veseli srce tvoje u danima mladalaštva tvog“ (Prop. 11:9). Jehova želi da se vi mladi radujete. U ovom članku smo videli da ćete biti zaista srećni ukoliko nikada ne izgubite iz vida svoje duhovne ciljeve. To ćete uspeti ako u sve svoje planove i odluke uključite Jehovu. Što pre počnete s tim, pre ćete uvideti kako vas Jehova vodi, čuva i blagosilja. Takođe, razmislite o svim dobrim savetima iz Božje Reči i primite k srcu sledeći podstrek: „Sećaj se svog Veličanstvenog Stvoritelja u danima mladosti svoje“ (Prop. 12:1).

18 Mladost ne traje dugo. Nažalost, kada odrastu, neki se kaju zato što su u mladosti postavili pogrešne ciljeve ili, što je isto toliko loše, što uopšte nisu imali ciljeve. Ali ukoliko vi, mladi, već sada postavljate duhovne ciljeve i ne dozvoljavate da vam išta odvuče pažnju od njih, bićete zadovoljni svojim životom i nećete se kajati kad odrastete. U to nas uverava i primer sestre koja se zove Mirjana. Kao tinejdžerka je bila veoma dobar sportista i čak je dobila poziv da učestvuje na zimskim olimpijskim igrama. Međutim, ona je to odbila kako bi mogla da započne s punovremenom službom. Više od 30 godina kasnije, ona je i dalje u punovremenoj službi, zajedno sa svojim suprugom. Ona kaže: „Slava, čast, moć i bogatstvo su prolazni i bezvredni ciljevi. Ali služenje Bogu i pomaganje drugima da ga upoznaju jesu plemeniti ciljevi neprolazne vrednosti.“

19. Šta mladi postižu time što imaju duhovne ciljeve?

19 Dragi mladi, zaista zaslužujete svaku pohvalu jer se uspešno suočavate s raznim problemima i ne dozvoljavate da vam išta odvuče pažnju od služenja Jehovi. Sve to postižete zahvaljujući tome što imate duhovne ciljeve i što vam je služba propovedanja zaista važna u životu. Pored toga, ne dozvoljavate ovom svetu da vas ometa u ostvarivanju vaših ciljeva. Budite uvereni da vaš trud nije uzaludan. Pored toga, imate duhovnu braću i sestre koji vas vole i pružaju vam podršku. Nemojte zaboraviti da ukoliko svoj život posvetite Jehovi, vaši planovi će biti uspešni!