Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

„Istrajnost neka dovrši svoje delo“

„Istrajnost neka dovrši svoje delo“

„Istrajnost neka dovrši svoje delo, da budete savršeni i potpuni, bez ikakvog nedostatka“ (JAK. 1:4)

PESME: 135, 139

1, 2. (a) Šta učimo od Gedeona i njegovih 300 ljudi? (Videti sliku na početku članka.) (b) Zašto je prema rečima iz Luke 21:19 istrajnost veoma važna?

IZRAELSKI vojnici su bili skoro na izmaku snage nakon što su celu noć pod vođstvom sudije Gedeona gonili svoje neprijatelje — Madijance i njihove saveznike. Prešli su više od 30 kilometara. U Bibliji piše da su Gedeon i njegovih 300 vojnika bili iscrpljeni kada su prešli reku Jordan. Međutim, još uvek nisu dobili bitku jer je ostalo oko 15 000 neprijateljskih vojnika. Izraelci su znali da ne smeju odustati jer im se ukazala prilika da se oslobode neprijatelja koji ih je godinama tlačio. Zato su nastavili s poterom i na kraju pokorili Madijance (Sud. 7:22; 8:4, 10, 28).

2 Mi takođe učestvujemo u jednoj iscrpljujućoj borbi. Naši neprijatelji su Satana, njegov svet, kao i naša sopstvena nesavršenost. Neki od nas se tako bore decenijama i uz Jehovinu pomoć već su odneli neke pobede. Međutim, ponekad smo umorni od te borbe, kao i od iščekivanja kraja ovog poretka. Još uvek nismo odneli konačnu pobedu. Isus je napomenuo da ćemo se u ovim poslednjim danima suočavati sa raznim poteškoćama, kao i sa žestokim progonstvom, ali je takođe rekao da ćemo te prepreke moći da savladamo ako budemo istrajni.  (Pročitati Luku 21:19.) Šta se zapravo podrazumeva pod istrajnošću? Šta će nam pomoći da budemo istrajni? Šta učimo od onih koji su istrajali pod teškim okolnostima? I šta se podrazumeva pod tim da naša istrajnost treba da „dovrši svoje delo“? (Jak. 1:4).

ŠTA JE ISTRAJNOST?

3. Šta je istrajnost?

3 Kada se u Bibliji govori o istrajnosti, ne misli se samo na podnošenje poteškoća ili neprilika. Tu je uključen stav osobe prema teškoćama koje doživljava. Istrajna osoba je hrabra, postojana i strpljiva. U jednom rečniku se istrajnost opisuje kao „unutrašnja snaga koja omogućava čoveku da podnosi probleme, ali ne tako što se jednostavno miri sa njima već tako što gaji živu nadu da će se stvari promeniti nabolje“. Dalje se kaže: „Istrajnost mu pomaže da ne poklekne ni pod najtežim okolnostima. Čovek koji poseduje ovu vrlinu može i najveće stradanje pretvoriti u veliku pobedu, jer iza patnje vidi ostvarenje cilja.“

4. Zašto možemo reći da se istrajnost Božjih slugu zasniva na ljubavi?

4 Istrajnost Božjih slugu zasniva se na ljubavi. (Pročitati 1. Korinćanima 13:4, 7.) Ljubav prema Jehovi motiviše nas da podnesemo ono što on dozvoljava (Luka 22:41, 42). Ljubav prema braći nam pomaže da podnosimo njihove mane (1. Petr. 4:8). Ljubav prema bračnom drugu će nas navesti da tražimo načine da ojačamo brak i da istrajemo kad naiđu problemi s kojima se suočavaju čak i oni koji imaju dobar brak (1. Kor. 7:28).

ŠTA ĆE TI POMOĆI DA BUDEŠ ISTRAJAN?

5. Zašto je Jehova u najboljem položaju da nam pomogne da budemo istrajni?

5 Moli se Jehovi da ti da potrebnu snagu. Jehova je „Bog koji daje istrajnost i utehu“ (Rimlj. 15:5). Jedino on u potpunosti razume ne samo probleme s kojima se suočavamo već i kako na nas utiču naše okruženje, emocije, pa čak i naš genetski sklop. Dakle, on je u najboljem položaju da nam pomogne da budemo istrajni. U Bibliji piše: „Ispunjava želju onima koji ga se boje, čuje vapaj njihov i spasava ih“ (Ps. 145:19). Međutim, kako Bog uslišava naše molitve?

6. Kako će Jehova „stvoriti izlaz“, kao što to piše u Bibliji?

6 Pročitati 1. Korinćanima 10:13. Kada se molimo Jehovi da nam pomogne da se izborimo s nekim problemom, on će „stvoriti izlaz“. Da li će Jehova voditi događaje tako da ukloni problem? Možda. U većini slučajeva, on će stvoriti izlaz tako što će nam pomoći da izdržimo. Jehova nam daje snagu kako bismo mogli istrajavati i biti dugotrpljivi s radošću (Kol. 1:11). Budući da on dobro zna gde su naše fizičke, mentalne i emocionalne granice, nikada neće dozvoliti da neka situacija postane toliko teška da mu ne možemo ostati verni.

7. Objasni zašto nam je duhovna hrana neophodna da bismo bili istrajni.

7 Jačaj svoju veru tako što ćeš redovno uzimati duhovnu hranu. Planinari koji se penju na Mont Everest, najviši planinski vrh na svetu, u toku dana potroše oko 6 000 kalorija, što je mnogo više nego što je prosečnoj osobi potrebno u normalnim uslovima. Da bi istrajali u penjanju i stigli do svog cilja, planinari moraju unositi dovoljno kalorija. Slično tome, da bismo ostali na svom hrišćanskom putu i stigli do svog cilja, moramo redovno uzimati dovoljno duhovne hrane. Potrebna nam je samodisciplina da bismo imali dovoljno vremena za čitanje i proučavanje Biblije i biblijske literature, kao i za naše sastanke.  Tako jačamo svoju veru hranom „koja ostaje za večni život“ (Jov. 6:27).

8, 9. (a) Prema rečima zapisanim u Jovu 2:4, 5, šta treba da zadržimo u mislima kada se nađemo u kušnji? (b) Kada se sledeći put nađemo u kušnji, o čemu bi bilo dobro da razmišljamo?

8 Imaj na umu da se radi o našoj besprekornosti pred Bogom. Kada se neki Jehovin sluga nađe u nekoj kušnji, sigurno mu nije nimalo lako. Međutim, postoji nešto daleko važnije od naše patnje. Način na koji se budemo suočili s kušnjom pokazaće da li je Jehova za nas Vrhovni Vladar. Satana, koji je doveo u pitanje njegovo pravo da bude Vrhovni Vladar, rugao se Jehovi sledećim rečima: „Sve što čovek ima daće za dušu svoju. Ali, molim te, pruži ruku i dotakni se njegovih kostiju i njegovog mesa, i videćeš da će te u lice prokleti“ (Jov 2:4, 5). Prema Sataninim rečima, nijedan čovek ne služi Bogu iz iskrene ljubavi. Satana otada sigurno nije promenio svoje mišljenje. Vekovima kasnije, kada je bio zbačen s neba, i dalje je bio na glasu kao tužitelj vernih Božjih slugu, koji ih je dan i noć optuživao pred Bogom (Otkr. 12:10). On još uvek dovodi u pitanje našu besprekornost. Silno bi želeo da ustuknemo pred kušnjama i da prestanemo da podržavamo Božju vrhovnu vlast.

9 Kada se sledeći put budemo našli u nekoj kušnji, mogli bismo zamisliti sledeću scenu. Na jednoj strani su Satana i demoni koji tvrde da ćemo pokleknuti pod pritiskom i prestati da služimo Jehovi. Na drugoj strani su Jehova, njegov Sin koji sada vlada, uskrsnuli pomazanici i bezbroj anđela. Oni silno žele da uspemo u svojoj borbi i raduje ih kada vide kako i pored problema svaki dan istrajavamo u svojoj vernosti Jehovi kao Vrhovnom Vladaru. Jehova svojim slugama kaže: „Budi mudar, sine moj, i obraduj mi srce, da mogu odgovoriti onome ko mi se ruga“ (Posl. 27:11). Dobro je da na te reči gledamo kao da ih Jehova upućuje lično nama.

10. Kako se možemo ugledati na Isusa što se tiče istrajnosti?

10 Razmišljaj o blagoslovima koje će ti doneti istrajnost. Zamisli da tokom jednog dugog putovanja staneš usred nekog dugačkog tunela. Svuda oko tebe je samo mrak. Međutim, ti znaš da ukoliko nastaviš da ideš tim tunelom, na kraju ćeš ugledati svetlo. Isto tako, možda ti se ponekad čini da se tvoje nevolje samo nižu jedna za drugom. Moguće je da se čak i Isus tako osećao. On je podneo protivljenje, poniženje, pa čak i „mučenički stub“, što je bez sumnje bio najmračniji period njegovog života na zemlji. Pa ipak, on je sve to podneo „zbog radosti koja je stajala pred njim“ (Jevr. 12:2, 3). Razmišljao je o blagoslovima koje će dobiti za svoju istrajnost, a posebno o svom doprinosu tome da se posveti Božje ime i potvrdi Božje pravo da bude Vrhovni Vladar. Isusove kušnje su bile privremene, ali će zato njegova veličanstvena nagrada trajati večno. Kušnje nam mogu doneti mnogo boli i razočaranja, ali dobro je da zadržimo na umu da su one samo privremene.

MNOGI SU ISTRAJALI

11. Zašto je dobro da razmatramo primere onih koji su istrajali?

11 Dok istrajavamo u nekoj kušnji, dobro je da zadržimo na umu da nismo sami. Da bi pomogao suhrišćanima da istraju pod teretom problema koje je prouzrokovao Satana, apostol Petar im je napisao: „Vi mu se oduprite, čvrsti u veri, znajući da iste patnje podnose i vaša braća po svetu“ (1. Petr. 5:9). Iz iskustva onih koji su istrajali pod teškim okolnostima učimo kako da ostanemo  postojani. Njihova iskustva nas takođe uveravaju da možemo uspeti u tome i da će naša vernost biti nagrađena (Jak. 5:11). Sada ćemo razmotriti nekoliko primera. [1]

12. Šta učimo od heruvima koji su stajali na ulazu u edenski vrt?

12 Heruvimi. Neka od prvih duhovnih stvorenja koja su se pojavila ljudima ostavila su odličan primer u tome kako istrajati u obavljanju nekog težeg zadatka. Jehova je „na istočnoj strani edenskog vrta postavio heruvime i plameni mač koji se stalno okretao, da bi čuvali put ka drvetu života“ [2] (Post. 3:24). Jasno je da heruvimi nisu bili stvoreni zato da bi obavljali takav zadatak. Na kraju krajeva, greh i pobuna nisu bili deo Jehovine namere za čovečanstvo. Pa ipak, nigde u Bibliji ne piše da su se ti heruvimi kao duhovna stvorenja visokog ranga žalili da je taj zadatak isuviše jednostavan za njih. Nije im bilo dosadno niti su odustali od svog zadatka. Poslušno su stajali na svom mestu dok god je to bilo potrebno, verovatno do vremena Potopa, više od 1 600 godina kasnije.

13. Šta je Jovu dalo snage da istraje?

13 Jov. Ukoliko su te prijatelji ili članovi porodice povredili svojim rečima, ako boluješ od ozbiljne bolesti ili patiš zbog smrti nekog ko ti je bio blizak, Jovovo iskustvo ti može pružiti utehu (Jov 1:18, 19; 2:7, 9; 19:1-3). Premda nije znao zašto ga je zadesilo toliko tragedija u životu, nije se prepustio očaju. Zašto? Pre svega „bojao se Boga“ (Jov 1:1). Jov je čvrsto odlučio u svom srcu da bude veran Bogu i u dobru i u zlu. Bog ga je podstakao da razmišlja o nekim predivnim delima stvaranja. To ga je uverilo da će Jehova u pravo vreme prekinuti njegovu patnju (Jov 42:1, 2). Upravo to se i desilo. „Jehova ga je izbavio iz nevolje u kojoj je bio zarobljen. Tako je Jehova dao Jovu dvostruko više od svega što je ranije imao. Jov je umro star, nauživavši se života“ (Jov 42:10, 17).

14. Prema 2. Korinćanima 1:6, kako je Pavlov primer koristio drugima?

14 Apostol Pavle. Da li se suočavaš sa protivljenjem ili čak progonstvom? Da li kao skupštinski starešina ili pokrajinski nadglednik imaš mnogo odgovornosti? Možda će ti koristiti dublje razmišljanje o primeru apostola Pavla. Osim brojnih „spoljašnjih nevolja“ koje su mu stvarali protivnici, svaki dan ga je pritiskala i briga  za skupštine (2. Kor. 11:23-29). Pa ipak, nikada se nije predao i svojim primerom je mnogima ojačao veru. (Pročitati 2. Korinćanima 1:6.) Ukoliko istrajavaš pod teškim okolnostima, imaj na umu da tvoj primer može podstaći druge da budu istrajni.

DA LI ĆE ISTRAJNOST DOVRŠITI SVOJE DELO U TVOM SLUČAJU?

15, 16. (a) Kakvo delo istrajnost dovršava? (b) Navedi primere kako istrajnost dovršava svoje delo.

15 Isusov učenik Jakov je pod Božjim nadahnućem napisao: „Istrajnost neka dovrši svoje delo.“ Kakvo je to delo koje istrajnost treba da dovrši? U stihu se dalje kaže da istrajnost pomaže hrišćanima da budu „savršeni i potpuni, bez ikakvog nedostatka“ (Jak. 1:4). U kušnjama obično otkrivamo kakve slabosti imamo i u čemu treba da se popravimo. Međutim, time što istrajavamo mi usavršavamo našu hrišćansku ličnost, to jest postajemo bolji hrišćani. Primera radi, možemo postati strpljiviji, zahvalniji i saosećajniji.

Istrajnost usavršava našu hrišćansku ličnost (Videti 15. i 16. odlomak)

16 Budući da istrajnost dovršava tako važno delo kao što je oblikovanje hrišćanske ličnosti, nemojmo pogaziti biblijska načela samo zato da bismo što pre okončali neku kušnju. Primera radi, šta ako ti se pojave neke nečiste misli? Nemoj popustiti pred iskušenjem, već se moli za snagu da odbaciš takve misli. To će ti pomoći u razvijanju samosavladavanja. Da li ti se neki član porodice protivi zbog tvoje vere? Daj sve od sebe da ne popustiš pod pritiskom već da ostaneš veran Jehovi. Tako ćeš jačati svoju veru u Jehovu. Uvek imaj na umu sledeće: Da bismo imali Božju naklonost, moramo biti istrajni (Rimlj. 5:3-5; Jak. 1:12).

17, 18. (a) Objasni zašto je važno da budemo istrajni do kraja. (b) U šta smo potpuno uvereni?

17 Moramo istrajavati pod pritiskom, i to ne neko vreme, nego do kraja ovog poretka. Da to ilustrujemo jednim primerom. Zamisli da se jedan brod prevrnuo. Da bi preživeli, putnici moraju da plivaju do obale. Oni koji bi posustali samo nekoliko metara od obale doživeli bi istu sudbinu kao i oni koji bi posustali mnogo ranije. Ukoliko želimo da živimo u novom svetu, moramo istrajavati pod teškim okolnostima. Naš život zavisi od naše istrajnosti. Mi imamo stav poput apostola Pavla, koji je dvaput rekao: „Ne posustajemo“ (2. Kor. 4:1, 16).

18 Možemo biti potpuno uvereni da će nam Jehova pomoći da istrajemo do kraja. I mi čvrsto verujemo u ono što je apostol Pavle napisao u Rimljanima 8:37-39: „U svemu tome nadmoćno pobeđujemo posredstvom onoga koji nas je voleo. Jer uveren sam da nas ni smrt, ni život, ni anđeli, ni vlasti, ni ovo što je sada, ni ono što će doći, ni sile, ni visina, ni dubina, ni bilo šta drugo što je stvoreno, ne može rastaviti od Božje ljubavi koja je u Hristu Isusu, našem Gospodu.“ Naravno, ponekad ćemo se umoriti. Međutim, ako budemo istrajali do kraja i mi ćemo poput Gedeona i njegove vojske pobediti u borbi koju vodimo (Sud. 8:4).

^ [1] (11. odlomak) Razmatranje materijala koji govori o istrajnosti Božjih slugu u savremeno doba takođe može ojačati tvoju veru. Primera radi, Godišnjaci iz 1992, 1999. i 2008, govore o tome kako su naša braća i sestre u Etiopiji, Malaviju i Rusiji istrajali pod teškim okolnostima.

^ [2] (12. odlomak) U Bibliji ne piše koliko je heruvima dobilo taj zadatak.