Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li je tvoja služba poput rose?

Da li je tvoja služba poput rose?

NAŠA služba je važna i dragocena, ali činjenica je da mnogi to ne shvataju i ne cene. Čak i kada žele da saznaju o čemu Biblija govori, to ne znači da baš uvek vide potrebu da proučavaju Božju Reč s nama.

Tako je bilo i u Gavinovom slučaju. On je počeo da dolazi na naše sastanke, ali nije želeo da proučava Bibliju. Rekao je: „Nisam puno znao o Svetom pismu i nisam želeo da drugi to saznaju. Plašio sam se da ne budem zaveden, a nisam želeo ni da se obavezujem.“ Da li to znači da od Gavina na kraju nije bilo ništa? Ne. Pogledajmo kako biblijska učenja mogu uticati na nekoga. Jehova je svom narodu u staro doba rekao: „Reči će moje kao rosa padati, kao sitna kiša po travi“ (Pon. zak. 31:19, 30; 32:2). Razmotrimo neke odlike rose koje pokazuju kako u službi propovedanja na delotvoran način možemo pomoći različitim ljudima (1. Tim. 2:3, 4).

 KAKO NAŠA SLUŽBA MOŽE BITI POPUT ROSE?

Rosa je nežna. Ona nastaje postepeno, tako što se vodena para kondenzuje i stvara kapljice. Jehovine reči su bile poput rose jer se svom narodu obraćao ljubazno, nežno i obzirno. I mi možemo biti poput njega ukoliko poštujemo tuđe mišljenje. Želimo da podstaknemo ljude da razmišljaju i sami dođu do nekih zaključaka. Kada tako postupamo, oni će biti spremniji da nas saslušaju i naša služba će doneti više rezultata.

Rosa donosi okrepu. Naša služba će biti prava okrepa za druge kada razmišljamo o tome kako da produbimo njihovo zanimanje za istinu. Gavina, koga smo spomenuli na početku, niko nije prisiljavao da proučava Bibliju. Kris, brat koji mu je svedočio, trudio se da pronađe način da njihovi razgovori o Bibliji budu prijatniji i opušteniji. Objasnio mu je da se kroz čitavu Bibliju provlači jedna tema i da će mu ukoliko bude razumeo o čemu se zapravo radi biti lakše da prati ono što se iznosi na sastancima. Rekao mu je i da se na osnovu biblijskih proročanstava lično uverio da je Biblija tačna. To je vodilo do nekoliko razgovora o tome kako su se ta proročanstva ispunila. Gavinu su prijali ti razgovori i na kraju je počeo da proučava Bibliju.

Rosa je neophodna za život. Tokom perioda velikih vrućina u Izraelu dešava se da kiša ne pada i po nekoliko meseci. Da nema rose, biljke bi uvenule i osušile bi se. Jehova je prorekao da će u današnje vreme vladati duhovna žeđ (Am. 8:11). On je obećao da će pomazani hrišćani biti „kao rosa od Jehove“ dok objavljuju poruku o Kraljevstvu, u čemu ih podupiru „druge ovce“ (Mih. 5:7; Jov. 10:16). Da li i mi smatramo da je propovedanje dobre vesti o Božjem Kraljevstvu jedan od načina na koje Jehova ljudima pruža vodu istine koja im je neophodna za život?

Rosa je blagoslov od Jehove (Pon. zak. 33:13). Za one koji žele da čuju biblijsku istinu, naša poruka može biti pravi blagoslov. Gavin se u to lično uverio. On je proučavajući Bibliju dobio odgovore na sva svoja pitanja. Brzo je napredovao u duhovnom smislu, krstio se i sada zajedno sa svojom suprugom Džojs punovremeno propoveda dobru vest o Kraljevstvu.

Poput kapi rose, Jehovini svedoci su svojom porukom o Kraljevstvu prekrili celu zemlju

CENI SVOJU SLUŽBU

Kako nas razmišljanje o ovim odlikama rose može podstaći da više cenimo svoje učešće u službi propovedanja? Jedna kap rose zemlji ne znači mnogo, ali zato milioni kapljica rose zaista mogu natopiti zemlju. Isto tako, naš lični doprinos u službi može delovati beznačajno. Međutim, zahvaljujući trudu svih Jehovinih slugu koje spremno propovedaju dobru vest, daje se svedočanstvo „svim narodima“ (Mat. 24:14). Da li će za druge naša služba zaista biti blagoslov od Jehove? Sigurno hoće ako smo ljubazni i obzirni prema njima, ako taktično nastojimo da produbimo njihovo zanimanje za istinu i ako ne izgubimo iz vida da im dobra vest može doneti večni život.