Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE | ANÐELI — DA LI POSTOJE?

Da li anđeli pomažu ljudima?

Da li anđeli pomažu ljudima?

Kenet i Filomena, sa ostrva Kurasao, jednog nedeljnog popodneva su otišli kod bračnog para kom su pomagali da razume osnovna biblijska učenja.

„Izgledalo je kao da nisu kod kuće“, kaže Kenet. „Sve je bilo zatvoreno, a ni auto nije bio tu. Nešto me je teralo da telefoniram toj ženi.“

Ona se javila i rekla da joj je muž na poslu. Čim je shvatila da su Kenet i Filomena ispred vrata, otvorila im je i pozvala ih da uđu.

Videlo se da je plakala. Kad je Kenet počeo da se moli pred proučavanje, ponovo je zaplakala. Kenet i Filomena su je brižno pitali šta se desilo.

Priznala im je da je upravo htela da se ubije i da ju je Kenet zvao u trenutku kad je mužu pisala oproštajno pismo. Rekla im je da pati od depresije. Pročitali su joj neke utešne misli iz Svetog pisma i to joj je podiglo duh.

„Bili smo zahvalni Jehovi * što nas je usmerio — da li preko anđela ili svog svetog duha — da pomognemo ovoj ženi u teškom emotivnom stanju i podstakao nas da je pozovemo“, kaže Kenet.

Da li Kenet i Filomena s pravom veruju da je Bog imao udela u svemu tome? Ili je čista slučajnost što su ovu ženu pozvali u pravi čas?

To ne možemo znati. Ali jedno znamo — Bog šalje svoje anđele da pomažu ljudima u duhovnom pogledu. Primera radi, u Bibliji piše da je Bog preko anđela uputio hrišćanskog propovednika Filipa da etiopskom zvaničniku pomogne da razume svete spise (Dela apostolska 8:26-31).

U raznim religijama se uči da postoje duhovna bića. Smatra se da su neka od njih dobrodušna i da štite ljude, kao i da izvršavaju druge zadatke od Boga. Mnogi veruju ne samo da anđeli postoje već i da utiču na njihov život, dok su za mnoge druge anđeli samo plod mašte.

Da li anđeli zaista postoje? Ako postoje, kako su nastali? Šta znamo o njima? Imaju li uticaja na život ljudi? Pozabavimo se sada odgovorima na ova pitanja.

^ odl. 8 Jehova je Božje ime, kao što se može videti u Svetom pismu (Psalam 83:18).