Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE | GDE MOŽEMO PRONAĆI UTEHU?

Uteha u vreme nevolje

Uteha u vreme nevolje

Život nas može iznenaditi raznim nevoljama. Primera radi, u uvodu smo spomenuli četiri teške situacije. Sada ćemo videti kako se s njima može izaći na kraj. Obratite pažnju na to kako je Bog pružio utehu ljudima koji su se suočili sa potpuno različitim problemima.

GUBITAK POSLA

„Naučio sam da ne treba da budem izbirljiv kada je reč o poslu, a troškove smo sveli na minimum.“ (Džonatan)

„Moja žena i ja smo izgubili posao u isto vreme“, priseća se Set. * „Dve godine nam je rodbina pomagala da sastavimo kraj s krajem. Samo ponekad smo mogli da nađemo neki manji posao. Moja žena je pala u depresiju, a ja sam se osećao bezvredno.

„Kako smo se izborili s tom teškom situacijom? Moja supruga, Prisila, često je razmišljala o Isusovim rečima zabeleženim u Mateju 6:34, naime da ne treba da se preterano brinemo za sutrašnji dan jer svaki dan ima svoje brige. Takođe se usrdno molila, zahvaljujući čemu je uspela da istraje. Meni je mnogo značio Psalam 55:22. Poput psalmiste, ’bacio sam svoje breme‘ na Jehovu i on me je zaista podržao. Iako sada imam posao, trudimo se da i dalje budemo skromni, kao što je Isus savetovao u Mateju 6:20-22. Što je najvažnije, još smo bliži Bogu i jedno drugom.“

„Kada nam je porodični biznis propao, počeo sam da strepim za budućnost svoje porodice“, kaže Džonatan. „Zbog ekonomske krize, 20 godina našeg mukotrpnog rada palo je u vodu. Supruga i ja smo počeli da se svađamo oko novca. Više se nismo usuđivali da kupujemo kreditnom karticom jer smo se bojali da će biti odbijena.

„Ali uz pomoć Božje Reči i svetog duha, uspeli smo da donesemo dobre odluke. Naučio sam da ne treba da budem izbirljiv kada je reč o poslu, a troškove smo sveli na minimum. Pošto smo Jehovini svedoci, imamo mnogo braće i sestara u veri koji su bili tu za nas. Podigli su nam samopoštovanje  i činili su za nas sve što su mogli kada nam je bilo najteže.“

RASPAD BRAKA

„Kada me je muž iznenada napustio, bila sam povređena i ljuta“, priseća se Rakel. „Obuzeo me je užasan osećaj beznađa. Ali tada mi je Jehova postao još bliži — on me je utešio. Svakog dana sam mu se molila i dao mi je mir koji je čuvao moje srce. Pomogao mi je da stanem na noge.

„Zahvaljujući njegovoj Reči, Bibliji, pobedila sam bes i ogorčenost. Poslušala sam reči apostola Pavla iz poslanice Rimljanima 12:21: ’Ne daj da te zlo nadvlada, nego nadvladavaj zlo dobrim.‘

„Postoji ’vreme kad se miri sa gubitkom‘ [...] Sada imam nove ciljeve.“ (Rakel)

„Jedan zreo prijatelj mi je pomogao da uvidim da moram nastaviti sa svojim životom. Skrenuo mi je pažnju na Propovednika 3:6 i rekao da postoji ’vreme kad se miri sa gubitkom‘. Bilo mi je teško što to čujem, ali upravo to mi je trebalo. Sada imam nove ciljeve.“

„Kada se čoveku raspadne brak, naročito mu je potrebna podrška“, kaže Elizabet. „Mnogo mi je značila prijateljica koja je iz dana u dan bila uz mene. Plakala je sa mnom i tešila me. Zahvaljujući njoj, više se nisam osećala odbačeno, već voljeno. Sigurna sam da je Jehova preko nje zacelio moje rane.“

BOLEST I STAROST

„Kada se molim Bogu, osećam da mi daje snagu.“ (Luis)

Luis, citiran u prvom članku, ima ozbiljnih problema sa srcem i dva puta je zamalo umro. Sada 16 sati dnevno koristi aparat za kiseonik. „Redovna molitva mi mnogo pomaže“, kaže on. „Kada se molim Bogu, osećam da mi daje snagu i hrabrost da nastavim dalje. Potpuno verujem Jehovi i znam da brine o meni.“

„Želim da uradim toliko toga, ali prosto ne mogu“, kaže Petra, koja ima više od 80 godina. „Snaga me izdaje i to mi teško pada. Osećam se iscrpljeno i ne mogu bez lekova. Često pomislim na to kako je Isus molio svog Oca da ga, ako je moguće, poštedi strašnih stvari koje su ga čekale. Jehova  mu je dao snagu da izdrži, kao i meni. Molitva mi je kao lek. Osećam se mnogo bolje kada se poverim Bogu“ (Matej 26:39).

Hulijan, koji skoro 30 godina pati od multiple-skleroze, kaže nešto slično. „Sada umesto u direktorskoj fotelji sedim u invalidskim kolicima. Ali moj život još uvek vredi jer sam se posvetio pomaganju drugima. Kada činimo nešto za druge, nismo toliko usredsređeni na svoju patnju. Jehova nas tada jača, baš kao što je obećao. Osetio sam isto što i apostol Pavle, koji je rekao: ’Sve mogu uz pomoć onoga koji mi daje snagu‘“ (Filipljanima 4:13).

SMRT DRAGE OSOBE

„Kada mi je otac nastradao u saobraćajnoj nesreći, isprva sam bio u neverici“, kaže Antonio. „To mi je delovalo tako nepravedno. On je bio samo nedužan pešak. Nikako mu nisam mogao pomoći — pet dana je bio u komi, a zatim je umro. Nekako sam se suzdržavao da ne zaplačem pred majkom, ali kad sam bio sâm plakao sam kao kiša. Stalno sam se pitao zašto se to desilo.

„Tokom tog užasnog perioda, često sam molio Jehovu da mi pomogne da kontrolišem svoja osećanja i da mi dâ mir. Kako je vreme prolazilo, bilo mi je lakše. Podsetio sam se na to da ’nepredviđeni događaji snalaze svakoga‘. Pošto Bog ’ne može da laže‘, uveren sam da će u budućnosti vratiti u život mog oca i da ćemo opet biti zajedno“ (Propovednik 9:11; Jovan 11:25; Titu 1:2).

„Avionska nesreća je odnela život našeg sina ali ne i sećanja na lepe trenutke koje smo proveli s njim.“ (Robert)

Robert, spomenut u uvodnom članku, rekao je nešto slično. „Moja supruga i ja smo se molili Jehovi i osetili mir o kom se govori u Filipljanima 4:6, 7. Zahvaljujući tome smo bili u stanju da govorimo pred novinarima o svojoj nadi u uskrsenje. Avionska nesreća je odnela život našeg sina, ali ne i sećanja na lepe trenutke koje smo proveli s njim. To je ono o čemu želimo da razmišljamo.

„Naši suvernici su se oduševili što smo u tako potresnom trenutku pred kamerama smireno govorili o svojoj veri. Rekli smo im da je to sigurno bio rezultat toga što su se i oni molili za nas. Uveren sam da Jehova stoji iza svih reči ohrabrenja koje su nam braća upućivala.“

Ovi primeri su živi dokaz toga da je Bog spreman da pruži utehu ljudima dok se suočavaju s najrazličitijim problemima. To se odnosi i na vas. Kakve god nevolje da vas možda snađu u životu, postoji neko kome je stalo do vas. Jehova, „Bog svake utehe“, može i vas utešiti ako mu date priliku * (2. Korinćanima 1:3).

^ odl. 5 Neka imena u ovom članku su promenjena.

^ odl. 23 Ako biste želeli da dobijete više informacija na ovu temu, stupite u kontakt s Jehovinim svedocima u vašem kraju ili pišite izdavačima ovog časopisa.